Kacper Skrzypek Posted March 27 Posted March 27 W tym wątku wymieniamy się opiniami i wrażeniami na temat smartfona POCO F7 Pro / REDMI K80. Można tu również zadawać pytania, które niekoniecznie potrzebują swojego osobnego wątku.
Mirosław Kucharski Posted April 6 Posted April 6 (edited) Witam, nabyłem ostatnio F7 Pro i mam problem z działaniem bezprzewodowego Android Auto, połączenie przez adapter aawireless . Problem polega na tym że podczas utraty połączenia danych mobilnych na telefonie rozłącza się AA . W telefonie mam dwie karty sim i drugi problem to przy połączeniu telefonicznym z karty sim na której nie jest ustawiona transmisja danych też rozłącza AA. Na wielu forach ludzie mają z tym problem na różnych telefonach Xiaomi i jak dotąd nie ma rozwiązania ? Dodam że AA po kablu działa bez problemu. Edited April 6 by Mirosław Kucharski
Bodzio47 Posted April 19 Posted April 19 Mam ten sam problem ale w sumie nie tylko z F7 Pro, to samo było na Redmi Note 10 Pro, 11T Pro, Poco F2 Pro. Jednie na Pixelu 8 nie rozłączało połaczenia. Tu jest jakiś problem z aplikacją a nie ze sprzętem.
Ancu Posted May 5 Posted May 5 Cześć, po zakupie telefonu jakimś cudem dostałem zgode na odblokowanie bootloadera i po wrzuceniu softu tajwańskiego nadal mam googlowskie dialer i smsy.... nie próbowałem jeszcze indonezj, ktoś wie czy dialer od xiaomi jest w jakiejś paczce oprócz chińskiej i xiaomi.eu?
Master Posted May 5 Posted May 5 Godzinę temu, Ancu napisał(a): Cześć, po zakupie telefonu jakimś cudem dostałem zgode na odblokowanie bootloadera i po wrzuceniu softu tajwańskiego nadal mam googlowskie dialer i smsy.... nie próbowałem jeszcze indonezj, ktoś wie czy dialer od xiaomi jest w jakiejś paczce oprócz chińskiej i xiaomi.eu? ostatnio ktoś wrzucał Indonezję i pisał też że ma te googlowskie ... może ujednolicił to już na globalach ...
Kacper Skrzypek Posted May 5 Author Posted May 5 1 godzinę temu, Ancu napisał(a): po wrzuceniu softu tajwańskiego nadal mam googlowskie dialer i smsy Nie przywracałeś przypadkiem kopii zapasowej z Google'a? W normalnej sytuacji to niemożliwe. TW nie ma w sobie dialera od Google.
Ancu Posted May 5 Posted May 5 nie przywracałem kopii zapasowej, dialer google jest od razu po flashu. Nawet flashowałem dwa razy i caly czas to samo... Wiem, że mój kumpel na xiaomi 15 wgrał taiwan i ma dialera xiaomi. Na moim starym 12X tez mam taiwan i jest ok....
Kacper Skrzypek Posted May 5 Author Posted May 5 Godzinę temu, Ancu napisał(a): nie przywracałem kopii zapasowej, dialer google jest od razu po flashu. Wyślij konkretną nazwę pliku który wgrywales.
Ancu Posted May 5 Posted May 5 zorn_tw_global_images_OS2.0.101.0.VOKTWXM_20250326.0000.00_15.0_tw_cfc59f7cff.tgz dobra, chyba się wyjaśniło, Ikony dialera i sms są niebieskie ale to są aplikacje xiaomi.... W dialerze jest opcja nagrywania połączeń. Da się zmienić kolor ikon na "standardowy"?
Kacper Skrzypek Posted May 5 Author Posted May 5 W launcherze od POCO może być trudno, chyba że jest jakiś motyw który na to pozwoli. 1
QbaPL Posted May 11 Posted May 11 To może tu tez podpytam. Szykuje się powoli do Pro, albo Ultra, albo zwykłego F7 jak wyjdzie, ale czy na pokładzie są już czynni użytkownicy tych dwóch pierwszych telefonów? Chodzi mi o to, wiem że jest w tutorialu opisane, ale czy odblokowanie telefonu i wgranie powyższego softu jest tak proste jak w poprzednich telefonach, oraz czy w naszych softach wszystko gra. Chce się przesiąść z F5 z ostatnim softem przed HyperOS, ale nie chce sobie strzelić w kolano, że albo go nie odblokuje, albo jak odblokuje to żaden bank mi nie zadziała itd. itp. Nie chce kupić telefonu który będzie nowy, ale dla mnie bezużyteczny. Dzięki za info.
TheReduxPL Posted Thursday at 15:04 Posted Thursday at 15:04 (edited) Chciałbym pomóc coś więcej jeśli chodzi o odblokowywanie telefonu, ale o ile kiedyś custom ROM-y to była dla mnie normalka, to teraz nie planuję w ogóle ruszać softu, siedzę na fabrycznym. Nie śledzę już tematu aż tak dogłębnie, ale z tego co mi się gdzieś niedawno obiło o oczy to to, że Google z miesiąca na miesiąc wprowadza kolejne zmiany do SafetyNet/Play Integrity, konsekwentnie utrudniając korzystanie z nieoficjalnych softów oraz aplikacji polegających na tego typu "checkach". Już teraz brzmi to upierdliwie, a pewnie sprawa jedynie się pogorszy. Może gdybym miał nieco więcej czasu, tak jak kiedyś, to bym powalczył... Ale teraz mnie to przerasta Jedyne co mogę powiedzieć to to, że w porównaniu do jakiegoś tam MIUI z Poco X3 Pro (którego nie znosiłem), HyperOS 2 w Poco F7 Pro nie wydaje się aż taki zły...? Pewnie, jest kilka błędów (których mam nadzieję nie doświadczam tylko ja) i ograniczeń. Problemy głównie dotyczą ekranu ostatnich zadań: czasami albo otwiera się natychmiast, albo potrzebuje tak z 2-3 sekund aby się otworzyć; przytrzymanie dowolnego zadania na tym ekranie zawiesza cały ekran; kliknięcie przycisku zamykającego wszystkie zadania obecne na ekranie ubija też procesy w tle aplikacji na nim się znajdujących. Jest też bzdurne ograniczenie wyłączające dostęp do gestów pełnoekranowych jeśli korzysta się z innego launchera niż POCO. Nie wiem, może jestem naiwny, ale liczę na to, że te problemy z ekranem ostatnich zadań ewentualnie usuną, jak na razie marnują mi może 10-15 sekund dziennie, więc nie planuję robić z tego powodu zadymy (tym bardziej, że HyperOS 2 to wciąż w miarę świeża nakładka). Zgłosiłem wszystkie problemy poprzez aplikację "Usługi i opinie" i trzymam w kciuki za to, że faktycznie gdzieś to do jakiegoś dewelopera w Xiaomi dotrze... Ale poza tym system wydaje mi się na bardziej dopracowany niż MIUI. Na tyle, że z zakupu jestem tak w 90% zadowolony. PS: Przypomniała mi się jedna z najgorszych upierdliwości z MIUI - procesy w tle aplikacji ubijane na lewo i prawo. W HyperOS 2 mam kilka takich procesów jak np. odtwarzacz muzyki wznawiający odtwarzanie po podłączeniu urządzenia Bluetooth, VPN, skrypty w Automate, synchronizacja w Syncthing i pewnie coś jeszcze. Wystarczyło we właściwościach tych aplikacji wyłączyć ograniczenia pracy w tle i... to wszystko. Po prostu działają, jeszcze nie doświadczyłem by procesy w tle jakiejkolwiek z tych aplikacji zostały zamknięte przez system bez powodu (nie licząc błędu z ekranem ostatnich zadań, o którym wcześniej wspomniałem). Edited Thursday at 15:11 by TheReduxPL 1
Master Posted Thursday at 15:25 Posted Thursday at 15:25 (edited) może jeszcze wszystko przed tobą ... na Xiaomi eu też nie mam problemów z ubijaniem procesow w tle ... a to co pisałeś odnośnie testów integrity to właśnie jeszcze wszystko przed nami ... siedząc na globalu z lockiem tematu nawet nie powinieneś zauważyć / odczuć ... ja dzisiaj u siebie sprawdzałem portfel Googla to nie wywaliło nic jeszcze ... wszystko z czego korzystam działa luks ... też apki wrażliwe na bezpieczeństwo typu bankowa czy mobywatel ... no ale temat się zaczął - pan Kacper już o tym wspomniał ... i jest rozwojowy ... czy ktoś czyta te uwagi które się zgłasza nie mam pojęcia ... ja od 4 lat na Xiaomi i zawsze na romie Xiaomi eu ... z globalami nie mam w ogóle doświadczenia ... 🙃 może dobrze ... może źle ... trudno powiedzieć ... na miui też nie pamiętam żebym miał problemy z ubijaniem apek w tle (mi 11) Edited Thursday at 17:34 by Master 1
Recommended Posts