Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, leonfp napisał:

Zainstalowałem.

Też tak macie że nie można wygrać preferowanej sieci ręcznie? Wyskakuje błąd "podczas wyszukiwania sieci wystąpił błąd "

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Zmien slot sim.

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich

Na wstępie zaznaczam, że jestem stosunkowo świeżym uzytkownikiem androida wogóle (wrodzony konserwatyzm) i dlatego też teraz chętnie eksperymentuję z różnymi jego odmianami tak dla porównania.

Ostatnio wgrałem AOSPA od  TS. Wersja jak dla mnie wyróżnia się minimalizmem (o to mi chodziło). Zalwdwie pare podstawowyc funkcji. Trochę grzebania w ustawieniach żeby zoptymalizować system pod siebie.

Pierwsze wrażenia - działa szybko i bezproblemowo.

Pierwotnie wgrałem z Banks Dynamic Gapps od TS ale po wyłączeniu Google cośtam w czasie rebootu zaczął mi fiksować więc zdecydowałem się na wersję bez gapsów. I tu pytam po co one komu? przecież wszysko można sciągnać sobie z alternatywnych sklepów z apkami. A rezygnując z instalacji gapsów unika się wkurzającej inwigilacji. )Przynajmniej w tej jawnej i natrętnej formie.

Baterię ciężko mi na razie porównać ale wygląda to nieźle.

Jak na razie jeden problem. Ładowanie na oryginalnej ładowarce i z USB Laptopa ok natomiast brak jest ładowania ze starej ładowarki z przejściówką micro-micro USB -C.

Na Miui to działało a wygodnie jest korzystać z tej formy ładowania w awaryjnych sytuacjach na wyjazach (przejściówkę można wozić ze sobą na stałe)

Czy ktoś wie jak to usprawnić??

Edytowane przez Arturs
Opublikowano

Bardziej instalowanie apek bezpośrednio ze sprawdzonych stron. Jak ktoś jest uparty to można śledzenie ograniczyć, ale ja aplikacji mojego banku nie ściągnie z innego miejsca niż Google play

Opublikowano (edytowane)
24 minutes ago, AndropaX said:

Jak nie chcesz być inwigilowany to kup Nokię 3310. A zewnętrzne sklepy to rozwiązanie niezbyt wygodne i wątpiwie bezpieczne.

#GETRESURRECTED

Porada w stylu "nie chcesz stać w korkach kup sobie czołg" totez traktuję ją w kategorii żartu.

Natomiast korzystanie ze sklepów zewnętrznych wcale nie jest takie problematyczne a i wiele jest sprawdzonych. Z tego co wiem to system bezpieczeństwa Google też przepuszczał apki z pasożytem. Jak dla mnie to sprawa indywidualna.

A wiesz może co może być przyczyną braku ładowania z nieoryginalnej ładowarki?

Edytowane przez Arturs
Opublikowano

to może przez tą przejściówkę Tobie nie ładuje. Ja mam ładowarkę Aukey-a, podłączam do niej oryginalny kabel i spokojnie komóra się ładuje

Opublikowano
2 godziny temu, Arturs napisał:

Pierwotnie wgrałem z Banks Dynamic Gapps od TS ale po wyłączeniu Google cośtam w czasie rebootu zaczął mi fiksować więc zdecydowałem się na wersję bez gapsów. I tu pytam po co one komu? przecież wszysko można sciągnać sobie z alternatywnych sklepów z apkami. A rezygnując z instalacji gapsów unika się wkurzającej inwigilacji. )Przynajmniej w tej jawnej i natrętnej formie.

Pewnie po to, że GAppsy to nie tylko sklep ... To też masa mniej lub bardziej przydatnego oprogramowania, którego instalację możemy przeprowadzić wedle uznania. Zresztą, ja osobiście mam kilka aplikacji, które bez GPS nie ruszą - więc ...

Opublikowano

Ma ktoś linka do najnwoszej wersji z jakiegoś innego hostingu? Nie mogę zarejestrować się na stronie Teamsuperluminals(nie otrzymuję żadnego maila z dokończeniem rejestracji - sprawdzałem 2 maile w różnych domenach).

Opublikowano

Da się jakoś włączyć odpowiadanie na SMS w chmurce tzn. tak jak jest w miui, że wyskakuje u góry chmurka i tam klikam "Odp" i bez otwierania aplikacji wiadomości mogę odpowiedzieć na smsa?

Opublikowano
Ma ktoś linka do najnwoszej wersji z jakiegoś innego hostingu? Nie mogę zarejestrować się na stronie Teamsuperluminals(nie otrzymuję żadnego maila z dokończeniem rejestracji - sprawdzałem 2 maile w różnych domenach).

Ostatni ROM jest z 27 sierpnia, jak chcesz to wieczorem po pracy wrzuce na zippyshere albo innego coś szybkiego i wyślę link na priva.

Opublikowano (edytowane)

jestem po tygodniu testowania CM.

generalnie jest duża różnica na baterii. Miui ok 2,5 godz a na CM 4 godz.

Płynność działania na plus. 

Generalnie fajnie to wszystko działa. I raczej zostaję przy CM.

mam problem jedynie z ręcznym ustawieniem sieci. Przy jednej karcie sim przełożyłem ją do drugiego slotu i było ok, wyszukiwało. Ale teraz jak włożyłem druga kartę do 1 slotu i próbuje ustawić ręcznie kartę w 2 slocie to bardzo długo wyszukuje po czym na końcu wywala błąd..

Niestety akurat ustawienie ręczne sieci jest mi bardzo potrzebne. Dlatego może ktoś miał podobny problem. 

Chyba protestuje jeszcze RR. może tam to będzie działać.

Edytowane przez leonfp
Opublikowano
8 godzin temu, decorator12 napisał:

Ostatni ROM jest z 27 sierpnia, jak chcesz to wieczorem po pracy wrzuce na zippyshere albo innego coś szybkiego i wyślę link na priva.

Dzięki za chęci, na szczęściemail dotarl z kilkugodzinnym opóźnieniem :)

Opublikowano
Dnia 13.09.2016 o 12:48, Dru79 napisał:

te wyniki na baterii mieliście na włączonych danych komórkowych? 

Dane 3g

1 godzina mp3

1 godzina sportstracker

45 min radio internetowe

Jasność automatyczna

IMG_20160924_192607.jpg

IMG_20160924_192537.jpg

IMG_20160924_192507.jpg

IMG_20160924_192426.jpg

IMG_20160924_192259.jpg

Screenshot_20160924-191057.png

Screenshot_20160924-191048.png

Opublikowano
23 godziny temu, leonfp napisał:

jestem po tygodniu testowania CM.

generalnie jest duża różnica na baterii. Miui ok 2,5 godz a na CM 4 godz.

Płynność działania na plus. 

Generalnie fajnie to wszystko działa. I raczej zostaję przy CM.

mam problem jedynie z ręcznym ustawieniem sieci. Przy jednej karcie sim przełożyłem ją do drugiego slotu i było ok, wyszukiwało. Ale teraz jak włożyłem druga kartę do 1 slotu i próbuje ustawić ręcznie kartę w 2 slocie to bardzo długo wyszukuje po czym na końcu wywala błąd..

Niestety akurat ustawienie ręczne sieci jest mi bardzo potrzebne. Dlatego może ktoś miał podobny problem. 

Chyba protestuje jeszcze RR. może tam to będzie działać.

A wez zainstaluj jesze ten FW update.

http://www.teamsuperluminal.org/download/ts_libra_miui_v7540_fw_patch-zip/

Zflashuj to normlanie w twrp.

Opublikowano

Po zainstalowaniu FW uptade zauważyłem że jeszcze szybciej schodzi bateria wcześniej przez noc 1 do 2 % na 8h a teraz 8 do 10% :(

Opublikowano

Tak. Ale przeładowanie stron internetowych było też we wcześniejszych kompilacjach. Mokee, RR trzymają tyle aplikacji ile się da w tle.

Tak. Ale przeładowanie stron internetowych było też we wcześniejszych kompilacjach. Mokee, RR trzymają tyle aplikacji ile się da w tle.

PS: mam wersję 2/16 to może też dlatego

Opublikowano

ja już pisałem w różnych tematach o tym, to i powtórzę w tym. Na tym ROM-ie co Ty masz obecnie jak zwykle w bezczynności żre baterię około 1% na godzinę. Czyli np. po nocy mam 10% mniej baterii. Już nie wiem z czym to się wiąże.

Opublikowano (edytowane)

Krótki tutorial jak wgrać na świeży telefon od chińczyka (akurat kupowałem dwa od GoldWaya). Oba dawały radę wejść do MiRecovery 2.01 (poprzez vol+ / power), ale wrzucenie twrp przez update.zip wywalało, że plik niezgodny...

1) ściągamy i instalujemy minimal_adb_fastboot_v1.4_setup.exe stąd...
2) uruchamiamy telefon w trybie fastboot (vol- / power)
3) uruchamiamy na komputerze okno poleceń w katalogu fastboot (np. wchodząc do niego i klikająć ctrl+shift+prawy myszy)
4) wpisujemy komendę fastboot oem device-info

jeśli mamy Device unlocked: false to oznacza, że mamy zablokowany bootloader
5) wpisujemy komendę fastboot oem unlock i po kolejnym fastboot oem device-info otrzymujemy Device unlocked: true - czyli odblokowany bootloader
6) ściągamy plik .img z TWRP które chcemy wgrać - proponuję również do TS, bo nie ma problemów z dotykiem (na oryginalnym trzeba odczekać 2-3 minuty żeby zaczął działać), ściągamy TS TWRP 3.0.2-0 recovery img stąd...
7) wrzucamy do katalogu z fastbootem i zmieniamy nazwę na twrp.img
8) następnie w konsoli wpisujemy komendę fastboot flash recovery twrp.img
9) i odpalamy recovery komendą fastboot boot twrp.img
10) ściągamy świeże CM13 i blobsy stąd oraz gaapsy (polecam opengaaps w wersji arm64, android 6.0, micro stąd), które następnie wgrywamy na telefon do głównego katalogu
11) odpalamy telefon w trybie recovery (vol+ / power)
12) następnie wipe i zaznaczamy system / data / cache / dalvik cache
13) po wyczyszczeniu wszystkiego cofamy się do install i instalujemy CM + gaapsy + blobsy
14) po wgraniu wracamy do wipe aby wyczyścić internal storage
15) reboot i czekamy kilka minut na pierwsze uruchomienie CM na Mi4C

Jak będzie taka potrzeba to możecie wrzucić gdzieś w widoczne miejsce (np. do pierwszego posta w tym wątku)...

Edytowane przez abes99
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, abes99 napisał:

Krótki tutorial jak wgrać na świeży telefon od chińczyka (akurat kupowałem dwa od GoldWaya). Oba dawały radę wejść do MiRecovery 2.01 (poprzez vol+ / power), ale wrzucenie twrp przez update.zip wywalało, że plik niezgodny...

1) ściągamy i instalujemy minimal_adb_fastboot_v1.4_setup.exe stąd...
2) uruchamiamy telefon w trybie fastboot (vol- / power)
3) uruchamiamy na komputerze okno poleceń w katalogu fastboot (np. wchodząc do niego i klikająć ctrl+shift+prawy myszy)
4) wpisujemy komendę fastboot oem device-info

jeśli mamy Device unlocked: false to oznacza, że mamy zablokowany bootloader
5) wpisujemy komendę fastboot oem unlock i po kolejnym fastboot oem device-info otrzymujemy Device unlocked: true - czyli odblokowany bootloader
6) ściągamy plik .img z TWRP które chcemy wgrać - proponuję również do TS, bo nie ma problemów z dotykiem (na oryginalnym trzeba odczekać 2-3 minuty żeby zaczął działać), ściągamy TS TWRP 3.0.2-0 recovery img stąd...
7) wrzucamy do katalogu z fastbootem i zmieniamy nazwę na twrp.img
8) następnie w konsoli wpisujemy komendę fastboot flash recovery twrp.img
9) i wychodzimy z trybu fastboot komendą fastboot reboot
10) ściągamy świeże CM13 i blobsy stąd oraz gaapsy (polecam opengaaps w wersji arm64, android 6.0, micro stąd), które następnie wgrywamy na telefon do głównego katalogu
11) odpalamy telefon w trybie recovery (vol+ / power)
12) następnie wipe i zaznaczamy system / data / cache / dalvik cache
13) po wyczyszczeniu wszystkiego cofamy się do install i instalujemy CM + gaapsy + blobsy
14) po wgraniu wracamy do wipe aby wyczyścić internal storage
15) reboot i czekamy kilka minut na pierwsze uruchomienie CM na Mi4C

Jak będzie taka potrzeba to możecie wrzucić gdzieś w widoczne miejsce (np. do pierwszego posta w tym wątku)...

Wystarczy sciagnac china dev rom ktory ma w sobie roota, zainstalowac apke flashity i przez nia zainstalowac twrp. I tym oto sposobem robimy pozniej punkt 10 w/w instrukcji.

Edytowane przez Pawliko
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...