Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie. Mam problem, z którym od kilku dni nie mogę sobie poradzić.
Zmieniłem telefon z wysłużonej już motki na xiaomi 15. Na początku wszystko super działało ale nagle w niedzielę wieczorem przestały mi działać MMSy w domu. Nie mogę ich wysyłać ani odbierać. Próbowałem wszystkiego - Różnych konfiguracji ustawień aplikacji wiadomości, ustawień sieci komórkowych, kombinowałem z APN na dziesiątki sposobów (sieć play), resetowałem te ustawienia wielekrotnie, tak samo jak pełne ustawienia sieciowe oraz reinstalowałem apkę do smsów. Co ciekawe problem występuje tylko jak jestem połączony z wifi i mam włączone dane komórkowe jednocześnie. Jak wyłączę jedno z nich, to mms działa. W końcu nastąpił przełom - Pomogła zmiana karty sim na slot nr2. Do czasu ponownego uruchomienia telefonu... Teraz znowu przestało działać. Z tym, że przełożenie sim do slotu nr1 już nie chce zadziałać. Oprócz tego zauważyłem, że mam zauważalnie gorszą moc zasięgu w porównaniu do motki. Tam w domu i okolicy zawsze miałem pełen zasięg, a na xiaomi często spada do połowy (mieszkam w sporym mieście i nigdy tak nie miałem).
Ma ktoś pomysł jak rozwiązać ten problem? Może jakaś wada telefonu?

Edytowane przez Adrian Adrian
Opublikowano

Może być i wada. Ale jaką masz aplikację do Sms i MMS ? Po drugie czy nadaleś aplikacji wszystkie uprawnienia ? Czasem jak dobrze pamiętam trzeba wykasować wszystkie ustawienia operatora i pobrać na nowo konfigurację. Podaj więcej danych.

Opublikowano

Aplikacja wbudowana od google - Zawsze z niej korzystam, bo pozwala łączyć się też z laptopa lub komputera i pisać smsy.
Aplikacja ma pełne uprawnienia, teraz sprawdzałem i brakowało Jej tylko do lokalizacji.
Jeśli masz na myśli pobieranie od nowa opcji APN to robiłem to wielokrotnie. Jakie dane jeszcze potrzebne?
Wersja OS HyperOS 2.0106.0

Opublikowano

Kurcze skasowało mi wpis. Napisze jeszcze raz. Wielokrotnie męczyłem @Kacper Skrzypek o to samo i zawsze okazywało się, ze miał rację opuściłem choć jedno uprawnienie. Poza tym u mnie aplikacja Google sprawiała zawsze problemy. Ja sam używam aplikacji kupionej Chomp Sms Pro i przestałem mieć problemy po ustawieniu programu. Ale zawsze możesz użyć wersji bezpłatnej albo Tetra. Co do APN wierze, że kasowałeś  i wpisywałeś nowe, ale tu można się pomylić. W ostateczności zadzwoń na infolinię operatora i poproś o przysłanie pliku konfiguracyjnego. Może wtedy zadziała. Raczej musisz wykluczyć wadę telefonu. Wiem, ze taka sytuacja wkurza, bo miałem to kilkakrotnie, ale w końcu się udało. Ktoś może się ze mną nie zgodzić, bo używa aplikacji Google do Sms i MMS tylko ale ja zawsze miałem z nią problemy jak napisałem.

Opublikowano

Pobierałem ustawienia apn od operatora, wpisywałem jakiś tam kod i dostawałem plik konfiguracyjny - Oczywiście to nie pomogło. Uprawnienia aplikacja do smsów ma pełne. Nie chcę korzystać z innej, bo tak jak pisałem zależy mi na możliwości parowania aplikacji sms z laptopem lub komputerem, bo korzystam więcej z tego, niż z pisania stricte przez telefon.
Zastanawia mnie co sprawiło, że wszystko działało do czasu zrestartowania smartfonu. Niestety operator pewnie mi nie pomoże, bo mms sam w sobie działa na danych mobilnych - Tylko krzaczy się jak ma działać z włączonym wifi.

Opublikowano

Ale ja paruje smartfona z aplikacją Windows, mimo że korzystam z Chomp sms, przecież do parowania jest w sklepie Play: Aplikacja do Windows i tego się używa. Z niej i działa. Z laptopa wysyłam i SMS-y i MMS-y. No to na razie pomysły mi się kończą. Może ktoś.......

Opublikowano

Wiesz tez tak miałem przy Wi-Fi, ale coś pogrzebałem, ale to dawno i nie pamiętam co. I nagle zaczęło działać. Na pewno nie jest to wina telefonu. Może napisz do @Kacper Skrzypek, on się zna na wszystkim, więc na pewno pomoże. A wracając do Chomp SMS ma 10x tyle więcej opcji konfiguracji niż aplikacja Google.

Opublikowano
W dniu 9.04.2025 o 08:56, Adrian Adrian napisał(a):

nie działa mms z włączonym Wifi

Opcje programisty. Wyszukaj: Mobilna transmisja danych zawsze aktywna. AKTYWUJ. Teraz możesz mieć wifi i dane mobilne razem. Powinny się wysyłać mmsy.

Opublikowano
21 godzin temu, marcin_poco napisał(a):

Opcje programisty. Wyszukaj: Mobilna transmisja danych zawsze aktywna. AKTYWUJ. Teraz możesz mieć wifi i dane mobilne razem. Powinny się wysyłać mmsy.

Miałem to włączone od początku.

Opublikowano

@Adrian Adrian

Była kiedyś w Miui taka opcja o wysyłaniu mmsa, nawet gdy transmisja danych jest nieaktywna. Widzę, ze w HyperOS tego nie ma. Więc dalej ci nie mogę. To już wina operatora. Jeśli nic z telefonem nie robiłeś, nic nie przestawiałeś i nagle przestało działać, to już nie wina telefonu.

Opublikowano
Była kiedyś w Miui taka opcja o wysyłaniu mmsa, nawet gdy transmisja danych jest nieaktywna

MMSy działają mimo wyłączonej transmisji danych i tak było na każdym moim poprzednim telefonie bez grzebania w ustawieniach. Teraz sprawdziłem i nadal tak działają, wysłałem mmsa z wyłączoną transmisja danych i wyłączonym wifi a odbiorca potwierdził otrzymanie, mam hyperOS 2.0.
Bez danych mobilnych czy wifi mogą nie działać wiadomości RCS.
Opublikowano

A weź zobacz czy nie masz załączonego volte i vowifi, może tu coś krzaczy.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

A jak wyłączone to załącz.

Opublikowano (edytowane)

@Marrik

Jaka sieć? Też masz Play, jak autor tematu? U mnie w Orange i T-mobile również działają MMSy. Obojętnie jak wysyłam. Playa i Plusa nie posiadam w telefonach.

Edytowane przez marcin_poco
Opublikowano

no ja u siebie na T-Mobile też nie mam problemów z MMS - wysyłałem i odbierałem z różnych sieci i telefonów ... dane mobilne włączone wifi włączone i reszta jak w załącznikach ... czyli jeden punkt dostępu tylko dla neta mobilnego ... 

Screenshot_2025-04-11-20-25-06-933_com.android.mms-edit.jpg

Screenshot_2025-04-11-20-25-20-421_com.android.mms-edit.jpg

Screenshot_2025-04-11-20-25-48-628_com.android.settings-edit.jpg

Opublikowano

Jaka sieć? Też masz Play, jak autor tematu?

Właśnie sprawdziłem na telefonie znajomej. Redmi 12S, sieć Play i normalnie wysłała mi zdjęcie przy wyłączonych danych mobilnych i wi-fi.
Takie ma ustawienia:

3bb4fd15a4b257e0887a530f260066c2.jpg
608f380897c6ef7fd1009b8e05706f8d.jpg
152cc8e4bf732543506657ccf5d808f6.jpg
Opublikowano

@Marrik

Czyli problem z telefonami można skreślić, bo u każdego działają mmsy. Autor wątku ma problem sieciowy, lokalny. Nie wiadomo.

@Adrian Adrian

Pozostaje jeszcze sprawdzić na innych numerach, czy wysyłają mmsy. Może być ta sama sieć, bo czasami na kontretnym numerze występuje problem.

Opublikowano

Słuchajcie, dziwna sprawa...
W niedzielę wydawało mi się, że rozwiązałem problem na stałe - W punkcie dostępowym Internetu jako typ APN miałem default i zmieniłem na default,supl (wcześniej już z tym kombinowałem, ale robiłem odstęp po przecinku). I o dziwo zadziałało! Mmsy działały aż do dzisiejszego wieczoru. Nagle w trakcie korespondencji mmsy znów przestały działać na wifi i danych jednocześnie. Kompletnie nic nie zmieniałem w ustawieniach od tego momentu, nawet nie ruszałem telefonu. Punkt dostępu zresetowałem, dopisałem "supl" ale to już nie pomaga.
Znowu jestem w punkcie wyjścia i już działa mi ten telefon poważnie na nerwy...
Jak macie playa, to możecie mi podesłać konfigurację waszego APN od Internetu? Nie od mms, bo to ironicznie chyba problem apn od Internetu jest właśnie.

Opublikowano

Na takim ustawieniu działało i nagle przestało... Zastanawiam się jak to możliwe.

Teraz, Kacper Skrzypek napisał(a):

Mobile Vikings, ale to Play, więc na jedno wychodzi (uprzedzam tylko - nie używam MMS-ów prawie wcale, nie wiem, czy mam ten sam problem czy nie):

Screenshot_2025-04-15-21-05-17-394_com.android.settings.jpg

Czyli masz tak samo jak defaultowo ja. Wychodzi na to, że bez znaczenia jakie mam ustawienia raz to działa, a raz nie.

Opublikowano
2 godziny temu, Netoper napisał(a):

Takie coś jeszcze może pomoże a94220e03c8b03084637bc79aafc75f9.jpg

coś chyba się nie dołączyło? 🙃

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem po co grzebiecie w apn, jak wszystko działa w Play na innych telefonach. Sugeruje, sprawdzić na innym numerze Play.

Edytowane przez marcin_poco