Skocz do zawartości

Brak pasma 900 Mhz w Mi Note

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

przymierzam się do zakupu telefonu Xiaomi Mi Note, jednakże chciałabym się dowiedzieć jak bardzo brak pasma 900 mhz w tym telefonie wpływa na zasięg i internet. Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Nie zauważyłem w praktyce braku tego pasma. Chyba jedynie jak wracałem z zagranicy z Czech to pojawiały się dziury ze dwa razy i mój nju tracił połączenie. Ale to wiochy tam na południu więc może tak jest często. A tak w np dużym mieście jest całkowicie ok. Cały czas 4G.

Wysłano z MI Note

Opublikowano

To wszystko zależy od miejsca zamieszkania, w którym będziesz z telefonu korzystał. Warto sprawdzić sobie częstotliwości jakie masz w tym miejscu, jakie nadajniki. Ja na wsi w Lenovo bez 900mhz zasięg miałem full, ale...2G. Od internetu wtedy nie należy wymagać szybkości światła, jest słaby. W mieście wiadomo problemu nie ma. Teraz co prawda na studiach w mieście mam 4G, ale wracając na wieś do domu w Xiaomi Mi4 mam 900mhz i różnica jest ogromna, 3G full i internet śmiga.

Napisane z Xiaomi Mi4 3GB RAM 16GB LTE

Opublikowano

Nie zauważyłem w praktyce braku tego pasma. Chyba jedynie jak wracałem z zagranicy z Czech to pojawiały się dziury ze dwa razy i mój nju tracił połączenie. Ale to wiochy tam na południu więc może tak jest często. A tak w np dużym mieście jest całkowicie ok. Cały czas 4G.

Wysłano z MI Note

W moim Mi Note, ciągle pokazuje 3G, pomimo,że służbowy Samsung pokazuje 4G. Co mam nie tak?

Opublikowano

Mieszkam w dużym mieście, ale często jeżdżę za graicę (Niemcy). Chodzi o to czy po drodze bez problemu zadzwonię lub sprawdzę coś w internecie (jakkolwiek)

Opublikowano

Ustawienia -> Sieci komórkowe i SIM -> "Twoja Karta SIM"  (np PLAY) -> Preferowany typ sieci

I tu jest pewien problem. W obecnej wersji 5.10.22 kiedy wchodzę w powyższe ustawienia, nie mam czegoś takiego jak " Twoja karta SIM" a tym bardziej "preferowany typ sieci". Jak kupowałem miesiąc temu na wersji 5.9.24 coś takiego było. Jakim cudem teraz nie ma?:eek:

Opublikowano

Ust -> Sieci kom i SIM -> w dół na Karta Sim preferowana -> wybrać w obu Play jak masz więcej niż 1 kartę SIM -> w górę na listę kart SIM i wybrać Play -> Preferowany typ sieci

A jak nie masz to nie wiem co zepsułeś :D

• Like 1
Opublikowano

Spróbuj ręcznie ustawić 4G. U siebie też na początku miałem problemy żeby mi zalapalo. Sieci komórkowe -> operatorzy sieci. I tam ręcznie 4G nadajnik, o ile Ci wyszuka.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

coś w tym musi być.

Żeby mój note złapał 4G to już naprawdę musi być cud.

Mam obok mi4 LTE i na nim prawie zawsze 4G na maxa. W note w tym samym miejscu 4G na jedną kreseczkę i zazwyczaj po chwili  przełącza się w 3G.

Gdy jestem niedaleko nadajnika, to mam 4G na full w note. Mam wrażenie jakby nie odbierał jakiegoś pasma.

Jest kolosalna różnica pomiędzy NOTE a MI4LTE akurat w moim przypadku.

Chyba, że note ma po prostu słabszą antenę niż mi4 ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam MiNote w sieci Play i niestety odczuwam brak tej częstotliwości - na jakiś zadupiach potrafi całkowicie stracić zasięg, a 4G ma 2 kreski gdy obok LG z LTE ma 4 kreski

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Houston11 napisał:

Mam MiNote w sieci Play i niestety odczuwam brak tej częstotliwości - na jakiś zadupiach potrafi całkowicie stracić zasięg, a 4G ma 2 kreski gdy obok LG z LTE ma 4 kreski

a 2G też nie masz ? w 2G mi note obsługuje pełny zakres częstotliwości.
Mi często na ostatnich wersjach miui skacze zasięg 3g/2g/4g i tak w kółko.

Ciekawe czy to blokada sprzętowa czy programowa tylko ?

Edytowane przez lg4xhd
Opublikowano

Mi nie skacze po technologiach, ale w miejsc zamieszkania (zadupie/las) mam aktualnie 2/3 kreski 3G, a na drugim fonie od LG mam 2 kreski LTE... Na szczęście w miejscach w których znajduję się najczęściej mam w MiNote 2-3 kreski 4G więc jest ok.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Problemem jest brak odbioru pasma LTE 20,  które jest w Europie popularne,  chociaż hardware na to pozwala, odbiór to kwestia modyfikacji softwaru, na sieci są opisy jak je odblokować, ale nikt nie potwierdził,  że działają, podobnie jest w moim przypadku,  w miejscu w którym mój stary Zopo ZP 999 miał 4G, Xiaomi Mi Note Pro ma H+,  jest trochę wolniej się transfer 50k wystarcza na internet 

Edytowane przez desko
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia 6.04.2016 o 21:36, desko napisał:

Problemem jest brak odbioru pasma LTE 20,  które jest w Europie popularne

Z tej tabeli wynika: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_LTE_networks_in_Europe

że pasma LTE 20 w Polsce dopiero jest wprowadzane od lutego 2016  przez Orange i T-Mobile (rok wcześniej też Aero). Ale ta tabela jest średnio wiarygodna, bo np. w ogóle nie uwzględnia Plus-a.

Opublikowano

Wydaje mi się (i o ile dobrze pamiętam moje czasy z Mi2s, to właśnie tak jest), że brak pasma 900 MHz (3G) może też w praktyce oznaczać, że jadąć autem częściej będziemy słyszeć w głośnikach (samochodowych) te charakterystyczne, nieprzyjemne zakłócenia, które mają miejsce tylko w trybie 2G (co jest samo w sobie dziwne, ale tak jest).

Opublikowano
33 minuty temu, Redmi2 napisał:

Jako uzytkownik mozesz powiedziec jak jest faktycznie? Posiada obsluge wcdma 900 czy nie?

No nie bardzo, bo nie będę rozbierał telefonu. Poza tym już jest w pudełku i spakowany. ;)

Co zaś do użytkowania, to zgodnie z specyfikacją producenta Mi Note nie ma tego pasma, czego osobiście nie odczułem ani razu. Wszędzie gdzie się poruszałem, miałem 4G albo 3G / HSDPA+

Opublikowano

Słuchajcie, to kwestia indywidualna. Mieszkam na wsi, blisko nadajników wszystkich sieci, jednak w moim byłym lenovo nie było obsługiwania 900mhz. Efekt był taki, że zasięg 2G miałem full, rozmowy były też w porządku, ale internet się slimaczyl. Dlatego dla mnie w Mi4 900mhz jest zbawieniem, bo internet śmiga na 3G.

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, majdan12 napisał:

@Redmi2

http://postimg.org/image/50khyoj0h/

Z tego zdjęcia wynika, że ten telefon w PL powinien działać tylko w trybie 2G :-)

Czyli – jak sądzę – na tym pudełku informacja jest niekompletna, adresowana tylko do chińskiego użytkownika sieci typu TDD-LTE i TD-SCDMA.

No chyba, że to rzeczywiście taka wersja Mi Note (?!?!)

Opublikowano

Myślę, że wiarygodne jest info na IbuyGou (choć im też się wpadki zdarzały). Czyli:

Network
  1. 4G FDD-LTE: bands 3 (1800MHz) / bands 7 (2600MHz)
  2. 3G: WCDMA(UMTS/HSPA+/DC-HSDPA) bands 1, 2, 5 (brak "8", czyli 900 MHz)
  3. TD-SCDMA  bands 34,39
  4. 2G GSM:bands 2, bands 3, bands 5, bands 8
Opublikowano
2 minuty temu, majdan12 napisał:

Ja w większości używam WI-FI ale nie mam problemu w Mi Note z brakiem 4G LTE/3G/2G i na note 2 też było wszytko ok.

OK, czyli info ma pudełku masz niepełne. Luzik.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, latet napisał:

OK, czyli info ma pudełku masz niepełne. Luzik.

Ja kartę SIM mam sieci Virgin Mobile i wybrałem nadajnik T-Mobile,z tego co pamiętam to jedynie w tej sieci nie można korzystać z nadajników Orange

Play,Plus,T-Mobile z tymi nadajnikami się łączyłem i działał internet i rozmowy  

Edytowane przez majdan12
Opublikowano
Dnia 12.05.2016 o 12:02, mrosi napisał:

No nie bardzo, bo nie będę rozbierał telefonu. Poza tym już jest w pudełku i spakowany. ;)

Zmieniłeś Mi Note na Ascend Mate 7?  Jak wrażenia w porównaniu do Note ?

Opublikowano
13 minut temu, Tom3k napisał:

Zmieniłeś Mi Note na Ascend Mate 7?  Jak wrażenia w porównaniu do Note ?

Generalnie obydwa urządzenia są porównywalne, więc...

System podobny do MIUI. Zresztą ani Huawei z swoim EMUI, ani Xiaomi z swoim MIUI nie kryją, że system ma być i jest podobny do iOS. ;) Wszystko to co było w MIUI, jest w EMUI, w dodatku w tym samym miejscu. Nawet sposób generowania dźwięków wybierania numeru (pianino), jest prawie identyczny w Mate 7. :)

Przede wszystkim na plus Smartfon może nieco mniej wydajny, ale nie jest to zauważalne w normalnym użytkowaniu. RAM 2 GB vs. 3 GM - różnica niezauważalna.

Na plus, w dodatku bez żadnego porównania, bateria w Mate 7. Po blisko 3 dniach mam 51%... :D Gabaryty praktycznie identyczne, pomimo faktu, że Mate ma 6 cali, a Mi Note 5,7.

Głośnik mediów do przyjęcia, choć nieco słabszy natężeniem (naprawdę niewiele) od tego w Mi Note. Na minus natomiast odtwarzacz i jakość na słuchawkach. Ta ostatnia głównie z uwagi na brak możliwości jakiejkolwiek regulacji jakości dźwięku w aplikacji odtwarzacza.

• Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...