latet Opublikowano 30 Grudnia 2013 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Ale z tym romem pewnie trzeba robić całą procedurę root + recovery. Dlatego ja się nawet nie chcę bawić z nim, już to przechodziłem ostatnio. Trzeba wgrać wcześniejszą wersję, żeby zrootować i wrócić do CWM. A co się stanie, jak się po prostu ten ROM ( http://en.miui.com/download-82.html ) wrzuci na kartę, przejdzie do CWM, zrobi wipe'y i zainstaluje ten ROM? Bardzo chciałbym to po prostu głębiej zrozumieć - co w takiej sytuacji nie zadziała i dlaczego? Dziękuję! (谢谢!).
dcf142 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Instalacja tego romu usunie Recovery, czyli będzie znowu zabawa z rootem, CWM itp.
michu1210 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Sebek. Full wipe nie jest wymagany, z tego co pamiętam, to wystarczy zrobić wipe cache i wipe dalvik cache. Aczkolwiek, z własnego doświadczenia, lepiej full wipe i nie będzie z niczym problemu.
Zenek Opublikowano 30 Grudnia 2013 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Kopia MIUI o dziwo nie przywraca płatnych aplikacji, właśnie przed chwilą wgrałem 5.0 na 4.0 bez wipe chciałem przywrócić apki i niestety nie przywróciło ich.
latet Opublikowano 30 Grudnia 2013 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Instalacja tego romu usunie Recovery, czyli będzie znowu zabawa z rootem, CWM itp. Dla pewności – od czego zależy, czy instalacja ROM-u usuwa/podmienia istniejące Recovery/CWM? Bo - jak rozumiem - instalacja ROM-ów z MIUI Polska angielskiego Recovery nie usunie? Ale też nie zainstaluje, jeśli go nie było (to wiem na pewno, bo dziś przerabiałem – i zdziwiło mnie, że po zainstalowaniu polskiego ROM-u pozostało chińskie Recovery). Zauważyłem też, że po wgraniu polskiego MIUI nie daje się zrobić roota programem windowsowym opisanym w tutorialu (VRoot), można tylko z poziomu CWM, co w sumie jest wygodniejsze, więc nie jest to problem.
dcf142 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Trochę za mało mam wiedzy, ale z tego co widziałem w zipach romów, "oryginalny" rom ma jakieś pliki recovery, których polski i multi nie mają. Kiedyś też Acid pisał, że on usuwa nadpisywanie recovery.
DjLeo Opublikowano 31 Grudnia 2013 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Dla pewności – od czego zależy, czy instalacja ROM-u usuwa/podmienia istniejące Recovery/CWM? Bo - jak rozumiem - instalacja ROM-ów z MIUI Polska angielskiego Recovery nie usunie? Ale też nie zainstaluje, jeśli go nie było (to wiem na pewno, bo dziś przerabiałem – i zdziwiło mnie, że po zainstalowaniu polskiego ROM-u pozostało chińskie Recovery). Zauważyłem też, że po wgraniu polskiego MIUI nie daje się zrobić roota programem windowsowym opisanym w tutorialu (VRoot), można tylko z poziomu CWM, co w sumie jest wygodniejsze, więc nie jest to problem. Spróbuję Ci odpowiedzieć, bo ostatnio to przerabiałem dość intensywnie. Z moich prób wynika, że stockowe MIUI usuwa Recovery na bank. W dodatku nie można wtedy Vrootem zrobić roota, tu też się zgadzam. Co do nakładek MIUIPolska bez full wipe, to nie polecam, choć w teorii nie powinno być problemu to jednak zgodnie z zasadą "jeżeli myślisz, że nic się nie stanie, to zapewne coś się właśnie stanie" , lepiej zrobić tego full wipa. A całą resztę przywrócić Titanium Backup lub innym softem. Choć na chwilę obecną 5.0 odpada po całości, właśnie za znikanie tych apek płatnych. Jadę na 4.0 teraz bo w sumie to nie mam wyjścia.
Zenek Opublikowano 31 Grudnia 2013 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Problem ze znikającymi płatnymi aplikacjami ominąłem w następujący sposób (trzeba mieć root), pobrałem sobie z GP Rom Toolbox Pro (wersja darmowa), zainstalowałem płatne aplikacje. Uruchamiamy program Rom Toolbox Pro -> Menedżer Aplikacji -> pojawia się lista programów, naciskamy raz na jedną z płatnych aplikacji i wybieramy kopia zapasowa. Następnie robimy tak z wszystkimi płatnymi aplikacjami jakie mamy. Wychodzimy z programu. Teraz będzie nam potrzebny jakiś eksplorator plików z prawami root. Kopie płatnych aplikacji znajdują się w katalogu App_Backups -> user_apps na sdcard2 i te programy kopiujemy do Root -> data -> app i zmieniamy uprawnienia na 644 danej aplikacji. Teraz po restarcie program zostaje, ale uwaga, jeżeli taki program korzysta z wigetów to trzeba oprócz powyższej opcji uruchomić ponownie program Rom Toolbox Pro i wybierając daną aplikację wybrać z menu przywróć aplikację i dane. Nie jest to może rozwiązanie profesjonalne ale działa -- 31 gru 2013, o 10:49 -- Spróbuję Ci odpowiedzieć, bo ostatnio to przerabiałem dość intensywnie. Z moich prób wynika, że stockowe MIUI usuwa Recovery na bank. W dodatku nie można wtedy Vrootem zrobić roota, tu też się zgadzam. Co do nakładek MIUIPolska bez full wipe, to nie polecam, choć w teorii nie powinno być problemu to jednak zgodnie z zasadą "jeżeli myślisz, że nic się nie stanie, to zapewne coś się właśnie stanie" , lepiej zrobić tego full wipa. A całą resztę przywrócić Titanium Backup lub innym softem. Choć na chwilę obecną 5.0 odpada po całości, właśnie za znikanie tych apek płatnych. Jadę na 4.0 teraz bo w sumie to nie mam wyjścia. Słuchajcie roota da się zrobić Vrootem bo robiłem, tylko trzeba nowszą wersję ściągnąć. Robiłem tak na 4.0 zanim Acid zrobił rom PL.
emwu13 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Opublikowano 31 Grudnia 2013 @Zenek Brawo za udana "kombinacje" tylko trzeba sobie zadac pytanie czy tak naprawde potrzebna komus wyzsza cyferka w nazwie romu (wersja) przy ktorej trzeba sie albo wkurzac albo wykonywac takie manewry, czy mamy gdzies to "piatke" i zostajemy przy ostatnim bezproblemowym romie. Ja osobiscie zostaje przy drugim rozwiazaniu. Co do instalacji romow, to jesli nie chcecie sie wk.... to robcie sobie przed instalacja kopie tego co potrzebujecie (jesli potrzebujecie) np w Titanium Backup i przy instalacji romu robcie full wipe, szczegolnie jesli instalujecie starsza wersje tego samego romu. Jesli instalujecie rom z calkiem innej "stajni" to juz full wipe musi byc na bank!!! Szczesliwego Nowego Roku
michu1210 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Nie wiem czy nowy, czy stary numerek:-). Zainstalowałem i odczułem różnice w wolnym ramie, telefon był widocznie szybszy,jednak problem z aplikacjami platnymi i powiadomieniami zniechęca. Mam jednak nadzieję, że wyjdzie poprawka, która to wyeliminuje. Wysłane z mojego 2013023 przy użyciu Tapatalk 4
emwu13 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Po instalacji nowego romu, w dodatku z wipe'ami zawsze jest takie odczucie poniewaz system jest swierzotki Nawet gorszy faktycznie rom przez jakis czas bedzie sie wydawal szybszy (lepszy) w odroznieniu od starego zawalonego... P.S. Efekt placebo.
latet Opublikowano 1 Stycznia 2014 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Czy do tego ROM-u jest fix na polskie literki w SMS?
Kamil10p Opublikowano 1 Stycznia 2014 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Jest już jakieś rozwiązanie problemu z tymi apkami? Na xiaomi.eu nic o tym nie piszą... Mają oni tam to samo recovery co tu na miuipolska?
latet Opublikowano 1 Stycznia 2014 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Jest już jakieś rozwiązanie problemu z tymi apkami? Instalacja aplikacji z pliku .apk. Inne rozwiązania ktoś już na forum opisał.
DjLeo Opublikowano 1 Stycznia 2014 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Według mnie na razie nie ma sensu instalować wersji 5.0 dopóki problem nie zniknie. Dziwi fakt, że taki soft został wydany. Nie do końca rozumie dlaczego taki problem ma miejsce.
Acid Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2014 Na chińskim forum też ludzie mają ten problem. Tak btw: planujemy wersję 6.0 wydać ze stockowym recovery by rom mógł się instalować prze Aktualizacje. Root wtedy byłby możliwy za pomocą vroota. Aczkolwiek na CWM także będzie można rom instalować (ale już nie przez Aktualizacje).
DjLeo Opublikowano 1 Stycznia 2014 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Co chwilę gdzieś czytam o tym samym problemie. Ludzie różne rzeczy wymyślają, jak wyjęcie karty SD przed instalacją. Generalnie straszne fopa z tym Stable 5.0 :/ @acid No to spoko. Ale instalacja takiego romu przez CWM nie usunie samego CWM?. Skoro w romie ma być recovery stockowe? Bo tego nie kumam do końca. A tak na marginesie to 6.0 wiadomo kiedy się pojawi? Bo z tymi aktualizacjami do Hongmi to nie za bardzo ogarniam jeszcze z jaką częstotliwością są wydawane?
latet Opublikowano 1 Stycznia 2014 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Tak btw: planujemy wersję 6.0 wydać ze stockowym recovery by rom mógł się instalować prze Aktualizacje. Root wtedy byłby możliwy za pomocą vroota. Aczkolwiek na CWM także będzie można rom instalować (ale już nie przez Aktualizacje). Jeśli rozumiem, to chcecie zrobić tak, że jak się pojawi nowa wersja ROM, to będzie ją można (plik .zip) wrzucić na kartę, odpalić CWM (takie jakie się akurat ma, czyli np. angielskie), zrobić komplet WIPE-ów, zainstalować ROM, zresetować telefon i wtedy okaże się, że: a) system jest nowy, lecz bez roota CWM zostało zamienione na chińskie. c) nie da się zrobić root-a metodą wygodną i bezstresową z poziomu Recovery z pliku root.zip (zakładając nawet znajomość chińskiego). Dobrze rozumiem? Tak to ma być? A nie możecie się ulitować i dać nam do wyboru 2 wersje - tzn. druga byłaby taka jak obecne, czyli taka, która zostawi angielskie Recovery w spokoju? Poza tym, to co napisałeś wydaje się wewnętrznie sprzeczne: że rom będzie mógł się instalować przez Aktualizacje, także przez CWM ale już nie przez Aktualizacje
michu1210 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Przyłączam się do tej prośby. Jakby nie patrzeć, na Mi2 aktualizacja z poziomu aplikacji jest wygodna, a romy tygodniowe są zrootowane. W przypadku Hongmi juz nie będzie tak różowo. Root z poziomu angielskiego, już wgranego recovery jest o wiele szybszy i wygodniejszy. Wysłane z mojego 2013023 przy użyciu Tapatalk 4
Endriu Opublikowano 2 Stycznia 2014 Opublikowano 2 Stycznia 2014 O co chodzi z tymi 800M w obecnej wersji MIUI, bo na Chińskich forach ludzie płaczą (niestety tłumacz podaje jakieś farmazony) ?
Acid Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2014 Pewnie chodzi o 800MB. Tyle wynosi pamięć USB w Hongmi. Dlatego jest stosowany fix na podmianę karty SD, by system widział ja jako pamięć USB (na zdjęcia, filmy, gry...)
Endriu Opublikowano 2 Stycznia 2014 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Na pewno o to chodzi, tylko nie wiem jakie są tego negatywne skutki patrząc z perspektywy osoby, która i tak by kupiła od razu kartę 32GB
ario Opublikowano 2 Stycznia 2014 Opublikowano 2 Stycznia 2014 A mam pytanko, czy przy każdej przesiadce z jednej wersji romu na drugą trzeba robić wopel/factory? Bo zrobiłem bez i telefon zaczął mi szwankowac tj włączyło się ładowanie pulpitu a potem jak wróciłem spowrotem do 4.0 to już prawie nic nie działało Ja nie robiłem żadnego wipe i wszystko ok. Nie mam płatnych aplikacji więc tu się nie wypowiem ale te co mam jak na razie działają. Jedynie powiadomienie o pamięci USB musiałem usunąć z paska powiadomień. Wysłane z mojego 2013023 przy użyciu Tapatalka
latet Opublikowano 2 Stycznia 2014 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Na pewno o to chodzi, tylko nie wiem jakie są tego negatywne skutki patrząc z perspektywy osoby, która i tak by kupiła od razu kartę 32GB Chodzi o to, że gdyby nie fix podmieniający SD (który jest jednak, nie czarujmy się, trochę sztucznym rozwiązaniem i powoduje pewne problemy i efekty uboczne) to karta SD, nawet 32GB nie byłaby automatycznie używana przez większość aplikacji i po prostu leżałaby odłogiem. Część aplikacji zapewne dałoby się łatwo zmusić ręcznie do jej używania, inne pewnie trudniej, a jeszcze inne w ogóle.
DjLeo Opublikowano 2 Stycznia 2014 Opublikowano 2 Stycznia 2014 A czy ktoś może wyjaśnić dlaczego taki soft został wypuszczony? Tego nie mogę pojąć. Xiaomi ma u mnie minusa za to.
Acid Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2014 Bo oni się Hongmi nie przejmują gdy mają MI-3W do zrobienia. Hongmi jest masówką na rynek chiński i nie ma tylu developerów co Xiaomi Millet.
DjLeo Opublikowano 3 Stycznia 2014 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Czy ktoś już rozwiązał jakoś ten problem z apkami w 5.0?
michu1210 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Acid, myślę że to jednak nie do końca tak. Skoro wyszła wersja wcdma to jednak nie tylko masówka na rynek chiński ale i świat. Mam nadzieję, że jednak mimo wszystko wezmą to pod uwagę. To już nawet nie chodzi o tygodniowe nowości,a o to by raz w miesiącu dać coś bardziej dopracowanego, w końcu to Xiaomi:-) Wysłane z mojego 2013023 przy użyciu Tapatalk 4
latet Opublikowano 3 Stycznia 2014 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Acid, myślę że to jednak nie do końca tak. Skoro wyszła wersja wcdma to jednak nie tylko masówka na rynek chiński ale i świat. wcdma jest także w użyciu w Chinach.
Acid Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2014 Możecie spróbować jednej rzeczy? Na forum Xiaomi.eu ktoś napisał, że płatne aplikacje wróciły jak aktywowal konto Xiaomi w telefonie. Nie wiem czy to może mieć związek ale może warto spróbować. MIUI powinien mieć zawsze konto Xiaomi. Wysłane z mojego MI 2
Endriu Opublikowano 3 Stycznia 2014 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Również o tym czytałem, ale czy wszyscy z forum mają wyłączone to konto ? Ciekawe.
michu1210 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Skoro nikt, to spróbowałem. Wipe cache, dalvik cache, format, mounting wipe system. Zainstalowałem stable 5, wipe cache, dalvik cache, ponownie zainstalowałem 5.0. Wipe cache, dalvik cache. Install root.zip, reboot. Ustawiłem sobie telefon, zalogowałem się do konta xiaomi i google. Potem z sklepu Play zainstalowałem płatną aplikację swiftKey i ustawiłem sobie. Do tego momentu wszystko przebiegło ok. Potem reboot i już nie ma SwiftKey, zniknęła. Więc chyba to jednak nie to. Zalogowanie do konta Xiaomi nie powoduje pozostawienia aplikacji w telefonie. Pozdrawiam Chlast z RR:-)
kendi Opublikowano 3 Stycznia 2014 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Ja mam takie szybki pytanie, wczoraj prawie zarwałem noc szukając wersji 4.0, bo skoro są problemy z 5.0 to chociaż 3.0 zmienię na jedną wyżej. I za cholerę nie mogłem znaleźć. Ogólnie na początku już mieliście minusa u mnie za podmianę poradnika z chińskiego recovery na CM. Padła mi ładowarka w ultrabooku i chciałem sobie wszystko wgrać ściągając na innego kompa, ale nie znalazłem już opisu tych krzaczków więc porzuciłem temat. ----------- Jeszcze takie pytanie, jak przenosicie dane pomiędzy zmianami ROMów? Ciężko mi klikać 50 aplikacji żeby się zainstalowały - robię to na kompie w google play.
michu1210 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Jeśli same aplikacje to jest aplikacja AppBackup &restore. Jeśli aplikacje, dane i inne to najlepiej Titanium Backup. Chlast z RR:-)
michu1210 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Co do wersji 4.0, proszę:http://roms.miuipolska.pl/ Chlast z RR:-)
Rekomendowane odpowiedzi