Skocz do zawartości
  • 0

Miui 8, optymalizacja

Pytanie

Opublikowano

Witam. Jako ,że redmi note 3 pro to i tak bestia, chciałbym go zoptymalizować aby jeszcze szybciej działał, + wydłużyć czas baterii. Jak na razie jestem 'świeży" bo mam telefon około 2 tygodnie, to zrobiłem to.

wyłączyłem gps, synchronizację, chmure xiaomi, bluetooth, wi-fi, dane włączam jedynie kiedy mi potrzebne, w opcjach baterii było aby 5 min po wyłączeniu ekranu usypiać dane pakietowe (zazwyczaj wyłączam ale czasem sie zapomni to same sie wyłączą) oraz 5min po wyłączeniu ekranu czyściło pamięc podreczną, na dodatek jasnosc mam na połowę i ustawione na automatycznie, w autostarcie wyłączone wszystko.

Myslałem jeszcze włączyć oszczędzanie baterii, bo zauwazyłem to w opcjach, (coś pisalo ze jak jest mniej niz 60% to lepiej zarządza procesami w tle)

Dobrze zrobiłem? jak sądzicie, co wyłączyć/włączyć? jestem świeży w MIUI dlatego pytam. Z góry dziękuję

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

no włączając oszczędzanie baterii automatycznie zmniejsza ci sie wydajność, kosztem lepszej baterii. Musisz wybrać, albo ma działać szybciej, albo bateria ma dlużej chodzić...

• 0
Opublikowano

Szczerze po ilości tego co wyłączyłeś, zastanawiam się do czego używasz telefonu. Jakbym miał za każdym razem włączać np synchronizację to chyba by mnie ch.. strzelił... Jeśli mimo tego wszystkiego co zrobiłeś telefon działa Ci wolno lub brakuje Ci baterii to nie wiem jaki telefon by spełnił Twoje oczekiwania

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Wydajność, funkcjonalność, czas pracy na baterii. Wybierz dwa - nie możesz mieć wszystkiego.

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

Wyłącz całkiem telefon, a bateria wystarczy na dwa lata!

A tak na poważnie to ja niczego nie wyłączam (jedynie tryb cichy od 23.00 do 7.00), oszczędzanie baterii w miui wyłączone, jak jakaś aplikacja czegoś potrzebuje do działania to to ma. Dzięki temu nie mam żadnych problemów z powiadomieniami i działaniem czegokolwiek. Jakbym powyłączał, to przynajmniej według tego co miui pokazuje w panelu sterowania zaoszczędził bym max godzinę w czasie pracy na baterii, a stracił zdrowie psychiczne (z powodu problemów z powiadomieniami i działaniem aplikacji). To po prostu nie ma sensu, sztuka dla sztuki.

• Like 3
  • 0
Opublikowano

Cześć! Chciałbym zapytać was o opinię na temat wbudowanego w MIUI oszczędzania baterii - jak się u was sprawuje, czy powoduje jakieś negatywne efekty? Korzystacie z tego, czy może polecacie to wyłączyć?

U mnie o ile czas pracy na baterii jest zupełnie w porządku (xiaomi.eu 8.5), to mam pewne problemy z powiadomieniami. Sam dźwięk powiadomienia działa, ale dioda już sygnalizuje tylko aplikacje systemowe jak sms/nieodebrane połączenie a np. taki TT nie jest brany pod uwagę. Zastanawiam się czy to może mieć z tym związek? Dodałem go do wyjątków w oszczędzaniu baterii natomiast nic to nie zmieniło. Może powinienem całkiem wyłączyć to oszczędzanie poprzez odgórne wybranie trybu "Nie blokuj"? Słyszałem też o możliwości wyłączenie "Optymalizacji miui" w opcjach programistycznych - czym to się różni od przełączenie na "Nie blokuj" w ustawieniach baterii?

Do moderacji - temat ma charakter mieszany, zdecydowałem umieścić go tutaj, ponieważ zawiera też zapytanie o ogólne opinie.

• 0
Opublikowano (edytowane)

No na to nie wpadłem... Przydało by mi się jeszcze jedną rzecz wymyślić, chyba związaną z optymalizacją. Korzystacie z aplikacji typu BetterBatteryStat albo GSam? U mnie pokazują szczątkowe informacje o użyciu tak jak by coś blokowało ich pracę w tle. W "Bateria i wydajność ->Oszczędzanie Baterii" dodałem do wyjątków ale niewiele to zmienia. Nadal działa w kratkę - raz zbiera dane raz nie. W dodatku chyba system same przestawia te ustawienia bo mam wrażenie, że niektóre aplikacje już trzeci raz tam dodaje.

Edytowane przez Karls
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...