goromadska Opublikowano 8 Stycznia 2014 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Acid i wszyscy Myślałem, że mam problem z czujnikiem zbliżeniowym. W wersji 4.0 i 5.0 romu dla hongmi objawiał się tym, że gdy cofałem telefon od ucha po rozmowie ekran się nie zapalał. Ostatnio odkryłem, że to jednak nie to, ponieważ wyłączyłem opcję czujników (wszystkie) i problem występował nadal. Ekran nie zapał się po oderwaniu telefonu od ucha. Aby go wybudzić musiałem nacisnąć guzik wybudzania ekranu i dopiero mogłem zakończyć połączenie. Nie zdenerwowałem się. Ulżyło mi że czujnik nie jest pieprznięty. I chyba już wiem dlaczego tak się dzieje. Otóż w systemie jest przecież opcja "uśpij" w zakładce "wyświetlacz". Teraz dopiero ją wyłączyłem, a miałem 2 min, jednocześnie włączając wszystkie opcje czujnika zbliżeniowego. Myślę że po prostu zawsze rozmawiam co najmniej te 2 cholerne minuty Jeżeli mam rację to w zasadzie jest bug. Nie wiem czy tylko MIUI na red rice (hongmi) czy wszystkich. Telefon przecież nie powinien traktować rozmowy jako czasu bezczynności i nie powinien wygaszać ekranu w sposób wymuszający odblokowanie, a nie jak za sprawą czujnika zbliżeniowego. Sprawdźcie proszę u siebie jak to działa. Na razie nie mogłem przetestować słuszności tych wniosków. Powiedzcie czy jest tak tylko na red rice (hongmi) czy na również na innych urządzeniach.-- 8 sty 2014, o 20:46 --Sprawdziłem jest dobrze. Czujnik działa jak należy. Czyli trzeba by zmienić coś w usypianiu aby nie interpretowało rozmowy jak bezczynności. Inaczej albo będą problemy z usypianiem w czasie trwania rozmowy, albo ten czas będzie musiał być od nich dłuższy, albo trzeba będzie tą funkcję mieć wyłączoną.
ebola1972 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Ja mam etui z klapką otwieraną na bok, mam wlaczona opcje czujnika. Odbieram polaczenie, zamykam klapke, rozmawiam. Jak skoncze rozmawiac moge skonczyc polaczenie bocznym przyciskiem, albo otwieram klapke i koncze polaczenie przyciskiem ekranowym. Wyswietlacza nie musze budzic. Wystarczy otwarcie klapki. Mam wersje stable 4.0. O cos takiego Ci chodziło? Wysłane z Xiaomi HongMi
goromadska Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2014 Jak skoncze rozmawiac moge skonczyc polaczenie bocznym przyciskiem, albo otwieram klapke i koncze polaczenie przyciskiem ekranowym. Wyswietlacza nie musze budzic. Wystarczy otwarcie klapki. Mam wersje stable 4.0. O cos takiego Ci chodziło? Wysłane z Xiaomi HongMi Nie. U mnie jakbyś otworzył klapkę to by się ekran nie zapalił. Zapaliłby się dopiero po naciśnięciu bocznego guzika fizycznego (od wybudzania) i wtedy byłby normalnie ekran rozmowy. To jak wyżej mówiłem kwestia tego że ekran się usypia w trakcie rozmowy funkcją "uśpij" ustawioną na czas równy/krótszy niż rozmowa. A w sumie nie powinien. Czujniki działają dobrze raczej cały czas. Z wyłączoną funkcją "uśpij" nie ma problemu.
Acid Opublikowano 8 Stycznia 2014 Opublikowano 8 Stycznia 2014 No więc tak. Zrobiłem test. Położyłem obok siebie dwa telefony: MI-2 z 4.1.8 i Hongmi z 5.0. Na obu włączony czujnik zbliżeniowy i uśpienie ekranu 30 sekund. Połączenie z MI-2 do Hongmi. Jednocześnie zasłaniałem i odsłaniałem ekrany dłońmi. Reagują tak samo, czyli prawidłowo ekrany gasną jednocześnie jak przybliżam dłonie i zapalają się gdy nie ma obiektu nad czujnikiem. Moja rada: zrób wipe i wgraj rom 5.0. Ja dziś wgrałem 5.0 po full wipe przechodząc z 3.11.29. Jeśli to nie pomaga to nie wiem jak to możliwe ale być może skopany czujnik. Czy to się dzieje też na kompletnie czystym MIUI zaraz po formacie bez przywracania aplikacji/danych/ustawień?
goromadska Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2014 No więc tak. Zrobiłem test. Położyłem obok siebie dwa telefony: MI-2 z 4.1.8 i Hongmi z 5.0. Na obu włączony czujnik zbliżeniowy i uśpienie ekranu 30 sekund. Połączenie z MI-2 do Hongmi. Jednocześnie zasłaniałem i odsłaniałem ekrany dłońmi. Reagują tak samo, czyli prawidłowo ekrany gasną jednocześnie jak przybliżam dłonie i zapalają się gdy nie ma obiektu nad czujnikiem. Moja rada: zrób wipe i wgraj rom 5.0. Ja dziś wgrałem 5.0 po full wipe przechodząc z 3.11.29. Czy to się dzieje też na kompletnie czystym MIUI zaraz po formacie bez przywracania aplikacji/danych/ustawień? ej, Acid, ale chyba mnie nie zrozumiałeś. Ustaw jeszcze oprócz czujnika, usypianie na najmniej jak możesz i przez ten czas +1 sekunda zasłaniaj czujnik. Wtedy jak zabierzesz dłoń nie powinien zapalić się ekran. O to come on. Czujniki działają prawidłowo. Nie działa prawidłowo funkcja usypiania ekranu. Bo przecież nie powinna tego robić podczas rozmów zmuszając potem do odblokowywania. Tak działo się tak, nie przywracałem aplikacji, instalowałem od nowa.
ebola1972 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Wygaszanie ekranu mam ustawione na dwie minuty. Otwarcie klapki nie powoduje wylaczenia wygaszacza. Przy polaczeniu przychodzacym ekran sie budzi i normalnie odbieram polaczenie. Podczas rozmowy wygaszacz sie nie zalacza, chyba, ze gadam za krotko w takim razie przetestuje dluzsze polaczenie zeby rozwiac watpliwosci. Wysłane z Xiaomi HongMi
Acid Opublikowano 8 Stycznia 2014 Opublikowano 8 Stycznia 2014 No ale ustawiłem jak napisałem 30 sekund. Rozmowa trwała ponad 1,5 minuty czyli ekran powinien się uśpić po 30 sekundach tak? A jednak nawet po 1,5 minuty mogę go wybudzić odsłaniając rękę.
goromadska Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2014 No ale ustawiłem jak napisałem 30 sekund. Rozmowa trwała ponad 1,5 minuty czyli ekran powinien się uśpić po 30 sekundach tak? A jednak nawet po 1,5 minuty mogę go wybudzić odsłaniając rękę. hmm, dziwne. U mnie teraz, przy wyłączonej funkcji usypiania działa ok. To raczej nie czujnik, ale dziwne że to jest wtedy tylko u mnie l:
Acid Opublikowano 8 Stycznia 2014 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Sprawdziłem jeszcze tak: uśpienie na 15 sekund i na obu telefonach trzymałem zasłonięty czujnik przez ponad 1 minutę. Po odsłonięciu oba się zapalają czyli nie usypiają się ekrany.
goromadska Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2014 Sprawdziłem jeszcze tak: uśpienie na 15 sekund i na obu telefonach trzymałem zasłonięty czujnik przez ponad 1 minutę. Po odsłonięciu oba się zapalają czyli nie usypiają się ekrany. U mnie przy 15 sekundach na uśpienie jest też ok. I teraz sprawdziłem znów przy 2 minutach i jest źle.
DjLeo Opublikowano 8 Stycznia 2014 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Sprawdziłem właśnie. Jedyne co teraz zauważyłem to to, że jak nie przyłożę ucha podczas np. 15 sekund uśpienia, a zrobię to po tym czasie, to ekran się nie wybudzi bo odsunięciu od ucha. Co w pewnym sensie, jest zrozumiałe. Choć nie do końca. Przy 2 minutach jest identycznie. Poza tym jak od razu przyłożę ucho do telefonu (zanim minie czas uśpienia) to jest dokładnie tak jak powinno być. Więc u mnie problem nie występuje. A teraz najważniejsze rzecz. U mnie był ostatnio podobny problem, teraz nie wystepuje. Nie wiem co zrobiłem. Dużo się bawiłem, instalowałem nowe miui, kombinowałem i problem nie występuje. Wcześniej też tak miałem, że ekran się nie wybudzał. Więc myślę, że kolega może mieć podobną sytuację, co ja jeszcze do nie dawna. Dziwne rzeczy się dzieją czasami z tym telefonem. Np. nie wiem czy kojarzycie mój wątek o "Szalejący kompas w Google Maps" i wiecie co? Teraz działa bez zarzuty. Zapytacie co zrobiłem? Nie wiem, po prostu zaczęło działać. Hongmi to dla mnie tajemniczy telefon
ebola1972 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Opublikowano 8 Stycznia 2014 sprawdziłem po 1 minucie, 2 , 3 minutach i jest bez zmian, po otwarciu klapki ekran zawsze się wybudza. Rom stable 4.0. Wygaszacz ustawiony na 2 minuty.
latet Opublikowano 8 Stycznia 2014 Opublikowano 8 Stycznia 2014 sprawdziłem po 1 minucie, 2 , 3 minutach i jest bez zmian, po otwarciu klapki ekran zawsze się wybudza. Jakiej klapki ???
ebola1972 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Etui z klapka, czyli zaslaniam czujnik zamknieciem klapki podczas rozmowy Wysłane z Xiaomi HongMi
latet Opublikowano 22 Stycznia 2014 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Czy coś udało się wyjaśnić i rozstrzygnąć? Nie ogarniam tego. Raz po zakończeniu rozmowy mam tel. zablokowany i muszę go ręcznie odblokować, aby zakończyć połączenie (bardzo wkurzające) a innym razem po oddaleniu tel. od ucha ekran sam się zapala i wystarczy 1 dotyk, aby połączenie zakończyć (czyli tak, jak być powinno). Nie chodzi o czas rozmowy, bo zawsze był znacznie dłuższy niż czas automatycznej blokady ekranu (1 min.). Nie chodzi o zmiany w ustawieniach, bo cały czas wszystkie opcje są tak samo. To jest bardzo niebezpieczna sytuacja dla ochrony prywatności - np. siedzę w pracy, dzwoni prezes, gadam grzecznie, kończę, mówię do widzenia, a potem w tym krótkim czasie gdy się męczę z odblokowaniem tel. w celu rozłączenia, a połączenie jeszcze trwa, ktoś kto siedzi koło mnie pyta na głos "czego ten dupek znów chciał". - no sami rozumiecie, sprawa jest naprawdę poważna. Dzięki.
Acid Opublikowano 23 Stycznia 2014 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Pewną radą na ten problem może być opcja: Ustawienia > Ułatwienia dostępu > Przycisk zasilania kończy połączenie. Wtedy sami po oddaleniu telefonu od ucha (nawet jak ekran się nie zapali) możemy zakończyć rozmowę przez naciśnięcie przycisku.
latet Opublikowano 23 Stycznia 2014 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Pewną radą na ten problem może być opcja: Ustawienia > Ułatwienia dostępu > Przycisk zasilania kończy połączenie. Wtedy sami po oddaleniu telefonu od ucha (nawet jak ekran się nie zapali) możemy zakończyć rozmowę przez naciśnięcie przycisku. Myślałem o tym i włączyłem na jakiś czas. Masakra - co drugą rozmowę, kończyłem w połowie niechcący nie zakończył naciśnięciem tego przycisku.
malina Opublikowano 10 Lutego 2014 Opublikowano 10 Lutego 2014 Czy coś udało się wyjaśnić i rozstrzygnąć? Nie ogarniam tego. Raz po zakończeniu rozmowy mam tel. zablokowany i muszę go ręcznie odblokować, aby zakończyć połączenie (bardzo wkurzające) a innym razem po oddaleniu tel. od ucha ekran sam się zapala i wystarczy 1 dotyk, aby połączenie zakończyć (czyli tak, jak być powinno). Nie chodzi o czas rozmowy, bo zawsze był znacznie dłuższy niż czas automatycznej blokady ekranu (1 min.). Nie chodzi o zmiany w ustawieniach, bo cały czas wszystkie opcje są tak samo. U mnie to samo. Blokadę mam na minutę a rozmawiałem teraz 50 sekund i musiałem odblokować telefon żeby zakończyć rozmowę. Co z tym zrobić?
latet Opublikowano 10 Lutego 2014 Opublikowano 10 Lutego 2014 Chyba nic się nie da z tym zrobić. Bardzo upierdliwy i niefajny bug.
GeoT Opublikowano 16 Lutego 2014 Opublikowano 16 Lutego 2014 Pocieszę was że to samo mam I9505 tylko nie chciało mi się już tym głowy zawracać U mnie często też jest tak że gdy ktoś dzwoni mignie ekran połączenia potem ekran się wygasza i muszę przyciskiem zasilania go wybudzić żeby móc w ogóle odebrać połączenie Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
denton Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Moze po prostu wylaczyc czujnik zblizeniowy i w ten sposob obejsc problem??Nie mam pojecia czy to zadziala-musze sprawdzic.
jordan87 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Lepiej nie wyłączaj, będziesz uchem rozłączał połączenie lub wybierał różne funkcję niecelowo.
Amarel Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Czy naklejenie folii na wyświetlacz może powodować wspomniany problem? W moim wypadku nawet nie mogę odblokować klawiatury przyciskiem wybudzania. Problem pojawił się po naklejeniu folii, która ma tylko dziurkę na aparat. Udało mi się ją ładnie przykleić, więc nie chcę jej odklejać.
Pablo Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Jeśli wcześniej działało to wina foli proponuje użyć oryginalnej foli Wysłane z mojego MI 2S przy użyciu Tapatalka
Lalo Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Albo szkła hartowanego Tapatalk/Nexus5
kulig007 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Folia. Zdecydowanie. Czujniki muszą być ''odkryte''. Bo prędzej czy później będzie wariować. Więc jedyne wyjście, folia OUT. Tapatalk + Mi2S.
Amarel Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Tak, to była wina folii. Lalo rozumiem, że Twoje szkło hartowane posiada dziury na czujnik?
kulig007 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Bierz szkło wszystko jest jak być powinno, wycięte pod wymiar. Chwalić chyba już nie trzeba. Tapatalk + Mi2S.
Lalo Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Nie posiada szkło jest tak przezroczyste może nie mieć otworów. Ja u siebie mam 3 i wolałbym mieć tylko na glosnik, ponieważ 2 są zbędne i tylko kurz łapią. Mialem s3 z otworem na sam głośnik było wszystko ok. 30 osób kupiło ode mnie szkła bez otworu na czujniki, wszystko gra. Folia ma duzo mniejsza przezroczystość. Tapatalk/Nexus5
Amarel Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 No to kupiłem szkło, dzięki za pomoc.
spritek Opublikowano 6 Maja 2014 Opublikowano 6 Maja 2014 Witam, posiadam podobny problem. Wszystko dzialalo jak nalezy, dopoki nie zalozylem szkla hartowanego. Po rozpoczeciu polaczenia ekran sie wygasza i nie ma zadnej reakcji, nie moge nawet zmienic glosnosci polaczenia... Zaslanianie czujnika palem nic nie daje, dalej zaden klawisz nie reaguje. Nie moglem nawet zakonczyc rozmowy, ale w ustawieniach znalazlem opcje "Przycisk zasilania kończy połączenie", wiec teraz chociaz to dziala. Jakis pomysl oprocz wywalenia szkla? W jaki sposob wylaczyc prace czujnika?
spritek Opublikowano 7 Maja 2014 Opublikowano 7 Maja 2014 4.3.22. W aplikacji "aktualizacje" nie znajduje nic nowego
Lalo Opublikowano 7 Maja 2014 Opublikowano 7 Maja 2014 Masz ROM tutaj ze strony? Mozesz miec uszkodzony czujnik pokaze Ci pozniej filmik. MIUI_V5/N5
mewa Opublikowano 7 Maja 2014 Opublikowano 7 Maja 2014 Witam, posiadam podobny problem. Wszystko dzialalo jak nalezy, dopoki nie zalozylem szkla hartowanego. Po rozpoczeciu polaczenia ekran sie wygasza i nie ma zadnej reakcji, nie moge nawet zmienic glosnosci polaczenia... Zaslanianie czujnika palem nic nie daje, dalej zaden klawisz nie reaguje. Nie moglem nawet zakonczyc rozmowy, ale w ustawieniach znalazlem opcje "Przycisk zasilania kończy połączenie", wiec teraz chociaz to dziala. Jakis pomysl oprocz wywalenia szkla? W jaki sposob wylaczyc prace czujnika? No kurde..... a mi właśnie przyszło szkło i nie wiem czy naklejać czy nie bo jak zerwę folię to jak wyjdą takie kwiatki z tym szkłem to potem nie będę miała już co nakleić a jednak dobrze czymś zabezpieczyć ekran. To jak to w końcu jest z tym szkłem bo do niedawna same ochy i achy a teraz coraz częściej natykam się na tego typu opinie że jednak coś nie bangla z nim.
Rekomendowane odpowiedzi