Skocz do zawartości

Pytanie

Opublikowano

Czy to możliwe że od tych wszystkich apek uruchomionych w tle może mi się przegrzewać telefon? Czy może to normalne, że jest ich aż tak dużo tam? Niektórym apkom ustawiłam ograniczenie w tle, a i tak się tam pojawiają, a większości z nich nie da się włączyć ograniczenia... Zawsze jest 2-4GB do wyczyszczenia

Screenshot_2026-02-13-00-01-55-438_com.miui.securitycenter.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

U mnie jest gdzieś połowa tego co u Ciebie ... Im więcej tego śmiecia działa w tle tym bardziej są obciążone zasoby sprzętowe - nie wiem jaki masz system - czy to xiaomi EU - który jest już wstępnie poczyszczony z różnego śmiecia ... Czy global - który tego śmiecia ma masę 🙃 ogólnie sporo różnego badziewia można pozbyć się debloatem - jest do tego założony temat w dyskusji o aplikacjach ...

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

@Master Global... Niestety jestem zbyt zielona na debloata, boję się że coś zepsuję. Czyli od tego mi się tel przegrzewa prawdopodobnie? Bałam się że jest jakaś usterka procesora czy baterii, bo telefon jest ciepły lekko także podczas przeglądania Instagrama... Jeśli to wina tych apek i to jest normalne przy wersji Global, to może cooler by rozwiązał sprawę?

10 godzin temu, Master napisał(a):

U mnie jest gdzieś połowa tego co u Ciebie ... Im więcej tego śmiecia działa w tle tym bardziej są obciążone zasoby sprzętowe - nie wiem jaki masz system - czy to xiaomi EU - który jest już wstępnie poczyszczony z różnego śmiecia ... Czy global - który tego śmiecia ma masę 🙃 ogólnie sporo różnego badziewia można pozbyć się debloatem - jest do tego założony temat w dyskusji o aplikacjach ...

Też jest w użyciu danych taka opcja by wyłączyć konkretnym apkom dostęp do internetu w tle, mogę powyłączać dostęp tym apkom, które są podane w wątku o debloacie?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Czasami to że telefon jest lekko ciepły to też może być wina danej wersji systemu ... Bywa że psują to a potem naprawiają 🙃 tak więc może kolejny update przyniesie tu poprawę - trzeba zaczekać ... Dostęp do netu to jedno ale one i tak będą działać w tle ... Czyli zużywać zasoby ... Tam w dziale debloat są też listy tego co można bezpiecznie usunąć przy wersji global - kilka osób wrzucało o ile pamiętam to @marcin_poco @wypcio czy @alonsoharris jak chcesz zoptymalizować to co działa w tle to gra warta świeczki 🙃 ja na swojej liście dawałem też opisy co jest do czego ... Z tym że sporo rzeczy na mojej liście nie będzie na globalu ... ja mam system xiaomi EU który bazuje na oryginalnym Chińczyku ... Ogolnie global ma bardzo dużo śmietnika niestety który działa niezależnie od tego czy chcemy czy nie ... Jeśli skorzystasz z programiku universal Android debloater next gen to tam nie kasujesz tego na amen tylko wyłączasz - uninstall - a potem w razie czego używasz opcji - restore - i to się włącza z powrotem - tak więc tu no problem ... To ma też ta zaletę że aktualizując system nadal zostaje to tak jak zrobisz - więc to jednorazowa akcja ... Chyba że przewrócisz go do ustawień fabrycznych - to trzeba znowu wywalić te usługi ...

Ps. Cooler do przeglądania mediów społecznościowych to już trochę hardcore ... Chociaż kto wie ... Może i tego doczekamy ... Gdzieś czytałem ostatnio że ma wyjść jakiś fon już z aktywnym - a nie jak mamy teraz pasywne - chłodzeniem ... 🙃 Do czego to wszystko zmierza ... 

Ps2 - ja do debloata przekonałem się już na mi 11 - wtedy pamiętam że byłem zdziwiony jak to się sprawdziło ... Bateria jakby dostała drugie życie 🙃 a korzystałem też z romu xiaomi EU - który już wstępnie jest poczyszczony ze śmiecia ... No i od tego czasu na każdym fonie od wielu lat to praktykuje ... Zresztą nie tylko ja - co widać po wpisach w temacie 🙃

Edytowane przez Master
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

@Master Używałam telefonu już na 2 aktualizacjach i się przegrzewał. Na początku miałam wersję HyperOS 2 z 8 gdzieś w środku, teraz mam HyperOS 3 z 2 w środku. Dodam że telefon jest nowy, używany od trochę ponad tygodnia, POCO F7. Przegrzewa się u góry tylnej obudowy. A jeśli chodzi o debloat, to chyba potem by mogli mi go na gwarancję nie przyjąć w razie czego, jeśli bym to zrobiła? Wolałabym jednak bez tego.

PS. Czy to że telefon był na mrozie -4°C przez jakieś 3h mogło wpłynąć na teraźniejsze przegrzewanie się? Po tym jak już go miałam w temp. pokojowej, to leżał 3h zanim podłączyłam go do ładowania

• 0
Opublikowano

Z gwarancją nie będzie problemu bo oni tego i tak nie sprawdzają - masz zablokowany telefon i oryginalny ROM global - poza tym oni w serwisie i tak wrzuca nowy system ... Więc tu bez obaw 🙃 przed wysłaniem na serwis możesz też zrobić przywrócenie do ustawień fabrycznych - to stan systemu będzie jak po wyjęciu pudełka 🙃 z tym co pisałaś na końcu to myślę że tu problemu nie powinno być ... Chyba że coś ogólnie z chłodzeniem jest nie tak - jeśli to jest od nowości - może gdzieś jest kiepski styk elementów? Trudno powiedzieć ...

• 0
Opublikowano

Jeśli wszystko z systemem jest ok no to praca aplikacji w tle nie powinna powodować grzania się fona, jedynie ilość aplikacji może wpływać na czas pracy. Inna sprawa że potrafią się trafiać jakieś specyficzne zakrzaki i fon/procesor nie przechodzi w tryb uśpienia, wtedy może pomóc reset do ustawień fabrycznych.
Trza jednak też brać pod uwagę usterkę sprzętową np jakiś zimny lut czy wada podzespołu i wzrasta przez to przepływ prądu podnosząc temperaturę.
Na swoim przykładzie, co prawda w laptopie, kamerka miała jakaś wadę że mimo że nie włączona grzała się dosyć odczuwalnie że górna krawędź ramki była mocno ciepła na boki na 3-4cm od oczka kamery, po wymianie jak ręką odjął.

Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano
40 minut temu, Master napisał(a):

Z gwarancją nie będzie problemu bo oni tego i tak nie sprawdzają - masz zablokowany telefon i oryginalny ROM global - poza tym oni w serwisie i tak wrzuca nowy system ... Więc tu bez obaw 🙃 przed wysłaniem na serwis możesz też zrobić przywrócenie do ustawień fabrycznych - to stan systemu będzie jak po wyjęciu pudełka 🙃 z tym co pisałaś na końcu to myślę że tu problemu nie powinno być ... Chyba że coś ogólnie z chłodzeniem jest nie tak - jeśli to jest od nowości - może gdzieś jest kiepski styk elementów? Trudno powiedzieć ...

Chyba go zwrócę i zamówię nowy...

• 0
Opublikowano

Ogólnie telefon nie powienien się grzać, gdy nic na nim nie robimy, lub w normalnym zakresie, nie grając w gry. System zarządza dobrze appkami, usypia je gdy ich nie używamy. Ram to pamięć robocza, ma być używana. System sam zwalnia najstarsze appki, by mieć pamięć na te najczęściej używane przed chwilą. Ja to bym się przyjrzał każdej appce i powyłączał w niej zbędne usługi, które działają w tle a nie blokował wszystko co się da. Cały system do przejrzenia, każde ustawienie i wyłączanie zbędnych opcji.

• 0
Opublikowano

@Netoper A telefon ma być chłodny podczas przeglądania Instagrama, czy może być troszkę ciepły? Ja już nie pamiętam jak powinno być, bo mój poprzedni telefon się przegrzewał ze starości na wszystkim

• 0
Opublikowano (edytowane)

W sumie to trudne pytanie trochę 🙃 lekko ciepły może być - szczególnie jak masz tyle różnego śmiecia w pamięci ... No i też jak korzystasz z etui - to też trochę blokuje odprowadzanie ciepła ... Do tego każdy proces i apka obciąża podzespoły - w tym procesor - ja bym polecał Ci jeszcze zablokować w pamięci operacyjnej apki z których często korzystasz i przede wszystkim te z których masz często powiadomienia - i ustawić sobie usuwanie zbędnych apek po zablokowaniu fona i upływie jakiegoś czasu - np 1 minuta - to wszystko robisz w panelu sterowania - ustawienia - zarządzanie pamięcią - wtedy jak odłożysz na chwilę fona i potem zaczniesz korzystać to powinno już być mniej tego wszystkiego co tam się wcześniej uruchomiło a nie jest Ci potrzebne ... Spróbuj tak zrobić i daj znać czy będzie jakiś lepszy efekt 🙃

U mnie to wygląda tak jak w załączeniu - zablokowane są komunikatory - tapeta ekranu - kilka widżetów - poczta - adgurad (VPN) i volume booster

Wyłącz też auto starty tam gdzie nie są potrzebne - zaznacz opcję wstrzymywania aktywności (poza tymi apkami które blokujesz w pamięci) sprawdź też w zasilaniu czy jest ustawione inteligentne zarządzanie - jeśli będzie bez ograniczeń to przestaw ... Taki tuning też swoje zrobi a jak dorzucić do tego jeszcze debloat to mamy już całkiem fajnie wszystko zrobione - i jeśli to nie problem sprzętowy to na pewno pomoże ...👍

Screenshot_2026-02-15-17-44-05-395_com.miui.securitycenter.jpg

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano
@Netoper A telefon ma być chłodny podczas przeglądania Instagrama, czy może być troszkę ciepły? Ja już nie pamiętam jak powinno być, bo mój poprzedni telefon się przegrzewał ze starości na wszystkim
Nie mam insta, ale jak intensywnie przeglądam rolki na FB to fon potrafi się zrobić ciepławy, ale to nie jest jakiś niepokojący wzrost tylko po prostu czuć że coś tam jest cieplejszy, z tym że te ciepło nie jest na górze jak u Ciebie a raczej środkiem i minimalnie w górę ale nie dochodzi do wyspy aparatów.
Na YT ciut bardziej mi się ociepla niż na FB ale to też nie jest jakiś mocno odczuwalne grzanie. Przy ładowaniu 15W jest zdecydowanie cieplejszy niż przy samym przeglądaniu.

• 0
Opublikowano (edytowane)

TikTok też obciąża, jak ktoś używa. Ogólnie wszędzie tak samo, każde socjale, Ciągłe pobieranie zdjęć, filmów, renderowanie, to musi się grzać. Nawet Jak się ma słaby zasięg LTE, to też nagrzewa telefon.

Edytowane przez marcin_poco
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

@Master @Netoper @marcin_poco

Chyba jednak zatrzymam ten telefon mimo wad, poza tym brakiem chłodu to jest super. Zauważyłam że jak przestałam korzystać z karty SIM z danymi 5G, to jest odrobinkę mniej ciepły, to trochę pewnie też dodawało. Ale nadal nie jest chłodny. Postanowiłam że kupię cooler, i może dzięki temu nie będzie lagów spowodowanych przez ciepło... Tylko że nie mam pojęcia, czy cooler można używać na dłuższą metę? Bym używała tylko jak gram (choć gram często), ale czy w perspektywie lat to nie zaszkodzi? No i nie wiem jaki cooler będzie spoko dla mojego telefonu, który z tych dwóch wybrać?

1. Chłodzenie smartfona TELESIN P9-MPR-01 MagSafe

2. Chłodzenie aktywne do telefonu EDIFIER Hecate C4

• 0
Opublikowano

Ogólnie modem też pobiera więcej energii szczególnie wtedy kiedy jest słaby zasięg ... Do oszczędzania energii w trybie 5g też jest ustawienie gdzieś w opcjach baterii ... Jak zrobisz to co pisałem + debloat śmieci to na pewno będzie lepiej to raz - dwa - to że update systemu może poprawić tą kwestię ... Sam pamiętam jak na niektórych wersjach tzw. tygodniowych (stare dobre czasy ...) bateria potrafiła jechać w oczach a telefon był ciepły nawet jak było się na pulpicie / ekranie głównym 🙃 a po tygodniu wrzuciło się kolejna dev beta i jak ręką odjął ... Odnośnie chlodzen aktywnych to muszę poszukać info bo trochę nie w temacie ... Ogólnie jak pamiętam Asus miał chyba taka serie ROG i tam takie chłodzenie było już w komplecie ... 🙃 Całkiem fajne fony tak w ogóle ...

• 0
Opublikowano

Przez ciekawość sprawdziłem temperatury w accubattery, w spoczynku fon (Poco F7) ma 27 stopni w tle 22 aplikacje użytkownika, temperatura pomieszczenia 23 stopnie po pół godzinie trzepania rolek ba FB temperatura fona 32 stopnie, 15 minut filmu na YT temperatura 34, ładowanie 15W 39stopni

• 0
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Netoper napisał(a):

Przez ciekawość sprawdziłem temperatury w accubattery, w spoczynku fon (Poco F7) ma 27 stopni w tle 22 aplikacje użytkownika, temperatura pomieszczenia 23 stopnie po pół godzinie trzepania rolek ba FB temperatura fona 32 stopnie, 15 minut filmu na YT temperatura 34, ładowanie 15W 39stopni

Mi AccuBattery dodatkowo przegrzewał tel, ale jeszcze raz sobie pobiorę i sprawdzę

@Netoper 

Screenshot_2026-02-16-22-26-05-215_com.digibites.accubattery.jpg

Przy bardziej wymagających rzeczach w grze wymagającej 2GB wolnego RAMu by płynnie działać, na wysokich ustawieniach, ta gra to Avakin Life

Edytowane przez Swift Poland
  • 0
Opublikowano
Godzinę temu, Master napisał(a):

Ogólnie modem też pobiera więcej energii szczególnie wtedy kiedy jest słaby zasięg ... Do oszczędzania energii w trybie 5g też jest ustawienie gdzieś w opcjach baterii ... Jak zrobisz to co pisałem + debloat śmieci to na pewno będzie lepiej to raz - dwa - to że update systemu może poprawić tą kwestię ... Sam pamiętam jak na niektórych wersjach tzw. tygodniowych (stare dobre czasy ...) bateria potrafiła jechać w oczach a telefon był ciepły nawet jak było się na pulpicie / ekranie głównym 🙃 a po tygodniu wrzuciło się kolejna dev beta i jak ręką odjął ... Odnośnie chlodzen aktywnych to muszę poszukać info bo trochę nie w temacie ... Ogólnie jak pamiętam Asus miał chyba taka serie ROG i tam takie chłodzenie było już w komplecie ... 🙃 Całkiem fajne fony tak w ogóle ...

Nie jestem już teraz pewna czy to te apki działające w tle, bo jak mam tel na ekranie głównym z włączonym wifi to jest w normalnej temp., a nie powinien być wtedy też ciepły, gdyby to te apki to powodowały? Za debloat sie raczej nie wezmę, jestem zupełnie zielona jeśli chodzi o telefony i to zbyt odpowiedzialne dla mnie. Jeśli chodzi o aktualizacje, to miałam najpierw jedną przy pierwszym uruchomieniu telefonu, potem 2 kolejne za kilka dni, czy kolejne aktualizacje by tego nie rozwiązały? Dziękuję za chęć doedukowania sie w kwestii coolerów 😃 Czy Asusy nie są drogie?

Teraz, marcin_poco napisał(a):

Największą oszczędnością energii jest zablokowanie reklam. :)

Nie mam reklam w systemie, co mnie bardzo zdziwiło, na starym telefonie miałam je w panelu sterowania, tu zero

• 0
Opublikowano (edytowane)

Tu jest jakiś test tych chlodzen ...

https://cybernews.com/reviews/best-phone-cooler/

Tam piszą też że są apki do ograniczania procesow w tle ... Kiedyś pamiętam miałem jakaś apke do czyszczenia śmieci w fonie i tam też była opcja do "chłodzenia" 🙃 może takie coś poszukać w sklepie Play i zobaczyć czy to coś da realnie ... Można też zrezygnować z etui i założyć taką ramkę tylko na boki + osłona na kamerki ... Zawsze poprawi to obieg powietrza i sumarycznie z tą apka może się okazać że i to aktywne chłodzenie nie będzie konieczne ... Jak działają te procesy w tle i kiedy się uaktywniają to szczerze mówiąc nie wiem - dlatego wywalam co się da żeby tam sobie nie robiły co i kiedy chciały 🙃 a co do debloata - to wydaje się tylko skomplikowane - w praktyce mamy listę w programiku - klikamy uninstall na wybranej i lecimy dalej ... I tu na pewno duża pomoc to pewne listy tego co można wywalić - czyli sprawdzone przez załogantów w praktyce - moja lista sprawdza się bardzo dobrze ... Jak chcesz to zainstaluj sobie taką apke która nazywa się memeos enhancer - kiedyś polecił mi to jeden z naszych załogantów - nawet kupiłem sobie pełną wersję bo była za grosze a bardzo fajna apka - w jednej z nowszych wersji doszła tam właśnie lista do debloata - wchodzisz w narzędzia i tam jest opcja odchudzenie ... Wrzucę zrzuty jak to wygląda tylko muszę poczyscic trochę konto bo mi się zapchalo 🙃

Jak widać trochę u siebie zostawiłem ... Ale większość już pokazuje że jest usunięte ... W ogóle co ciekawe można to wywalić nawet z poziomu tej apki - choć to wymaga parowania i włączenie debugowania wifi - nie udało mi się tego sparować - to trzeba wpisać port i hasło ... W sumie bez znaczenia bo i tak korzystam z programiku na kompie - universal Android debloater next gen - tam dodatkowo przy usługach są też opisy co to jest i co robi - czyli przydatna sprawa ... Np jak czytam że to działa w tle zbiera dane i wysyła raporty do Chin to wiadomo od razu co z tym robić 🙃

Na ostatnim zrzucie widać że z rekomendowanych do wywalenia i mnie zostało tylko 5 - 45 poszło won 🙃 a z usług Googla zostały mi 4 z 13 ... Chrome search photos i jutub ...

A co ciekawe w tym programiku można zmienić nawet dziadowski dialer i SMS-y od Googla na te od xiaomi ... A dużo osób o to pyta na forum ... 🙃 Akurat niedawno była aktualizacja tego programiku ... Nawet nie wiedziałem że doszła taka opcja ... Może ktoś tu wypróbuje ... Tam pisze że u mnie to jest nieobsługiwane bo nie mam globalnej wersji systemu tylko siedzę na Chińczyku 🙃 no i mam od razu to co trzeba ...

Screenshot_2026-02-16-23-05-51-720_en.hyperosdownloader.jpg

Screenshot_2026-02-16-23-10-13-714_en.hyperosdownloader.jpg

Screenshot_2026-02-16-23-13-14-507_en.hyperosdownloader.jpg

Screenshot_2026-02-16-23-21-01-864_en.hyperosdownloader.jpg

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

@Master widać nick zobowiązuje, jesteś mistrzem w pisaniu esejów
Ja się często zastanawiam co wy macie z tym śledzeniem. Pomijając że każda aplikacja śledzi to jaki macie problem z tym gdzie wysyła dane? Jak YT i całe google wysyła dane do jułesej to spoko, ale jak inna apka wysyła dane do skośnych to źle i trzeba zablokować. Tym bardziej to głupie, że używacie chińskiego telefonu z chińską nakładką.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za miłe słowa 🙃 matula polonistka ... To zobowiązuje 🙃 ja wychodzę z założenia że im mniej śmiecia w tle lepiej ... A lekki tuning sprzętu nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie ... Ogólnie myślę że ROM xiaomi EU ma jeszcze duże pole do działania w tym temacie - mimo że jest już poczyszczony to można troszku jeszcze ogarnąć ... To samo robię u siebie na kompie - jako że używam go przede wszystkim do pracy - sprawdza się to w praktyce ... Jest masa możliwości żeby usprawnić i przyspieszyć system a jeszcze dużo ciekawych opcji jest ukrytych i też trzeba wiedzieć jak się do tego dobrać ... 🙃 Trochę jak debloat w telefonie ... Ot takie hobby się z tego zrobilo ... Ale trzeba mieć jakiegoś pierd...ca żeby nie zdurniec od nudnej codzienności ... 

Ps. Z tego nicku korzystam jeszcze od czasów pierwszych kompow ... Była kiedyś taką giera która lubiłem - Master of Orion ... No i dyski łączyło się w konfiguracji master / slave ... Trzeba było jakoś się wpisywać i tak mi zostało ... Choć przestałem z tego nicku korzystać na komunikatorach - z wiadomych powodów 🙃

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano (edytowane)

@Master

App Manager lepsze. Tam to ci pokaże dokładnie z czego dana appka korzysta i jakie ma uprawnienia. Też jest opcja wyłaczenia appek. AppManager

adb przez wifi to łatwizna. Przynajmniej na Linuxie, którego używam.

• 0
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Swift Poland napisał(a):

@Master @Netoper @marcin_poco dałam telefon na gwarancję i napisali mi że wymienili taśmę sygnałową, ona mogła powodować przegrzewanie po lewej stronie tylnej obudowy u góry?

to raczej pytanie do @Acid osobiście bym nie podejrzewał taśmy ... ale ze mnie taki fachowiec jak z prosiaka astronom 🙃

ps. widocznie uznali że to pomoże ... a czy tak będzie to już pokaże praktyka ...

Edytowane przez Master
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
@Master @Netoper @marcin_poco dałam telefon na gwarancję i napisali mi że wymienili taśmę sygnałową, ona mogła powodować przegrzewanie po lewej stronie tylnej obudowy u góry?
Nie wiem jaka jest budowa tego fona, ale jeśli faktycznie ta taśma jest mocowana na górze a miała wadę to jest możliwe że się grzała jeśli przez nią szedł prąd.
A teraz jest już Ok?

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
34 minuty temu, Netoper napisał(a):

Nie wiem jaka jest budowa tego fona, ale jeśli faktycznie ta taśma jest mocowana na górze a miała wadę to jest możliwe że się grzała jeśli przez nią szedł prąd.
A teraz jest już Ok?

Jeszcze nie dostałam telefonu z powrotem, trwają końcowe testy w dziale kontroli jakości. Nie wiem czy nazwa modelu coś więcej ci podpowie na temat budowy, ale to POCO F7. W ogóle dziwny był ten e-mail, najpierw napisali o naprawie ładowarki, potem że mam to zignorować i potem o telefonie. Bo chyba ładowarka nie ma taśmy sygnałowej?

38 minut temu, Master napisał(a):

to raczej pytanie do @Acid osobiście bym nie podejrzewał taśmy ... ale ze mnie taki fachowiec jak z prosiaka astronom 🙃

ps. widocznie uznali że to pomoże ... a czy tak będzie to już pokaże praktyka ...

O, @Acid, proszę o pomoc

• 0
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Swift Poland napisał(a):

Szanse zerowe, że to było powodem grzania.

Gdyby jakaś taśma sygnałowa była uszkodzona to by coś nie działało w telefonie.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Jedyny sposób na grzanie się na taśmie jest zwarcie na pinach wtyczki <> gniazdo. Teoretycznie może np. nie działać quick charge. Ale to niezwykle rzadki przypadek by nierobiony wcześniej telefon miał zwarcie na pinach. Raczej usterka była czegoś innego tylko tak napisali. Zresztą czy to grzanie to serio było czy to takie wymyślone jak większość tego typu problemów z telefonami? 

• 0
Opublikowano
Szanse zerowe, że to było powodem grzania.
Gdyby jakaś taśma sygnałowa była uszkodzona to by coś nie działało w telefonie.
Uszkodzenie to nie tylko przerwanie/brak ciągłości obwodu...
Przykładowo: mogła żyła być zbyt blisko drugiej i prąd się indukował,
Mógł być też słaby kontakt taśmy z pinem/wtyczka i też się mogło w tym miejscu nagrzewać jeśli płynął prąd.
Nie wiem jak ta taśma zbudowana i jakie prądu nią idą ale jest możliwość grzania się, A jeszcze jest kwestia samego gniazda na płycie, też jak jest słabe przylutowanie/przymocowanie pinu to też się może grzać.
Miejmy nadzieję że to faktycznie taśma uszkodzona a nie gniazdo bo będzie drugi raz serwis.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
55 minut temu, Netoper napisał(a):

Uszkodzenie to nie tylko przerwanie/brak ciągłości obwodu...
Przykładowo: mogła żyła być zbyt blisko drugiej i prąd się indukował,
Mógł być też słaby kontakt taśmy z pinem/wtyczka i też się mogło w tym miejscu nagrzewać jeśli płynął prąd.
Nie wiem jak ta taśma zbudowana i jakie prądu nią idą ale jest możliwość grzania się, A jeszcze jest kwestia samego gniazda na płycie, też jak jest słabe przylutowanie/przymocowanie pinu to też się może grzać.
Miejmy nadzieję że to faktycznie taśma uszkodzona a nie gniazdo bo będzie drugi raz serwis.

Dodam, że źródło ciepła znajdowało się u góry tylnej obudowy obok wyspy aparatów

• 0
Opublikowano
Dodam, że źródło ciepła znajdowało się u góry tylnej obudowy obok wyspy aparatów
Sam mam Poco F7 ale go nie rozbierałem i nie wiem jak tam taśmy są ułożone.
Ostatni który otwierałem to było Poco x3, wymieniałem moduł ładowania.
Nie pamiętam czy w nim czy w innym (Rn4pro , Rn8pro )który otwierałem na górze było gniazdo zapinania taśmy od akumulatora.
Inna sprawa, że serwis też oględnie potrafi dać opis czynności więc tak na 100% nie ma pewności co faktycznie było robione.
Jak dałem na serwis S25U po przygodzie w jeziorze bo aparat zaparował, to w samym opisie było że wymiana płyty głownej, a jak odesłali z serwisu to był dodatkowy opis i wedle opisu praktycznie wszystko było nowe włącznie z głośnikami akumulatorem aparatami, wyświetlaczem, ale to było na rozszerzonej gwarancji/ubezpieczeniu.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Netoper napisał(a):

nagrzewać jeśli płynął prąd

Tylko te prądy są bardzo małe. Taśma sygnałowa nie ma takiej przepustowości, żeby puszczać Ampery. To tylko płaski przewód drukowany. Każde zwarcie do masy czy coś, to brak komunikacji z podzespołami i od razu to widzisz, że coś nie działa.

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, marcin_poco napisał(a):

Tylko te prądy są bardzo małe. Taśma sygnałowa nie ma takiej przepustowości, żeby puszczać Ampery. To tylko płaski przewód drukowany. Każde zwarcie do masy czy coś, to brak komunikacji z podzespołami i od razu to widzisz, że coś nie działa.

To w serwisie po prostu olali sprawę?

• 0
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Swift Poland napisał(a):

To w serwisie po prostu olali sprawę?

może sami nie wiedzieli o co chodzi a coś zrobić trzeba było 🙃 zobaczysz w praktyce jak dostaniesz fona ... ogólnie ciekawy temat ... 🙃 masz ciekawa przygodę przynajmniej ... sam niedawno walczyłem z CCS xiaomi to wiem jaka to atrakcja 🙃 cokolwiek wątpliwa ... a przy okazji wpisów powyżej to mi też wpisali lipę w opisie ... że telefon ma problem z uruchomieniem co nie było prawdą (uszkodzony był tylko ekran i to nawet nie za mocno ... ot pękło szkło ochronne i kilka / kilkanaście pikseli było uszkodzonych przy ramce - i to jeszcze po przeciwnej stronie od przycisku zasilania ...) nie wiem skąd i kto to wpisał ale nawet pisałem o tym do supportu xiaomi który - co by nie mówić - pomógł mi załatwić temat - szybki fajny i rzeczowy kontakt - ogolnie bardzo pozytywne wrażenia 👍

Edytowane przez Master
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
Do grzania się wadliwego/uszkodzonego elementu w tak zagęszczonej architekturze jaką mają obecne telefony nie potrzeba A wystarczą mAh.
Podejrzewam wręcz, że jakby szły pełne A to taśma sygnałowa poszłaby z dymem.

Uprzedzając dalszą pustą polemikę, ja mam jakieś tam pojęcie o tych zagadnieniach bo swego czasu zajmowałem się budowaniem wzmacniaczy lampowych pod gitary a w poźniejszym okresie między innymi naprawą płyt głównych w blaszakach. Fakt to było dosyć dawno ale co nieco jeszcze w głowie i ręku pozostało.