Skocz do zawartości
  • 0

Blokowanie ekranu klapką etui

Pytanie

Opublikowano

Witajcie. Od dwóch tygodni mam Poco X7 Pro i mam kłopot. W zasadzie dwa, ale do drugiego założę nowy temat. 

Otóż kupiłem etui z klapką. Myślałem, że tak jak Huaweiu po zamknięciu klapki ekran zablokuje się, a po otwarciu włączy na ekran blokady. Szukałem w ustawieniach ale nie mogę znaleźć opcji żeby włączyć to. Czytałem, że są aplikacje, które to robią. Ale jeśli się da to chciałbym uniknąć instalowania aplikacji. Proszę o pomoc jak to włączyć. W Huaweiu nic nie musiał ustawiać. Jak kupiłem telefon 7 lat temu to samo działo i myślałem, że to normalne... 

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Ustawienia>Ekran Blokady>Podnieś, aby wybudzić.

Może o to ci chodziło?

Znalazłem opis funkcji "Tryb inteligentnej pokrywy" i ona jest w telefonach Huawei. Nie jest to standardowa opcja w sofcie innych producentów. Musisz mieć specjalną klapkę magnetyczną i czujnik halla w telefonie. Wydaje mi się, że dzisiaj nie ma tej opcji w telefonach. Stare niektóre telefony miały, nowe już nie. Każde urządzenie posiada proximity sensor, czyli czujnik zbliżeniowy, ale tylko podczas rozmowy, aktywuje ekran lub wygasza.

Edytowane przez marcin_poco
  • 0
Opublikowano

Nie, nie chodziło o podnieś aby wybudzić bo nie zależy mi na wybudzaniu jak wezmę telefon w rękę. 

Etui niby zamyka się na magnes. Myślałem, że do wygaszanie klapką wystarczy czujnik zbliżeniowy. 

Dzięki za odpowiedź. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Lukasz_

Pozostaje jedynie uruchomienie funkcji w Ekran blokady, podwójne dotknięcie wybudza lub usypia ekran. Nic więcej nie da się zrobić. Ja dodam od siebie, że nigdy na żadnym telefonie twojej funkcji z Huaweia nie widziałem na oczy. Coś tam Samsung tworzył z dedykowanymi etui, ale chyba się nie przyjęło, bo nigdzie tego nie ma. Trzeba przyzwyczaić się do nowego.

• 0
Opublikowano
Godzinę temu, Lukasz_ napisał(a):

Myślałem, że do wygaszanie klapką wystarczy czujnik zbliżeniowy.

Nie wystarczy. Potrzebny czujnik Halla reagujący na pole magnetyczne którego ten model nie ma. Niektóre droższe Xiaomi miewały taki czujnik.

• 0
Opublikowano

No to musze się przyzwyczaić. Przynajmniej na jakiś czas. Całe życie człowiek się uczy. Jak będę szukał następnego telefonu to już wiem, że muszę szukać takiego z czujnikiem. Chociaż one sporo droższe są. Dziękuję za odpowiedzi. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Lukasz_ napisał(a):

No to musze się przyzwyczaić. Przynajmniej na jakiś czas. Całe życie człowiek się uczy. Jak będę szukał następnego telefonu to już wiem, że muszę szukać takiego z czujnikiem. Chociaż one sporo droższe są. Dziękuję za odpowiedzi. 

Niczego nie reklamuje czy coś, ale Samsung ma czujnik halla i taką opcje w modelach np. seria S czy A. Czyli premium i średniaki. Trzeba sobie samemu szukać w specyfikacji na stronie producenta. Ja na szybko wpisałem s24, s25, a55, a56 i każdy miał ten czujnik.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, marcin_poco napisał(a):

Niczego nie reklamuje czy coś, ale Samsung ma czujnik halla i taką opcje w modelach np. seria S czy A. Czyli premium i średniaki. Trzeba sobie samemu szukać w specyfikacji na stronie producenta. Ja na szybko wpisałem s24, s25, a55, a56 i każdy miał ten czujnik.

można by takie zestawienie zrobić dla Xiaomi ... może komuś się przyda takie info ... 🙃 ogólnie nie lubię tych klapek i nie korzystam - w sumie nie wiem nawet czy u mnie ten czujnik dali ... 🙃

• 0
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Master napisał(a):

można by takie zestawienie zrobić dla Xiaomi

Tu mamy mały problem. Samsung oficjalnie piszę o tej funkcji, bo jest zaszyta w sofcie. A Xiaomi nic nie piszę i w specyfikacjach telefonów, nie ma słowa o czujniku Halla. Oglądam, czytam specyfikacje najnowszych telefonów i nic. Obawiam się, że żaden nowy telefon nie obsługuje tej funkcji.

Jedynie Samsung i Huawei mają czujnik Halla i potwierdzoną funkcje otwierania/blokowania ekranu klapką.

• 0
Opublikowano

Czujniki halla miały stare redmi. Z tego co pamiętam kumpel miał w RN4 albo RN5.
W nowszych telefonach już tego czujnika nie było i chyba Xiaomi z tego zrezygnowało.

• 0
Opublikowano (edytowane)

tak na szybkiego patrzę to 15tki to mają ...

https://www.notebookcheck.pl/Xiaomi-15.917215.0.html

Złącza1 USB 3.0, USB-C Power Delivery (PD), 1 HDMI, 1 DisplayPort, 1 podczerwień, gniazda audio: USB-C, 1 czytnik linii papilarnych, NFC, Czujnik jasności, czujniki: Proximity sensor, Rear ambient light sensor, Acceleration sensor, Gyroscope, Electronic compass, X-axis linear motor, Infrared remote control, flicker sensor, laser focus sensor, barometer, Hall sensor, 4x4 MIMO, Camera2 API Level 3, Dolby Atmos, Wi-Fi Direct, Miracast

update - wszystko poza czujnikiem halla jest 🙃 w specyfikacji na tej stronie troszkę się rozpędzili ...

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

Ooo i barometr jest, fajna sprawa żeby śledzić zmiany ciśnienia. Barometr to rzadkość, Samsung potrafił wkładać a w Xiaomi to chyba pierwszy fon z barometrem.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Master

Na oficjalnej stronie Xiaomi nie było czujnika halla. A wszystko inne co wymieniłeś, jest. Posiadasz 15 ultra więc powinienieś wiedzieć, ze nie ma takiej opcji w sofcie. Czasami błędy się zdarzają na różnych stronach internetowych, ale xioami Polska i zagraniczna, nie mogą mieć błędów.

• 0
Opublikowano

Jeśli jest działający czujnik to w menu serwisowym/testowym powinien być uwzględniony.

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, marcin_poco napisał(a):

@Master

Na oficjalnej stronie Xiaomi nie było czujnika halla. A wszystko inne co wymieniłeś, jest. Posiadasz 15 ultra więc powinienieś wiedzieć, ze nie ma takiej opcji w sofcie. Czasami błędy się zdarzają na różnych stronach internetowych, ale xioami Polska i zagraniczna, nie mogą mieć błędów.

faktycznie ... sprawdziłem oficjalne pytania i odpowiedzi - tak zwykła 15 jak i 15 ultra nie ma tego czujnika ... tam widocznie ktoś się rozpędził i dopisał ... bywały już błędy na tego typu stronach - np. z pasmami GSM ... ale jak widać z czujnikami też 🙃 w sofcie jasna sprawa że też tego nie widziałem - w sumie jak nie ma to i nie mogłem ... tam staram się teraz sobie przypomnieć w starych telefonach czy to było ale słabo idzie ... może nie zwróciłem uwagi na to a i jak pisałem etui z klapkami nie bardzo lubię - to i doświadczeń mniej ...

1 godzinę temu, Netoper napisał(a):

Jeśli jest działający czujnik to w menu serwisowym/testowym powinien być uwzględniony.

true ... też pomyślałem żeby tam sprawdzić ale już znalazłem oficjalne info że 15tki nie mają tego czujnika ...

Edytowane przez Master