ZduneX25 Opublikowano 17 Października 2025 Opublikowano 17 Października 2025 SmartSens prezentuje matrycę 200 MPCzytaj dalej >
kris68 Opublikowano 17 Października 2025 Opublikowano 17 Października 2025 Dla mnie taka walka o 200 MP i dodatkowe funkcje jest trochę bez sensu. Jestem byłym zawodowym fotografem, mam teraz oprócz innych smartfonów Xiaomi - 14 Ultra - i czekam tylko co pokaże HyperOS 3 i Android 16. Zresztą Androida 16 i One UI 8 mam w swoim Samsungu Galaxy A 55 5G i wcale tam z tym Androidem 16 nie poszaleli, choć wszystkiego jeszcze nie rozgryzłem. Ale nie o tym chciałem napisać — Xiaomi 14 Ultra jak chodzi o aparat i optykę Leica, w zupełności wystarcza do moich zastosowań, zresztą często ustawiany manualnie. Na swojej drukarce foto drukuje formaty: 10 × 15, 13 × 18, a nawet A4. Wiadomo, że nie jest to Nikon za 60k. z wymiennymi obiektywami, ale w sposób, jaki my to wykorzystujemy, zupełnie wystarcza. Nikt z tego nie robi plakatów 2 m x 1 m, czy nie kręci filmów fabularnych. Czytam, że są różne opcje nowe przy filmowaniu, ale tak naprawdę kto to wykorzysta, przecież nie zawodowiec. A dzieciom do kręcenia filmów na TikToka wystarczy aparat 20 MP. Niestety to jest dla mnie taka pogoń za liczbami i za tym, żeby ludzie kupowali nowe modele i nabijali kasę Xiaomi.
Marrik Opublikowano 17 Października 2025 Opublikowano 17 Października 2025 Niestety to jest dla mnie taka pogoń za liczbami i za tym, żeby ludzie kupowali nowe modele i nabijali kasę Xiaomi.Bo ludzie nie mają wiedzy i się łapią na cyferki.Kumpel mi kiedyś w pracy pokazuje swój nowy telefon i mówi, jak to jest, że teraz aparat w jego telefonie jest lepszy niż lustrzanka z ponad 5 tys.? Pokazuje mi jakiegoś Nikona za 5,5 tys i mówi, że tam jest tylko 21 Mpix a u niego w telefonie 100 Mpix.Marketing działa.
Master Opublikowano 17 Października 2025 Opublikowano 17 Października 2025 a tu proszę jaka ciekawostka 🙃 https://www.tabletowo.pl/dawno-nic-mnie-tak-nie-zachwycilo-honor-robot-phone/ megapiksele przydają się po pierwsze primo w zoomie cyfrowym a po drugie primo żeby podbić marketing ... tako było ... tako jest ... i tako będzie ... póki świat się nie skończy ... mnie dziwi że zatrzymano się na 200 ... pewnie to już ograniczenie technologiczne 🙃
Marrik Opublikowano 17 Października 2025 Opublikowano 17 Października 2025 megapiksele przydają się po pierwsze primo w zoomie cyfrowymA po co Ci ten zoom cyfrowy skoro światłoczułość pojedynczego piksela jest tak mała, że będziesz mieć same szumy i zero dynamiki tonalnej?
Master Opublikowano 17 Października 2025 Opublikowano 17 Października 2025 tu można wyjść z założenia - przyda się czy nie - nie zaszkodzi jak będzie 🙃 osobiście na te mpx jakoś nigdy nie zwracałem uwagi - chyba pierwszy fon który miałem i gdzie było tego więcej to mi 11 ... o ile dobrze pamiętam tam była 100ka ... marketingowo na pewno lepiej wygląda 200 niż 100 🙃 a np. na jakość optyki jako takiej nie każdy zwróci uwagę ... na pewno nie ma to jak dobry sprzętowo / softwarowo teleobiektyw czy peryskop - a czy to będzie 50 czy 100 czy 200 to już sprawa drugorzędna - choć i pewnie nie bez powodu teleobiektywy mają np. 50 mpx a peryskopy 200 ...
Marrik Opublikowano 17 Października 2025 Opublikowano 17 Października 2025 nie bez powodu teleobiektywy mają np. 50 mpx a peryskopy 200 ...Troszkę mylisz pojęcia. Teleobiektyw czy obiektyw peryskopowy nie mają rozdzielczości. To optyka. Jej zadaniem jest przenieść obraz przy jak najmniejszych stratach światła i jak najmniejszych zniekształceniach na matrycę. To właśnie matryca ma wspomnianą rozdzielczość. Matryce też mają różne rozmiary i różne rozdzielczości. Zdjęcie zrobione aparatem 20Mpix przy matrycy APS-C będzie wyglądać dużo lepiej niż 200Mpix na matrycy 1/1,7 cala.Tu chodzi o to, że na telefonie nie zobaczysz różnicy, nikomu niepotrzebna jest jakość do zdjęć wrzucanych na fejsa, a jednak cyferki pokazują, że lepsze 200 niż 20.
Master Opublikowano 20 Października 2025 Opublikowano 20 Października 2025 dla zainteresowanych aparatami w fonie i tzw. megapikselami wrzucam linka do fajnego artykułu ... 🙃 https://fotoblogia.pl/czy-megapiksele-maja-znaczenie-poradnik,6793573429975169a 1
Rekomendowane odpowiedzi