wojtekmarchewka Opublikowano 14 Października 2016 Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) Dnia 13.10.2016 o 10:09, pnq napisał: Hej, pytanie do osób które zamawiały ostatnio z IBG i otrzymały już telefon. Kto zaryzykował i nie brał ubezpieczenia od Vat ? Wiem, że jeszcze koło czerwca dużo przesyłek bez ubezpieczenia nie miało naliczanego Vatu, ale ciekawi mnie czy teraz sprawdzanie się nasiliło ? Czy pomimo tego, że nie wykupiłbym ubezpieczenia, to majbestfriendzi i tak pakują paczki w papier jako gift ? Pozdro, Adam Wrzesień i początek Października, 4 przesyłki DHL przez Warszawę, tylko do jednej wziąłem ubezpieczenie. Wszystkie przyszły bez Vat-u na piątą przesyłkę oczekuje także bez ubezpieczenia. Czwarta przesyłka to dość duża koperta a w środku dwa pudła, jedno z dwoma telefonami Xiaomi drugie z gratisami do telefonów na deklaracji napisane 2x słuchawka bluetooth 2x 10$ Edytowane 14 Października 2016 przez wojtekmarchewka 1
penetratore Opublikowano 14 Października 2016 Opublikowano 14 Października 2016 2 godziny temu, Grzesiuso napisał: Z tego co wiem to UC nalicza vat na podstawie dowodu wpłaty, który im musisz dostarczyć. To jak trzeba bedzie pokazać dowód wpłaty to od takiego Mi5 .. to vat 23% od 1000zł = 230zł ... to lepiej chyba ubezpieczenie.
wojtekmarchewka Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 Piąta przesyłka z IBG, dwa telefony i akcesoria kwota zakupu ok 1500zł bez Vat . Przesyłka z Gerbest szkła i etui do Redmi 3S/3Pro oraz Redmi Pro kwota zakupu 250zł dowalony Vat 94 zł deklaracja była na 30$, musiałem tłumaczyć co jest w przesyłce i w jakim celu wysyłać dowody wpłaty i fakturę. Dwa razy (i ostatni ) w Gearbest wziąłem DHL i dwa razy Vat do opłaty , 5 razy w IBG i ani razu Vat
wtbn Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 5 minut temu, wojtekmarchewka napisał: Piąta przesyłka z IBG, dwa telefony i akcesoria kwota zakupu ok 1500zł bez Vat . Przesyłka z Gerbest szkła i etui do Redmi 3S/3Pro oraz Redmi Pro kwota zakupu 250zł dowalony Vat 94 zł deklaracja była na 30$, musiałem tłumaczyć co jest w przesyłce i w jakim celu wysyłać dowody wpłaty i fakturę. Dwa razy (i ostatni ) w Gearbest wziąłem DHL i dwa razy Vat do opłaty , 5 razy w IBG i ani razu Vat Ale w IBG też DHL Express bierzesz, nie?
wojtekmarchewka Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 13 minut temu, wtbn napisał: Ale w IBG też DHL Express bierzesz, nie? Tak, wszystkie przesyłki dostarczone DHL, tylko jedna i pierwsza była z ubezpieczeniem od Vat. W IBG za każdym razem piszą że to słuchawka bluetooth o wartości 10$ lub 20$. Gearabest niestety w deklaracji opisuje dokładnie co zamówiłeś oraz ile, tyle tylko że zaniżają kwotę zakupu o połowę na piśmie w stosunku do faktycznej kwoty zakupu. Fakturę którą musiałem dostarczyć DHL także posiadała zaniżoną kwotę (taka sama jak na deklaracji) 1
wtbn Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 Spoko, zamawiałem sobie ostatnio jakąś inną elektronike z chin (części do drona) przez DHL Express i jestem ciekawy czy mi dowalą VAT. Ale pewnie tak. Ja z IBG płaciłem raz (na 3 zamowienia), ale jakaś śmieszna kwote wiec spoko
wojtekmarchewka Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 7 minut temu, wtbn napisał: Spoko, zamawiałem sobie ostatnio jakąś inną elektronike z chin (części do drona) przez DHL Express i jestem ciekawy czy mi dowalą VAT. Ale pewnie tak. Ja z IBG płaciłem raz (na 3 zamowienia), ale jakaś śmieszna kwote wiec spoko Zastanawia mnie aby kwota opłaconego Vat-u , na deklaracji i fakturze 30$ (faktyczna kwota ok 70$) Vat 94zł , wcześniejsza wysyłka smartfon z Gearbest deklaracja ok 90$(faktyczna kwota 180$) Vat 140 zł
wtbn Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 1 minutę temu, wojtekmarchewka napisał: Zastanawia mnie aby kwota opłaconego Vat-u , na deklaracji i fakturze 30$ (faktyczna kwota ok 70$) Vat 94zł , wcześniejsza wysyłka smartfon z Gearbest deklaracja ok 90$(faktyczna kwota 180$) Vat 140 zł No to faktycznie coś dużo naliczyli o_O na jakies podstawie ciekawe
tpawel Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 Sporo ostatnio przypadkow naliczenia dużego VAT przez kuriera, spotkałem się nawet z przypadkiem otwarcia przesyłki do sprawdzenia przez firmę kurierską. Nie ovatowali zgodnie z deklaracją na paczce,tylko zgodnie z dokumentem sprzedaży który był wewnątrzWysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
Drakoon34 Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 Kupiłem na geekbuying i miałem VAT, a nie jak Pawełek mówił, że opłaty magazynowe, jednak vat bardzo mały, bo napisali coś na paczce i wartość 30 dolarów. A VAT 36 zł. Wysłane sową pocztową z Xiaomi Redmi Note 3 Pro
wojtekmarchewka Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 Napisałem do nich przed chwilą maila z zapytaniem, z czego została naliczona ta kwota , tak myślę a szukać mi się nie chce, że to (akcesoria nie elektroniczne) podlega także ocleniu, i może stąd ta kwota. Zobaczymy co odpiszą
muszateq Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 Cześć kwoty to chyba opłata za odprawę (jakieś 50 pln) a reszta to VAT. Przecież agencje celne nie robią usług za free. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
wojtekmarchewka Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 33 minuty temu, muszateq napisał: Cześć kwoty to chyba opłata za odprawę (jakieś 50 pln) a reszta to VAT. Przecież agencje celne nie robią usług za free. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Tak masz rację ale jak widzisz, różnie sobie wołają, kolega @Drakoon34 zapłacił 36zł, inny zapłacił 28 zł. Także co z tego wynika ? Że żaden nie miał opłaty za odprawę w kwocie 50 zł
taki_jeden Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 Koniec mojego szczęścia i pierwszy raz przytrafił mi się vat. Zakup na aliexpress od goldway (Singapur post). W związku z tym mam pytanie. Jak mam przedstawić dowód wpłaty, jeśli płaciłem kartą walutową (cinkciarz)? W banku przy przelewie można to zrobić jednym kliknięciem i jest pdf. A tu po zalogowaniu na companynet.mbank.pl jest tylko lista wszystkich transakcji wypisana skrótami i tyle. Wystarczy zrzut ekranu tej listy? Jeśli coś nie tak będzie i nie będą wystarczające przesłane moje dane to odezwą się jakoś do mnie?
wojtekmarchewka Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) 10 godzin temu, taki_jeden napisał: Koniec mojego szczęścia i pierwszy raz przytrafił mi się vat. Zakup na aliexpress od goldway (Singapur post). W związku z tym mam pytanie. Jak mam przedstawić dowód wpłaty, jeśli płaciłem kartą walutową (cinkciarz)? W banku przy przelewie można to zrobić jednym kliknięciem i jest pdf. A tu po zalogowaniu na companynet.mbank.pl jest tylko lista wszystkich transakcji wypisana skrótami i tyle. Wystarczy zrzut ekranu tej listy? Jeśli coś nie tak będzie i nie będą wystarczające przesłane moje dane to odezwą się jakoś do mnie? Zrób zrzut ekranu z płatności oraz z transakcji, myślę że to wystarczy, ja z PayPala robiłem zrzut, gdy będzie coś nie tak zapewne się odezwą, podaj im maila to przyspieszy kontakt. Gdy UC poczty zatrzymał mi przesyłkę z Ukrainy (Ruskie jajeczka) dostałem pismo w formie listownej, ja odpisałem im maila, nie dostałem żadnej odpowiedzi, przesyłka została zwolniona i dotarła bez Vat, teraz gdy UC DHL zatrzymał przesyłkę najpierw sms-y dostałem, gdy odpisałem na maila to korespondencja przeniosła się właśnie tam i gdy coś nie pasowało to zaraz odpisywali, ale gdy już wszystko było dobrze (dostarczone,powiadomione,udowodnione,potwierdzone) nagle cisza. Przesyłka zwolniona i dostarczona bez żadnej informacji nawet o kwocie jaką muszę ponieść przy odbiorze przesyłki Edytowane 18 Października 2016 przez wojtekmarchewka 1
wojtekmarchewka Opublikowano 19 Października 2016 Opublikowano 19 Października 2016 Dnia 17.10.2016 o 14:29, wojtekmarchewka napisał: Zastanawia mnie aby kwota opłaconego Vat-u , na deklaracji i fakturze 30$ (faktyczna kwota ok 70$) Vat 94zł , wcześniejsza wysyłka smartfon z Gearbest deklaracja ok 90$(faktyczna kwota 180$) Vat 140 zł Dostałem odpowiedź od DHL Witam Jest to podatek VAT, obliczony od towaru włącznie z kosztem transportu Z poważaniem Chyba przyznacie mi racje że odpowiedź jest jakaś wymijająca, a VAT naliczają sobie z d*py Od 120 zł to Vatu powinno być ok 30 zł czyli co ja za przesyłkę zapłaciłem ponad 60 zł . Przecież ja za wysyłkę już zapłaciłem w sklepie Gearbest i z Chin do Polski kosztowała mnie 2.5$ czyli ok 9 zł , a tu obsługa Polska i koszt ponad 60 zł
taki_jeden Opublikowano 22 Października 2016 Opublikowano 22 Października 2016 Dnia Tuesday, October 18, 2016 o 00:45, wojtekmarchewka napisał: Zrób zrzut ekranu z płatności oraz z transakcji, myślę że to wystarczy, ja z PayPala robiłem zrzut, gdy będzie coś nie tak zapewne się odezwą, podaj im maila to przyspieszy kontakt. Gdy UC poczty zatrzymał mi przesyłkę z Ukrainy (Ruskie jajeczka) dostałem pismo w formie listownej, ja odpisałem im maila, nie dostałem żadnej odpowiedzi, przesyłka została zwolniona i dotarła bez Vat, teraz gdy UC DHL zatrzymał przesyłkę najpierw sms-y dostałem, gdy odpisałem na maila to korespondencja przeniosła się właśnie tam i gdy coś nie pasowało to zaraz odpisywali, ale gdy już wszystko było dobrze (dostarczone,powiadomione,udowodnione,potwierdzone) nagle cisza. Przesyłka zwolniona i dostarczona bez żadnej informacji nawet o kwocie jaką muszę ponieść przy odbiorze przesyłki Zrobiłem zrzut ekranu wszystkich ostatnich płatności i mam nadzieję że to wystarczy. Inaczej przy karcie walutowej się nie da. Chyba, że trzeba potwierdzenie zasilenia tej karty z konta bankowego? Maila wysłałem w poniedziałek i do tej pory nie ma żadnej zmiany w statusie ani żadnej odpowiedzi mailowej.
pyzior Opublikowano 22 Października 2016 Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) Mam zamiar kupić telefon na IBG. Z tego co czytam to paczki od nich najcześciej VAT omijają,więc nie opłaca się brać wg.Was tego ubezpieczenia od Cła i Vatu które oferują? Edytowane 22 Października 2016 przez pyzior
wojtekmarchewka Opublikowano 22 Października 2016 Opublikowano 22 Października 2016 3 minuty temu, pyzior napisał: Mam zamiar kupić telefon na IBG. Z tego co czytam to paczki od nich najcześciej VAT omijają,więc nie opłaca się brać wg.Was tego ubezpieczenia od Cła i Vatu które oferują? Cła nie było i nie ma na elektronikę, a to czy się opłaca brać bez ubezpieczenia VAT, to zależy od kwoty Twojego zakupu i powinieneś sobie sam odpowiedzieć na to pytanie, czy podejmujesz takie ryzyko, na 5 zakupów w ciągu dwóch miesięcy, każdy z dwoma telefonami na łączną kwotę ok 1800zł i tylko raz na początku ubezpieczyłem, kolejne 4 paczki nie, ale byłem świadomy ryzyka.
pyzior Opublikowano 22 Października 2016 Opublikowano 22 Października 2016 A urząd celny nalicza VAT od samego telefonu,czy także od kosztów wysyłki?
r0bertt Opublikowano 23 Października 2016 Opublikowano 23 Października 2016 Dnia 22.10.2016 o 20:42, pyzior napisał: A urząd celny nalicza VAT od samego telefonu,czy także od kosztów wysyłki? W dokumentach jakie dostaniesz poproszą o dane jaki przedmiot kupiłeś, za ile, potwierdzenie przelewu - od tego naliczają opłatę, ale często sobie to też zaokrąglają w górę ( u mnie ostatnio 2 razy jakoś minimalnie więcej policzyli niż zapłąciłem). Generalnie od tego co zadeklarujesz w dokumentach jakie im trzeba wysłać
nemed Opublikowano 24 Października 2016 Opublikowano 24 Października 2016 A urząd celny nalicza VAT od samego telefonu,czy także od kosztów wysyłki?Naliczają od kosztu zakupu telefonu, do tego dodają chyba 8 zł własnych kosztów. Wysłane z Mi Note
muszateq Opublikowano 24 Października 2016 Opublikowano 24 Października 2016 DHL nalicza z 50pln własnych kosztów, za RN3 do zapłaty naliczyli 70pln.Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
pyzior Opublikowano 24 Października 2016 Opublikowano 24 Października 2016 A jak się wykupi ubezpieczenie od VATu na IBG,to oni zwracają też za koszty DHL-owskie czy tylko za sam VAT?
wojtekmarchewka Opublikowano 24 Października 2016 Opublikowano 24 Października 2016 56 minut temu, pyzior napisał: A jak się wykupi ubezpieczenie od VATu na IBG,to oni zwracają też za koszty DHL-owskie czy tylko za sam VAT? Zwracają pełną kwotę którą im przedstawisz z faktury DHL.
pyzior Opublikowano 24 Października 2016 Opublikowano 24 Października 2016 Przed chwilą, wojtekmarchewka napisał: Zwracają pełną kwotę którą im przedstawisz z faktury DHL. A wytłumaczysz mi jak to wygląda? Jeszcze nic z Chin nie sprowadzałem. Jeśli zatrzymają paczkę,kurier zamiast paczki przywozi mi pismo czy dostanę maila z fakturą?
wojtekmarchewka Opublikowano 24 Października 2016 Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) @pyzior Są różne procedury u nich, raz widziałem w DHL żę została zatrzymana w UC za chwilę zwolniona i żadnych informacji o opłacie, więc zadzwoniłem do DHL z zapytaniem żę jeżęli nie mam info to czy Vat nie jest naliczony, Pani odpowiedziała że jeżeli naliczony to powinienem dostać jakąś informację (ja nie dostałem) ale zaraz sprawdzi, no i sprawdziła, miałem do opłacenia Vat, Kwota naliczona z deklaracji sklepu. Druga przesyłka także z tego samego sklepu co pierwsza czyli Gearbest , tu już był kontakt sms ze mną abym na maila napisał im co się znajduje oraz w jakim celu zostało zakupione, odpisałem im, kazano mi dosłać dowody wpłaty i fakturę zakupu, wysłałem im, przesyłka zwolniona z UC ale takżę żadnego info o opłacie Vat, niestety kurier w drzwiach przywitał mnie słowami "tym razem ma pan VAT do opłacenia ) a był u mnie z przesyłkami z CHin 7 razy w ciągu 40 dni . Pięć paczek z IBG przeszły bez VAT , dwie z Gearbest z VATem. Tak że jest różnie możesz mieć zwolnioną z opłaty i przyjdzie Ci szybko bez VATu, możesz mieć naliczony VAT z deklaracji i przyjdzie także szybko ( bez informacji o naliczeniu ) a możesz mieć zatrzymaną w UC do wyjaśnienia i przedstawienia dokumentów wtedy prawie na pewno coś zapłacisz oraz będzie to dłużej trwało. Edytowane 24 Października 2016 przez wojtekmarchewka
pyzior Opublikowano 24 Października 2016 Opublikowano 24 Października 2016 @wojtekmarchewka Rozumiem że pieniądze daje się kurierowi do ręki,tak?
wojtekmarchewka Opublikowano 24 Października 2016 Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) 4 minuty temu, pyzior napisał: @wojtekmarchewka Rozumiem że pieniądze daje się kurierowi do ręki,tak? Jeżeli się dowiesz wcześniej o tym że masz naliczony VAT, możesz poprosić o dane i nr konta do wpłaty. Kurierowi (jeżeli nie wie o wpłacie) przedstawiasz dowód wpłaty, lub czekasz i nie interweniujesz to płacisz przy odbiorze przesyłki Edytowane 24 Października 2016 przez wojtekmarchewka 1
Patryk94 Opublikowano 1 Listopada 2016 Opublikowano 1 Listopada 2016 Cześć wszystkim, jak wygląda obecnie sprawa z VATem w Warszawie? ostatnio zamówiłem Mi5 z Gearbest przez Netherlands Post i jestem strasznie ciekawy czy mi coś naliczą
tpawel Opublikowano 1 Listopada 2016 Opublikowano 1 Listopada 2016 Cześć wszystkim, jak wygląda obecnie sprawa z VATem w Warszawie? ostatnio zamówiłem Mi5 z Gearbest przez Netherlands Post i jestem strasznie ciekawy czy mi coś nalicząNie ma reguły.Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
Patryk94 Opublikowano 10 Listopada 2016 Opublikowano 10 Listopada 2016 Dnia 1.11.2016 o 06:58, tpawel napisał: Nie ma reguły. Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka Telefon w dniu dzisiejszym do odebrania na poczcie i co najważniejsze bez Vatu Podsumowując, zamówiony był na Gearbest 31.10 a 10.11 już jest u mnie. 1
latet Opublikowano 12 Listopada 2016 Opublikowano 12 Listopada 2016 Wydaje się, że pojawiła się nowa opcja kupna w Chinach bez VAT: https://miuipolska.pl/forum/topic/18778-mówiłem-że-załatwię-geekbuying-bez-vat/?page=1
paphal Opublikowano 29 Listopada 2016 Opublikowano 29 Listopada 2016 Witam. Sprawa wygląda tak : Redmi 3S Pro kupiony 11.11. 16 dostarczony do dhl. Potem była cisza. Dopiero 28.11 update że odebrana paczka (co się działo przez 12 dni??). Dziś SMS o treści : Reprezentuje Agencje Celna DHL, kontaktuje się w sprawie przesyłki do odprawy celnej nr XXX (w screenie). Proszę o przesłanie na adres e-mail: [email protected] ; [email protected] informacji czy przesyłka jest skierowana do Pana/i na użytek prywatny czy na działalność gospodarczą. Prośba również o potwierdzenie zawartości przesyłki. W przypadku braku kontaktu paczka zostanie odesłana do nadawcy zgodnie z naszym..." i tu się SMS urywa. Tracking z DHL poniżej. 1.To paczka jest w Hong Kongu czy w PL? 2. Odpisywać? 3. Rozmawiałem z kolegą co siedzi w logistyce i mówi żeby czekać do czwartku. Poza tym twierdzi że " dziwne , bo oni powinno sie wszystkim. zajac i miec to wszystko wliczone w koszt dostawy " oraz " i cła nie cła to nie powinno cie obchodzic " i jeszcze "no moze w punkcie celnym w hong kongu teraz, ale mowie cła sa po stronie dhl. tj powinny byc." Najbardziej wkurzające jest to że wybrałem DHL bo miało być bezpiecznie i szybko. Czytam forum i widzę że wzięli się nagle za VAT i inne rzeczy. Ale czas dostawy? miało być 8-15 dni a tu 29.11 i nic. Czyżby w Chinach sprzedawca coś źle nadał? Najpierw nadano mi jakiś numer. Potem się zmienił na obecny. A teraz to.
Drakoon34 Opublikowano 29 Listopada 2016 Opublikowano 29 Listopada 2016 Odpisz, bo nie dostaniesz paczki. Wysłane sową pocztową z Xiaomi Redmi Note 3 Pro 1
Rekomendowane odpowiedzi