amularix Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Witam, jestem posiadaczem Redmi 3 od półtorej tygodnia, zainstalowany jest rom 6.8.11 z xiaomi.eu i mam problem z gps w automapie. Chciałem potestować jak się sprawdza, więc uruchomiłem ją na trasie dom - praca (około 13 kilometrów), przez kilka dni i zazwyczaj gubi sygnał 2 razy na tym dystansie (w różnych miejscach), ponowne złapanie fixa zajmuje około 15-20 sekund. Dla automapy wyłączyłem oszczędzanie i zezwoliłem na gps w tle (jak w temacie z endomondo), nic to nie dało, więc po prostu wyłączyłem oszczędzanie energii i dalej to samo. Do testów ściągnąłem Here maps, ale jeszcze nie miałem okazji ich użyć. Czy u was Gps też gubi sygnał? Czytałem wątek, że ktoś (chyba z mi4) wgrał gps.conf z samsunga i nagle szybko łapał fixa.
Zexon72 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) Problem leży w adresie serwera ntp. Można go edytować ręcznie (w gps.conf) lub za pomocą aplikacji. Zainstaluj FasterGPS i ustaw serwer ntp. Kontynent > Europa, kraj > Polska i problemy powinny zniknąć. Jest to dokładnie ta sama operacja, co wgrywanie obcego gps.conf. Wgrywanie configa z Samsunga - ludzka pomysłowość (czasem głupota) nigdy nie przestanie mnie zadziwiać Link do FasterGPS: https://goo.gl/nBSZFd Aplikacja wymaga roota. Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez Zexon72 1
amularix Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Dzięki, zobaczę czy będzie poprawa Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
amularix Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Niestety problem jest dalej, automapa gubi sygnał i szuka około 15-20 sekund. Dziś testowałem też here maps, po włączeniu programu natychmiast mam lokalizację (automapa niby też ma po uruchomieniu, ale natychmiast jest sygnał o zgubieniu sygnału), sygnał był cały czas, czyżby wina programu, lub złe ustawienia?
amularix Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Niby najnowsza wersja, ale poszukam jakiejś innej i porównam, chyba, że ktoś którąś poleca jak działającą.
amularix Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zainstalowałem inną wersję, która ma działać na większości telefonów, ale i tak gubi sygnał. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
bergmen Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 to coś z uprawnieniami lokalizacji masz namotane
amularix Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Ustawienia lokalizacji i GPS daję na najbardziej dokładne, ale dziś podczas używania automapy włączyłem jeszcze transmisję danych (zazwyczaj transfer mam włączony, aktywuje tylko gdy korzystam) i sygnału nie zgubił, czyżby to była przyczyna problemów? Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
FromWP Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 8 minut temu, amularix napisał: Ustawienia lokalizacji i GPS daję na najbardziej dokładne, ale dziś podczas używania automapy włączyłem jeszcze transmisję danych (zazwyczaj transfer mam włączony, aktywuje tylko gdy korzystam) i sygnału nie zgubił, czyżby to była przyczyna problemów? Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Nie wiem czy automapa korzysta z danych, jak tak to możliwe. Jeżeli to pomogło, to nie wyłączaj niczego a wszystko będzie działać. Mam wszystko non stop włączone, jak jakaś aplikacja czegoś chce to ma i działa. Zysk w czasie pracy na baterii jaki bym uzyskał wyłączając to max 1 godzina, żadna różnica. Z drugiej strony nie bardzo rozumiem dlaczego chcesz na siłę używać hakowanej aplikacji która nie chce działać. Nawigacji masz po kokardę darmowych i całkiem sprawnych.
amularix Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Transferu nie włączam, ponieważ nie potrzebuję go w pracy a w domu jest wi-fi. Do automapy jest przyzwyczajony, jest dla mnie czytelniejsza od here wego (pewnie kwestia przyzwyczajenia), a czasem muszę znaleźć jakiś dom w wiosce i tu automapa parę razy okazała się niezastąpiona. Lubię też grzebać i kombinować, żeby coś działało tak jak sobie życzę (dlatego też kombinuję z link2sd który nie chce współpracować z miui, choć mógłbym sobie odpuścić). To była tylko jedna krótka przejażdżka, jeśli to rozwiązanie okaże się skuteczne to umieszczę w pierwszym poście, może komuś się przyda. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi