Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj mój antywirus (po raz pierwszy) wykrył w telefonie Trojana, zainstalowanego na telefonie już niby 09.04.15r. Zrobiłam na telefonie reset do ustawień fabrycznych i usuwanie wszystkich apek, ale niestety wirus dalej na telefonie jest. Towarzyszą mu wyskakujące na ekranie reklamy. Jak się tego pozbyć? Proszę pilnie o pomoc.

Opublikowano

Niestety reset ustawień fabrycznych nic nie pomógł. Czy przy tym MiFlash nie stracę Polskiego Menu? Może to głupie pytanie, ale ja się w ogóle nie znam na tym temacie.

Opublikowano
1 minutę temu, aniolec napisał:

Niestety reset ustawień fabrycznych nic nie pomógł. Czy przy tym MiFlash nie stracę Polskiego Menu? Może to głupie pytanie, ale ja się w ogóle nie znam na tym temacie.

Stracisz, ale co za problem? Po MiFlashu instalujesz sobie MIUIPolska/Xiaomi.eu według poradników ze strony i masz w 100% spolszczony system, dostosowany do naszego rynku i potrzeb.

Opublikowano
11 minut temu, aniolec napisał:

Spróbuję, ale nie mogę znaleźć na forum instrukcji do MI4.

Instrukcja MiFlash jest 1 dla wszystkich, a instalacja jest na miuipolska.pl pt. "Instalacja 2014" dla wersji CU oraz w Problemy Techniczne podpięty wątek dla wersji CT, wersję znajdziesz w Informacjach o Telefonie.

Opublikowano
Dnia 15.07.2016 o 09:43, Nezumi napisał:

Instrukcja MiFlash jest 1 dla wszystkich, a instalacja jest na miuipolska.pl pt. "Instalacja 2014" dla wersji CU oraz w Problemy Techniczne podpięty wątek dla wersji CT, wersję znajdziesz w Informacjach o Telefonie.

Tak jeszcze dla pewności dopytam: najpierw robie siętego Flasha a potem dopiero tę instalację, tak? I jak jestem w trybie fastboota to mam wybrać wipe&reset?

Opublikowano
2 godziny temu, aniolec napisał:

Tak jeszcze dla pewności dopytam: najpierw robie siętego Flasha a potem dopiero tę instalację, tak? I jak jestem w trybie fastboota to mam wybrać wipe&reset?

Najpierw robisz Flash, a potem instalujesz rom xiaomi.eu/miuipolska. W Fastboot nic nie wybierasz, włączasz ten tryb (królik grzebiący w robocie), podpinasz pod PC i flashujesz zgodnie z poradnikiem.

Opublikowano
1 godzinę temu, Nezumi napisał:

Najpierw robisz Flash, a potem instalujesz rom xiaomi.eu/miuipolska. W Fastboot nic nie wybierasz, włączasz ten tryb (królik grzebiący w robocie), podpinasz pod PC i flashujesz zgodnie z poradnikiem.

aaa, no to jeszcze raz dziękuję :)

Opublikowano
2 godziny temu, Nezumi napisał:

Jednak to jeszcze nie koniec moich problemów ;p W instrukcji do instalacji MIUI jest napisane że do Xiaomi MI4 plik z romem na tej stronie https://www.androidfilehost.com/?w=files&flid=79607 powinien mieć nazwę " xiaomi.eu_multi_cancro_x.xx.x_yy-zz.zip" nastomiast żaden plik tam nie ma w swoim rozwinięciu słowa cancro, i teraz nie wiem co pobrać.

Opublikowano (edytowane)

No teraz to już nawet z fastboota nie mogę wyjść bo się na tym zawiesiło. Ehh, dramat

edit: w końcu mi się udało wyjść, ale niestety ciągle mi się pokazuje, że nie mogę sflashować telefonu i nie mam pojęcia czemu :( Chyba serio będę musiała wysłać do serwisu bo za głupia na to jestem.

Edytowane przez aniolec
Opublikowano
9 godzin temu, aniolec napisał:

No teraz to już nawet z fastboota nie mogę wyjść bo się na tym zawiesiło. Ehh, dramat

edit: w końcu mi się udało wyjść, ale niestety ciągle mi się pokazuje, że nie mogę sflashować telefonu i nie mam pojęcia czemu :( Chyba serio będę musiała wysłać do serwisu bo za głupia na to jestem.

Aby flashować telefon musisz być w trybie Fastboot, więc nie wychodź z niego. Gdy flashowanie dobiegnie końca, telefon sam z niego wyjdzie. Nazwy romów zostały zmienione, aby łatwiej odnaleźć interesujące nas modele, oto tabelka: 1dTmVvb.png

Do instalacji przez MiFlash romy znajdziesz tutaj: http://en.miui.com/a-234.html

Opublikowano

No wiem, tylko przy próbie flashowania (w fastbootcie) pokazuje mi się komunikat, że nie można zrobić flasha na urządzeniu.

Opublikowano
1 minutę temu, aniolec napisał:

No wiem, tylko przy próbie flashowania (w fastbootcie) pokazuje mi się komunikat, że nie można zrobić flasha na urządzeniu.

Na pewno wgrywasz odpowiedni rom fastboot (dla wersji CU wersję CU, a dla CT, wersję CT?) sprawdź inne kable USB, spróbuj pobrać MiFlash z linku, który podesłałem wyżej.

Opublikowano

Mam wersję CU i wgrywam z tego linka ten: Xiaomi Mi 4 CDMA/WCDMA/LTE Latest Global Developer Version Fastboot File Download

Opublikowano
23 minuty temu, aniolec napisał:

Mam wersję CU i wgrywam z tego linka ten: Xiaomi Mi 4 CDMA/WCDMA/LTE Latest Global Developer Version Fastboot File Download

Wgrywaj China dev.

Opublikowano (edytowane)

a rozpakowałaś ten rom poprawnie ?

Romy miflash musisz rozpakować (zazwyczaj dwukrotnie, najpierw do postaci "tar" i później jeszcze raz)np. programem 7-zip. tak aby pojawiły się katalogi, min. katalog o nazwie "images". Wtedy w programie miflash wskazujesz na ten katalog "images" i flashujesz.
Możesz flashnąć sobie wersje global, tam jest już wbudowany język polski. Z tm, że wersja xiaomi.eu/miuipolska jest na pewno lepsza pod tym względem. ale to znowu zabawa z wgrywnaiem TWRP i romu xiaomi.eu.

Jak chcesz.

mi tam starcza global jak na razie.

Edytowane przez lg4xhd
Opublikowano
4 godziny temu, lg4xhd napisał:

a rozpakowałaś ten rom poprawnie ?

Romy miflash musisz rozpakować (zazwyczaj dwukrotnie, najpierw do postaci "tar" i później jeszcze raz)np. programem 7-zip. tak aby pojawiły się katalogi, min. katalog o nazwie "images". Wtedy w programie miflash wskazujesz na ten katalog "images" i flashujesz.
Możesz flashnąć sobie wersje global, tam jest już wbudowany język polski. Z tm, że wersja xiaomi.eu/miuipolska jest na pewno lepsza pod tym względem. ale to znowu zabawa z wgrywnaiem TWRP i romu xiaomi.eu.

Jak chcesz.

mi tam starcza global jak na razie.

Mam niby rozpakowane, ale katalog jest tylko jeden, właśnie ten "images".

Opublikowano

W tym katalogu powinny być pliki np. System.img,  non_hlos itp.

Jeżeli tak jest,  to wskaż go w miflashu, zaznacz FLASH_ALL i jedziesz. Tylko pamiętaj,  że ta metoda usunie wszystko z telefonu i jego pamięci. Telefon musi być naładowany min. na 50% i w trybie fastboot. 

Opublikowano

O wszystkim tym pamiętałam, ale w końcu się poddałam i daję jutro to komuś kto się bardziej na tym zna. Dziękuję wszystkim za próbę pomocy :)

Opublikowano
1 godzinę temu, aniolec napisał:

O wszystkim tym pamiętałam, ale w końcu się poddałam i daję jutro to komuś kto się bardziej na tym zna. Dziękuję wszystkim za próbę pomocy :)

Przestań się mazać głowa do góry i się uda :) , jeżeli masz tylko jeden katalog po rozpakowaniu, to źle ściągnięty lub źle rozpakowany, tak jak kolega @preston2009 pokazał, tak powinien wyglądać katalog po rozpakowaniu, więc gdzieś tu jest błąd, a nie w samej instalacji systemu.

Opublikowano (edytowane)

To jest najpierw spakowane .tgz potem .tar i na końcu mamy zestaw plików do flashowania, które muszą być tak jak na moim screenie bo skąd ma np wsiąść skrypt flash_all.bat? W images jest to co MiFlash ma wgrać do Mi4 (np.). Powodzenia aniolec. To trzeba na spokojnie i się uda.

Edytowane przez preston2009
Opublikowano
Dnia 19.07.2016 o 08:43, preston2009 napisał:

To jest najpierw spakowane .tgz potem .tar i na końcu mamy zestaw plików do flashowania, które muszą być tak jak na moim screenie bo skąd ma np wsiąść skrypt flash_all.bat? W images jest to co MiFlash ma wgrać do Mi4 (np.). Powodzenia aniolec. To trzeba na spokojnie i się uda.

No ja się poddałam i znajomy mi wszystko naprawił. Niestety teraz pojawił się drobny problem poboczny, że mam MIUI 8 6.7.14 i MI PC Suite nie łączy mi z telefonem. Pokazuje się komunikat, że mam updateować urządzenie, ale w aktualizacjach nie ma nic do aktualizowania. :/

Opublikowano
2 minuty temu, preston2009 napisał:

Tutaj nie pomogę bo nie używam żadnych aplikacji na PC typu MiPCsuite. Wolę Web PC Suite z sklepu Play i przesyłać wszystko po WiFi :)

Ooo to dzięki za podanie tej apki! :D

Opublikowano
18 godzin temu, aniolec napisał:

No ja się poddałam i znajomy mi wszystko naprawił. Niestety teraz pojawił się drobny problem poboczny, że mam MIUI 8 6.7.14 i MI PC Suite nie łączy mi z telefonem. Pokazuje się komunikat, że mam updateować urządzenie, ale w aktualizacjach nie ma nic do aktualizowania. :/

To kolejny olewany od dłuższego czasu błąd w telefonach Xiaomi z androidem 6.0. PC suite nie działa już od kilku tygodni jak nie nawet miesięcy.
Wiele zgłoszeń już było a poprawki brak.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...