Barbara Opublikowano 28 Października 2015 Opublikowano 28 Października 2015 Witam, przymierzam się do zakupu telefonu Xiaomi Mi Note, jednakże chciałabym się dowiedzieć jak bardzo brak pasma 900 mhz w tym telefonie wpływa na zasięg i internet. Z góry dziękuję za pomoc.
Acid Opublikowano 29 Października 2015 Opublikowano 29 Października 2015 Nie zauważyłem w praktyce braku tego pasma. Chyba jedynie jak wracałem z zagranicy z Czech to pojawiały się dziury ze dwa razy i mój nju tracił połączenie. Ale to wiochy tam na południu więc może tak jest często. A tak w np dużym mieście jest całkowicie ok. Cały czas 4G. Wysłano z MI Note
daniel.wu Opublikowano 29 Października 2015 Opublikowano 29 Października 2015 To wszystko zależy od miejsca zamieszkania, w którym będziesz z telefonu korzystał. Warto sprawdzić sobie częstotliwości jakie masz w tym miejscu, jakie nadajniki. Ja na wsi w Lenovo bez 900mhz zasięg miałem full, ale...2G. Od internetu wtedy nie należy wymagać szybkości światła, jest słaby. W mieście wiadomo problemu nie ma. Teraz co prawda na studiach w mieście mam 4G, ale wracając na wieś do domu w Xiaomi Mi4 mam 900mhz i różnica jest ogromna, 3G full i internet śmiga. Napisane z Xiaomi Mi4 3GB RAM 16GB LTE
andrzej55 Opublikowano 29 Października 2015 Opublikowano 29 Października 2015 Nie zauważyłem w praktyce braku tego pasma. Chyba jedynie jak wracałem z zagranicy z Czech to pojawiały się dziury ze dwa razy i mój nju tracił połączenie. Ale to wiochy tam na południu więc może tak jest często. A tak w np dużym mieście jest całkowicie ok. Cały czas 4G. Wysłano z MI Note W moim Mi Note, ciągle pokazuje 3G, pomimo,że służbowy Samsung pokazuje 4G. Co mam nie tak?
Eru Opublikowano 29 Października 2015 Opublikowano 29 Października 2015 Ustawione preferowanie 4G?Tapnięte z Mi Note
andrzej55 Opublikowano 29 Października 2015 Opublikowano 29 Października 2015 Gdzie to znaleźć? Wiem,pytanie......szkoda gadać ale nie mogę odszukać
UncleGreg Opublikowano 29 Października 2015 Opublikowano 29 Października 2015 Ustawienia -> Sieci komórkowe i SIM -> "Twoja Karta SIM" (np PLAY) -> Preferowany typ sieci
Barbara Opublikowano 29 Października 2015 Autor Opublikowano 29 Października 2015 Mieszkam w dużym mieście, ale często jeżdżę za graicę (Niemcy). Chodzi o to czy po drodze bez problemu zadzwonię lub sprawdzę coś w internecie (jakkolwiek)
andrzej55 Opublikowano 29 Października 2015 Opublikowano 29 Października 2015 Ustawienia -> Sieci komórkowe i SIM -> "Twoja Karta SIM" (np PLAY) -> Preferowany typ sieciI tu jest pewien problem. W obecnej wersji 5.10.22 kiedy wchodzę w powyższe ustawienia, nie mam czegoś takiego jak " Twoja karta SIM" a tym bardziej "preferowany typ sieci". Jak kupowałem miesiąc temu na wersji 5.9.24 coś takiego było. Jakim cudem teraz nie ma?
Eru Opublikowano 29 Października 2015 Opublikowano 29 Października 2015 Ust -> Sieci kom i SIM -> w dół na Karta Sim preferowana -> wybrać w obu Play jak masz więcej niż 1 kartę SIM -> w górę na listę kart SIM i wybrać Play -> Preferowany typ sieci A jak nie masz to nie wiem co zepsułeś 1
andrzej55 Opublikowano 29 Października 2015 Opublikowano 29 Października 2015 Ha, znalazłem. I jest preferowane sieci 4G (LTE). Ale nadal nie pokazuje 4G mimo że drugi telefon to wskazuje.
daniel.wu Opublikowano 30 Października 2015 Opublikowano 30 Października 2015 Spróbuj ręcznie ustawić 4G. U siebie też na początku miałem problemy żeby mi zalapalo. Sieci komórkowe -> operatorzy sieci. I tam ręcznie 4G nadajnik, o ile Ci wyszuka. Napisane z Xiaomi Mi4 3GB RAM 16GB LTE
lg4xhd Opublikowano 19 Lutego 2016 Opublikowano 19 Lutego 2016 coś w tym musi być. Żeby mój note złapał 4G to już naprawdę musi być cud. Mam obok mi4 LTE i na nim prawie zawsze 4G na maxa. W note w tym samym miejscu 4G na jedną kreseczkę i zazwyczaj po chwili przełącza się w 3G. Gdy jestem niedaleko nadajnika, to mam 4G na full w note. Mam wrażenie jakby nie odbierał jakiegoś pasma. Jest kolosalna różnica pomiędzy NOTE a MI4LTE akurat w moim przypadku. Chyba, że note ma po prostu słabszą antenę niż mi4 ?
Houston11 Opublikowano 2 Marca 2016 Opublikowano 2 Marca 2016 Mam MiNote w sieci Play i niestety odczuwam brak tej częstotliwości - na jakiś zadupiach potrafi całkowicie stracić zasięg, a 4G ma 2 kreski gdy obok LG z LTE ma 4 kreski
lg4xhd Opublikowano 2 Marca 2016 Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) 9 minut temu, Houston11 napisał: Mam MiNote w sieci Play i niestety odczuwam brak tej częstotliwości - na jakiś zadupiach potrafi całkowicie stracić zasięg, a 4G ma 2 kreski gdy obok LG z LTE ma 4 kreski a 2G też nie masz ? w 2G mi note obsługuje pełny zakres częstotliwości. Mi często na ostatnich wersjach miui skacze zasięg 3g/2g/4g i tak w kółko. Ciekawe czy to blokada sprzętowa czy programowa tylko ? Edytowane 2 Marca 2016 przez lg4xhd
Houston11 Opublikowano 2 Marca 2016 Opublikowano 2 Marca 2016 Mi nie skacze po technologiach, ale w miejsc zamieszkania (zadupie/las) mam aktualnie 2/3 kreski 3G, a na drugim fonie od LG mam 2 kreski LTE... Na szczęście w miejscach w których znajduję się najczęściej mam w MiNote 2-3 kreski 4G więc jest ok.
desko Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Problemem jest brak odbioru pasma LTE 20, które jest w Europie popularne, chociaż hardware na to pozwala, odbiór to kwestia modyfikacji softwaru, na sieci są opisy jak je odblokować, ale nikt nie potwierdził, że działają, podobnie jest w moim przypadku, w miejscu w którym mój stary Zopo ZP 999 miał 4G, Xiaomi Mi Note Pro ma H+, jest trochę wolniej się transfer 50k wystarcza na internet Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez desko
latet Opublikowano 9 Maja 2016 Opublikowano 9 Maja 2016 Dnia 6.04.2016 o 21:36, desko napisał: Problemem jest brak odbioru pasma LTE 20, które jest w Europie popularne Z tej tabeli wynika: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_LTE_networks_in_Europe że pasma LTE 20 w Polsce dopiero jest wprowadzane od lutego 2016 przez Orange i T-Mobile (rok wcześniej też Aero). Ale ta tabela jest średnio wiarygodna, bo np. w ogóle nie uwzględnia Plus-a.
mrosi Opublikowano 9 Maja 2016 Opublikowano 9 Maja 2016 W moim Mi Note rzadko nie mam 4G. Może macie problemy z softem (ROMami)? 1
latet Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 Wydaje mi się (i o ile dobrze pamiętam moje czasy z Mi2s, to właśnie tak jest), że brak pasma 900 MHz (3G) może też w praktyce oznaczać, że jadąć autem częściej będziemy słyszeć w głośnikach (samochodowych) te charakterystyczne, nieprzyjemne zakłócenia, które mają miejsce tylko w trybie 2G (co jest samo w sobie dziwne, ale tak jest).
mrosi Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 33 minuty temu, Redmi2 napisał: Jako uzytkownik mozesz powiedziec jak jest faktycznie? Posiada obsluge wcdma 900 czy nie? No nie bardzo, bo nie będę rozbierał telefonu. Poza tym już jest w pudełku i spakowany. Co zaś do użytkowania, to zgodnie z specyfikacją producenta Mi Note nie ma tego pasma, czego osobiście nie odczułem ani razu. Wszędzie gdzie się poruszałem, miałem 4G albo 3G / HSDPA+
daniel.wu Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 Słuchajcie, to kwestia indywidualna. Mieszkam na wsi, blisko nadajników wszystkich sieci, jednak w moim byłym lenovo nie było obsługiwania 900mhz. Efekt był taki, że zasięg 2G miałem full, rozmowy były też w porządku, ale internet się slimaczyl. Dlatego dla mnie w Mi4 900mhz jest zbawieniem, bo internet śmiga na 3G. Napisane z Xiaomi Mi4 3GB RAM 16GB LTE 1
majdan12 Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 @Redmi2 Ja mam pod ręką pudełko mojego Mi Note,gdzie sprawdzić to pasmo 900 Mhz ?
majdan12 Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) @Redmi2 http://postimg.org/image/50khyoj0h/ Edytowane 12 Maja 2016 przez majdan12
latet Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 22 minuty temu, majdan12 napisał: @Redmi2 http://postimg.org/image/50khyoj0h/ Z tego zdjęcia wynika, że ten telefon w PL powinien działać tylko w trybie 2G Czyli – jak sądzę – na tym pudełku informacja jest niekompletna, adresowana tylko do chińskiego użytkownika sieci typu TDD-LTE i TD-SCDMA. No chyba, że to rzeczywiście taka wersja Mi Note (?!?!)
latet Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 Myślę, że wiarygodne jest info na IbuyGou (choć im też się wpadki zdarzały). Czyli: Network 4G FDD-LTE: bands 3 (1800MHz) / bands 7 (2600MHz) 3G: WCDMA(UMTS/HSPA+/DC-HSDPA) bands 1, 2, 5 (brak "8", czyli 900 MHz) TD-SCDMA bands 34,39 2G GSM:bands 2, bands 3, bands 5, bands 8
majdan12 Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 Ja w większości używam WI-FI ale nie mam problemu w Mi Note z brakiem 4G LTE/3G/2G i na note 2 też było wszytko ok.
latet Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 2 minuty temu, majdan12 napisał: Ja w większości używam WI-FI ale nie mam problemu w Mi Note z brakiem 4G LTE/3G/2G i na note 2 też było wszytko ok. OK, czyli info ma pudełku masz niepełne. Luzik.
majdan12 Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) 3 minuty temu, latet napisał: OK, czyli info ma pudełku masz niepełne. Luzik. Ja kartę SIM mam sieci Virgin Mobile i wybrałem nadajnik T-Mobile,z tego co pamiętam to jedynie w tej sieci nie można korzystać z nadajników Orange Play,Plus,T-Mobile z tymi nadajnikami się łączyłem i działał internet i rozmowy Edytowane 12 Maja 2016 przez majdan12
Tom3k Opublikowano 15 Maja 2016 Opublikowano 15 Maja 2016 Dnia 12.05.2016 o 12:02, mrosi napisał: No nie bardzo, bo nie będę rozbierał telefonu. Poza tym już jest w pudełku i spakowany. Zmieniłeś Mi Note na Ascend Mate 7? Jak wrażenia w porównaniu do Note ?
mrosi Opublikowano 15 Maja 2016 Opublikowano 15 Maja 2016 13 minut temu, Tom3k napisał: Zmieniłeś Mi Note na Ascend Mate 7? Jak wrażenia w porównaniu do Note ? Generalnie obydwa urządzenia są porównywalne, więc... System podobny do MIUI. Zresztą ani Huawei z swoim EMUI, ani Xiaomi z swoim MIUI nie kryją, że system ma być i jest podobny do iOS. Wszystko to co było w MIUI, jest w EMUI, w dodatku w tym samym miejscu. Nawet sposób generowania dźwięków wybierania numeru (pianino), jest prawie identyczny w Mate 7. Przede wszystkim na plus Smartfon może nieco mniej wydajny, ale nie jest to zauważalne w normalnym użytkowaniu. RAM 2 GB vs. 3 GM - różnica niezauważalna. Na plus, w dodatku bez żadnego porównania, bateria w Mate 7. Po blisko 3 dniach mam 51%... Gabaryty praktycznie identyczne, pomimo faktu, że Mate ma 6 cali, a Mi Note 5,7. Głośnik mediów do przyjęcia, choć nieco słabszy natężeniem (naprawdę niewiele) od tego w Mi Note. Na minus natomiast odtwarzacz i jakość na słuchawkach. Ta ostatnia głównie z uwagi na brak możliwości jakiejkolwiek regulacji jakości dźwięku w aplikacji odtwarzacza.
Rekomendowane odpowiedzi