Skocz do zawartości
  • 0

Co się traci wyłączając zezwolenie na WAP Push?

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Jest sobie takie ustawienie:

Ustawienia → Opcje aplikacji → SMS → Zaawansowane → WAP push ("zezwól...").

To jest domyślnie włączone.

Co stracę, jeśli to wyłączę? Co konkretnie przestanie do mnie dochodzić?

Czy dotyczy to np. SMS-ów z banków z kodami jednorazowymi?

Dzięki..

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Opis na Wiki jest wyjątkowo bełkotliwy. Bo jak rozumieć np. to, że WAP-push jest wykorzystywane do dostarczania MMS-ów? Co ma piernik?

Czy ktoś może podać jakiś konkretny przykład (a jeszcze lepiej screen - typowej wiadomości WAP-push?

Edytowane przez latet
  • 0
Opublikowano (edytowane)

nigdy nie dostales linka zamiast wiadomości multimedialnej? klikasz i ogladasz

To jest niepewna usługa i ja mam zawsze na off

Ps

tu na forum jest gdzies o dziurze w andku,wlasnie wykorzystywane było wap push,zamiast wiadomosci multimedialnej otwieraleś się na świat z wszystkimi jego konsekwencjami  :mrgreen:

Edytowane przez rekawek
  • 0
Opublikowano

Tak, właśnie pod kątem bezpieczeństwa pytam.

Ale zaraz, zaraz. Przecież po wyłączeniu "Automatycznie odbieraj wiadomości MMS" (co jest zalecane ze względów bezp. i to już zrobiłem), gdy ktoś mi wyśle MMS-a to dostanę coś w rodzaju SMS-a z przyciskiem do ręcznego pobrania treści tego MMS-a. Czy to jest właśnie WAP-push? Jeśli tak, to przecież gdy wyłączę i to i to (a tak planowałem), to nie dojdzie do mnie ani MMS, ani info o tym, że ktoś wysłał MMS, z możliwością jego ręcznego pobrania?

• 0
Opublikowano (edytowane)

no na te pytanie musisz sam sobie odpowiedzieć,ja automatyczne odbieranie mms mam,zakładam że jak ktos znajomy wysyła mmsa to jest to zdjecie/filmik a nie jakiś trojanik :) natomiast nie odbieram mmsa spoza listy kontaktów i tyle.To jest mój sposob na bezpieczenstwo.Marny bo marny ale jakis zawsze.

W tym momencie wyłaczenie push nie stanowi problemu.

Edit

najszybciej przekonasz sie wysylajac sobie jakies zdjęcie.Wyłacz obie funkcje,wyslij plik i zobacz w jaki sposób zostaniesz poinformowany o wiadomości multimedialnej i co bedzie zawierało.Popros jakiegos kolege niech ci cos wysle.bedziesz miał podane jak na tacy co z tego wyniknie.

Edytowane przez rekawek
  • 0
Opublikowano

Tak zrobiłem. A dla pewności jeszcze powtórzyłem test po restarcie.

Wniosek: wyłączenie "WAP Push" nie przeszkadza w dostarczaniu powiadomień o MMS-ie do ręcznego pobrania.

Czyli - wszystko działa OK, można sobie obie opcje wyłączyć.

Opisany przez Ciebie sposób na bezp. nic nie da w przypadku luk, które nie wymagają otwarcia MMS-a, który nadszedł.

Malware może też spokojnie podstawić nadawcę na kogoś z Twojej książki kontaktów, tak że będziesz miał wrażenie, że dostałeś MMS_a od znanej osoby. No, ale w takim wypadku prawie każdy by i tak ręcznie kliknął, pobrał i otworzył. Można wpaść w paranoję myśląc o tym. Warto jednak dbać o bieżące łatanie systemu, a cotygodniowe aktualizacje MIUI temu sprzyjają.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...