Skocz do zawartości
  • 0

Skąd się bierze konfiguracja APN-ów

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Testowałem ostatnio kilka różnych "starterów" od operatorów i wirtualnych operatorów tel. działających w Polsce.

Za każdym razem po odpaleniu tel. z kolejną, nową kartą SIM - prawidłowa, stosowna do danego operatora konfiguracja APN-ów była automatycznie na swoim miejscu. Wyjątek - starter Lyca Mobile - konfiguracja APN była pusta, internet nie działał.

Chcę to zrozumieć - skąd się biorą te konfiguracje? Są wbudowane w ROM MIUI, czy pochodzą z karty SIM albo są jakoś przesyłane do tel. przez operatora przy pierwszym włączeniu? Jeśli wbudowane, to przez kogo (w sensie: czy MIUI Polska dodaje APN-y częste w Polsce, czy Xiaomi daje APN-y z całego świata?

I dlaczego w przypadku Lyca się nic nie pojawiło? Dostałem za to SMS-a, że przyjdzie konfiguracja i mam ją zatwierdzić - ale żadna nigdy nie przyszła (może zadziałał jakiś filtr podobny do tego, który odsiewa SMS-y z niektórych banków?).

Czego mogę się spodziewać wyjeżdżając z telefonem z MIUI PL do jakiegoś kraju X, gdzie mam zamiar na dzień dobry kupić jakiś lokalny starter, aby mieć szybki i tani internet 3G? Czy jest szansa, że konfiguracja APN np. operatora Rumuńskiego, Islandzkiego czy Izraelskiego - pojawi się automatycznie na swoim miejscu? Bo w obcym kraju dowiedzenie się o to, jaka ona być powinna i skąd ją wziąć może być niespodziewanie trudnym zadaniem...

Dzięki!

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

EDIT: --------------------------------------------------------------

APN: data.lycamobile.pl

nazwa użytkownika: lmpl

hasło: plus

Sprawdziłem - działa.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...