Tenfilip Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) Cześć, proponuję się dzielić tutaj najwyższymi (gdziekolwiek zrobionymi) wynikami prędkości LTE z apki speedtest na redmi3 https://play.google.com/store/apps/details?id=org.zwanoo.android.speedtest&hl=pl Proponuję zrzut ekranu, a jako niezbędne minimum: max upload, max download, sieć i kraj w którym wykonano pomiar. Proponuję skopiować ze wzorca poniżej. Dzięki temu będziemy wiedzieli, ile ta maszynka maksymalnie wyciąga w warunkach polowych per operatora. Max Download [Mbps]: 55,12 Max Upload [Mbps]: 31,65 Sieć: Orange Kraj: Polska EDIT: dodałem sieć - dzięki za przypomnienie. Edytowane 16 Marca 2016 przez Tenfilip
sp4ubw Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 Jaki sens ma ten wątek? Jakoś nie bardzo mogę to zrozumieć.
Nezumi Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 Jaki tutaj sens? Aby coś takiego miało sens, musiałbyś wyciągnąć kilka telefonów z SIM w 1 sieci i odpalić test w tym samym momencie... W każdej miejscowości wyniki będą inne, np u mnie LTE potrafi zjechać do zawrotnych prędkości 1mb/s wieczorem...
SaLi Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 15 minut temu, Nezumi napisał: Jaki tutaj sens? Aby coś takiego miało sens, musiałbyś wyciągnąć kilka telefonów z SIM w 1 sieci i odpalić test w tym samym momencie... W każdej miejscowości wyniki będą inne, np u mnie LTE potrafi zjechać do zawrotnych prędkości 1mb/s wieczorem... W której dzielnicy?
Nezumi Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 16 minut temu, SaLi napisał: W której dzielnicy? Aktualnie mieszkam poza Gdańskiem, Żukowo. Jakiś 0.5roku temu tutaj miałem 40-50mb/s o 20:00, teraz 1-2mb, rano miałem 70mb/s, teraz 20 to dużo. Nie dziwię się, że Plus się reklamuje 2x szybszym internetem, jak Play w mniejszych miejscowościach ma prędkość 1mb/s...
FromWP Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 49 minut temu, Tenfilip napisał: Cześć, proponuję się dzielić tutaj wynikami prędkości LTE z apki speedtest na redmi3 https://play.google.com/store/apps/details?id=org.zwanoo.android.speedtest&hl=pl Proponuję zrzut ekranu, a jako niezbędne minimum: max upload, max download i kraj w którym wykonano pomiar. Dzięki temu będziemy wiedzieli, ile ta maszynka maksymalnie wyciąga w warunkach polowych. Max Download [Mbps]: 55,12 Max Upload [Mbps]: 31,65 Kraj: Polska A w jakiej sieci? Bo to bardziej test providera niż telefonu. Ja w Playu mam około 10 down, 5-9 up. w Warszawie przy dobrym sygnale czyli średnio ciekawie! Mam stacjonarny modem LTE z kartą Polsatu i tam 20-60 up. i 20-30 down. A Polsat to w sumie to samo co Plus czyli dużo lepiej.
Tenfilip Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Opublikowano 16 Marca 2016 2 godziny temu, FromWP napisał: 2 godziny temu, FromWP napisał: A w jakiej sieci? Bo to bardziej test providera niż telefonu. Ja w Playu mam około 10 down, 5-9 up. w Warszawie przy dobrym sygnale czyli średnio ciekawie! Mam stacjonarny modem LTE z kartą Polsatu i tam 20-60 up. i 20-30 down. A Polsat to w sumie to samo co Plus czyli dużo lepiej. Słusznie! Dodałem sieć. Zapomniałem o tym. 2 godziny temu, Nezumi napisał: 3 godziny temu, Nezumi napisał: Jaki tutaj sens? Aby coś takiego miało sens, musiałbyś wyciągnąć kilka telefonów z SIM w 1 sieci i odpalić test w tym samym momencie... W każdej miejscowości wyniki będą inne, np u mnie LTE potrafi zjechać do zawrotnych prędkości 1mb/s wieczorem... Sens ma taki, że będziemy wiedzieli ile maksymalnie wyciąga ten telefon. Dzięki przytomności Nezumi - z rozbiciem na sieci. Dla mnie to info głownie hobbystycznie, ale jeśli ktoś używa telefonu jako AP to może się przydać to dobrania odpowiedniego położenia.
Nezumi Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 3 minuty temu, Tenfilip napisał: Sens ma taki, że będziemy wiedzieli ile maksymalnie wyciąga ten telefon. Dzięki przytomności Nezumi - z rozbiciem na sieci. Dla mnie to info głownie hobbystycznie, ale jeśli ktoś używa telefonu jako AP to może się przydać to dobrania odpowiedniego położenia. No dobrze, ale jednemu wyleci 60-70mb, a innym 1mb, tutaj kwestia jest operatora, nie sprzętowa. Redmi 3 jest wyposażony w LTE Cat.4 (z tego co pamiętam) z down 150 i up 50 i w warunkach lab. takie wyniki osiągnie, w terenie kwestia jest już jak wyżej pisałem operatora oraz położenia względem nadajnika, to nie jest WiFi . Na WiFi taki test może i miałby jakiś sens. Co innego jeżeli położysz sobie 2-3 różne telefony obok siebie i w tym samym czasie odpalisz speedtest, wtedy można mówić o sprawdzaniu prędkości . Na 1 urządzeniu nie ma to sensu, a w różnych miejscach miasta, nie mówiąc o Polsce tym bardziej .
FromWP Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 A może ktoś wie jakiej klasy "Cat" modem LTE ma nasz telefon? Nigdzie w danych tego nie znalazłem, a to by była odpowiedź na to ile teoretycznie może wyciągnąć! Mi5 ma chyba Cat 12, czyli max 600Mp przy ściąganiu i 150Mb przy wysyłaniu!
Tenfilip Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Opublikowano 16 Marca 2016 8 minut temu, Nezumi napisał: No dobrze, ale jednemu wyleci 60-70mb, a innym 1mb, tutaj kwestia jest operatora, nie sprzętowa. Redmi 3 jest wyposażony w LTE Cat.4 (z tego co pamiętam) z down 150 i up 50 i w warunkach lab. takie wyniki osiągnie, w terenie kwestia jest już jak wyżej pisałem operatora oraz położenia względem nadajnika, to nie jest WiFi . Na WiFi taki test może i miałby jakiś sens. Co innego jeżeli położysz sobie 2-3 różne telefony obok siebie i w tym samym czasie odpalisz speedtest, wtedy można mówić o sprawdzaniu prędkości . Na 1 urządzeniu nie ma to sensu, a w różnych miejscach miasta, nie mówiąc o Polsce tym bardziej . No jeśli mu wyleci to 70 Mbps w Orange, to jest informacja, bo wiem że w Orange mogę liczyć na taki transfer. Jesli np w Play nikt nie będzie miał powyżej 10, to tez jest infomacja ze nie ma co liczyc na wiecej. Oczywiście, to że ktoś ma 1 Mbps i do tego nie ma ciepłej wody to nie jest żadna informacja. Dlatego prosiłem we wzorcu o maksymalną prędkość. Inna sprawa, że nie wynika to do końca z całego posta. Zmienię.
Nezumi Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 11 minut temu, Tenfilip napisał: No jeśli mu wyleci to 70 Mbps w Orange, to jest informacja, bo wiem że w Orange mogę liczyć na taki transfer. Jesli np w Play nikt nie będzie miał powyżej 10, to tez jest infomacja ze nie ma co liczyc na wiecej. Oczywiście, to że ktoś ma 1 Mbps i do tego nie ma ciepłej wody to nie jest żadna informacja. Dlatego prosiłem we wzorcu o maksymalną prędkość. Inna sprawa, że nie wynika to do końca z całego posta. Zmienię. Ale co miasto, to masz inne prędkości, np u mnie Play ledwo ciągnie, ale np centrum Gdańska, czy też Gdynia/Sopot, Hel, Wejherowo, tutaj bez problemu leci się niekiedy 70mb/s (max obiecywany w umowie), wszystko zależy od tak wielu czynników, że jak dla mnie to sensu nie ma . Kupiłem sobie do domu LTE, skuszony "no-limit" oraz prędkościami jakie osiagałem na telefonie (40mb średnio), a po pół roku klne jak szewc bo się pogorszyło i jedyna informacja z BOK to "przepełnienie"... Po 2 temat zwie się "Redmi 3 LTE speedtest" czyli testujesz speed LTE na Redmi3, ale do informacji, które teraz podałeś, możesz założyć ogólny temacik, np w Hyde, gdzie będziesz mieć pełną rozpiskę z całego kraju, a nie tylko użytkowników Redmi3 .
Tenfilip Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Opublikowano 16 Marca 2016 1 minutę temu, Nezumi napisał: Ale co miasto, to masz inne prędkości, np u mnie Play ledwo ciągnie, ale np centrum Gdańska, czy też Gdynia/Sopot, Hel, Wejherowo, tutaj bez problemu leci się niekiedy 70mb/s (max obiecywany w umowie), wszystko zależy od tak wielu czynników, że jak dla mnie to sensu nie ma . Kupiłem sobie do domu LTE, skuszony "no-limit" oraz prędkościami jakie osiagałem na telefonie (40mb średnio), a po pół roku klne jak szewc bo się pogorszyło i jedyna informacja z BOK to "przepełnienie"... Po 2 temat zwie się "Redmi 3 LTE speedtest" czyli testujesz speed LTE na Redmi3, ale do informacji, które teraz podałeś, możesz założyć ogólny temacik, np w Hyde, gdzie będziesz mieć pełną rozpiskę z całego kraju, a nie tylko użytkowników Redmi3 . Jasne, ale: 1/ Mnie interesuje tylko Redmi3 2/ Nie tylko wioska ma znaczenie, ale też czas - u mnie swego czasu nie dało się używać 3g, a teraz śmiga na LTE. Dlatego pytam o "best ever", a nie konkretnie teraz na wiosce. Przecież nie siedzisz cały czas w jednym miejscu, tylko się przemieszczasz ("mobile phone;)")
Nezumi Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 6 minut temu, Tenfilip napisał: Jasne, ale: 1/ Mnie interesuje tylko Redmi3 2/ Nie tylko wioska ma znaczenie, ale też czas - u mnie swego czasu nie dało się używać 3g, a teraz śmiga na LTE. Dlatego pytam o "best ever", a nie konkretnie teraz na wiosce. Przecież nie siedzisz cały czas w jednym miejscu, tylko się przemieszczasz ("mobile phone;)") Jeżeli interesuje Cię LTE, to nie ma znaczenia, czy to jest Redmi3, czy Redmi2, czy Samsung, czy LG, czy inny tel, wszystkie będą miały to samo. Jeżeli interesuje cię Redmi 3 w LTE to takie coś nie ma totalnie sensu, ograniczasz swój "test" przez dany model. U mnie na Redmi 2 i Mi4 mam te same wyniki LTE, więc po co ograniczać swoje "testy" do 1 modelu? Po 2 taki "test" na 1 tel jest niewiarygodny, za mała ilość urządzeń, aby wyliczyć sensowną średnią dla danego operatora .
Tenfilip Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Opublikowano 16 Marca 2016 42 minuty temu, Nezumi napisał: Jeżeli interesuje Cię LTE, to nie ma znaczenia, czy to jest Redmi3, czy Redmi2, czy Samsung, czy LG, czy inny tel, wszystkie będą miały to samo. Jeżeli interesuje cię Redmi 3 w LTE to takie coś nie ma totalnie sensu, ograniczasz swój "test" przez dany model. U mnie na Redmi 2 i Mi4 mam te same wyniki LTE, więc po co ograniczać swoje "testy" do 1 modelu? Po 2 taki "test" na 1 tel jest niewiarygodny, za mała ilość urządzeń, aby wyliczyć sensowną średnią dla danego operatora . To nie jest laborka tylko zwykłe porównanie najwyższych wyników. W pompie mam średnią, pytam o najwyższy transfer. Jeśli wąskie gardło masz u operatora, to masz te same wyniki. Ludzi wrzucie na luz... to nie jest ogólnopolskie badanie internetu
tpawel Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 W redmi3 jest modem cat 4, więc bez agregacji. Max w Orange i T-M to ok 112Mb/s, w Play 75Mb/s a w plusie 150Mb/s Telefon nie ma tu nic praktycznie do wyników. Jak uwiesisz się do anteny btsa,będzie do niego zapewniony dobry dosył i nikt inny nie będzie podłączony pod ten sektor to takie prędkości osiagniesz. I nie ma tu nic do tego konkretny telefon. A temat jest bez sensu. Takie testy można robić w odniesieniu do operatorów a nie telefonów Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka 1
Tenfilip Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Opublikowano 16 Marca 2016 51 minut temu, tpawel napisał: W redmi3 jest modem cat 4, więc bez agregacji. Max w Orange i T-M to ok 112Mb/s, w Play 75Mb/s a w plusie 150Mb/s Telefon nie ma tu nic praktycznie do wyników. Jak uwiesisz się do anteny btsa,będzie do niego zapewniony dobry dosył i nikt inny nie będzie podłączony pod ten sektor to takie prędkości osiagniesz. I nie ma tu nic do tego konkretny telefon. A temat jest bez sensu. Takie testy można robić w odniesieniu do operatorów a nie telefonów Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Bez sensu jest reklamowanie Taptalk w kazdym poscie. Teorie znam, intersuje mnie czy komus udalo sie to pokryc z praktyką.
tpawel Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 Tyle że nic do tego nie ma model telefonu Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
sp4ubw Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 Autor kompletnie nie ma pojęcia o co pyta, tłumaczenia nic nie pomagają, temat jest bez sensu. Właściwe odpowiedzi zostały udzielone: Down 150, Up 50 i tyle.
Nezumi Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty. Dostałeś odpowiedź w sumie, więc zamykam, Redmi 3 wyciąga 150down i 50up w LTE Cat.4. Takie zapytanie sugeruje temat oraz treść 1 posta. Chcesz się dowiedzieć, jaka sieć ma najlepsze LTE, to zapraszam do Hyde, tam załóż temat i dostaniesz informacje na ten temat.
Rekomendowane odpowiedzi