kotylozaur Opublikowano 25 Grudnia 2016 Opublikowano 25 Grudnia 2016 (edytowane) Dzień dobry wszystkim, ja wiem, że mój problem na pewno zostanie uznany przez wielu jako trywialny, ale ja sobie od kilkunasty godzin z nim poradzić nie mogę.Telefon został kupiony z geekbuying kilka tyg temu. Przyszedł z ROMem 7.2.8.0.0 MIUI Global, który jak sam zauważyłem i znalazłem w internecie ma bugi. Postanowiłem wgrać ROM miui Polska. Zawnioskowałem o odblokowanie bootloadera i dostałem zgodę, niestety MiUnlock nie mógł odblokować telefonu bo rom nie jest oficjalny. Z tego co znalazłem na forum powinienem najpierw wgrać China Dev. Poszukałem i zainstalowałem MiFlash, by właśnie wgrać China Dev. Niestety podczas instalacji ROMu z http://en.miui.com/a-234.html dostałem błąd (0x80004005:Failed (remote:device is locked. Canot flash images)). Czy ktoś może mnie pokierować co mam teraz zrobić? Informatykiem nie jestem, ale parę telefonów już miałem i różne wersje andka na nich instalowałem. Kilku opinii znalezionych na forum, że wgranie nowego ROMu to sprawa kilku min jednak potwierdzić (póki co) nie mogę. Edytowane 25 Grudnia 2016 przez kotylozaur 1
lockerek Opublikowano 25 Grudnia 2016 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Spróbuj wgrać rom przez EDL na forum masz w tutorialach jak to zrobić.
Abees Opublikowano 25 Grudnia 2016 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Cześć. Też wziąłem mi5 z tego sklepu akcja 11.11. pisałem o tym kilka wątków wcześniej. Niestety na dzień dobry mam kilka problemów. Po uruchomieniu wykonałem konfigurację urzadzenia. Wybrałem język polski a w następnym menu region wziąłem Rosja bo ani polski ani Anglii już tam się nie dało. Telefon poprosił też o kod blokady i ustawienie odcisku palca co zrobiłem. Odblokowywanie telefonu tym palcem wciąż mi dziala ale niestety... Kiedy wchodzę do ustawien i menu blokady a dalej Hasło i odcisk palca - telefon się wiesza na chwilę po czym mam komunikat że aplikacja ustawienia przestała działać oraz czy chce ją zatrzymać. Zgadzam się. W tym momencie okazuje się że nie mogę dodać kolejnych odcisków palców czy też zmienic kodu blokady. Dodam jeszcze że mam rom Miui global 7.2.8.0.0 (maacndb). Oczywiście nie obsługuje też OTA i bateria słabo trzyma. Napisałem do sklepu ze skargą i dostałem odpowiedź abym zainstalował 2 Romy razem z linkami. Najpierw chiński a potem chyba global co podobno rozwiąże moje problemy. Nie napisali tylko w jaki sposób to zrobić. Wkleję jutro tego maila to zobaczysz. Może będziesz mądrzejszy. Nie wiem tylko czy potrzebne do tego celu jest odblokowanie bootloadera bo w końcu to oryginalny firmware. Romy ZIP można podobno wgrać na tel i w menu ustawień poprzez wybór aktualizacji z pliku wgrać. Tylko nie wiem czy akurat te dwa i czy działa to gdy ZIP ma hasło (te z geekbuying są na hasła które podane są na stronie). Pozdrawiam i czekam na rozwiązanie sprawy.
Acid Opublikowano 25 Grudnia 2016 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Masakra... Jakie zipy, hasła, geek costam,... Przecież masz na en.miui.com fastbooty z oryginalnym systemem Global. 10 minut instalacji z MiFlash z edl i masz czysty telefon. Wysłane z mojego MI 5
lockerek Opublikowano 25 Grudnia 2016 Opublikowano 25 Grudnia 2016 @Abees Masz syfmiui i masz takie problemy.Nie wklejaj emaili tylko zakasaj rękawy i do roboty,czyli czytanie poradnika/poradników w dziale Tutoriale.Jak chcesz na Globalu siedzieć to nie musisz odblokowywać bootloadera..
kotylozaur Opublikowano 26 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2016 (edytowane) Potwierdzam, że MiFlash wgrał China Dev przez tryb EDL. MiUnlock zadziałał, teraz będę wgrywał MiUi Polska ... MiUi Polska wgrało się już bez problemu Edytowane 26 Grudnia 2016 przez kotylozaur 1
Abees Opublikowano 26 Grudnia 2016 Opublikowano 26 Grudnia 2016 (edytowane) 15 godzin temu, kotylozaur napisał: Potwierdzam, że MiFlash wgrał China Dev przez tryb EDL. MiUnlock zadziałał, teraz będę wgrywał MiUi Polska ... MiUi Polska wgrało się już bez problemu Sory że tak dopytuje ale mam dwojke dzieciaków które wymagają ciągłej uwagi i brak mi czasu na przekopywanie się przez masy wątków. Tak czy inaczej chyba zrozumiałem i proszę o potwierdzenie: 1. instaluje mi flash w wersjach 2015 i 2016 a by sprawdzić czy wszystko działa i dobrze wykrywa, 2. ściągam z http://en.miui.com/a-234.html najnowsze systemy pod fasboota china stable oraz global stable (którą wersję instalowałeś kotylozaur- możesz wkleić mi numerek?) 3. podłączam uruchomiony w trybie EDL telefon do kompa i jeśli dobrze wykryty zaznaczam i wybieram wszystko jak w poradniku Redmi2 z działu tutoriale i flash-uje: 4. Potem odpalam telefon i przechodze proces konfiguracji w jezyku angielskim 5. Instaluje sobie global stable w ten sam sposób jak wcześniej opisałem z wersją chińska . . . I G O T O W E Panowie- zgadza się? Nie spier..... czegos? PYTANIE DO ACID'a: Czy uważasz że bezpiecznie mogę bez wcześniejszej instalacji chińskiego roma od razu wgrać GLOBAL. Czytałem że z geekbuying taki syfiasty room dają że lepiej jest to najpierw zchińszczyć (ale być może uwaga ta dotyczy tylko odblokowywania bootloadaera-w tym momencie już sam nie wiem i nie moge znaleźć gdzie to przeczytałem). Słyszałeś coś o tym? Edytowane 26 Grudnia 2016 przez Abees
kelukelukelu Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Jestem w tej samej sytuacji. Nie chce sie pakowac w miui.eu bo z tego co rozumiem duzo z tym zabawy, wystarczy mi global stable. Wszedzie czytam o 10min pracy i latwym przejściu na global, ale nigdzie nie moge tego znalezc wiec podpinam sie do tematu i prosze o pomoc. Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
kotylozaur Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2016 12 godzin temu, Abees napisał: Sory że tak dopytuje ale mam dwojke dzieciaków które wymagają ciągłej uwagi i brak mi czasu na przekopywanie się przez masy wątków. Tak czy inaczej chyba zrozumiałem i proszę o potwierdzenie: 1. instaluje mi flash w wersjach 2015 i 2016 a by sprawdzić czy wszystko działa i dobrze wykrywa,Tak zrobiłem. 2. ściągam z http://en.miui.com/a-234.html najnowsze systemy pod fasboota china stable oraz global stable (którą wersję instalowałeś kotylozaur- możesz wkleić mi numerek?) Telefon musi być w trybie EDL, po Fastboot nie pójdzie bo jeszcze masz zablokowany bootloader. Ja wgrałem China Dev o najniższym możliwym numerze (chyba nie ma to znaczenia). Nie konfigurowałem w ogóle telefonu, bo przecież zaraz zmieniamy ROM. China Dev jest potrzebny tylko do odblokowania bootloadera Później zrobiłem MiUnlock (zgodę od Xiaomi miałem wcześniej). 12 godzin temu, Abees napisał: 3. podłączam uruchomiony w trybie EDL telefon do kompa i jeśli dobrze wykryty zaznaczam i wybieram wszystko jak w poradniku Redmi2 z działu tutoriale i flash-uje:Po wykonaniu MiUnlock (będąc już na China Dev), podłączyłem i wprowadziłem telefon w tryb Fastboot, wgrałem przez MiFlash ROM MiUi Polska z linku https://miuipolska.pl/instalacja-miuipolskaxiaomi-eu-multilang-dla-mi5/ i od razu wgrałem po kablu paczkę .zip z aktualizacją, aktualizację wykonałem przez apkę Updater. ROM z forum polecam, nie ma porównania do tego co było oryginalnie z telefonem, przyznam się, że tel po zakupie chciałem sprzedać już drugiego dnia (przesiadłem się z Samsunga) i wielu rzeczy mi brakowało lub były strasznie upierdliwe. 4. Potem odpalam telefon i przechodze proces konfiguracji w jezyku angielskim 5. Instaluje sobie global stable w ten sam sposób jak wcześniej opisałem z wersją chińska . . . I G O T O W E Panowie- zgadza się? Nie spier..... czegos? PYTANIE DO ACID'a: Czy uważasz że bezpiecznie mogę bez wcześniejszej instalacji chińskiego roma od razu wgrać GLOBAL. Czytałem że z geekbuying taki syfiasty room dają że lepiej jest to najpierw zchińszczyć (ale być może uwaga ta dotyczy tylko odblokowywania bootloadaera-w tym momencie już sam nie wiem i nie moge znaleźć gdzie to przeczytałem). Słyszałeś coś o tym?
Abees Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 @kotylozaur jak ci się udało wejść w tryb EDL. Próbowałem kilka razy 1.[vol+ + Power] 2.[vol+ + vol- + power] i kończy się zwykle na tym że widze na czarnym tle biały telefonik z odłączonym kabelkiem. Nie ma może ktoś skopiowanego poradnika redmi2 żeby mi podesłać? Tam widziałem też takie logo.
kotylozaur Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2016 No więc ja użyłem sposobu nr 3 w usuniętym poradniku … komenda programu ADB (coś tam, niestety nie pamiętam). Inne sposoby nie działały.
4mk Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Tak dla potomnych - jest conajmniej 5 sposobów wprowadzenia telefonu w tryb EDL: 1. Z poziomu Recovery: Uruchamiamy telefon w trybie Recovery (Vol+ + Power) a nastepnie klikamy w "download" 2. Z wiersza poleceń w trybie ADB: Musimy mieć zainstalowany "Minimal Fastboot and Adb" a nastepnie podpinamy normalnie uruchomiony tel do komputera i z wiersza poleceń MFA wykonujemy komendę: adb reboot edl 3. Z wiersza poleceń w trybie fastboot: Musimy mieć zainstalowany "Minimal Fastboot and Adb". Uruchamiamy telefon w trybie Fastboot (Vol- + Power) a następnie podpinamy tel do komputera i z wiersza poleceń MFA wykonujemy komendę: fastboot oem edl 4. Kombinacja przycisków: Podpinamy kabelek USB do komputera ale nie podpinamy go jeszcze do telefonu. W telefonie wciskamy naraz przyciski Vol+ i Vol- i trzymając je wciśnięte podłączamy kabelek USB do telefonu. 5. Za pomocą specjalnie spreparowanego kabla USB: Mostkujemy w nim przewód sygnałowy Data+ z Masą 3
Abees Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udało mi się poniżej opisaną metodą wejść w tryb download i zainstalowałem sobie najnowszy chiński room stable. Po tej operacji chciałem zainstalować sobie oficjalną wersję global ale niestety . . . . . . kiedy próbuje wejść w tryb download tym samym sposobem wyskakuje mi że się nie powiodło gdyż urządzenie jest zablokowane Czy to oznacza że dopóki nie odblokuje bootloadera to już nic nie dam rady zainstalować? Te inne metody wejścia do trybu download z tego linka http://xiaomitips.com/guide/how-to-put-mi-5-into-edl-mode/ też u mnie nie ruszyły a kabla na zmarnowanie póki co nie posiadam @kotylozaur czy po odblokowaniu bootloadera tak samo wchodziłeś do trybu download jak na początku? Reboot your phone into Fastboot Mode by pressing Volume Down (-) and Power buttons simultaneously until you have seen Mi Bunny Fastboot logo. Connect your phone to your computer through its USB cable. Launch up command prompt window in a folder of where the Minimal Fastboot Files are located. Doing so is easy : Simply press the Shift button on your keyboard and right-click anywhere in that folder, then choose “Open Command Window from here“. Execute this command : fastboot oem edl
lockerek Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Jak masz oficjalna wersje chinska to spróbuj przez aplikacje updater/aktulizacje zainstalować rom z pliku zip
kotylozaur Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2016 Odblokowanie bootloadera nie ma wpływu na to czy mogę wejść w tryb EDL. Ale z tego co czytałem na forum powyżej którejś z wersji ROM już jest to zablokowane. Ja przynajmniej nie próbowałem już ponownie wejść w tryb EDL. A nie lepiej napisać do Chińczyków by odblokowali BL?
Abees Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 @lockerek co to za aplikacja- to ten updater w telefonie czy coś zewnętrznego? (w menu update telefonu można wskazać po wciśnieciu kropek na gorze samemu lokalizację pliku do aktualizacji tylko nie wiem czy całego rooma też można tak zmienić) Skąd można wziąć taki oficjalny room spakowany zip? Masz jakieś linki do tego. Był bym wdzięczny. @kotylozaur Napisałem do nich tydzień temu. Nie wiem czy sie zgodzą bo napisałem że chce oficjalny global room a do tego ponoć nie trzeba odblokowywać. Jeszcze nie mam odpowiedzi.
lockerek Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 (edytowane) Tak to ta aplikacja.http://en.miui.com/download-299.html Wrzucasz na pamięć telefonu i instalujesz przez aplikacje Można tak robić bez problemu Edytowane 27 Grudnia 2016 przez lockerek
Abees Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Pobieram już roma ale niepokoi mnie pewien zapis: Please wipe all data in Recovery mode if you want to update to a discontinuous ROM version, or downgrade to an older ROM version using MIUI full ROM pack. Nie mogę tego zrobić w ten sposób ponieważ nie da się u mnie wejść do pełnofunkcyjnego recovery mode (w trybie recovery mode wyświetla mi się na czarnym ekranie telefonik i kabelek i nic więcej nie da się z tym zrobić). Jak myślicie- dużo zaryzykuje jeśli odpale update z najnowszego chińskiego 8.1.6.0 na nowy ale chyba starszy bo 8.1.2.0 global (taki dostępny jest w zip)? Jest ryzyko uwalenia telefonu?
lockerek Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 (edytowane) Jeśli sie boisz to możesz wgrać przez fastboot http://en.miui.com/a-234.html Ogólnie to nic się nie stanie Ściagasz Xiaomi Mi 5 Latest Global Stable Version Fastboot File Download Edytowane 27 Grudnia 2016 przez lockerek
Abees Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 No i kółko się zamknęło. Przez fastboot nie mogę bo mam zablokowany bootloader. Pewnie najbezpieczniej będzie poczekać na jego odblokowanie i jakąś normalną instalację. Pomyśle jeszcze ewentualnie o tym update z pliku zip. Jak by miał ktoś informacje jeszcze na ten temat to poproszę. Prawde mówiąc jak bym miał globala w tej samej lub nowszej wersji od tej którą posiadam to pewnie bym spróbował. Niestety w moim przypadku to był by downgrade i do tego brak kontynuacji oprogramowania
galakty Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Z zipa nie zrobisz jak masz zablokowany bootloader.
lockerek Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 (edytowane) Do instalacji globala nie trzeba miec odblokowanego bootloadera... Ile trzeba pisać Ci.Możesz zrobic przez aplikacje telefon Ci nie wybuchni sam tak robiłem i jakoś mój telefon żyje.Jaki downgrade ? Na romy stable wychodzą nie tak prędko co dev,więc nie musisz sie martwić jak bedzie dostepna nowa wersja stable to bedziesz mial informacje edit: pomyłka z tym globalem pomieszały mi się tematy. sorry Edytowane 27 Grudnia 2016 przez lockerek
Abees Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Zrozumiałem za pierwszym razem. Zgadzam się że z aktualizacjami nie powinno być w ten sposób problemu. W moim przypadku jest to jednak downgrade i zmiana oprogramowania a w opisie instalacji napisali że taki zabieg wymaga wipe all data in Recovery mode. Zrobił bym tak gdybym był w stanie wejść do recovery mode ale napisałem wyżej że nie udaje mi się to. Czy robiłeś @lockerek downgrade lub zmiane oprogramowania w ten sposób bez pełnego czyszczenia danych pod recovery czy też tylko aktualizacje systemowe?
galakty Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Miflash czy jaki tam program robi z automatu wipe przy wgrywaniu tego globala. Downgrade działa przy wgrywaniu ręcznym jakiegoś DEVa spod TWRP. 1
lockerek Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Tak jak mówi galakty,lepiej ode mnie sprecyzował,czyli nie masz co się bać tylko wgrywać 1
kelukelukelu Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Podsumowując, jak najprosciej zmienic ten felerny rom 7.2.8 na global 8.1.2? Musze wgrywac najpierw jakis chinski a potem dopiero global czy po prostu ten global bez zadnych bootloaderow i innych kombinacji? Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
lockerek Opublikowano 28 Grudnia 2016 Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Przez EDL wgraj ROM Global.Wyżej masz napisane jak wejść w tryb EDL(Download).Poczytaj poradnik Miflash oraz instalacja systemu o zablokowanym bootloader Edytowane 28 Grudnia 2016 przez lockerek 1
kelukelukelu Opublikowano 4 Stycznia 2017 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Mam problem z wejsciem w tryb edl. Próbuje tą metodą co kotylozaur tj. Tryb fastboot i komenda fastboot oem edl w programiku "minimal fastboot and edl" . Z wyswietlacza znika androidek fastbootowy i mam po prostu czarny ekran. Przypomne ze bootloader mam zablokowany i chce tylko wgrac global stable najnowszy. Pomocy Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
lockerek Opublikowano 4 Stycznia 2017 Opublikowano 4 Stycznia 2017 (edytowane) Masz wyżej kilka metod wejsc w tryb EDL,próbuj. Ogolnie tryb EDL ma wyglądać jak czarny ekra,gdy jak podlączysz do kompa to Miflash powinien go widzieć jako COM Edytowane 4 Stycznia 2017 przez lockerek 1
kelukelukelu Opublikowano 4 Stycznia 2017 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udalo mi sie. Potrzebna byla wczesniejsza wersja mi flash bo na najnowszej nie widzial telefonu. Dzieki za pomoc. Gdyby ktos mial problem w przyszlosci to zapraszam na pw.
Rekomendowane odpowiedzi