anici Opublikowano 19 Lipca 2016 Opublikowano 19 Lipca 2016 (edytowane) Witam, mam problem z moim świeżo zakupionym mi5. Na codzien używam czytnika linii papilarnych, dzisiaj restartowalem telefon, okazało sie ze nie pamiętam patternu do odblokowania telefonu, z czytnika linii nie mogę skorzystać, bo pierwsze odblokowanie po włączeniu musi być wykonane za pomocą hasła lub właśnie patternu. Telefon nadal ma zablokowany bootloader, nie jest połączony z kontem xiaomi czy Google. Pytanie: jak z tego wybrnąć? Czytałem ze w sumie jedyna opcja to wipe ale jak go wykonać mając zablokowany bootloder? Da się w ogóle? Co radzicie... Jestem na wakacjach pierwszy dzień, nie mam nawet dostępu do kompa, cala ta sytuacja rujnuje mi wypoczynek:( czekam na pomoc. Edytowane 19 Lipca 2016 przez anici
Bohyn Opublikowano 19 Lipca 2016 Opublikowano 19 Lipca 2016 odblokuj bootloader, zainstaluj miuipolska i po sprawie
Bobson Opublikowano 19 Lipca 2016 Opublikowano 19 Lipca 2016 27 minut temu, Bohyn napisał: odblokuj bootloader, zainstaluj miuipolska i po sprawie Ciekawe jak to zrobi jeśli nie jest połączony z kontem xiaomi
anici Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor Opublikowano 19 Lipca 2016 Tylko nie mówcie mi ze nic się nie da zrobić :/ Nie ma możliwości zrobienia resetu czy cokolwiek, kompletnie nie zalezy mi na żadnych danych, moze jakiś niekoniecznie legalny program do lamania tych paternow? Jest wgl cos takiego?
ahr Opublikowano 19 Lipca 2016 Opublikowano 19 Lipca 2016 (edytowane) Edytowane 19 Lipca 2016 przez ahr
anici Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor Opublikowano 19 Lipca 2016 (edytowane) 1 godzinę temu, ahr napisał: ok, dzieki obczaje za 2 tygodnie jak bede w domu, na razie nawet się nie wczytywalem bo na lumiil 520 której aktualnie musze używać to męczarnia. Powiedz mi tylko, jak duza jest szansa ze tym sposobem ucegle sobie kompletnie telefon?:x Boje się grzebać na zablokowanym bootloaderze, no i z tego co teraz widzę to moje mi5 uruchamia mi sie w tym trybie fasboot, ale po 30s od pojawienia sie tego śmiesznego loga samoistnie sie wyłącza, to tak ma byc? Edytowane 19 Lipca 2016 przez anici
Bohyn Opublikowano 19 Lipca 2016 Opublikowano 19 Lipca 2016 @Bobson co racja to racja:) @anici Pierwszy sposob nie zadziala bo masz bootloader. Drugi sposób zadziała tylko jeśli masz MIUI z wersją niższa niż 7.3, bo od 7.3 zablokowany jest edl. Nie chce mi się szukać, bo mi sie nie chce, ale jeśli Ci zależy to na apewno znajdziesz w dziale od mi5 link do wątku na en,miui.com jak flashować z zablokowanym edl. Zaś ode mnie masz link do wejscia do edl mimo blokady (http://en.miui.com/forum.php?mod=viewthread&tid=290959). Wg ankiety we watku widac ze sporej czesci osob sie udaje. Albo zamówienie kabla do flashowania jak tutaj
anici Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor Opublikowano 19 Lipca 2016 dzieki bardzo, troche spokojniej przezyje te wczasy a jak wrócę do domu to sie bede bawil i napisze tu rezultaty zapewne. Jak by ktos mial jeszcze jakiś dobry pomysl to niech smialo pisze, jednakze zostalem trochę uspokojony
Bobson Opublikowano 19 Lipca 2016 Opublikowano 19 Lipca 2016 Jaki w ogóle masz system na tym Twoim komputerze? Dwa wydaje mi sie ze na mi5 nie ma wersji niższych niż 7.3
anici Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Opublikowano 20 Lipca 2016 Recovery nie działa bo bootloader zablokowany. Mogę tylko odpalić w trybie fasboot ale wtedy logo z tym grzebiącym czymś stoi tak okolo 30s po czym Tel sie wyłącza, druga opcja to zapewne recovery, wtedy pojawia sie ikonka smartfona z kablem usb, sugerująca ze mam go podłączyć no ale przez następne 2 tygodnie jestem bez kompa wiec nic dalej nie mogę sprawdzić. @Bobson mam win7, na moim mi5 jest bodajże miui 7.5.6 czy cos, na pewno powyżej 7.3 ale bohyn pisał o możliwości flashowania na zablokowanym edl, jeszcze tego nie sprawdzałem bo póki nie mam kompa to nie chce się w to za bardzo zgłębiać, ale chce wiedzieć czy cos w ogóle mogę zrobić
Bobson Opublikowano 20 Lipca 2016 Opublikowano 20 Lipca 2016 (edytowane) Windows 7? ilu bitowy? oraz tak tak, jest tam możliwość odblokować edl, pytam bo w sumie jak już odblokujesz bootloader to warto by było wgrac miuipl Edytowane 20 Lipca 2016 przez Bobson
anici Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Opublikowano 20 Lipca 2016 64bit, miuipl miałem zamiar wgrywać po moich wczasach, ale bootloader po tych akcjach sie odblokuje? Czy po prostu uzyskam dostęp do telefonu i bede mogl normalnie zgłosić prośbę o odblokowanie? Pytam bo boje się że coś nagrzebie i ucegle na amen xd. Tym bardziej ze nigdy nic takiego nie robiłem
Bohyn Opublikowano 20 Lipca 2016 Opublikowano 20 Lipca 2016 zgloś już prosbę bo trzeba chwile poczekać, czyli akurat czas wakacji
anici Opublikowano 20 Lipca 2016 Autor Opublikowano 20 Lipca 2016 No ale zeby zgłosić prośbę to chyba musze miec telefon przypisany do konta xiaomi nie? No bo właśnie nie mam przeciez
ahr Opublikowano 20 Lipca 2016 Opublikowano 20 Lipca 2016 Nie musisz. Zgodę dostajesz ty, nie telefon.
anici Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Ok, pobawiłem się trochę, zgodę na odblokowanie bootloadera już mam, ale są problemy. Odblokować go nie mogę bo nie jestem zalogowany na MiAccount na moim mi5 - to już wiedzieliśmy. Natomiast próbowałem już wielu sposobów wyszukanych w internecie aby dostać się do trybu edl, i żadne nie działają. Próbowałem sposobu z linku Bohyna, telefon restartuje się ale nie do trybu EDL, tylko po prostu zwykły reset, próbowałem trzymać vol+ i vol- razem i trzymając je podłączyć tel do kompa, próbowałem robić coś w stylu recovery z trybu FastBoot za pomocą narzędzia Mi PC Suite, lecz nawet nie wykrywa mi telefonu. Poza tym próbowałem pewnie jeszcze czegoś ale już nawet nie pamiętam, sporo tego było. Myślę że problem leży w tym że nie mam włączonego USB Debugging, nie pisałem o tym wcześniej bo nawet nie wiedziałem że takie coś istnieje. Macie jakieś pomysły co mógłbym jeszcze zrobić?
Bohyn Opublikowano 2 Sierpnia 2016 Opublikowano 2 Sierpnia 2016 (edytowane) Mi PCSuite spróbuj w najnowszej wersji chińskiej, później w wersji beta. Nie wiem czy pisałem wyżej ale engineering cable chyba w tym wypadku, albo placic komus kto go ma, czyli MiCenter we Wrocławiu (@Acid). Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez Bohyn
anici Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Telefon żyje, już porzuciłem wszelką nadzieje i miałem kupować kabel, ale dałem znajomemu który siedzi w temacie ogólnie, ale niekoniecznie w chinczykach. Naprawił po 30min zabawy, nie wiem dokładnie jak, mówił że z tego tematu http://en.miui.com/thread-291785-1-1.html, tylko w pewnym momencie trzeba wybrać jedną z 3 opcji, i w przypadku mojego mi5 nie zadziałała ta z linku, więc poklikał w inne krzaczki po kolei i przy którymś telefon powrócił do ustawień fabrycznych. Dzięki za pomoc wszystkim
hcboria Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Super czyli ewentualni złodzieje mają sposób na telefon zabezpieczony fingerprintem i z zablokowanym bootloaderem.
FromWP Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 29 minut temu, hcboria napisał: Super czyli ewentualni złodzieje mają sposób na telefon zabezpieczony fingerprintem i z zablokowanym bootloaderem. Ale nie z zalogowanym na konto Xiaomi. To chyba trudno złamać. Acid w którymś wątku odpisał koledze który zapomniał nazwy konta w którym zalogował telefon, (przez co nie może odzyskać hasła), żeby sobie zrobił z telefonu gustowny przycisk do papieru.
pilot82 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Opublikowano 1 Stycznia 2017 (edytowane) Dobry dzień. A raczej zły wieczór. Wczoraj wgrałem aktualizację systemu do Redmi Note 3 global. Dziś zrestartowałem telefon i kilkukrotnie źle wpisałem hasło. Dałbym sobie rękę odciąć że jedno z tych 4 co wpisywałem powinno być dobre. Jak mogę odblokować telefon? Posiadam konto na xiaomi.com , jakąś chmurę itp.itd. Ogarnąłem. W międzyczasie zauważyłem, że nie ten dział. Ale temat kopiuj wklej. Klikamy w chmurze ERASE : (This operation will permanently remove all data from your device and disconnect it from this account. You can't reverse this action! ) I po chwili telefon nam się włącza jak nowonarodzony. Jak mamy kopie zapasową wcześniej zrobioną, to jeszcze lepiej. Pytanie : Dlaczego telefon nie chciał przyjąć mojego hasła? Edytowane 1 Stycznia 2017 przez pilot82
Rekomendowane odpowiedzi