Skocz do zawartości
  • 0

BASEBAND - sterowniki/firmware modemu MIUI, można zmieniać ?

Pytanie

Opublikowano

Witam.

Czy można zmienić sam firmware modemu np. wgrać do systemu MIUI v7, firmware z modemu MIUI v6 lub v5 ?

Czy w ogóle można wgrywać jakoś sam baseband do telefonów z MIUI ?

Jeżeli nie, to czy można wgrać np., miflashem stary rom MIUI v5 i pozostawić jego baseband tak aby nie był nadpisywany przy nowych aktualizacjach ?

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Nie orientuje sie ktoś może jak podmienić sam baseband z innej (np. starszej) wersji MIUI ?
Można zmodyfikować plik "bat" ten od miflasha tak, aby wgrał TYLKO sam modem ?

Czy gdybym podmienił w romie fastboot, plik NON-HLOS.bin z innej wersji (raczej starszej v6 lub nawet v5, bo na tych było wszystko ok) MIUI i bata zmodyfikował tylko na:

"fastboot %* getvar product 2>&1 | findstr /r /c:"^product: *MSM8974" || echo Missmatching image and device
fastboot %* getvar product 2>&1 | findstr /r /c:"^product: *MSM8974" || exit /B 1
fastboot %* getvar board_version 2>&1 | findstr /r /c:"^board_version: *4.4" && echo Missmatching board version
fastboot %* getvar board_version 2>&1 | findstr /r /c:"^board_version: *4.4" && exit /B 1
fastboot %* getvar board_version 2>&1 | findstr /r /c:"^board_version: *5.[0-9]" && echo Missmatching board version
fastboot %* getvar board_version 2>&1 | findstr /r /c:"^board_version: *5.[0-9]" && exit /B 1
fastboot %* flash modem+modem1 %~dp0images\NON-HLOS.bin
fastboot %* reboot"

Wgrałoby mi to sam modem ?

• 0
Opublikowano

A pliki odpowiadające za baseband nie są czasem w:

dev/block/platform/msm_sdcc.1/by-name/

Tak gdzieś mi się kiedyś znalazło pod tą ścieżką. Ale nie mam pojęcia, czy da się podmienić pliki. Pewnie nie.

TapTap Tapatalk+MI4W

• 0
Opublikowano
42 minuty temu, lg4xhd napisał:

Wgrałoby mi to sam modem ?

Tak, tylko jest pewien problem, którego do końca nie rozumiem.

Ja używałem normalnie takiego pliku jak sobie siedziałem na CM i chciałem firmware zmienić:

fastboot %* getvar product 2>&1 | findstr /r /c:"^product: *MSM8974" || echo Missmatching image and device
fastboot %* getvar product 2>&1 | findstr /r /c:"^product: *MSM8974" || exit /B 1
fastboot %* getvar board_version 2>&1 | findstr /r /c:"^board_version: *4.4" && echo Missmatching board version
fastboot %* getvar board_version 2>&1 | findstr /r /c:"^board_version: *4.4" && exit /B 1
fastboot %* getvar board_version 2>&1 | findstr /r /c:"^board_version: *5.[0-9]" && echo Missmatching board version
fastboot %* getvar board_version 2>&1 | findstr /r /c:"^board_version: *5.[0-9]" && exit /B 1

fastboot %* flash tz %~dp0images\tz.mbn
fastboot %* flash dbi %~dp0images\sdi.mbn
fastboot %* flash sbl1 %~dp0images\sbl1.mbn
fastboot %* flash rpm %~dp0images\rpm.mbn
fastboot %* flash aboot %~dp0images\emmc_appsboot.mbn
fastboot %* flash modem %~dp0images\NON-HLOS.bin
fastboot %* flash recovery %~dp0images\twrp.img
fastboot %* reboot

I wszystko działało idealnie dopóki poruszałem się w ramach danych z romów MIUI7 na KK.

Przy wrzuceniu danych z MIUI 7 na adroidzie 6.0 (nie dotyczy twrp.img)  też ładnie się wgrało (bez błędów) a po restarcie miałem cegłę i to na twardo, nawet PC nic nie widział.

Pomogło odpięcie baterii, telefon zgłosił się w 9008, podczas miflash przeszedł na 9006 i wstał normalnie.

Specjalnie sprawdziłem pliki które wrzucałem do images (sumy kontrolne MD5), wszystko się zgadzało, flash bez błędów a zrobiła się cegła.

Dlatego powiedziałem, że nie do końca rozumiem co źle zrobiłem, nie wiem co Ci doradzić... no i uważaj bo kilka osób na xda sobie telefony ucegliło przy okazji zabaw z MM.

• 0
Opublikowano (edytowane)

mi by raczej zależało na wersji stable MIUI 7.1 i wgraniu basebandu z miui v5 ostatniej wersji(4.8.22), bo ta działała mi najlepiej. Tylko boje się, że mogę go uceglić...
Mam obecnei działające miui stable v7.1 i chciałbym flashnąć tylko tego non-hlosa, bo to jest modem/baseband prawda?

Edytowane przez lg4xhd
  • 0
Opublikowano

No to jak chcesz zrobić taką akrobację i się bricka nie boisz to ja bym proponował tak:

1. Zrób kopie tego co masz na karcie SD na PC bo jak będzie brick to to poleci

2. Jak jesteś teraz na system 2 to zrób jeszcze raz upgrade tego co masz by być na system 1 - jak masz już twrp to ten pkt i pomijasz.

3. Zainstaluj TWRP - ono korzysta tylko z system 1 i zrób pełny backup tego co masz, też zgraj na PC

4. W tym stable 7.1 podmnień pliki (te 6 szt lub sam modem*) bez rozpakowywania.

5. Zainstaluj tego zipa z modyfikowanym stable w twrp z wyłączoną weryfikacją sygnatury.

*Co do pkt 4 to fajnie by było by Acid lub Zdune nie wypowiedzieli czy lepiej podmieniać sam modem, czy komplet plików, wg mnie komplet ale może czegoś nie wiem.

W sumie to nie wiem, na ile flashowanie w recovery jest bezpieczniejsze od fastboota ?

• 0
Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.01.2016o20:31, fredek napisał:

No to jak chcesz zrobić taką akrobację i się bricka nie boisz to ja bym proponował tak:

1. Zrób kopie tego co masz na karcie SD na PC bo jak będzie brick to to poleci

2. Jak jesteś teraz na system 2 to zrób jeszcze raz upgrade tego co masz by być na system 1 - jak masz już twrp to ten pkt i pomijasz.

3. Zainstaluj TWRP - ono korzysta tylko z system 1 i zrób pełny backup tego co masz, też zgraj na PC

4. W tym stable 7.1 podmnień pliki (te 6 szt lub sam modem*) bez rozpakowywania.

5. Zainstaluj tego zipa z modyfikowanym stable w twrp z wyłączoną weryfikacją sygnatury.

*Co do pkt 4 to fajnie by było by Acid lub Zdune nie wypowiedzieli czy lepiej podmieniać sam modem, czy komplet plików, wg mnie komplet ale może czegoś nie wiem.

W sumie to nie wiem, na ile flashowanie w recovery jest bezpieczniejsze od fastboota ?

Fredek
Znalazłem tutorial, co prawda dotyczy on Mi Note i Mi note pro, ale kto wie czy by też nie zadziałał na Mi3, oczywiście z plikiem modemu, NON-HLOSem od MI3 :).
Ale wygrywają tutaj sam plik NON-HLOS.

http://en.miui.com/thread-166934-1-1.html
co Ty na to ?

Tak myślę, żeby wgrać ten nowszy baseband ( w wersji 4.0) co Ty miałeś. W sumei mógłbym najpierw wgrać to MIUI ALPHA (mówiłeś, że ono nei zmienia partycji) i też bym miał odpowiedź, czy rwanie dźwięku podczas rozmów  to wina basebandu.
A którą wersję miui alpha wgrywałeś u siebie ?

Edytowane przez lg4xhd
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, lg4xhd napisał:

W sumei mógłbym najpierw wgrać to MIUI ALPHA (mówiłeś, że ono nei zmienia partycji) i też bym miał odpowiedź, czy to wina basebandu

Ja nie wgrywałem żadnego miui alpha (czyli zipa dla recovery) tylko plik fastboot z androidem 6.0 (czyli tgz dla MiRecovey) i tak, to co ja wgrywałem nie zmienia partycji ale plik nie jest publicznie dostępny. Nie wkładaj w moje usta słów, których nie mówiłem.

Wyciekły wersje miui alpha (beta zresztą też czyli wersje global, bo alpha to china), z nimi jest tak, że najpierw wgrywasz wersję która jest na KK i zmienia partycje (zdaje się łączy system z system1 i modem z modem1, wydaje mi się, że jeszcze cache zwiększa ale nie sprawdzałem) a potem dopiero na to wgrywasz wersję na MM z nowym basebandem 4.0.

Co do samego wgrywania modemu, to już Ci odpowiedziałem i to bardzo precyzyjnie, co dokładnie robiłem i jak to się skończyło. Skończyło się ucegleniem, mimo że dokładnie taką samą operację wykonywałem wielokrotnie na wersjach baseband z MIUI KK i problemu nie było. Po ucegleniu, odłączeniu baterii zrobiłem flash w mirecovery tego romu fastboot z androidem 6.0 i telefon wstał na standardowych partycjach ale z nowym baseband.

52 minuty temu, lg4xhd napisał:

Ale wygrywają tutaj sam plik NON-HLOS.

Przetestuj jak chcesz, najwyżej uceglisz telefon.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nic Ci nei wmawiam, tak Ciebie zrozumiałem, bo napisałeś że wgrywałeś rom fastbot miui7 na androidzie 6.0, LINK.
A ten fastboot z androidem 6.0 to nie jest miui w wersji alpha na MM? To co to za rom, że zawierał w sobie już ten nowy baseband ?

Edytowane przez lg4xhd
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Dzięki Fredek za pomoc. Może się odwaze i spróbuje. Dobrze by bylo znac jakas dobra solucje w razie uceglenia. Wiesz, gdyby nawet fastboota szlag trafił.

Edytowane przez lg4xhd
  • 0
Opublikowano

Warte są te Twoje kombinacje?! Możesz mieć cegłówkę, a przecież plus/minus 2 miesiące i będziesz mieć MIUI na 6.0 z innym baseband. Marshmallow jakoś tragicznie nie działa na cancro, a nawet chwalą niektóre wydawania....więc sądzę, że długo beta testy trwać nie będą.

Chyba, że aż tak problem doskwiera, że już musisz działać.

TapTap Tapatalk+MI4W

• 0
Opublikowano

Problem dość mocno doskwiera, bo ledwo sie dogaduje z ludźmi z plusa - chcoiaż bardziej chciałem się dowiedzieć tylko teoretycznie, czy jest takie coś możliwe. Gdyby w razie nowy andek nie pomógł, to bym pokombinował ze starszymi basebandami, które działały ok.
Pamiętam w starych smartfonach na WM6.x można było osobno wgrywać baseband i osobno systemy. I przeważnie na każdym basebandzie każdy system działał.

• 0
Opublikowano

Ja już też doszedłem, czemu zrobiłem sobie cegiełkę wgrywając komplet 6 plików. Miałem za dużo romów rozpakowanych na różnych dyskach na PC, bo sprawdzałem gdzie jest jaki firmware i wgrałem omyłkowo komplet od jednej z wersji Miui Alpha MM, co było głupotą za względu na aboot i rpm, które były jak najbardziej poprawne ale jakbym miał zmieniony układ partycji a nie stare stock partycje. Czyli po flashu z poziomu fastboot tych plików miałem nowy bootloader (przystosowany do innej ilości partycji) uruchomiony na starych partycjach co zaowocowało brickiem.

• 0
Opublikowano

tak dla zainteresowanych i w sumie dla zakończenia tematu.

Po ciągłych problemach z jakością rozmów pokusiłem się o spróbowanie wgrania samego modemu ze starszej wersji miui ale na telefonie mi note virgo.

Do testów posłużyła mi wersja 5.5.8, ponieważ starszej na mi note żadnej nie mogę znaleźć tutaj. To z niej wziąłem modem NON-HLOS.bin.

Obecnie mam zainstalowaną wersje miui v7 6.4.14 global.

Po kopiowałem niezbędne pliki gdzie trzeba i uruchomiłem telefon w trybie fastboot. Następnie z poziomu konsoli komendą:

fastboot flash modem NON-HLOS.bin, wgrałem starszą wersję basebandu/modemu z miui v6.

Z telefonem nic się nie stało, działa ok, tylko nadal jest problem z jakością rozmów. Widocznie to jeszcze nie jest ta dobra stara wersja. Ciekawe na którym etapie (w której wersji miui.basebandu) ktoś to spierdzielił. Nie wiem dokładnie na mi note, (bo go mam od niedawna) która wersja była bezproblemowa.
Może na mi note nie było takiej wersji.

Na mi3, na pewno bez żadnych problemów działała wersja miui 4.8.15 - ale tego telefonu już niestety nie posiadam - a nie mam odwagi kombinować w nie swoim urządzeniu:)

Oczywiście jak ktoś chce tego spróbować, robi to na własną odpowiedzialność.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...