Jump to content

Jaki rom na nowy mi4

Wojtkson
 Share

Recommended Posts

4 minuty temu, Tomasz Petrycki napisał:

Wolę się upewnić... Przechodzę na 5.12.17 i instaluję MIUI 8 z pliku zip przez Updater albo recovery. Czy w takim wypadku konieczna jest instalacja TWRP, czy może być "fabryczne" Recovery? Wybaczcie.... ;) 

Po instalacji 5.12.17 już będziesz mieć TWRP, jest to razem z romem miuipolska, a odpowiedź na resztę masz wyżej.

5 godzin temu, Nezumi napisał:

Po instalacji 5.12.17 już będziesz mieć TWRP

A figa... Nadal jest Mi Recovery. Czy TWRP jest warunkiem koniecznym, żeby zainstalować MIUI 8?

Uzupełnienie: już rozumiem. Dzięki Redmi2 :)

A jak się instaluje dodatki przez TWRP?

Edited by Tomasz Petrycki

20 minut temu, smyku napisał:

Ok, w takim razie na który warto zmienić? Czy 6 jest stabilna, czy może są lepsze wersje? :) 

Przecież masz już MIUI8... Na Mi4 działa stabilnie... wystarczyłoby zerknąć na dział "Aktualizacje" i temat dotyczący np. ostatniej aktualizacji... Brak skarg co do Mi4.

19 minut temu, Nezumi napisał:

Przecież masz już MIUI8... Na Mi4 działa stabilnie... wystarczyłoby zerknąć na dział "Aktualizacje" i temat dotyczący np. ostatniej aktualizacji... Brak skarg co do Mi4.

Dzięki za info. :)

• 2 weeks later...

Co do ostatniej aktualizacji z MIUI8 na MI4:

- podczas słuchania muzyki na słuchawkach dźwięk zmienia sam swoją głośność, do tego co jakiś czas samo włącza się google now;

- czasem nie wyłapuje internetu komórkowego, trzeba restartować telefon;

- SOT lekko powyżej 4h;

- działa bardzo szybko;

- polecam zaraz po instalacji zrobić full wipe - bez tego telefon nawet nie chciał mi się włączyć;

Ogólnie mogę polecić, poza dwoma pierwszymi nie zauważyłem większych problemów, GPSa jeszcze nie testowałem.

26 minut temu, Redmi2 napisał:

1. Nie miałem takiego czegoś ani na alfach china ani xiaomi.eu ani teraz na devach

No to zazdroszczę, strasznie mnie to denerwuje. Instalowałem MIUIPolska ostatnie.

27 minut temu, Redmi2 napisał:

3. Sot różnie przeważnie 7-8h ale zdarza się i 6.

Również zazdroszczę, nawet na 5.11 z kitkat miałem max 5,5 SOT :)

1 godzinę temu, Adamo1 napisał:

Co do ostatniej aktualizacji z MIUI8 na MI4:

- podczas słuchania muzyki na słuchawkach dźwięk zmienia sam swoją głośność, do tego co jakiś czas samo włącza się google now;

- czasem nie wyłapuje internetu komórkowego, trzeba restartować telefon;

- SOT lekko powyżej 4h;

- działa bardzo szybko;

- polecam zaraz po instalacji zrobić full wipe - bez tego telefon nawet nie chciał mi się włączyć;

Ogólnie mogę polecić, poza dwoma pierwszymi nie zauważyłem większych problemów, GPSa jeszcze nie testowałem.

To polecam Flash, albo uważać w co się tapa na ekranie, bo albo tapasz przypadkiem w ekran, albo coś Ci się zbugowało :D.

1. Brak takiego problemu od pierwszej alfy.

2. Brak problemu.

3. SoT 5-7h (w zależności od użytkowania)

4. Racja, działa szybko.

5. To masz coś nie tak z systemem już od miui7. Aktu idzie bez problemu.

15 minut temu, Challenger napisał:

Mam okazję kupić Mi4 z andkiem 4.4 i miui v7 lub andek 5.0 i miui v7, na którym telefon lepiej działa?

Cena ta sama

Wysłane z Redmi note 3 pro!

Nie ma znaczenia i tak wgrasz potem najnowsze miui8 na 6.0 i tak.

I tak i nie. Bo czytając forum o aktualizacji a dokładnie Miui 8 to dużo jest problemu z baterią i gps. Jak chcesz się bawić to możesz wgrać miui 8 , a jak coś nie gra to cofać się do wcześniejszych wersji. Jeśli nie chcesz się bawić to najbardziej stabilny ( według mnie ) jest soft na 4.4.

Przed chwilą dostałem swój pierwszy xiaomi:D.

Mam taką wersję softu jak na zdjęciu. Chciałbym wgrać na miui8 z androidem 6.0.

Co mam zrobić? Od razu ładować nowego adnka czy jakiś pośredni najpierw?

13579960_1078285462251958_13025946_o.jpg

31 minut temu, m0ck napisał:

Przed chwilą dostałem swój pierwszy xiaomi:D.

Mam taką wersję softu jak na zdjęciu. Chciałbym wgrać na miui8 z androidem 6.0.

Co mam zrobić? Od razu ładować nowego adnka czy jakiś pośredni najpierw?

13579960_1078285462251958_13025946_o.jpg

Witam. Tez jestem posiadaczem mi4 LTE CT  kilku dni i dolaczam się do pytania poprzednika z tym, ze nie chce wgrywac adnroida 6 tylko jakiś dobry,sprawdzony 4.4. Moglby mi tez ktoś napisać taka procedure co po kolei? Byłbym b.wdzięczny bo jestem mega laikiem w tych sprawach.

5 minut temu, macmen2505 napisał:

Witam. Tez jestem posiadaczem mi4 LTE CT  kilku dni i dolaczam się do pytania poprzednika z tym, ze nie chce wgrywac adnroida 6 tylko jakiś dobry,sprawdzony 4.4. Moglby mi tez ktoś napisać taka procedure co po kolei? Byłbym b.wdzięczny bo jestem mega laikiem w tych sprawach.

Bez szans, musiałbyś znaleźć rom fastboot pod CT na 4.4, a takowego raczej nie znajdziesz.

8 minut temu, macmen2505 napisał:

To może faktycznie lepiej odpuscic sobie ten 4.4. A jak w ogóle sprawoje się ten miui 8 z andkiem 6.0 co wgral go kolega wyżej? Sa jakieś bugi?

Wszystko działa jak powinno, poważniejszych bugów nie ma (jedynie Inbox od 2 aktu się wywala przy usuwaniu mail'i, ale z tym można żyć do kolejnej aktu :P).

Gdzie niby te problemy z gps i bateria? Akurat mi4 jest jednym z telefonów na ktorym miui8 działa bardzo dobrze.

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka

No przecież kurna ludzie piszą o tym oczywiście sporadycznie ale jakiś tam procent jest. A z tym gps to ciekawa rzecz. Biorę pod uwagę mi nota i mi4. W moim przypadku to gps elegancko chodzi i dziwi mnie jak na forum ktoś pisze że nie łapie mu fixa itd. A w przypadku mi nota to już w ogóle jakieś folie pod obudowę ludzie dają. Nie wiem co jest nie tak ale mi na andku 4.4 wszystko chodzi dobrze. To albo coś jest z softem , albo hardware walnął , albo miui żyje własnym życiem. Co do baterii to rozpisują się o niej na maxa. I jak tak poczytać to jest różnie. Fakt większość pisze że jest lepiej niż na miui 7 na andku 6. Z drugiej strony każdy użytkuje inaczej więc porównanie jest średnie. Ja jak znajdę trochę czasu to w końcu zainstaluje oczywiście 8 i wtedy będę mógł coś powiedzieć na własnym przykładzie. Na razie to jest tyle Romów do wyboru że każdy może sobie sprawdzić. Do wyboru do koloru.

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

Update wrażeń po drugim dniu MIUI8 na MI4:

- zniknął problem z samoistną zmianą dźwięku, gogle now też nie włącza się już samo (wszystko po restarcie telefonu);

- GPS działą dobrze ALE funkcja usypiania aplikacji kiedy telefon nie jest używany musi być WYŁĄCZONA, co jest oczywiste lecz nie każdy może na to wpaść;

- bateria to wciąż 4-4,5h SOT

- wciąż wszystko działa bardzo szybko;

- nie napotkałem żadnych innych problemów.

• Like 1

Panowie, mam 6.6.30. Chciałbym wgrać i spróbować 6.5.26 czyli ost. aktualizację  do miui7. Co muszę zrobić? Przez updater czy jak?

Jeśli przechodzisz na starszą wersję to musisz zrobić full wipe, a potem wgrać normalnie przez twrp.

Sent from Redmi Note 2 Prime

Może normalnie przez updater, a full wipe może być po.

Kolejność w sumie bez znaczenia większego, ale updater i tak tylko przenosi do twrp z tego co wiem.

Sent from Redmi Note 2 Prime

• Like 1

Witam!

Kupiłem Mi4 zo softem eu z grudnia 2016. Widzę że recovery jest firmowe z MI i chyba są jeszcze dwa systemy. Czy do wgrania nowszego softu, powiedzmy już MIUI 8 muszę zacząć od TWRP czy można przez mirecovery ?

Witam, 

W koncu po 3 tygodniach przyszedł zamówiony na banggoodzie xiaomi mi4, w załączniku załączam screena jak wyglada obecna wersja softu. Przy wyborze jezyka udało mi sie wybrac Polski, natomiast jako region wybrałem Ukrainę. Bardzo bym prosił o pomoc, ponieważ jestem całkowicie swieży w tematach miui. Zalezy mi na wersji miui w pelni polskiej, i jak najlepiej dopracowanej. Opłaca się aktualizowac do androida 6.0 ? Czy to że jest to wersja Mi4 LTE-CT może jakos wpływać na instalacje ? Dodam jeszcze ze na telefonie zainstalowany jest Updater, natomiast brak MiRecovery. 

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie tutoriale co po kolei zrobić. 

comment_3RxI7jb1W1nkfbJez8F2JLx6g2ds59z8,w400.jpg

Edited by vievioreq92

Odebrany z poczty dzisiaj Mi4 Lte CT, szybka instrukcja instalacji 5.11.5:

Zainstalować Flashify że sklepu;

Pobrać Twrp z linka od kolegi @Redmi2;

Zainstalować Twrp;

Pobrać rom z androidfilehost

Uruchomić w recovery Twrp

Zainstalować rom

Działa jak złoto od pierwszego strzału

• Like 2

Wersja ct czy cu to bez różnicy. Chcesz mieć na andku 4.4 miui7 czy najnowszy miui8 na 6.0?

Zainstalowalen wg instrukcji z forum andka 6.0 i miui 8 ale wyskoczyło mi w wersji beta. Jest mozliwosc zainstalowania teraz jakiejś stabilnej wersji miui 7 ?