Skocz do zawartości

Xiaomi 17 globalnie z mniejszą baterią niż w Chinach. Powtórka z rozrywki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no już pisaliśmy o tym ... 🙃 w końcu tradycja zobowiązuje ... ciekawe ile zabiorą w ultrze ... ale i tak pojemność będzie zacna - z 1000 mAh będzie więcej jak nic ... na cały dzień dość intensywnego korzystania powinno styknac ... oczywiście zrobi się jeszcze debloat i będzie luks 🙃 czekamy ...

Opublikowano

W honor też mam większa niż w globalnej wersji, chyba takie przepisy w UE dlatego są mniejsze baterie ale mogę się mylica02ebaa722b914641b7304babae3a2d9.jpg

Wysłane z mojego BVL-AN16 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, skay77 napisał(a):

W honor też mam większa niż w globalnej wersji, chyba takie przepisy w UE dlatego są mniejsze baterie ale mogę się mylica02ebaa722b914641b7304babae3a2d9.jpg

to ma coś wspólnego z bezpieczeństwem lotów ... jwst jakaś wartość graniczna dla pojedynczych ogniw ... stąd stosuje się np. baterie dwukomorowe żeby to obejść ... gdzieś kiedyś o tym czytałem - w sumie można się zastanawiać czy w ogóle z Chińczykami można u nas wsiadać do samolotu i czy ktoś to sprawdza ... 🙃

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, skay77 napisał(a):

przepisy w UE dlatego są mniejsze baterie ale mogę się mylic

Dopuszczalne jest 100Wh całkowitej pojemności baterii i 20Wh dla pojedyńczego ogniwa. Niestety nie wszystkie kraje uznają dwukomorowe baterie. Jest z tym problem. Nie ma dokładnych przepisów. Dlatego Chiny wolą nie ryzykować. Stąd mniejsze baterie.

Edytowane przez marcin_poco
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.09.2025 o 20:04, alonsoharris napisał(a):

@marcin_poco z tym, że w polskiej dystrybucji są takie telefony jak Oukitel z baterią 22k więc to raczej nie to. 

Oukitel dzieli baterię na wiele ogniw, co pozwala spełnić normy bezpieczeństwa. I Może dlatego, że posiada MIL-STD-810G. A zwykły telefon nie. 

Edytowane przez marcin_poco
Opublikowano

Też nie będzie certyfikat wojskowy bo Motorola G15 power ma 6k mAh, a z tego co czytam to UE nie określa jednoznacznie pojemności baterii w telefonach. Tak gdzieś rzucił mi się w oczy najbanalniejszy powód, iż w Europie klient zwraca uwagę na grubość i wagę telefonu stąd Xiaomi na rynek EU daje takie, a nie inne baterie. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, alonsoharris napisał(a):

Też nie będzie certyfikat wojskowy bo Motorola G15 power ma 6k mAh, a z tego co czytam to UE nie określa jednoznacznie pojemności baterii w telefonach. Tak gdzieś rzucił mi się w oczy najbanalniejszy powód, iż w Europie klient zwraca uwagę na grubość i wagę telefonu stąd Xiaomi na rynek EU daje takie, a nie inne baterie. 

tyle że np. w przypadku 15 ultra - tak w wersji chińskiej czy globalu - masa jak i wymiary są identyczne ... klient na to zawsze zwraca uwagę stąd np. Samsung wypuścił serie edge ... i tu faktycznie jest wybór konkretny - a bateria to porażka ... tak jeśli chcesz szi o pojemność jak i szybkość ładowania 🙃 to tak btw ...

a propos baterii - tu jest np dyskusja o tym na rededicie ...

https://www.reddit.com/r/Honor/comments/1j3a4tm/global_china_battery_capacity_differences/

Edytowane przez Master
Opublikowano (edytowane)

@Master z reguły jak mam wątpliwości to piszę do źródła. Źródło czyli support globalny Xiaomi na pytanie dlaczego jest różnica między bateriami w Europie i Chinach w 15 Ultra, odpisał mi w stylu: no cześć, bateria jest jednokomorowa od ATL i obsługuje szybkie ładowanie 90W, ma pojemność 5410 i jest fajna, a dalej mam solucję co zrobić aby się mniej wyładowywała. Wymiękłem :) 

Edytowane przez alonsoharris
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

ja też mam solucje - debloat ... trzeba było im napisać żeby tego syfu nie pakowali w romy to i będzie dłużej trzymać ... 🙃 poza tym bateria w sumie daje radę - jak by było trochę więcej mAh na pewno by nie zaszkodzilo ... ale i nie ma tragedii 🙃 do tego ładowanie bezprzewodowe daje radę ... sprawdziłem i siebie ostatnio na mierniku to na bezprzewodowce przy niskim stanie baterii dociąga nawet do 75W - co jest ładnym wynikiem biorąc pod uwagę że ładowarka na 80W max ...

Edytowane przez Master
  • Haha 1
Opublikowano

jeśliby chce się wrzucić rom Xiaomi eu to lepiej zaczekać na globala ... w chińczyku można też tak zrobić ze apki ze sklepu Play będą po naszemu ... czyli w sumie tylko system / ustawienia będą po angielsku - to duży plus ... smsy i dialer będą od Xiaomi a nie od Googla - no i jak wspomniał przedmówca nagrywanie oczywiście będzie ... a język wybierasz przy pierwszym uruchomieniu na samym początku ale i w sumie poza angielskim nic więcej nie będzie 🙃

Opublikowano
2 godziny temu, skay77 napisał(a):

Wersja chińska ma nagrywanie i kontakty miui a język jest chiński i angielski

Dzięki. 
Jakie ma wady ta wersja chińska urządzenia(która jest przeznaczona tylko na rynek chiński) w porównaniu do wersji z tzw. oprogramowaniem Global?

Opublikowano

to trzeba by pełna specyfikację znaleźć i porównać ... ogólnie chińczyki nie obsługują esima to raz ... dwa to brak obsługi Android auto ... trzy masz rom tylko w wersji chińskiej lub angielskiej ... cztery może nie być obsługi niektórych pasm GSM - choć ostatnio tu się dużo zmieniło na plus - nawet chińczyku mają pasmo B20 ... co kiedyś nie było oczywiste ... chińczyki też mają większe baterie (patrząc po ostatnich premierach 15tek ...) ogólnie sprzętowo poza tym co pisałem to praktycznie to samo ... a no i w Chińczykach dostaniesz ładowarkę z fonem a przy globalach ni ma takowej 🙃

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Netoper napisał(a):

No i jeszcze kwestia że odblokowanie BLa w chińskim fonie jest praktycznie bez szans

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

dokładnie ... a i jeszcze nie wspomniałem o gwarancji ... kupując chińczyka nasze oficjalne serwisy się takiego fona nie chycą ... trza będzie odsyłać tam ... albo kombinować na własną rękę np. grzecznie i ładnie rozmawiając z mi center 🙃

Edytowane przez Master
Opublikowano
14 godzin temu, Master napisał(a):

to trzeba by pełna specyfikację znaleźć i porównać ... ogólnie chińczyki nie obsługują esima to raz ... dwa to brak obsługi Android auto ... trzy masz rom tylko w wersji chińskiej lub angielskiej ... cztery może nie być obsługi niektórych pasm GSM - choć ostatnio tu się dużo zmieniło na plus - nawet chińczyku mają pasmo B20 ... co kiedyś nie było oczywiste ... chińczyki też mają większe baterie (patrząc po ostatnich premierach 15tek ...) ogólnie sprzętowo poza tym co pisałem to praktycznie to samo ... a no i w Chińczykach dostaniesz ładowarkę z fonem a przy globalach ni ma takowej 🙃

Dzięki za info.

O takie podstawowe informacje mi chodziło. Pierwsze o czym wspomniałeś to brak obsługi esim - a to jest mój główny powód zmiany telefonu, więc twoja odpowiedź mi pomogła podjąć decyzję, że te chińskie telefony nie są dla mnie.

16 godzin temu, Master napisał(a):

jeśliby chce się wrzucić rom Xiaomi eu to lepiej zaczekać na globala ... w chińczyku można też tak zrobić ze apki ze sklepu Play będą po naszemu ... czyli w sumie tylko system / ustawienia będą po angielsku - to duży plus ... smsy i dialer będą od Xiaomi a nie od Googla - no i jak wspomniał przedmówca nagrywanie oczywiście będzie ... a język wybierasz przy pierwszym uruchomieniu na samym początku ale i w sumie poza angielskim nic więcej nie będzie 🙃

Xiaomi anonsowało podobno, że tylko podstawowa wersja 17'tki będzie na rynek poza Chinami.

1. Czy taka wersja ma to oprogramowanie zwane "Global"?

2. czy na takiej wersji telefonu oficjalnie dedykowanej na rynek poza CHinami - można z sukcesem i bez problemów przejść procedurę odblokowania bootloadera i wgrać zmodyfikowany software xiaomi.eu (jesli będzie zrobiony) ?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, miki_ napisał(a):

Xiaomi anonsowało podobno, że tylko podstawowa wersja 17'tki będzie na rynek poza Chinami.

1. Czy taka wersja ma to oprogramowanie zwane "Global"?

2. czy na takiej wersji telefonu oficjalnie dedykowanej na rynek poza CHinami - można z sukcesem i bez problemów przejść procedurę odblokowania bootloadera i wgrać zmodyfikowany software xiaomi.eu (jesli będzie zrobiony) ?

no Xiaomi ma taki plan wydawniczy ... w Chinach wypuszcza pełną gamę fonow a globalnie daje tylko najmniejszy model + najbardziej zaawansowany z danej serii - w przypadku 17tek - jak i obecnych 15tek - będą to modele 17 i 17 ultra ... wersje globalne oczywiście będą miały rom typu global - i to w kilku odmianach ... czyli na Europę ... Rosję ... Tajwan ... Indonezję ... Indie ... pewnie też Turcję ... w sumie to samo co jest i teraz ... na ostatnie pytanie - Chińczyków nie odblokujemy ... tzn. teoretycznie da się to zrobić ale dla nas wymogi są nie do przejścia ... stąd oficjalna drogą odblokować możemy tylko warianty globalne - Xiaomi eu będzie zrobiony - i dostępny normalnie do pobrania - ale warunkiem jego wrzucenia jest właśnie odblokowanie - czyli znowu - czekamy na globale ... a Chińczyków się nie chytamy 🙃

ps. odblokowanie fona i wrzucenie custom romu Xiaomi eu może być problematyczne jeśli korzystasz z usług finansowych Googla - czyli z ich portfela ... też w sklepie Play nie będziesz mieć certyfikatu protect - co może być problemem dla niektórych apek ... tak nas ostatnio Google doświadczylo 🙃 oczywiście można kombinować jeszcze z rootem i softem który ukrywa fakt odblokowanego bootloadera ale to różnie działa ... problemy mogą być też z revolutem - tu są osobne tematy z tym na forum ... ja akurat z tego nie korzystam więc dla mnie to nie problem bo ale wypada dać znać ... 

ja z usług Googla - tych finansowych - nie korzystam - brak certyfikatu w sklepie na razie nie nie przeszkadza - poza tym wszystko z czego korzystam działa luks a custom rom bardzo sobie chwalę + dodatkowy debloat - bo jest tu miejsce na zabawę i fon śmiga elegancko 🙃

a propos baterii - tu jest trochę o tych regulacjach ...

https://www.gry-online.pl/newsroom/gigantyczne-baterie-leica-i-ekrany-120-hz-dlatego-klienci-rzucili/z32f0c8

Edytowane przez Master
  • Like 2
Opublikowano
22 godziny temu, Master napisał(a):

no Xiaomi ma taki plan wydawniczy ... w Chinach wypuszcza pełną gamę fonow a globalnie daje tylko najmniejszy model + najbardziej zaawansowany z danej serii - w przypadku 17tek - jak i obecnych 15tek - będą to modele 17 i 17 ultra ... wersje globalne oczywiście będą miały rom typu global - i to w kilku odmianach ... czyli na Europę ... Rosję ... Tajwan ... Indonezję ... Indie ... pewnie też Turcję ... w sumie to samo co jest i teraz ... na ostatnie pytanie - Chińczyków nie odblokujemy ... tzn. teoretycznie da się to zrobić ale dla nas wymogi są nie do przejścia ... stąd oficjalna drogą odblokować możemy tylko warianty globalne - Xiaomi eu będzie zrobiony - i dostępny normalnie do pobrania - ale warunkiem jego wrzucenia jest właśnie odblokowanie - czyli znowu - czekamy na globale ... a Chińczyków się nie chyt

Czym się różni ROM Global od Xiaomi.eu ?

ps. odblokowanie fona i wrzucenie custom romu Xiaomi eu może być problematyczne jeśli korzystasz z usług finansowych Googla - czyli z ich portfela ... też w sklepie Play nie będziesz mieć certyfikatu protect - co może być problemem dla niektórych apek ... tak nas ostatnio Google doświadczylo 🙃 oczywiście można kombinować jeszcze z rootem i softem który ukrywa fakt odblokowanego bootloadera ale to różnie działa ... problemy mogą być też z revolutem - tu są osobne tematy z tym na forum ... ja akurat z tego nie korzystam więc dla mnie to nie problem bo ale wypada dać znać ... 

tak, akurat to wiem. Odblokowywałem swój telefon, wgrywałem soft xiaomi.eu i płatności kartą nie działają. Co jakiś czas wgrywam Fixa, który trochę działa. Revolut przestał działać nagle po którejś aktualizacji. 

dzięki, poczytam

Opublikowano

fix juz nic nie poradzi ... nie bedzie nowych wersji ... a czym sie roznia romy ... to temat rzeka ... na xiaomi eu jest gdzies rozpiska - kiedys to tu wrzucalem ... 

mozesz tutaj zerknac i jest calkiem spora rozpiska na dole pierwszego posta ...

https://xiaomi.eu/community/threads/24-7-28-final.73710/

oczywiscie czesc juz sie zdeaktualizowala po ostatnich zmianach googla ...

tu masz tez dosc stara rozpiske ...

https://miuipolska.pl/o-romie-miuipolska/

platnosci karta u mnie dzialaja luks przez apke bankowa - a z revoluta nie korzystam :)

Opublikowano
3 godziny temu, Master napisał(a):

fix juz nic nie poradzi ... nie bedzie nowych wersji ... a czym sie roznia romy ... to temat rzeka ... na xiaomi eu jest gdzies rozpiska - kiedys to tu wrzucalem ... 

mozesz tutaj zerknac i jest calkiem spora rozpiska na dole pierwszego posta ...

https://xiaomi.eu/community/threads/24-7-28-final.73710/

oczywiscie czesc juz sie zdeaktualizowala po ostatnich zmianach googla ...

tu masz tez dosc stara rozpiske ...

https://miuipolska.pl/o-romie-miuipolska/

platnosci karta u mnie dzialaja luks przez apke bankowa - a z revoluta nie korzystam :)

widzę, że pierwsza najważniejsza sprawa to, że nie ma nagrywania rozmów:
image.thumb.png.0215e59124f6db6ed1bf1fc4e28338dd.png

Czy taki soft z Global'em to jest taki jakby kupiony w oficjalnej dystrybucji w Polsce, czyli mamy ograniczenia nagrywania rozmowy, które chyba przyszły do nas z Unii Europejskiej i dlatego nagrywanie rozmów jest wyłączone? Czy tak?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, miki_ napisał(a):

widzę, że pierwsza najważniejsza sprawa to, że nie ma nagrywania rozmów:
image.thumb.png.0215e59124f6db6ed1bf1fc4e28338dd.png

Czy taki soft z Global'em to jest taki jakby kupiony w oficjalnej dystrybucji w Polsce, czyli mamy ograniczenia nagrywania rozmowy, które chyba przyszły do nas z Unii Europejskiej i dlatego nagrywanie rozmów jest wyłączone? Czy tak?

tak - romy w wersjach globalnych EU nie mają nagrywania w związku z ograniczeniami prawnymi krajów wspólnoty europejskiej ... czyli kupując telefon global z naszej oficjalnej dystrybucji dostaniesz go właśnie z takim romem ... chociaż są też romy typu global które mają nagrywania bezpośrednio w dialerze - to są wersje na Tajwan i Indonezję - tak więc jeśli zależy Ci na romie globalnym z nagrywaniem można odblokować kupionego u nas globala i wrzucić samemu taki rom w wersji TW lub ID i jednocześnie z flashem zablokować ponownie fona - taka historia ... 🙃

ps. wiele osób tak robi - te romy mają normalnie nasz język do wyboru - tak zresztą jak każdy global ... po prostu są "dostrajane" pod inne rejony i mają jakieś drobne detale które je różnią od tej wersji EU ... ogólnie nic istotnego ... tak więc powinny u nas ładnie działać ... updaty do nich też normalnie są pobierane w trybie OTA - choć tu nie wiem czy żonglerka regionami też nie jest konieczna - te ich updaty to działają jak chcą - bez jakiegoś większego sensu - jak czytam tu przygody na forum 🙃 no i zaletą tego rozwiązania jest praca przy zrobionym locku przez co pozbywamy się problemów z Google o których wspominałem ... a można zrobić ta blokadę bezpiecznie bo zarówno fon jak i rom jest typu global - mimo że fon był kupiony np. z naszej dystrybucji a system jest w wersji na Tajwan lub Indonezję 🙃

a żeby nie odbiegać od tematu to jeszcze fajny art. odnośnie pojemności baterii ...

https://ithardware.pl/aktualnosci/chinskie_smartfony_unia_baterie-45744.html

Edytowane przez Master
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Master napisał(a):

tak - romy w wersjach globalnych EU nie mają nagrywania w związku z ograniczeniami prawnymi krajów wspólnoty europejskiej ... czyli kupując telefon global z naszej oficjalnej dystrybucji dostaniesz go właśnie z takim romem ... chociaż są też romy typu global które mają nagrywania bezpośrednio w dialerze - to są wersje na Tajwan i Indonezję - tak więc jeśli zależy Ci na romie globalnym z nagrywaniem można odblokować kupionego u nas globala i wrzucić samemu taki rom w wersji TW lub ID i jednocześnie z flashem zablokować ponownie fona - taka historia ... 🙃

ps. wiele osób tak robi - te romy mają normalnie nasz język do wyboru - tak zresztą jak każdy global ... po prostu są "dostrajane" pod inne rejony i mają jakieś drobne detale które je różnią od tej wersji EU ... ogólnie nic istotnego ... tak więc powinny u nas ładnie działać ... updaty do nich też normalnie są pobierane w trybie OTA - choć tu nie wiem czy żonglerka regionami też nie jest konieczna - te ich updaty to działają jak chcą - bez jakiegoś większego sensu - jak czytam tu przygody na forum 🙃 no i zaletą tego rozwiązania jest praca przy zrobionym locku przez co pozbywamy się problemów z Google o których wspominałem ... a można zrobić ta blokadę bezpiecznie bo zarówno fon jak i rom jest typu global - mimo że fon był kupiony np. z naszej dystrybucji a system jest w wersji na Tajwan lub Indonezję 🙃

a żeby nie odbiegać od tematu to jeszcze fajny art. odnośnie pojemności baterii ...

https://ithardware.pl/aktualnosci/chinskie_smartfony_unia_baterie-45744.html

OK, dzięki za informacje.

Czyli jeśli chce się mieć nagrywanie rozmów - to wersja 17 z wgranym xiaomi.eu będzie może za pół roku. 
Jasne.
Albo ewentualnie wersja 15, która jest na rynku już teraz.

Ja raz na kilka lat zmieniając telefon sam przechodzę mękę zmiany softu na ten z nagrywaniem rozmów - i to jest droga przez mękę. 
Instrukcje, które gdzieś tu są na miuipolska zawsze są nieaktualne, niedokłądne, nieprecyzyne,, pomijają wiele kroków, zakładają że użytkownik jest specjalistą we wgrywaniu software na telefony. Naprawdę to jest droga przez mękę, ale nagrywanie rozmów muszę mieć bo tego ciągle używam. 

Widzę, że 3 lata temu wgrywałem: 

Zawsze jest jakaś wymówka dlaczego coś (co jest napisane w instrukcji) nie działa. 
Namawiam do tego aby ktoś (kto się na tym zna) świadczył płatne usługi wgrywania tego softu. Wolałbym zapłacić komuś za godzinę zdalnej konsultacji aby mi mówił krok po kroku, niż spędzać kilka dni na totalnej frustracji z powodu nieaktualnych instrukcji.

Opublikowano

no wgrać Xiaomi eu to tylko na fonie typu global - globale będą prawdopodobnie dopiero w przyszłym roku - pod koniec pierwszego kwartału - chyba że Xiaomi uzna że warto to puścić wcześniej ... to już wróżenie z fusów trochę ... moim zdaniem globale powinni szybciej puszczać bo to jednak duży rynek a wiele osób zamiast czekać na te warianty weźmie coś od konkurencji - np. iphona ... a tak z tym przecież chcą konkurować ... nawet oznaczenie jednej serii przeskoczyli z 15 na 17 🙃 no ale wiadomo - wypuszczenie globali to też różne zgody i certyfikacje ... do tego trzeba rom przygotować ... w każdym razie tak to wygląda ... 

wersja 15 - tu akurat no problem ... romy są fony też ... może nawet uda się kupić coś na serwisach aukcyjnych że fon będzie odblokowany i z romem Xiaomi eu ... to zawsze trochę zachodu mamy z głowy 🙃

odnośnie unlockow w tutorialach jest cały temat który tego dotyczy - można spróbować skryptami ... można spróbować oficjalna drogą ... można zrobić odpłatnie ... są różne warianty - Xiaomi też niepotrzebnie to utrudniło - no ale widocznie wiedzą lepiej ... w swej nieskończonej mądrości 🙃

takie usługi oferuje też serwis mi center - ale wątpię że to tego typu jak piszesz 🙃 dla nich wysyła się fona - uzgadnia co zrobić - i oni robią ... raczej usług typu support i porady on-line to nie świadczą ... choć i nie mam pewności 🙃

Opublikowano

no tak ... tylko ile osób by takie coś wzięło 🙃 zdecydowana większość zadowala się tym co dostaje ... norma jest ogół - a nie margines ... problem z odblokowaniem w ogóle jest sztucznie zrobiony teraz przez Xiaomi ... przecież wcześniej jeszcze na systemie miui nie było z tym żadnego problemu ... wystarczyło zostawić stare zasady ewentualnie dać tylko jakiś limit sztuk na konto rocznie i nie byłoby tematu ... teraz mamy jakieś sztuczne dzienne limity określone godziny próbowania a i tak nie idzie 🙃 niby można a nie można ... taka kwadratura koła ... sens blokowania możliwości unlocka widzę tylko przy chińskich fonach - a przy globalach nie - patrząc z punktu widzenia sprzedażowego i zysków firmy - oni to tłumacza naszym dobrem i że wiedzą lepiej co dla nas lepsze i bezpieczne ... a przecież doskonale wiedzą że są społeczności typu Xiaomi eu i że część ich sprzedaży idzie właśnie do takich osób - może przy całkowitym wolumenie sprzedaży to jakiś drobny procent czy dwa ale jednak jest ... można uszczęśliwiać na siłę te pozostałe procenty a od tego małego marginesu się odwalić ... tak - to przy okazji apel do Googla 🙃 wiem że mają to w d ... ale nie szkodzi wylać trochę żalu 🙃

• Like 1
Opublikowano

Doskonale wiem że jedna na 100tys wzięła by bez systemu ale przypomniało mi się jak kupowałem laptopa to widziałem właśnie opcje bez systemu ja i tak nie kupię global czy to Xiaomi albo honor a windows niech 904e3465e1d9e1a0eeb4247af0da2a00.jpg

Opublikowano
37 minut temu, skay77 napisał(a):

Doskonale wiem że jedna na 100tys wzięła by bez systemu emoji16.png ale przypomniało mi się jak kupowałem laptopa to widziałem właśnie opcje bez systemu emoji854.png ja i tak nie kupię global czy to Xiaomi albo honor a windows niech emoji867.png904e3465e1d9e1a0eeb4247af0da2a00.jpg

no to ciekawa opcja faktycznie ... ja zawsze sam stawiam system a i składam sprzęt też sam ... 🙃 zaczynałem jeszcze w czasach gdzie był tylko DOS i proce typu 386 ... nie wiem czy ktoś to pamięta 🙃 akurat soft na którym pracuje działa tylko na Windowsie więc i z niego korzystam - a i powiem że nie narzekam - ładnie to działa i w sumie bezproblemowo - na każdej do tej pory wypuszczonej wersji siedziałem praktycznie od premiery - co ciekawe na 11 pro 64bit 24h2 działa luks nawet mój Word / Excel w wersji 1997 🙃 ale sam pomysł sprzedaży odblokowanych fonow bez systemu jest niezły ... poniekąd kiedyś tak i sprzedawał tradingsgenzen - tzn odblokowane fony z wywalonym chińskim systemem i postawionym Xiaomi eu ... inicjatywa godna pochwały ... ale teraz temat już nieaktualny ... takich czasów dozylim ... oby gorszych nie było 🙃 

Opublikowano

@Master u mnie natomiast a mam AMD, ale ty chyba tez na Windows 11 pro 64b. 24H2 i ostatniej 25H2 po jakimś czasie, jak pobierze jakaś aktualizacje , co kilka, kilkanaście minut się restartuje. Wróciłem do 10 pro i wszystko jest ok. Mały offtop