ivent00 Posted December 22, 2016 Share Posted December 22, 2016 Witajcie, Potrzebuję porady/pomocy. Otóż kupiłem Redmi 4 na ibgu. Poprosiłem Chińczyków o możliwość zdjęcia blokady z bootloadera i następnego dnia już go zdjalem. Oczywiście chce wgrać Polski ROM bo telefon dla mamy ale najpierw twrp i tutaj chyba go zabiłem bo wpisałem w adb fastboot flash boot recovery.img Podsumowując telefon nie wstaje, świeci się tylko logo mi. Nie mogę go wyłączyć bo od razu się resetuje i uruchamia ponownie ale mogę uruchomić go w trybie fastboot I adb go widzi. Co robić ? Jak go postawić na nogi i jak zainstalować twrp ponieważ pierwsze kilkanaście prób kończyło się błędem partition doesn't exists . Pozdrawiam Daniel Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted December 22, 2016 Share Posted December 22, 2016 16 minut temu, ivent00 napisał: Co robić ? Jak go postawić na nogi i jak zainstalować twrp ponieważ pierwsze kilkanaście prób kończyło się błędem partition doesn't exis Postawisz go na nogi wgrywając MiFlashem chiński rom fastboot. Masz odblokowany, możesz to zrobić w fastboot. Potem jeszcze raz twrp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivent00 Posted December 22, 2016 Author Share Posted December 22, 2016 Cześć, Dzięki za odpowiedź. Czy mógłbyś porzucić mi linka do strony z chińskimi romami ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted December 22, 2016 Share Posted December 22, 2016 10 minut temu, ivent00 napisał: Dzięki za odpowiedź. Czy mógłbyś porzucić mi linka do strony z chińskimi romami ? http://en.miui.com/a-234.html tu masz do wszystkich telefonów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivent00 Posted December 24, 2016 Author Share Posted December 24, 2016 Dziękuje. Mógłbyś polecić mi gdzie znajdę odpowiednie TWRP ? Na strone miuiPolska niestety nie ma TWRP do wersji Prada. I co do romu wersja dev czy stable? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dd4422 Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 (edited) https://www.androidfilehost.com/?fid=529152257862684190 rom najlepiej dev Edited December 24, 2016 by dd4422 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivent00 Posted December 24, 2016 Author Share Posted December 24, 2016 Bogatego gwiazdora za ten link ! Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivent00 Posted December 24, 2016 Author Share Posted December 24, 2016 (edited) Dnia 22.12.2016 o 17:05, FromWP napisał: http://en.miui.com/a-234.html tu masz do wszystkich telefonów. Hejka, Flashowałem rom, i chyba coś nie wyszło. Aktualnie nie moge uruchomić nawet fastboota. Komputer widzi tylko Qualcomm Hs-usb, a miFlash device pt. COM10. Przy próbie flashowania : -read hello packet -cannot received hello packet -przekroczono czas połączenia Generalnie trup, ratujcie. Czy został już tylko serwis? Edited December 24, 2016 by ivent00 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 To miflash widzi ci dobrze, czyli jesteś w trybie download. Win 64 bit i miflash 2016.04.01? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivent00 Posted December 24, 2016 Author Share Posted December 24, 2016 win 10 64bit miflash 2016 08 30. Telefon generalnie nie daje znaków życia ale odpowiada bo jak podłączam usb to się win odzywa 6 minut temu, FromWP napisał: To miflash widzi ci dobrze, czyli jesteś w trybie download. Win 64 bit i miflash 2016.04.01? jakaś alternatywna wersja ożywiania go istnieje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 (edited) Tak wgranie jeszcze raz romu w tym trybie którym jest czyli download, tylko najlepiej wcześniejszą wersją Miflasha, 2016.04.01. Trupem nie jest tylko w trybie w którym nic się nie wyświetla, ale jest rozpoznawalny pod portem com. Tu masz link do pobrania tej wersji: https://drive.google.com/file/d/0B2nl3rTqSisEM3JTQ1VqZWpudkk/view?usp=sharing Edited December 24, 2016 by FromWP Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivent00 Posted December 24, 2016 Author Share Posted December 24, 2016 (edited) 15 minut temu, FromWP napisał: Tak wgranie jeszcze raz romu w tym trybie którym jest czyli download, tylko najlepiej wcześniejszą wersją Miflasha, 2016.04.01. Trupem nie jest tylko w trybie w którym nic się nie wyświetla, ale jest rozpoznawalny pod portem com. Tu masz link do pobrania tej wersji: https://drive.google.com/file/d/0B2nl3rTqSisEM3JTQ1VqZWpudkk/view?usp=sharing co ciekawe po usunięcia nowego miflash zginął, czyli chyba sterowniki też usunęło. jest teraz nieznane urządzenie, muszę znaleźć sterowniki wpierw :/ znalazłem stery Edited December 24, 2016 by ivent00 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 1 minutę temu, ivent00 napisał: co ciekawe po usunięcia nowego miflash zginął, czyli chyba sterowniki też usunęło. jest teraz nieznane urządzenie, muszę znaleźć sterowniki wpierw :/ Wystarczy że zainstalujesz tą starszą (lepszą) wersję Miflasha a sterowniki same się zainstalują, tylko trzeba im na to pozwolić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivent00 Posted December 24, 2016 Author Share Posted December 24, 2016 Przed chwilą, FromWP napisał: Wystarczy że zainstalujesz tą starszą (lepszą) wersję Miflasha a sterowniki same się zainstalują, tylko trzeba im na to pozwolić. pobrałem sterowniki qualcoma z androidmtk czy jakos tak i ogólnie jaja bo nic nie dały prócz tego że mi się windows zamienił w wersję testową ( tylko że mam oryginał ) chyba wrócę do jakiegoś linuxa bo windows mnie rozbraja A wracając do telefonu, zainstalowałem apke od Ciebie ale nie wykrywa telefonu. tzn nie widzi go jako qualcoom czy tam COM10, widnieje w menadzerze urzadzeń jako nieznane urzadzenie USB. fascynujące rzeczy się dzieją z tym telefonem specjalnie na swięta Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 Przed chwilą, ivent00 napisał: fascynujące rzeczy się dzieją z tym telefonem specjalnie na swięta Chyba bardziej z twoim systemem Windows bo to on z reguły (oprócz błędów użytkowników) powoduje problemy przy wgrywaniu romów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivent00 Posted December 24, 2016 Author Share Posted December 24, 2016 (edited) Sterownik odżył ale niezależnie od programu, kończy się na braku odpowiedzi na pakiet hello. Limit czasu połączenia itp Edited December 24, 2016 by ivent00 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 17 minut temu, ivent00 napisał: Sterownik odżył ale niezależnie od programu, kończy się na braku odpowiedzi na pakiet hello. Limit czasu połączenia itp A na pewno pobrałeś odpowiedni rom, rozpakowałeś go prawidłowo, czyli dwukrotnie, umieściłeś bezpośrednio w katalogu głównym dysku c:, w nazwie katalogu nie ma spacji itd. to co piszą w poradnikach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivent00 Posted December 25, 2016 Author Share Posted December 25, 2016 (edited) 17 godzin temu, FromWP napisał: A na pewno pobrałeś odpowiedni rom, rozpakowałeś go prawidłowo, czyli dwukrotnie, umieściłeś bezpośrednio w katalogu głównym dysku c:, w nazwie katalogu nie ma spacji itd. to co piszą w poradnikach? Pobrałem dwa romy, stable i dev. Oba rozpakowane są na dysku C: zgodnie z zaleceniami itp oba robią to samo. Romy to - prada_images_V8.1.2.0.MCECNDI_20161201.0000.00_6.0_cn - prada_images_6.12.22_20161222.0000.00_6.0_cn Może spróbować deepflash czy to nie ta kategoria bricka ? Edited December 25, 2016 by ivent00 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted December 25, 2016 Share Posted December 25, 2016 Jak jest wykrywany pod portem com w miflashu to chyba jest w trybie download i wtedy kabel nic nie zmieni bo służy właśnie do wprowadzenia w tryb dowload (edl). Chyba ze nie jest, ale wtedy trzeba by go wyłączyć albo wprowadzić w fastboot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivent00 Posted December 26, 2016 Author Share Posted December 26, 2016 (edited) 19 godzin temu, FromWP napisał: Jak jest wykrywany pod portem com w miflashu to chyba jest w trybie download i wtedy kabel nic nie zmieni bo służy właśnie do wprowadzenia w tryb dowload (edl). Chyba ze nie jest, ale wtedy trzeba by go wyłączyć albo wprowadzić w fastboot. Próbowałem na innym pc, win7 64bit. MiFlash od Ciebie, rom dev, niestety to samo, choć nie do końca, bo był komunikat Osiągnięto koniec pliku ( receiving hello packet ). Możliwe że coś się w telefonie zepsuło ? Coś jeszcze zostało do zrobienia ? BTW Czy żeby wgrać te romy które mam nie potrzebuje fastboota? To nie powinien być inny rom do trybu EDL? Edited December 26, 2016 by ivent00 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted December 26, 2016 Share Posted December 26, 2016 26 minut temu, ivent00 napisał: BTW Czy żeby wgrać te romy które mam nie potrzebuje fastboota? To nie powinien być inny rom do trybu EDL? Nie potrzebujesz, pod MiFlasha są romy fastboot i można je wgrywać w trybie fastboot (jak telefon ma odblokowany bl), lub w edl j(ak ma zablokowany bl). Najlepiej wrzuć screena z Miflasha może coś po drodze robisz nie tak. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivent00 Posted December 26, 2016 Author Share Posted December 26, 2016 3 minuty temu, FromWP napisał: Nie potrzebujesz, pod MiFlasha są romy fastboot i można je wgrywać w trybie fastboot (jak telefon ma odblokowany bl), lub w edl j(ak ma zablokowany bl). Najlepiej wrzuć screena z Miflasha może coś po drodze robisz nie tak. aktualnie telefon znów nie chce dać się rozpoznać i w miflashu go nie ma a w menadżerze urządzeń jest nieznany, to samo zrobił na drugim pc, sobie działał a jak go przepiąłem pod inny port usb to już nie chce działać. :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
XiaoRén Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 @ivent00, naprawiłeś tel czy nadal martwy?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivent00 Posted April 15, 2017 Author Share Posted April 15, 2017 Dnia 18.01.2017 o 15:59, XiaoRén napisał: @ivent00, naprawiłeś tel czy nadal martwy? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Czesc, przepraszam że dopiero odpisuje ale uważam że warto. Telefon naprawiony. Wysłałem go do serwisu we Wrocławiu tam chłopaki go postawili na nogi i przy okazji zainstalowano polski soft. Problem był czysto software'owy. Jak znajdę email z serwisu to go tu wrzucę pewnie posłuży jako wskazówka. Pozdrowienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
XiaoRén Posted April 16, 2017 Share Posted April 16, 2017 Bardzo w takim razie miło .Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
karroryfer Posted January 9, 2018 Share Posted January 9, 2018 Witam - nowa dla mnie sytuacja ( maiłem już parę xiaomi ) Nowy Redmi 4 uruchamia się jak zwykle i zatrzymuje się ( po animaji ! ) na logo MIU 8. Klawisze boczne dziają głośnośc powoduje wywołanie suwaka a power menu z Wyłącz , Try samolotowy itd. Z dolnych jedynie lewy powoduje jakąś reakcję ale bez możliwości pojsica dalej/ Reboot kilka razy nic nie daje ( fastboot się uruchamia - ale bootloader jest oczywiściezablokowany ) Czy coś jeszcze można zrobić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts