Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mediatek, osobiscie nie zdziwiłbym sie,gdyby wcale nie dostal. Pozostaje pytanie co daje taki upgrade? Skoro samo miui juz dawno ma funkcje,ktore weszly do androida dopiero przy aktualizacji sytemu do pianki

Wysłane z mojego G7-L01 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Dnia 23.01.2016o23:00, tpawel napisał:

To mediatek, osobiscie nie zdziwiłbym sie,gdyby wcale nie dostal. Pozostaje pytanie co daje taki upgrade? Skoro samo miui juz dawno ma funkcje,ktore weszly do androida dopiero przy aktualizacji sytemu do pianki

Android 6 jest mi potrzebny głównie w jednym celu - udostępnienie obsługi odcisku palca firmom trzecim. Miałem na innym telefonie 2 aplikacje, których używam i tam logowanie na odcisk działało, tutaj - sorry. 

• Like 1
Opublikowano

Ja nie wiem co wy tak jeździcie po tym mediateku?? przecież to jest jeden z lepszych procesorów do urządzeń mobilnych. gdyby qualcom nie był amerykański a chiński role by się odwróciły.. Prawda jest taka że gdyby programiści googla pisali wszystko idealnie na mediateka to qualcom mógłby być zły:) to wszystko jest wojna o kasę i ilość sprzedanych smartfonów.. Spójrzcie ile snapdragonów ma problem z przegrzaniem i spadkiem wydajności o 25% a i tak ludzie je kupują. qualcom jest wydajny owszem ale spadek wydajności mnie odrzuca a mediatek może działać dobę i wydajność nie spada.. a różnica między np x10 helio a snapdragoem 801,808  jest niewielka a przy normalnym użytkowaniu niezauważalna...

• Like 2
Opublikowano
13 minut temu, marcinj6 napisał:

Prawda jest taka że gdyby programiści googla pisali wszystko idealnie na mediateka

A skąd pomysł, że programiści google w ogóle cokolwiek piszą na mediateka?

Opublikowano

Problem jest jeden za to poważny - brak źródeł kernela a za odpowiada tylko jedna firma - mediatek. Od kilku lat słyszy się dumne zapowiedzi sklepów sprzedających telefony, że kolejny telefon (wstaw sobie cokolwiek) wyprodukowany przez firmę (wstaw sobie cokolwiek) z procesorem MTK dostanie na dniach aktualizację do nowszej wersji androida bo sprzedawany jest z jakąś starszą wersją systemu, na dodatek z masą bugów. Mijają miesiące i lata, telefony się sprzedały i zniknęły z ofert sklepów, nowszych wersji systemu jak nie było tak nie ma. W ofertach sklepów pojawiają się następne wersje telefonów na procesorach MTK, następne zapowiedzi..... itd, karuzela robienia klientów w wała się kręci :P

Aby telefon dostał dobry system potrzeba dobrej woli producenta (a ten wie, że nie opłaca się aktualizować nic na MTK, zwłaszcza że telefon był budżetowy, niech se ludki kupią nowy telefon) lub developerów, którzy robią custom romy. Tylko, że bez źródeł kernela w praktyce nie da się tego dobrze zrobić, także telefony z prockami MTK np. na XDA stanowią zupełny margines, często nie opłaca się nawet dodawać dla nich działu bo szanse, że ktoś się tym na poważnie zajmie i coś zrobi są znikome.

@marcinj6 - zaczynasz już rozumieć niechęć do mediateka?

Tak dla przykładu, stary telefon Redmi 1S, wyszedł na androidzie 4.3, dostał 4.4 od xiaomi, 5.0, 5.1 i 6.0 od developerów, następnego androida też pewnie dostanie bo ma snapdragona. A ile systemów dostanie Twój mediatek?

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem o co chodzi z brakiem kerneli i ze developerzy prawie nic nie robia ale powiem szczerze ze miui sam w sobie mozna nazwac custom romem. Poza tym przeciez ponoc w miui 7 niektore funkcje androida 6 zostaly wrzucone a sam system dziala plynnie. Bugi z tego co wiem staraja sie naprawic z kazda aktualizacja wiec po co instalowac inne romy ktore moga nie dzialac? A poza tym gdzies wyczytalem ze cyanogenmod na rn3 jest dostepny. A co do samej wydajnosci no coz w normalnym uzytkowaniu roznic miedzy snapem a mediatekiem nie zauwazymy.. gry i aplikacje rownie plynnie beda dzialac na obydwoch prockach.

Edytowane przez marcinj6
Opublikowano
Rozumiem o co chodzi z brakiem kerneli i ze developerzy prawie nic nie robia ale powiem szczerze ze miui sam w sobie mozna nazwac custom romem. Poza tym przeciez ponoc w miui 7 niektore funkcje androida 6 zostaly wrzucone a sam system dziala plynnie. Bugi z tego co wiem staraja sie naprawic z kazda aktualizacja wiec po co instalowac inne romy ktore moga nie dzialac? A poza tym gdzies wyczytalem ze cyanogenmod na rn3 jest dostepny. A co do samej wydajnosci no coz w normalnym uzytkowaniu roznic miedzy snapem a mediatekiem nie zauwazymy.. gry i aplikacje rownie plynnie beda dzialac na obydwoch prockach.

Ja ma lagi w FIFIE 16 :/ ale to aż tak mnie nie tyka bo nie gram cały czas w gry.

Wyklepane z mojego Xiaomi Redmi Note 3 3/32

Opublikowano
Lagi w fifie? Hmm widzialem na kilku filmikach ze gry dzialaja plynnie dziwne.

Obstawiam wine romu bo mam jakiś syf ale nawet na wydajnym profilu mi laguje :/

Opublikowano

nie zgodzę się z Tobą. może i telefon jest budżetowy ale na pewno nie ma tak że jeden model jest wydajniejszy od drugiego. a xiaomi to nie chińczyki w stodole składający telefony z byle czego..:)

Opublikowano

no tak ale redmi note 3 który kosztuje ok 800-900zł jest wydajniejszy i jakość wykonania oraz materiały z których jest zrobiony jest dużo lepsza niż w telefonach z tej samej półki w tym przedziale cenowym.. a seria mi note jest droższa. Jak dla mnie RN3 na mediateku wystarcza a dla osób które nie skaczą z romu na rom będzie wystarczał. 51tyś punktów w antutu oraz podzespoły wystarczą spokojnie, a na jakiś czas ma zapas mocy. Każdy czeka aby móc kupić wersje na Snapdragonie ale tak naprawdę to ten telefon w cenie normalnego Rn3 będzie dopiero za jakieś 4-6miesięcy... na razie wersja Sp 16gb jest w cenie 32gb helio. i tak myśle że za 32gb Sp trzeba będzie minimum koło 1000zł zapłacić. a w chwili obecnej rozwój smartfonów nabrał takiego tempa że ciężko nadążyć.. jeszcze pół roku temu telefon który osiągał ponad 50tyś punktów w antutu był z górnej półki dzisiaj pojawiają się już telefony które wykręcają ponad 100tys a za pół roku będą takie które będą podchodzić pod 180tyś. a tak naprawdę nie wiemy nawet jak będzie się spisywał snapek 650 jest to nowa technologia i nie wiadomo czy nie będzie jak z 808,810...:)

Opublikowano
Ja wczoraj z ciekawości na RN3 2/16gb mojej narzeczonej zainstalowałem gangstar vegas i działał mega płynnie na full detalach a ma rom 6.1.21 więc to na pewno wina Twojego romu.

Zainstalowałem Mortal Kombat X I działa jak ta lala -_- . Może to bugi lub błędy w FIFIE?

Opublikowano

nie zgodzę się z Tobą. może i telefon jest budżetowy ale na pewno nie ma tak że jeden model jest wydajniejszy od drugiego. a xiaomi to nie chińczyki w stodole składający telefony z byle czego..
Nie chodzi o wydajnosc, a jakosc. To sie jeszcze przekonasz :-) bo chyba nie masz porownania :-) akurat w xioami ma znaczenie ktora seria :-) seria redmi note ma np wiecej funkcji dodawanych do miui niz takie redmi, ze wzgledu na wydajnosc i jakosc, tak samo lepsza seria mi.

Takie cos np jak podglad apek ostatnio uzywanych na redmi note 2 masz rozciaganie palcami do podgladu a w redmi 2 tego nie zaznasz.

Zdjecia redmi note 2 u jednych sa w miare ok i u innych tragedia.

Redmi 2 vs redmi 2 u innej osoby u jednej bedzie mase problemow a i innego uzytkownika nie. Np ja na redmi 2 mam sporo problemow na redmi note 2 nie. Nezumi na redmi 2 nie ma problemow. A robilem miflash i wipe all. Nie przywracalem zadnych smieci i czesto sa kwiatki a nezumi nie wiem czy wogole chociaz raz przywracal ustawienia fabryczne na swoim :-) a kwiatkow nie ma.

Wysłane z mojego 2014811 przy użyciu Tapatalka

Skad ty wziales ta teorie? Jest tak smieszna ze myslalem ze z kszesla spadne. To rozwin ta super teorie i wytlumacz jak proces składania telefonu wplywa na wydajność?

Mialem juz tyle telefonow xiaomi ze nie jestem w stanie sie doliczyc. Testowalem np kilka redmi 1s na raz bo mialem problemy z gps na swoim i kazdy dzialal tak samo. Co do redmi note 2 to zdjecia w dobrym oswietleniu sa dobre przy slabym oswietleniu wychodza juz gorzej. Co do wydajnosc to zalezy kto co ma zainstalowane, wersja systemu, aplikacje dzialajace w tle. Kazdy instaluje co innego. Co do samego miui i ich nowych bugow to na to tez jest proste rozwiazanie, instalacja miui przez recovery i po instlacji wipe cache. Ja tak robie zawsze i nigdy nie mam problemow po aktualizacji. Dla przykladu rn2 ktory teraz mam dziala bardzo dobrze od pazdziernika, zero problemow.

Opublikowano

Hehehehehhehe kupiles jeden telefon i fachofiec (f po srodku jest specjalnie). Oczywiscie ze czasem zdaza sie jakis bug nawet w serii mi sie zdazaja. Kurde nawet apple, samsung, sony po aktualizacji potrafi cos spartaczyc. I co? Nic. Tylko ty opisujesz jakies wywody na temat wplywu na wydajnosc procesu skladania telefonow. Co jest tak glupie ze az smieszne.

Po instalacji nowego miui ktore wychodzi co tydzien robisz wipe cache? Obstawiam ze nie, a to akurat stad w duzej mierze wynikaja problemu po aktualizacji. Powtorze dla przykladu rn2 od pazdziernika zero problemow telefon chodzi plynnie. Czasami tylko po aktualizacji potrafil krocej na baterii pracowac. Wiekszasc osob ktore zglasza problemy z dzialanir telefonu nie czysci cache. Wielokrotnie pisalem jak ktos mial problemy zeby wyczyscil cache. Po wyczyszczeniu problemy znikaly.

Co do redmi 2, 1s czy 1 te telefony maja slabe procesory i malo ramu. Problemy z wydajnoscia tam byly zawsze i zawsze pewnie beda.

Opublikowano

nie zgodzę się z Tobą. może i telefon jest budżetowy ale na pewno nie ma tak że jeden model jest wydajniejszy od drugiego. a xiaomi to nie chińczyki w stodole składający telefony z byle czego..
Nie chodzi o wydajnosc, a jakosc. To sie jeszcze przekonasz :-) bo chyba nie masz porownania :-) akurat w xioami ma znaczenie ktora seria :-) seria redmi note ma np wiecej funkcji dodawanych do miui niz takie redmi, ze wzgledu na wydajnosc i jakosc, tak samo lepsza seria mi. Takie cos np jak podglad apek ostatnio uzywanych na redmi note 2 masz rozciaganie palcami do podgladu a w redmi 2 tego nie zaznasz. Zdjecia redmi note 2 u jednych sa w miare ok i u innych tragedia.

Redmi 2 vs redmi 2 u innej osoby u jednej bedzie mase problemow a i innego uzytkownika nie. Np ja na redmi 2 mam sporo problemow na redmi note 2 nie. Nezumi na redmi 2 nie ma problemow. A robilem miflash i wipe all. Nie przywracalem zadnych smieci i czesto sa kwiatki a nezumi nie wiem czy wogole chociaz raz przywracal ustawienia fabryczne na swoim :-) a kwiatkow nie ma.

Skad ty wziales ta teorie? Jest tak smieszna ze myslalem ze z kszesla spadne. To rozwin ta super teorie i wytlumacz jak proces składania telefonu wplywa na wydajność?Mialem juz tyle telefonow xiaomi ze nie jestem w stanie sie doliczyc. Testowalem np kilka redmi 1s na raz bo mialem problemy z gps na swoim i kazdy dzialal tak samo. Co do redmi note 2 to zdjecia w dobrym oswietleniu sa dobre przy slabym oswietleniu wychodza juz gorzej. Co do wydajnosc to zalezy kto co ma zainstalowane, wersja systemu, aplikacje dzialajace w tle. Kazdy instaluje co innego. Co do samego miui i ich nowych bugow to na to tez jest proste rozwiazanie, instalacja miui przez recovery i po instlacji wipe cache. Ja tak robie zawsze i nigdy nie mam problemow po aktualizacji. Dla przykladu rn2 ktory teraz mam dziala bardzo dobrze od pazdziernika, zero problemow.

Skoro nie ma problemow to skad tyle stron w kazdym watku na tym forum i na innych o bugach, problemach itp.. To ja malo sie nie posikalem ze smiechu jak twierdzisz ze redmi to bezproblemowe telefony i miui jest bez bugow. Zejdz na ziemie.. Co do zdjec na rn2 ja nie narzekam bo i w gorszym swietle robi przyzwoite foty, ale widzialem foty wrzucane przez innych i ich narzekania i ta kaszke. To ze ja nie mam z aparatem problemu w rn2 o niczym nie swiadczy, nie wyklucza tego ze ktos bedzie mial problemu.

Tak robilem miflash, potem wipe all, potem miuipolska i wipe all, potem instalacja podstawowych nie wymyslnych programow. Przywracalem tylko kontakty i smsy. To powiedz jaki ma wplyw np tapatalk do zasiegu lub jakosci polaczenia ? Gdzie obok lezy rn2 i problemu nie ma a na redmi 2 jest?

To powiedz skad ludzie borykaja sie z bugami i problemami po miflashu, wipe all?

Wszystko zgonisz na apki i syf?

Czemj przegladajac tematy najmniej problemow maja wlasnie Ci z seria mi? A to z tego wzgledu ze to nie budzetowiec i tam bardziej wszystko dopracowane i kontorla jakosci wieksza. Wieksza powtarzalnosc.

Skad ludzie maja problemy z roznymi rzeczami mimo ze druga osoba nie ma problemu nigdy? Znowu wszysyko zgonisz na apki?

Wyczuwam agresję ale to pewnie złe przypuszczenie;)

Widziałem różne problemy w różnych telefonach gdzie dużo ludzi się z nimi borykało. Rzadkością jest to, że złe wykonanie może wpłynąć w jakiś sposób na pracę telefonu ale zawsze gdy telefon jest świeżo kupiony (nawet od operatora) ma swoje świństwa które np. wybudzają telefon i żre to baterie gdzie ty powiesz że to wina baterii a prawda będzie taka, że to wina apek. Ludzie już z góry zakładają że jak coś im nie działa to wina urządzenia ale przeważnie to wina użytkownika. Przy telefonach trzeba wejść czasem w system i pokombinować albo wystarczy w ustawieniach wyłącz jedną opcję żeby coś "naprawić ".

Opublikowano

Mi4i jest z serii mi i ma tyle problemow ze chyba zaden xiaomi nie mial. Tylko akurat tu problem jest w soc.

Jezeli nie wiesz do czego sluzy czyszczenie cache to nie mamy o czym rozmawiac i dlatego jestes fachofcem.

Oczywiscie ze moge sie wypowiedziec jak mialem bardzo duzo telefonow xiaomi na twierdzenia ze proces skladania telefonow ma wplyw na wydajnosc i ilosc bugow.

• Like 1
Opublikowano

Proponuje douczyc sie jak dziala android i jak sie produkuje telefonu w szczegolnosci soc. Nastepnie jak dziala pamiec podreczna w androidzie i jaki ma wplyw na dzialanie systemu. Nastepnie optymilizacja dzialania telefonu i aplikacji.

• Like 2
Opublikowano

Pozwolę się wtrącić. Nie ma żadnego grzebania, zainstalowałem po prostu aktualizację i wszystko działa. Nic nie muli, ogólnie tak jak powinno być. Problem polega jednak na tym że właśnie niektórzy niepotrzebnie mieszają w systemie, a następnie walą update. Gdyby każdy robił to jak pan bóg przykazał nie było by z żadnym sprzętem żadnego problemu.

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Aż specjalnie zainstalowałem, Fifa 16 się nie tnie

Czyli to wina romu i śmieci na nim typu Du booster i innne.

Opublikowano

Jeździcie po Mediateku, no tak, święty to on nie jest lecz taki HTC One M9+ na Helio X10 ma wydane źródła kernela tak jak licencja nakazuje, a i aktualizacje do Androida 6.0 dostanie więc MTK wszystkie pliki udostępnia, a to Xiaomi leci w kulki jak zwykle. Mi4c też nie ma wydanych źródeł mimo że na snapie 808 jest...

• Like 1
Opublikowano

Proszę po raz kolejny o edycję cytowanych okienek i nieprzeklejanie ich całych zawartości. Skoro odpowiadacie na konkretny wpis, to pozostawcie w oknie to, co Was interesuje.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...