Jump to content

[ROM] MIUIPolska/xiaomi.eu-6.6.30 MIUI8 (FlashTool) dla zablokowanego bootloadera

JDStar

Recommended Posts

Dziwne to jest to czemu nikt nie potrafi pomóc w kwestii  BROM ERROR : S_SECURITY_SECURE_USB_DL_IMAGE_SIGN_HEADER_NOT_FOUND (6045) i nikt tego nie porusza, tym bardziej że kilka osób ma ten problem i ciągle jest olewka jak ludzie o nim piszą, jeszcze bardziej jest dziwny fakt że po podmienieniu plików na te stock z tymi z tematu i wgraniu pełnego pakietu plików wgrywa się normalnie bez błędu, ale dalej jest miui chinol z możliwością języka eng.

Temat jest poruszany bardzo często (użyj google). Rozwiązania są różne - od przeinstalowania sterowników USB poprzez zmianę portu USB, komputer lub samego kabelka. Nie wiem skąd jesteś ale może najprościej byłoby spróbować u kogoś komu to działa?

No takkkk zapomniałem o google, faktycznie jestem tak głupi że potrafię stworzyć forum w phpbb3, ale zapomniałem wpisać frazę... wróć, zapomniałem skopiować tekst z komunikatu błędu i wkleić go w wyszukiwarce google. Temat może i był poruszany nie raz, bo z tego co widzę nie ja jeden o tym piszę, co do pomocy to już lipa, bo niby co ma zmienić zmiana portu usb lub przeinstalowanie sterowników, skoro na tym samym kablu pod tym samym portem i z tymi samymi sterownikami instaluję stokowy rom. Ciekawostką jest to że podmieniając pliki to już błędu nie wywali, ale za to nic się nie zmienia w romie, dalej jest china. Z pewnością odesłanie do google pomoże.

A co to za problem odinstalować sterowniki z opcją usunięcia ich a następnie podłączyć urządzenie i po numerze indyfikacyjnym pobrać sterowniki? W ten sposób ja zrobiłem i nie miałem problem z flashem ...

Edit.

Zrób screen ekranu jak u Ciebie wygląda też dodawanie plików w flashu...

Edit.2
Podaje link do sterowników MTK 
MTK-Driver

Edit.3
Dodaje screen z programu jak powinny wyglądać klamry ;)

Obrazscreen.png

Edited by mixolh
  • Like 1

Robić jeszcze raz, czy poczekać na nowszą wersję?

Spróbuj full wipe jak nie masz cennych danych, nowa aktualizacja może byc w weekend ale pytanie czy będzie na tyle stabilna i bez bledow by był sens ja wgrywać.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

1 godzinę temu, Hrothi napisał:

Spróbuj full wipe jak nie masz cennych danych, nowa aktualizacja może byc w weekend ale pytanie czy będzie na tyle stabilna i bez bledow by był sens ja wgrywać.

Na razie nie chcę robić full wipe, jeżeli nie będę pewny czy to pomoże. Większość ludzi na forum wgrywała bez whipe, to dlaczego u mnie jest jakiś problem z ładowaniem?

Na razie nie chcę robić full wipe, jeżeli nie będę pewny czy to pomoże. Większość ludzi na forum wgrywała bez whipe, to dlaczego u mnie jest jakiś problem z ładowaniem?

Powiem Ci tak, ja tez bez wipa wgrywalem i śmiało a innym razem wywalilo aplikacje i nie widziało SIM. Czemu tak długo ląduje to już może pytanie do większych speców.

3 minuty temu, Hrothi napisał:

Powiem Ci tak, ja tez bez wipa wgrywalem i śmiało a innym razem wywalilo aplikacje i nie widziało SIM. Czemu tak długo ląduje to już może pytanie do większych speców.

No to może ktoś z programistów zasugeruje rozwiązanie? Tym bardziej, że w ostatniej wersji było trochę zmian w zarządzaniu baterią.

Na razie wgram rom jeszcze raz i zobaczę czy pomoże.

Edited by cynamon

7 godzin temu, mixolh napisał:

A co to za problem odinstalować sterowniki z opcją usunięcia ich a następnie podłączyć urządzenie i po numerze indyfikacyjnym pobrać sterowniki? W ten sposób ja zrobiłem i nie miałem problem z flashem ...

Edit.

Zrób screen ekranu jak u Ciebie wygląda też dodawanie plików w flashu...

Edit.2
Podaje link do sterowników MTK 
MTK-Driver

Edit.3
Dodaje screen z programu jak powinny wyglądać klamry ;)

Obrazscreen.png

Nie mam problemu z flashem bo wgrywa mi stok czy dev mam problem z tym rom'em bo tylko na nim wywala mi ten komunikat, nie rozumiem czemu się czepiacie sterowników skoro tamte romy wgrywa (trzymając same vol-) do folderu z stok jak i dev podmieniłem pliki na te z miui polska (rom z tego tematu) i całość też się wgrała tyle że zmian nie widać to dalej jest chińczyk. jutro dodam screeny bo dzisiaj już do pracy idę

Podczas flashowania pasek postępu zatrzymał się na 4%. Co z tym zrobić?

edit:

uff. Chyba nic się nie wysypało. Za drugim razem poszło. Teraz telefon się uruchamia.

Edited by cynamon

Również próbuje od kilku dni rozwiązać ten sam problem, co kolega Kuku. Niestety żadna z zaleceń nie działa. Dosłownie nie mam już pomysłu na ten telefon. Chyba stanie się najdroższym przyciskiem do papieru, jaki kupiłem.

5 minut temu, situ napisał:

Ewidentnie masz albo go nie umiesz obsłużyć i to jest twój problem ,a jeżeli próby pomocy traktujesz jako czepianie to martw się sam.

Dobre podsumowanie heh, jak grochem o ścianę. Flash mi wgrywa każdy pełny rom z wszystkimi plikami, ten folder jest jak by okrojony... mam nagrać filmik jak podmieniam oryginalne pliki na te z tego folderu i całość się wgrywa idealnie?

5 minut temu, maciejkami1 napisał:

Również próbuje od kilku dni rozwiązać ten sam problem, co kolega Kuku. Niestety żadna z zaleceń nie działa. Dosłownie nie mam już pomysłu na ten telefon. Chyba stanie się najdroższym przyciskiem do papieru, jaki kupiłem.

Ja swój używam z językiem angielski bo w sumie w niczym mi to nie przeszkadza, jednak wiadomo że to głupio jak ktoś się pyta co to za telefon: A wiesz to taki Chińczyk, większość mówi spoko (pewnie myślą że coś jak huawei z polskim) a tu zonk bo po angielsku heh.

PS. Jak można wgrać te same pliki z całym romem a on nadal jest po chińsku lub angielsku, te pliki nic nie zmieniają, wydaje mi się że po zmianie plików powinna być jakaś zmiana, a tu nic....

Jutro jak wyjdzie wersja 6.3.31 to przetestuje mój sposób wgrywania i napisze ewentualnie poradnik dla tych co mają problem z wgraniem...

Witam.  

Generalnie nie moją domeną jest udzielanie się na forach internetowych, ale w tym wypadku muszę.

Kolego Kuku1985 zmień komputer. U mnie na jednym laptopie miałem ten sam błąd. Wziąłem drugi i bez problemu poszło. Jednego nie rozumiem z tego co piszesz wynika, że język polski chcesz mieć dla znajomych. Skoro angielski Ci nie przeszkadza to w czym jest problem? Kupiłeś ten telefon dla siebie czy kumpli? Trochę śmieszne jest to co piszesz. Idąc dalej nie ma co się spinać, pokory okaż i szacunku dla chłopaków, którzy ten rom dla nas przygotowują...

Dziękuję za uwagę.

Dnia 31.03.2016 o 23:50, KoNsul napisał:

Witam.  

Generalnie nie moją domeną jest udzielanie się na forach internetowych, ale w tym wypadku muszę.

Kolego Kuku1985 zmień komputer. U mnie na jednym laptopie miałem ten sam błąd. Wziąłem drugi i bez problemu poszło. Jednego nie rozumiem z tego co piszesz wynika, że język polski chcesz mieć dla znajomych. Skoro angielski Ci nie przeszkadza to w czym jest problem? Kupiłeś ten telefon dla siebie czy kumpli? Trochę śmieszne jest to co piszesz. Idąc dalej nie ma co się spinać, pokory okaż i szacunku dla chłopaków, którzy ten rom dla nas przygotowują...

Dziękuję za uwagę.

Skoro znasz angielski i Ci w niczym on nie przeszkadza to wolał byś w domu na lapku czy pc użytkować z j.ang czy j.pol? Telefon jest dla mnie i ja go używam, co nie oznacza że w otoczeniu każdy się pyta co to jest itd. To działa w dwie strony, wyobraź sobie jaka to reklama dla Xiaomi RN3 nie ma polskiego bo, aby to wgrać trzeba odblokować bootloader'a co nie jest takie hop śup.... Okazuje się że jest opcja wgrania na zablokowany bootloader, ale każdy ma tam jakiś problem zwłaszcza ten nieszczęsny (6045). Skoro jest opcja j.pol to czemu nie..?! to tak jak z tobą skoro twoją domeną nie jest udzielanie się na forach to po co się rejestrujesz? Czytać wątki można i bez tego ;-) Rejestrujesz się bo masz taką możliwość nic Cię to nie kosztuje a czasami na tym korzystasz bo możesz się udzielać. Polski rom nic nie kosztuje a czasami pomaga (np w łatwiejszym użytkowaniu osób trzecich) w moim przypadku mój RN3 ma przypisane moje linie papilarne jak i mojej córki. Pozostali znają pin, w razie W gdyby mi się coś stało a pod ręką był by mój telefon wolał bym aby nikt się nie motał po angielskim menu (tak wiem wszystko jest intuicyjne zielona słuchawka). Pamiętajmy że są osoby które na oczy nie widziały telefonu dotykowego a teraz takie urządzenie

Edited by Kuku1985

Wpadłem na sposób jak to wystartować no i fajnie wszystko poszło do momentu kolejnego erroru:

problem opisany w temacie wyżej, chodzi o  BROM ERROR:S SECURITY  SECURE  USB  DL DA RETUTR INVALID TYPE (6104). Niestety kolega zibik nie opisał co zrobił aby rozwiązać ten problem a temat został zamknięty. Gdyby byłą potrzeba udostępnienia dowodu na to że rom stok/dev oraz każdy z nich z podmienionymi plikami wgrywam pod tym samym portem USB z tymi samymi sterownikami oraz tym samym kablu, posiadam filmiki. Praktycznie cały czas jest tylko problem z rom lub z SP Flash. Teraz na SP Flash 1516 mogę wykombinować że mam żółty pasek 100% i na koniec (6104) lub tak że jest (6045) w przypadku SP Flash 1532 wgrywa wszystko ok, ale nie można uruchomić telefonu.

Zmienię trochę temat. Mam tel na systemie zgodnie z tym co na screenie. Pytanie czy wgram Rom podany tutaj,  czy też trzeba jakiegoś większego zamieszania?

Mam problem z BT, nie idzie połączyć ponownie,  trzeba restartowac tel i wtedy łączy się bez problemów. Mam nadzieję że nowszy soft pomoże. 

Screenshot_2016-04-01-11-50-50_com.android.settings.png

Przy okazji, czym się różnią gałęzie rozwoju 7.1... od 6.... ? Bo tutaj opisywane są wersje 6, a na muiu.eu 7

Edited by slawv
przyszło mi do głowy pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi.

Czyli w tym temacie pobiorę wersję rozwojową 6.3.31, a stabilną xiaomi.eu_multi_hennessy_V7.1.8.0.LHNCNCK_v7-5.0.zip

Piszę porządkowo, bo pewnie nie tylko ja się nad tym zastanawiałem :)

Czy na wersję stabilną będę mógł zainstalować wersję dev? Czy zrobić to w opisany w pierwszym wątku sposób?

Edited by slawv

Nie rozumiem tylko jednego. Czemu wiele osób ma problem z szybkim ładowaniem... U mnie spokojnie godzinę czasem dwie ładuje się telefon i trzyma nawet w rzadkim użytkowaniu do 3 dni...

• Like 1

5 godzin temu, slawv napisał:

Czy na wersję stabilną będę mógł zainstalować wersję dev? Czy zrobić to w opisany w pierwszym wątku sposób?

Pobierasz wersje 6.3.24 instalujesz przez flashtoola ale musisz zaznaczyć userdata.

Nie będzie kłopotów ze aplikacja telefon lub inne ze zostały zatrzymane oczywiście tracisz swoje aplikacje i dane.

21 minut temu, mixolh napisał:

Nie rozumiem tylko jednego. Czemu wiele osób ma problem z szybkim ładowaniem... U mnie spokojnie godzinę czasem dwie ładuje się telefon i trzyma nawet w rzadkim użytkowaniu do 3 dni...

Po co piszesz coś takiego? Musisz chyba wiele takich postów napisać, bo jest wiele problemów w tym wątku. Mi np BT działa prawidłowo i jakoś nie piszę, że nie rozumiem dlaczego innym nie działa.

Witam,

jak można rozwiązać problem braku jakiekolwiek klawiatury w najnowszym sofcie (xiaomi.eu_multi_hennessy_6.3.31_v7-5.0_repack.FT.JDStar.pl MD5: f55204651f76d4ab92e37d9d9f61cd6f). Nawet po zainstalowaniu klawiatury Xperia nic się nie pojawia po kliknięciu np. w pole wpisywania wiadomości lub w wyszukiwarce...

Dodam, że już sprawdzałem w ustawieniach urządzenia->Język i klawiatura. Nie da się otworzyć opcji "Obecna klawiatura"

Edited by Kruszka

Wgrałem ten soft 6.3.31 dzisiaj na dwóch RN3 - oba z jakimś chińskim śmieciuchem wcześniej, na obu normalnie klawiatura jest i działa bez problemu. Zrób wipe, bo może coś ze starego systemu Ci zostały konflikty.

Nie mam pojecia jak wy to wgrywacie mi już na różne sposoby, różne kable oraz różne porty usb czy opcje za cholerę nie chce się wgrać. Do tych co płaczą o baterię mi na chińczyku bez jakiegoś konkretnego użytkowania trzyma już 5dni i zapewne dopiero jutro go wstawię do ładowania także im więcej się go używa tym mniej trzyma bateria. - logiczne

12 godzin temu, JDStar napisał:

Wgrałem ten soft 6.3.31 dzisiaj na dwóch RN3 - oba z jakimś chińskim śmieciuchem wcześniej, na obu normalnie klawiatura jest i działa bez problemu. Zrób wipe, bo może coś ze starego systemu Ci zostały konflikty.

Niestety nie jest to takie proste - Power button+vol-  uruchamia mi telefon w trybie fastboot (bez opcji wipe) a factory reset potrzebuje hasła, którego nie mogę podać, bo nie pojawia się klawiatura...