Axles Opublikowano 14 Stycznia 2016 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Witam. Kto mi jest w stanie powiedzieć co mam zrobić, aby odszyfrować telefon, szyfrowanie jest niemożliwie zbugowane przez co miałem nie małe problemy z zainstalowaniem MIUI a nikt nie znał rozwiązania co jest z tym nie tak. Pełny wipe nie usunął szyfrowania. Druga sprawa nie wiem co zrobiłem, ale podczas restartu telefonu zamiast pinu mam pole z dziewięcioma kropkami na powierzchni mniej niż 1 cm2, albo to jakiś bug albo kogoś porypało, chyba za 15 razem mi weszło prawidłowo. Wie ktoś gdzie to wyłączyć?
Marcin.M Opublikowano 14 Stycznia 2016 Opublikowano 14 Stycznia 2016 jak sobie nie poradzisz ze zdjęciem blokady i nie działa full wipe, (co jest dziwne) to pozostaje ci tylko Miflash 1
Axles Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2016 A mógłbym prosić o jakąś instrukcję szczegółową i czy jest to coś czym mogę stale uceglić sobie telefon?
mgcompany Opublikowano 15 Stycznia 2016 Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Szczegóły odnośnie MiFlash znajdziesz w tutorialu: MiFlash służy między innymi do "odceglania" telefonów. Możesz jeszcze spróbować zainstalować TWRP przez adb i z jego poziomu zrobić wipe. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez mgcompany
Axles Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2016 Ale to jakaś różnica w jaki sposób zainstalowany TWRP mam, bo ogólnie mam go zainstalowanego w najnowszej wersji i spod jego wipa nie potrafiłem zrobić.
fyme Opublikowano 15 Stycznia 2016 Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Jak masz twrp 2.8.7.0 to pewnie masz zaznaczoną opcję mount system read-only. Odznacz ją i powinno być ok. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez fyme
Axles Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2016 Nie mam tego zaznaczonego ani nie miałem sprawdzałem. Moja wersja to 2.8.7.0 by wtfriends czemu twoja to by cloud? Ogólnie przed zamontowaniem czegokolwiek mam na buttonie Enable MTP nadpisany tak jakby Decrypt, gdy zaznaczam chce hasło i już wtedy normalnie Enable MTP. Czy ta opcja zezwala na podłączenie telefonu pod kompa bo PC nie widzi partycji telefonu.
fyme Opublikowano 15 Stycznia 2016 Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Wersją się nie sugeruj bo ja mam oppo i oficjalne twrp od teamu wrp. Na screenie to tylko przykład. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez fyme
Marcin.M Opublikowano 15 Stycznia 2016 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Ja bym go pociągnął z Miflash, bo zajmie Ci to 10 minut, a ty od 2 dni kombinujesz. XRN2 by Tapatalk 2
Axles Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2016 Chodziło mi bardziej o to czy ja mam oficjalną wersję TWRP bo gdy to nie oficjalna to ją obarczyć mogę częścią moich problemów @Marcin.M tak to raczej pewnik, tylko że potrzebuję telefonu więc muszę odpowiedni moment wyłapać by to zrobić + biorąc margines czasu na ewentualne problemy + czas na wyszukanie/odpowiedź udzieloną na forum Póki co poważnych problemów z telefonem nie mam, poza tym, że roota znów wcale nie mam, a jednak chciałbym zmusić Titanium Backup do współpracy z MIUI bo ponoć niektórym działa. Zależy mi na ustawieniach/danych programów np. Locus Pro, czy sejwach gier Kingdom Rush jakiś program mi to umożliwi poza TB? Kopie Xiaomi już widzę, że sporo rzeczy nie przywracają, a backup z TWRP nie wiem czemu nie jest widoczny gdy wybieram Recovery :/
Marcin.M Opublikowano 16 Stycznia 2016 Opublikowano 16 Stycznia 2016 a backup z TWRP nie wiem czemu nie jest widoczny gdy wybieram Recovery :/ No to pewnie masz coś innego niż twrp bo jeszcze czegoś takiego nie widziałem a bawię się androidem od 6 lat XRN2 by Tapatalk
Axles Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Hmm wiesz co ciekawe teraz nagrałem wideo by pokazać (niebawem udostępnię je) i zrobiłem backup i o dziwo widnieje możliwy do przywrócenia, a także taki z 10 stycznia (choć było ich więcej). Teraz pytanie na której partycji kryją się dane użytkownika, czy przywrócenie DATA da mi możliwość przywrócić ustawienia aplikacji, sejwy itp.? Lub czy jest może możliwość wglądu do backupu z poziomu kompa by wydobyć konkretne katalogi do podmianki? Edit: Mój TWRP zerknijcie proszę czy to prawidłowy, brałem je z linku na miui polska: https://www.dropbox.com/s/f1cy8d7rckacx8g/TWRP.mpg?dl=0 Sorki za jakość było to nagrywane SJCAM i przybliżane cyfrowo. Edytowane 16 Stycznia 2016 przez Axles
focusik09 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Recovery jest Ok, u mnie działa idealnie, polecane przez kol: @Lamcza zaraz po zakupie telefonu. A z tego co czytam to on też wyprawia cuda ze swoim RN2 a zapewne ma to samo TWRP i nie ma problemów. Jedynie nie pojawia się u mnie to pierwsze okno które masz zaraz po uruchomieniu recovery z klawiaturą, ale może mieć to związek z zaszyfrowaniem urządzenia.
Axles Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Dobrze panowie postanowiłem wziąć się za MiFlash, mam całą noc Mam od razu kilka pytań których nie doczytałem, taki telefon po MiFlashu jest jak z "fabryki" a konkretnie co to znaczy, te obrazy: http://en.miui.com/a-234.html z wątku o MiFlash są do jakichś chińskich romów czy może już do MiuiPolska? Po czym poznać, że Windows ma sterowniki do RN2, po tym czy współpracuje z MiPCSuite, które jest potrzebne do MiFlasha bo patrząc na urządzenia w Windows to mam komunikat, że sterowniki tego urządzenia (widnieje jako Redmi) nie są zainstalowane? Do Redmi Note 2 Prime to będzie obraz o nazwie: Redmi 2 Latest Global Developer Version Fastboot File Download ? Edytowane 16 Stycznia 2016 przez Axles
Marcin.M Opublikowano 17 Stycznia 2016 Opublikowano 17 Stycznia 2016 a potem zainstaluj normalne TWRP bo ja ma zupełnie inne niż ty https://mega.nz/#!uUlXTB5b!_I6o43bNQ2h0ZmIMn1e-tGt2sxf9r3bPBL1-a6y_nZw Instalacja przez fastboot, albo programem flashify
Marcin.M Opublikowano 17 Stycznia 2016 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Moje jest bardziej kolorowe XRN2 by Tapatalk
Axles Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2016 (edytowane) @Marcin.M @Lamcza panowie, zrobiłem MiFlash przez fastboot i chyba okazał się łatwiejszy niż to wynikało z ilości poleceń względem pierwszej metody tak to wygląda: http://scr.hu/0qob/ghv45 Obecnie telefon się uruchomił ponownie do pulpitu, wszystko mam identycznie jak miałem, tzn. programy ikony itp. jedynie język to angielski i nie widzi karty SIM, nie mam też roota w panelu sterowania, to wszystko normalne? Co dalej, jak najlepiej TWRP? Jakichś rom z rootem? Ręce mi opadają. JAK to możliwe, że po MiFlash mam nadal zaszyfrowany telefon, o co w tym chodzi, teraz mam na powrót MiRecovery i nawet full wipe zrobić nie da się bo Failed. @Acid ratunku! Edytowane 18 Stycznia 2016 przez Axles
Axles Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2016 Robiłem wg. poradnika, a tam było napisane by wybrać: flash_all_except_data_storage.bat tak też zrobiłem. Usunąłem kartę SD by mi jej nie wymazało i biorę się do roboty. Możesz mi otwierdzić, że rom Redmi Note 2 Latest Stable Version Fastboot File Download ze strony http://en.miui.com/a-234.html jest prawidłowy?
Axles Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2016 Dobrze mam świeży system, po angielsku ale system odszyfrowany, bez roota, co teraz? TWRP potrzebuję by zainstalować najnowsze MIUI z kolei aby TWRP recovery zainstalować muszę mieć roota do Flashify, zgadza się? Opcja Roota nie jest widoczna w Panelu Sterowania. Ślepy zaułek?
Axles Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Chodzi ci o instalację recovery TWRP poprzez ADB np. sposobem @focusik09 ? TWRP na Redmi Note 2: 1. Pobieramy program ADB i instalujemy na komputerze:http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=48915118#post48915118 2. Pobieramy paczkę z TWRP recovery i rozpakowujemy na pulpicie:https://www.dropbox.com/s/q8mtm0g35bew7c5/Install%20Recovery%20TWRP%20Redmi%20Note%202_v2.zip?dl=0 3. Włączamy debugowanie USB w opcjach programistycznych, podłączamy włączony telefon do komputera, chodzimy do rozpakowanego folderu z TWRP i klikamy na INSTALL-TWRP_2.8.7.0-XRN2 4. Przy pojawieniu się info w wierszu poleceń, potwierdzamy enterem, Telefon powinien przejść do Fastboot i zainstalować TWRP, oraz się zrestartować, tyle, wszystko za nas wykonuje ADB. Sprawdzone kilkakrotnie. No ok zakładam, że o to chodziło, nie znam do końca tej 'gwary' Mam TWRP i teraz już dalej instalowac będę rom wg. poradnika Acida. Pytanie którą wersję polecacie, bo trochę było na forum, że jakaś grudniowa chyba najlepsza, a kolejne bardziej zżerały baterie, problemy były czy coś. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Edit: Trochę pośpieszyłem się, wtedy instalacja TWRP poszła sądziłem, że i teraz pójdzie, a tu: Trwa instalacja recovery TWRP < waiting for device > target reported max download size of 134217728 bytes sending 'recovery' (17344 KB)... OKAY [ 0.674s] writing 'recovery'... OKAY [ 0.318s] finished. total time: 0.992s rebooting...finished. total time: 0.003s Dziekuje za zainstalowanie TWRP z instalatora by focusik09 wchodzi do fastboot, ale recovery nie instaluje się, czy może to coś blokować? Edytowane 18 Stycznia 2016 przez Axles
focusik09 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Debugowanie USB włączyłeś? @Acid usuwa recovery z romów które ma blokadę, czyli nie potrzebne Ci TWRP, możesz przez mirecovery też zainstalować rom, polecam 5.12.31
Axles Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2016 DEbugowanie tak włączyłem, okazało się, że zaraz po wgraniu TWRP Twoim skryptem trzeba szybko do niego wejść bo ... tak jakby MiRecovery nadpisywało TWRP, możliwe to? I wtedy po szybkim wejściu w TWRP był cały ekran po chińsku i jakiś kwadracik do zaznaczenia, nie mam pojęcia co to. W każdym razie z TWRP zrobiłem Advanced Wipe zaznaczyłem wszystko i teraz ekran wisi na logo Mi, a ja myślałem, że tylko ustawienia fabryczne tym wipem robię, co ja więc zrobiłem?
focusik09 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Wywaliłeś system Skopiuj Rom MIUIPolska na kartę pamięci i zainstaluj
Axles Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2016 Ok, czyli powiedzmy temat można zamknąć dla potomnych, pozbyłem się szyfrowania i już nie użyję tego nigdy, a przynajmniej nie na MIUI, bo na CM na leciwym Samsung S2 problemów nie było. Nerwów człowieka to wszystko kosztowało, ale i wiedzy przyswoiłem trochę Zastanawia mnie jeszcze opcja w TWRP podczas wychodzenia chce zainstlaować SuperSU, boję się już trochę ruszać coś nie planowo, ale czy po tym będę miał pełnoprawnego roota i np. Tytanium Backup będę mógł używać?
focusik09 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Opublikowano 18 Stycznia 2016 @Axles TWRP pyta czy zainstalować SuperSu jeśli rom który zainstalowałeś takowego nie posiada. Rom MiuiPolska posiada root i nie będzie się pytał przy wychodzeniu. Z tego co piszesz zaznaczając wszystkie pozycje to wyczyściłeś wszystko co było na telefonie. Tak się robi przed instalacją nowego Softu, tylko z tym że nie można zaznaczać jednej z opcji: Internal Storage ( pamięć wewnętrzna ) lub External_sd ( pamięć zewnętrzna ) ( w zależności gdzie posiadasz skopiowaną paczkę z romem w .zip ), bo Ci usunie tak samo Rom jeszcze przezd Instalacją Następnym razem zaznacz tylko Dalvik Cache, Cache i Data do przywrócenia fabrycznych, ale z tego co zauważyłem Acid umieszcza niektóre aplikację takie jak Pilot czy Autoryzacje w Data więc po zaznaczeniu Data i Wipe, możliwe że też usunie Ci te aplikacje. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi