nicrame Opublikowano 4 Grudnia 2016 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Witam wszystkich użytkowników szanownego forum! To moja pierwsza wiadomość tutaj! Liczę że łatwiej znajdę tu wielu użytkowników Redmi 3S/Prime niż na innych stronach. Bardzo bym prosił wszystkich to czytających o wykonanie pewnego testu kompasu wbudowanego w Redmi 3S. Wydaje mi się, że znalazłem problem dotyczący wszystkich modeli, ale nie wiem czy występuje on na MIUI7 tak jak na MIUI8. Bardzo bym prosił o to, abyście uruchomili aplikację "Kompas", bądź dowolną inną, która z niego korzysta (np. Google Sky Map), i sprawdzili, czy macie taki efekt: w oświetlonym pomieszczeniu kompas działa płynnie, a ruchy na ekranie są w porządku, natomiast w pomieszczeniu mocno ciemnym odczyt zaczyna "skakać" jak by coś go przerywało. Bardzo bym prosił o odpowiedź w tym wątku, jeżeli u Was to też występuje. Jeżeli tak to jakiej wersji 3S używacie, i jakiej MIUI. Jeżeli posiadacie konto na forum Xiaomi i macie ten problem, to prosił bym o kliknięcie w Confirm na ichniejszym forum tutaj:http://en.miui.com/thread-428898-1-1.html w celu zainteresowania problemem i rozwiązaniu go. Tutaj materiał wideo jak to u mnie wygląda: http://www.marcinwilk.eu/redmi3s-problem.avi Dziękuje za pomoc.
meccaryn Opublikowano 4 Grudnia 2016 Opublikowano 4 Grudnia 2016 xiaomi.eu sprzed tygodnia, problem potwierdzam. Wystarczy zasłonić palcem czujniki z przodu i kompas "rwie".
fredek Opublikowano 4 Grudnia 2016 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Potwierdzone. Ale mi to bardziej wygląda na to, że zakrycie czujniki zbliżeniowego powoduje taki efekt a nie ciemne pomieszczenie.
nicrame Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) 39 minut temu, fredek napisał: Potwierdzone. Ale mi to bardziej wygląda na to, że zakrycie czujniki zbliżeniowego powoduje taki efekt a nie ciemne pomieszczenie. Oczywiście o to mi mniej więcej chodziło (raczej o czujnik światła), chciałem użyć bardziej zrozumiałego języka W każdym razie, z jednej strony fajnie, że to nie tylko moje Redmi 3S mają problem, z drugiej niefajnie że w ogóle to jest (przeszkadza w oglądaniu gwiazd w nocy). Dziękuje za odpowiedzi! Edytowane 4 Grudnia 2016 przez nicrame
meccaryn Opublikowano 4 Grudnia 2016 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Teraz pytanie, czy to jest bug, czy ograniczenie sprzętowe, bo jeśli kompas mamy emulowany, (czy coś w tym stylu) na bazie jakiegoś czujnika/ruchu/przyblieżenia etc/nie znam się), to być może nie wiele da się z tym zrobić.
nicrame Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2016 Nie wydaje mi się, aby kompas był emulowany, słychać że coś tam stuka czasem jak coś go używa, ale nie wiem jak jest skonstruowany. Ja się na telefonach nie znam niestety, ale trochę na komputerach już tak. Albo szynę przesyłania informacji blokuje sensor światła (i naprzemiennie wysyła informację raz kompa, a raz czujnik i sobie nawzajem przerywają). Lub dzieje się to na poziomie programowym, gdzie jakiś demon pobierający takie informacje np. zjada przez moment moc CPU spowalniając odczyt danych z kompasu. Ciężko powiedzieć. Zawsze mogą po prostu ustawić przyblokowanie sensora światła kiedy używany jest kompas i tyle, ale wtedy telefon nie będzie np. w jasny dzień rozjaśniał obrazu kiedy korzystamy z apki co kompasu używa (a może to być jakaś nawigacja). Najlepsze wyjście to pozostawić to do ustawienia użytkownikowi telefonu, aby sam decydował co dla niego ważniejsze.
FromWP Opublikowano 4 Grudnia 2016 Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) 40 minut temu, fredek napisał: Potwierdzone. Ale mi to bardziej wygląda na to, że zakrycie czujniki zbliżeniowego powoduje taki efekt a nie ciemne pomieszczenie. Nie to zaczyna ciąć po prostu w ciemności, czyli czujnik oświetlenia, niezależnie od czujnika zbliżeniowego. Na najnowszym global dev też jest. W Redmi 2 tego efektu nie ma. Edytowane 4 Grudnia 2016 przez FromWP
fredek Opublikowano 4 Grudnia 2016 Opublikowano 4 Grudnia 2016 1 godzinę temu, FromWP napisał: Nie to zaczyna ciąć po prostu w ciemności, czyli czujnik oświetlenia, niezależnie od czujnika zbliżeniowego. Faktycznie, jak jest ciemno nie trzeba zakrywać czujnika zbliżeniowego by kompas przeskakiwał. Ja sprawdzałem wcześniej jak było widno, zakryłem czujnik zbliżeniowy i efekt był ten sam.
nicrame Opublikowano 9 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2016 Znalazłem takie rozwiązanie (chociaż nie jest to naprawienie problemu) - trzeba wyłączyć automatyczne dostosowanie jasności ekranu. Wtedy problem nie występuje.
Arturr300 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Potwierdzam, u mnie jest to samo.Mam wyłączoną automatyczną jasność. Rom global 6.11.10
Deggial Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Ludziska, czytam i umieram że śmiechu. Kupiliście telefon czy kompas? Już widzę jak kazdy z Was używa kompasu przez 10 godzin na dobę w całkowitych ciemnościach i ten problem jest tak straszny, że macie ochotę sprzedać telefon. Sorry ale nie ogarniam.
meccaryn Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Ewidentnie nie ogarniasz, bo nikt tu telefonu nie chce sprzedawać z ów powodu. 1
Deggial Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Ewidentnie to chyba ktoś tu nie ogarnia. Jak już wspomniałem to jest TELEFON!!! Ta dyskusja jest porównywalna do dyskusji - "telefon robi mi słabsze zdjęcia niż Nikon D3400, pomóżcie!".
nicrame Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2016 (edytowane) 1 godzinę temu, Deggial napisał: Ewidentnie to chyba ktoś tu nie ogarnia. Jak już wspomniałem to jest TELEFON!!! Ta dyskusja jest porównywalna do dyskusji - "telefon robi mi słabsze zdjęcia niż Nikon D3400, pomóżcie!". Dziękuje za chęć odniesienia się do tematu, ale prosił bym o dyskusję merytoryczną nawiązującą do głównego nurtu dyskusji. Mam świadomość, że nie każdy używa wymienionej funkcji, ale niektórzy potrafią używać urządzenia jakim jest smartphone (a nie telefon) do poważniejszych celów. Edytowane 12 Grudnia 2016 przez nicrame
Deggial Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Nie przeczę ponieważ też, ze względu na pracę, czasami używam kompasu, ale kwestią jest ile razy używa się go w warunkach, w których ma zonka, który też występuje u mnie ale nie ma wpływu na korzystanie. Nie jesteśmy w stanie tego naprawić i trzeba z tym żyć.
wtbn Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Dokładnie! poza tym w nocy to się śpi a nie łazi gdzieś i gapi na jakieś gwiazdy! @Deggial Z całym szacunkiem kolego, puknij się w główkę. To może być po prostu błąd softa i wystarczy zgłosić go na forum i poprawią go w następnej lub którejś z kolejnych edycji. Jeśli bug Ci nie przeszkadza, to po prostu ignorujesz temat i idziesz dalej. Zakładam że autor tematu używa jakiejś aplikacji typu google sky map i nie działający kompas jest problemem, więc czemu miałby nie poprosić o naprawienie buga na forum?
Rekomendowane odpowiedzi