luki9696 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam! Po długim oczekiwaniu na telefon ze sklepu xiaomi.com.pl w końcu przyszedł mój Mi5 64GB. Ledwo go włączyłem, zacząłem ustawiać region, to przy okazji chciałem ściszyć dźwięk... telefon się zaciął. Po zrestartowaniu go kontynuowałem "pierwsze uruchomienie", ponownie zaciął się przy jakimś okienku. Gdy już skończyłem wszystko konfigurować i zacząłem się bawić, telefon zacinał się i restartował sam z siebie. Ma wgrane MIUI 7 Global 6.5.30 | Beta. Teraz moje pytania: 1. Czy wgranie softu z Waszej strony coś pomoże? 2. Czy skoro oni tu wgrali tego globala tzn. że mój telefon ma odblokowanego bootloadera? 3. Czy jak odpakowałem telefon to czy mogę go jeszcze zwrócić do sklepu? 4. Czy jak wgram soft z Waszej strony to czy dalej sklep xiaomi.com.pl będzie uznawał gwarancje/reklamacje? Bawienie się w reklamacje z xiaomi.com.pl będzie horrorem ze względu na tragiczny kontakt, a raczej jego brak. Czy ktoś widzi jakieś sensowne wyjście z tej sytuacji? Czekałem na ten telefon prawie miesiąc, a teraz takie rozczarowanie... jestem na prawdę zły na całą tą sytuacje bo tyle dobrego się na temat tych telefonów naczytałem EDIT: Chciałem tylko dodać że nigdy się nie bawiłem w instalacje softów na telefon więc będzie to dla mnie też niezła przeprawa, ale myślę że do ogarnięcia. Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez luki9696
NotExist Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 1. Najprawdopodobniej możesz mieć jakiś zasyfiony rom z tego co izie wyczytać, więc powinno pomóć. 2. Jakbyś dobrze przeszukał forum to byś zauważył że jest już opcja wrzucenia ROM bez odblokowania BL także pewnie nie ma 3 i 4. Przeczytaj warunki gwarancji z xiaomi.com.pl (z tego co pamiętam ogólnie nie polecany sklep przez forumowiczów)
luki9696 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) 7 godzin temu, NotExist napisał: 2. Jakbyś dobrze przeszukał forum to byś zauważył że jest już opcja wrzucenia ROM bez odblokowania BL także pewnie nie ma Czytałem, ale nigdzie nie mogę znaleźć ROM dla wersji zablokowanego BL. W temacie link prowadzi do głównej strony download z MIUI Polska gdzie wszędzie jest wymagany odblokowany BL. EDIT: Próbuję jeszcze zaktualizować system do wersji 6.8 z poziomu "Informacje o urządzeniu -> aktualizuj oprogramowanie". Ale to pewnie nie jest to samo co wgranie czystego ROM? Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez luki9696
Acid Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Po pierwsze masz zablokowany bootloader. Po drugie rom masz ok i to jest Normalny Global jaki jest aktualnie na ten model. I można go wgrać na zablokowany. Po trzecie oddaj telefon. Jest wadliwy. Z Mi5 Pro
Muzykalny Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Siemka, Łukasz szkoda że się wcześniej nie zapytałeś o ten sklep. Jak usłyszałem, że u Nich kupiłeś to się przeraziłem... Ale próbuj im go oddać akurat ile dobrze kojarzę masz prawo i 14 dni do zrezygnowania z zakupu. Nawet w regulaminie mają: Zgodnie z Ustawą z dnia 2 marca 2000 roku o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny(Dz.U. Nr 22 poz.271 z 2000r z późniejszymi zmianami), konsument może zrezygnować (w drodze odstąpienia od umowy) z towaru zakupionego poza lokalem przedsiębiorstwa bez podania przyczyny, składając stosowne oświadczenie w ciągu 14 dni od daty odebrania przesyłki. Od daty złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy masz kolejne 14 dni kalendarzowych na odesłanie towaru. Sprzedawca zwróci pieniądze w ciągu 14 dni od chwili otrzymania oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Sprzedawca może wstrzymać się z odesłaniem środków do czasu otrzymania przedmiotu. Zadzwoń do mnie jak coś. Krzysiek
Poohacz79 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Z tym, że towar musi chyba być w stanie nienaruszonym.
marti701 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Czytałem, ale nigdzie nie mogę znaleźć ROM dla wersji zablokowanego BL. W temacie link prowadzi do głównej strony download z MIUI Polska gdzie wszędzie jest wymagany odblokowany BL. EDIT: Próbuję jeszcze zaktualizować system do wersji 6.8 z poziomu "Informacje o urządzeniu -> aktualizuj oprogramowanie". Ale to pewnie nie jest to samo co wgranie czystego ROM? Po pierwsze masz zablokowany bootloader. Po drugie rom masz ok i to jest Normalny Global jaki jest aktualnie na ten model. I można go wgrać na zablokowany. Po trzecie oddaj telefon. Jest wadliwy. Z Mi5 Pro 6.5.30 to chyba dev. Aktualne wersje to: Wysłane z mojego MI 5
Acid Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 To pobierz ten. W końcu dali MIUI 8 Global dla Mi5 Z Mi5 Pro
luki9696 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2016 W sobotę z rana zaktualizowałem telefon poprzez aktualizacje automatyczne w telefonie taki jak wcześniej pisałem ( "Informacje o urządzeniu -> aktualizuj oprogramowanie" ). Nie miałem czasu się potem pobawić bo byłem na weselu więc zostawiłem telefon w domu. System zaktualizował się do MIUI 8, wersja 6.8.11 (update jakieś 1,4GB). Dzisiaj przysiadłem, pobawiłem się, zacząłem ściągać aplikacje ze sklepu google play i od 2h telefon się nie zaciął, nie zresetował. Wnioskuję więc, że sprzęt działa poprawnie, a winę za poprzednie problemy ponosi przestarzałe oprogramowanie. Liczę, że tak jest, bo na prawdę ostatnie co bym chciał to reklamować cokolwiek w sklepie xiaomi.com.pl, ze względu na zerowy kontakt. Nie chce chwalić dnia przed zachodem słońca ale licze że już wszystko będzie w porządku @Muzykalny wstrzymam się póki co ze zwrotem jeśli będzie wszystko dobrze Na razie szperam po ustawieniach, system jest na prawdę świetny, numer od Marcina dostałem, więc jak będę miał jakieś pytania o MIUI to się odezwę Dzięki za zainteresowanie problemem, pozdrawiam
Humblehound Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Hej, pozwolę sobie podpiąć się pod temat, gdyż mam identyczny problem, z tym że telefon zamówiłem z aliexpress. Chińczyk wgrał dokładnie ten sam rom (Global 6.5.30 beta), i jest on praktycznie bezużyteczny - reset co 5-20 sekund, raz na 20 uruchomień uda mi się przejść do menu aktualizacji zanim mi się zresetuje. Trzykrotnie próbowałem metody z OTA update, lecz za każdym razem wyskakuje błąd (cannot verify update). Próbowałem flashować przez adb oraz fastboota - nic nie działa z racji zablokowanego bootloadera. Nie mogę nawet przesłać pliku do urządzenia przez adb! Sideload nie działa, fastboot też się poddaje. Dodatkowo jak na złość nie mam dostępu do PC z windowsem i nie mogę spróbować MiFlasha. Jedyne rozwiązanie to odblokowanie bootloadera, niestety jutro wyjeżdzam w podróż i będę mieć ze sobą tylko netboota z linuxem... macie może jakieś sugestie? Przeszukałem polskie i angielskie forum, skończyły mi się pomysły. Pozdrawiam
Janir Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Witam. Przepraszam że odkopuje temat, ale nie chciałem zakładać nowego. Jakieś 2 tyg temu kupiłem na ebayu mi 5 64gb. Problem w tym że kilka razy dziennie telefon samoczynnie się resetuje. Ale mimo to aplikacje które działały w tle, nadal pozostają uruchomione nawet po restarcie fona.. Jakieś pomysły? Zmiana Rom? Poniżej screen z wersją softu.
bergmen Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 masz syfiaka. zainstaluj prawdziwy global.
Janir Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Będzie ciężko bo kompletnie zielony w tym jestem :/ mógł bym wrzucić np. Oficjalnego miui 8 global? Będzie na nim działał sklep play itp itd? Sory że może głupie pytania zadaje ale szczerze mówiąc nie mam kiedy poszukać, poczytać itp, pracuje 6 dni w tyg. I praktycznie od rana do nocy w robocie. Dzięki wielkie za pomoc.
Nezumi Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty. 12 minut temu, Janir napisał: Będzie ciężko bo kompletnie zielony w tym jestem :/ mógł bym wrzucić np. Oficjalnego miui 8 global? Będzie na nim działał sklep play itp itd? Sory że może głupie pytania zadaje ale szczerze mówiąc nie mam kiedy poszukać, poczytać itp, pracuje 6 dni w tyg. I praktycznie od rana do nocy w robocie. Dzięki wielkie za pomoc. Też tak pracuje, ale jednak czas znajduje, aby zająć się forum... Troszkę chęci i wszystko można...
Rekomendowane odpowiedzi