Marcin Kryk Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego Witam, chciałbym poruszyć temat braku aktualizacji w 13t pro. Ostatnia jaka weszła jest z numerem 1.0.8.0.UMLEUXM z czerwca zeszłego roku, od tamtego czasu zero jakich kolwiek nowości. Widzę że temat znany na forach w Niemczech i Węgrzech, do niedawna omijany przez podmianę nazw pliku ale obecnie już się tak nie da. Trafiłem na watek na grupie FB lecz użytkownik też nie znalazł żadnego rozwiązania. Po kontakcie z pomocą Xiaomi, sprawdzeniu po imei stwierdzili ze to europejska dystrybucja i powinienem dostać już dawno, no ale nic się nie zmienia. Przy próbie ręcznej instalacji wyrzuca komunikat "Nie można zweryfikować aktualizacji. Nie można flaszować tej stabilnej pamięci ROM". Jeszcze udało mi się uzyskać informację z telefonu tego typu "Operator Channel: DT", doszedłem że to sieć właśnie niemiecka co by się zgadzało z tym problemem w Niemczech. Sorry za chaotyczne zdania ale trochę mnie temat irytuje już...
grzegorzm92 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Mam ten sam problem udało się jakoś to rozwiązać?
Marrik Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Jeśli brak aktualizacji to powinno się zacząć oz zmiany regionu. Na początek Szwajcaria. Z innych polecanych jest USA czy GB.Tutaj problemem może faktycznie być brand z niemieckiej sieci, były już tu tematy na forum o problemach z tymi telefonami, choć tam chodziło o Vodafone.
grzegorzm92 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Zmiana regionu niestety nie pomaga próbowałem już wcześniej
grzegorzm92 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Tak naprawdę żadnej nigdy nie próbowałem wgrać ręcznie zawsze bazowałem na aktualizacji przez ,,ustawienia,,
Marrik Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Co masz teraz na telefonie? Może warto spróbować z ręczną aktualizacją, może akurat coś ruszy?
grzegorzm92 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Mam dokładnie to samo co autor wątku czyli 1.0.8.0.UMLEUXM Planuję dziś pobrać ponownie tą samą aktualizację i ja zainstalować zobaczę co będzie jak to nic nie da to będę musiał instalować aktualizację ręcznie
Marrik Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Ja bym pobrał następną w kolejności i spróbował wgrać ręcznie. Ale całą a nie tylko to co przychodzi ota.
grzegorzm92 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Jest gdzieś poradnik jak dokładnie to zrobić i skąd pobrać?
Marrik Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Musisz pobrać pełną paczkę aktualizacji.Ja pobieram zawsze stąd:https://miuirom.orgWpisujesz swój model telefonu i szukasz wersji softu, dla 13TPro jest to HyperOS 1.0.9.0.UMLEUXM.Pobierasz cały ROM recovery (5,93GB).Później wchodzisz w ustawienia, o telefonie, klikasz napis "Xiaomi hyperOS".W prawym, górnym rogu masz trzy kropki, klikasz je i z menu wybierasz "wybierz paczkę aktualizacji".Jeśli nie masz takiej opcji to musisz parokrotnie klikać w napis"hyperOS" aż pojawi się informacja o dodatkowych opcjach. Wtedy znów trzy kropki i opcja wyboru paczki aktualizacji. Wskazujesz pobrany plik ZIP i powinno pójść.Teoretycznie mógłbyś pobrać najnowszy, ale nie wiem czy wszystko zatrybi jak przeskoczysz kilka wersji. Gdybyś miał czysty telefon to co innego.
grzegorzm92 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Czyli wchodzi na to że mam ROM europejskiej wersji?nie miałem pewności bo różnie jest z kupnem telefonu na necie niby w opisie było napisane że przeznaczony na europejski rynek ale napisać można sobie wszystko co się chce Pobiore paczkę jutro i dam znać jak to wyszło jak będzie wszystko ok to będę aktualizował po kolei by nie narobić problemów dzięki wielkie za dokładne instrukcje.
Marrik Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Czyli wchodzi na to że mam ROM europejskiej wersji?Tak, dokładnie. Z oznaczenia oprogramowania można to wyczytać
grzegorzm92 Opublikowano 6 Marca Opublikowano 6 Marca Niestety nie mogę zainstalować tej aktualizacji
grzegorzm92 Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca W dniu 5.03.2025 o 07:27, Marrik napisał(a): Tak, dokładnie. Z oznaczenia oprogramowania można to wyczytać A tak zapytam o co chodzi z tym OTA? Bo konkretnie przy tej aktualizacji czyli 1.0.9.0 jest to OTA
Marrik Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca No to lipa trochę, że nie poszło. Zbytnio nie mam pomysłu co by można było jeszcze zrobić. A jaki ROM pobrałeś? OTA (over the air) to aktualizacja którą pobiera się bezpośrednio na telefon jeśli pojawi się takie powiadomienie. Niekiedy jest to mały plik z samymi poprawkami tylko.
grzegorzm92 Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca (edytowane) Godzinę temu, Marrik napisał(a): No to lipa trochę, że nie poszło. Zbytnio nie mam pomysłu co by można było jeszcze zrobić. A jaki ROM pobrałeś? OTA (over the air) to aktualizacja którą pobiera się bezpośrednio na telefon jeśli pojawi się takie powiadomienie. Niekiedy jest to mały plik z samymi poprawkami tylko. HyperOS 1.0.9.0.UMLEUXM- Recovery Dokładnie tą pobrałem A wersja OTA nic nie zmieni? wersja oprogramowania zostanie ta sama? Edytowane 7 Marca przez grzegorzm92
Marrik Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca A wersja OTA nic nie zmieni?Tak patrzę, że ta wersja ota ma niecałe 258MB, więc będą to same poprawki zapewne. Chociaż z drugiej strony co szkodzi spróbować, może akurat się uda.
grzegorzm92 Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca 4 minuty temu, Marrik napisał(a): Tak patrzę, że ta wersja ota ma niecałe 258MB, więc będą to same poprawki zapewne. Chociaż z drugiej strony co szkodzi spróbować, może akurat się uda. Może to coś popchnie do przodu jak to nic nie da to spróbuję przeskoczyć tą konkretną aktualizację i zainstalować następną z kolei a jak nie to ja już nie wiem co dalej
Marrik Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca Naprawdę dziwny temat. A ta wersja, którą teraz masz na telefonie, to normalnie z aktualizacji się zainstalowała?
grzegorzm92 Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca 9 minut temu, Marrik napisał(a): Naprawdę dziwny temat. A ta wersja, którą teraz masz na telefonie, to normalnie z aktualizacji się zainstalowała? Tak normalnie się zainstalowała telefon mam od października 2024 od razu po włączeniu telefonu i przeniesieniu wszystkich danych ze starego Xiaomi wyskoczyła dostępna aktualizacja było może ich ze 3 bo seryjne było miui czy jakoś tak później była na hyperos i jeszcze z jedna i na tej się zatrzymało wszystko
Marrik Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca A tak mi jeszcze przyszło do głowy. Próbowałeś może w ustawieniach aktualizacji kliknąć opcję "pobierz najnowszy pakiet"?
grzegorzm92 Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca Teraz, Marrik napisał(a): A tak mi jeszcze przyszło do głowy. Próbowałeś może w ustawieniach aktualizacji kliknąć opcję "pobierz najnowszy pakiet"? Tak pobiera tą wersję którą aktualnie posiadam
grzegorzm92 Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca 38 minut temu, Marrik napisał(a): I instaluje się normalnie czy też błąd wywala? Bez problemów,po restarcie pojawia się powiadomienie że pomyślnie zaktualizowano systemem
Marrik Opublikowano 7 Marca Opublikowano 7 Marca Ten telefon serio żyje jakimś swoim życiem. Jedynie co mi przychodzi do głowy to w akcie jakiejś desperacji próbować ściągać i aktualizować kolejne po sobie wersje systemu, może któraś zaskoczy. Oczywiście zrób sobie backup danych tak na wszelki wypadek.Ewentualnie zgłosić reklamację w sklepie, że telefon nie aktualizuje się, choć nie mam pojęcia jak do tego podejdzie sklep. Zawsze możesz im powiedzieć, że masz obawy o bezpieczeństwo danych, że wychodziły nowe wersje a Twój telefon nie chce ich wyszukać.
Marcin Kryk Opublikowano 12 Marca Autor Opublikowano 12 Marca Nie było mnie przez tydzień i widzę że temat ożył cieszę się że ktoś coś podpowiedział. Ja już chyba wszystkiego próbowałem, zmiany regionu, łączenie się przez VPN próby aktualizacji ręcznej i nic.
grzegorzm92 Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca W dniu 12.03.2025 o 13:34, Marcin Kryk napisał(a): Nie było mnie przez tydzień i widzę że temat ożył cieszę się że ktoś coś podpowiedział. Ja już chyba wszystkiego próbowałem, zmiany regionu, łączenie się przez VPN próby aktualizacji ręcznej i nic. Mi też brakło już pomysłów ale z tego co się orientuję to nie tylko my mamy problem z tym dużo ludzi się skarży na to że nie ma aktualizacji a w szczególności w EU jest z tym problem w pierwszym poście pisałeś że coś na temat ,,Operator Channel: DT,,gdzie to znalazłeś?
abc00 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Sprawdź ten poradnik: https://micenter.pl/jak-sprawdzic-czy-mozna-zainstalowac-nagrywanie-rozmow-do-kazdego-xiaomi-13t-pro/
grzegorzm92 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca No i pojawia się operator channel DT czyli jest to telefon od operatora sieci?
Kacper Skrzypek Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Generalnie z dystrybucji T-Mobile, tak. Sprawdziłem OTA na tyle, na ile mogłem, i istotnie dla operatora DT OTA nie wychwytuje aktualizacji do innej wersji z 1.0.8.0.UMLEUXM. Dla innych (np. Orange) aktualizacja pojawia się normalnie.
grzegorzm92 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca 44 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Generalnie z dystrybucji T-Mobile, tak. Sprawdziłem OTA na tyle, na ile mogłem, i istotnie dla operatora DT OTA nie wychwytuje aktualizacji do innej wersji z 1.0.8.0.UMLEUXM. Dla innych (np. Orange) aktualizacja pojawia się normalnie. Co można teraz z tym fantem zrobić? Sklep zapewniał że jest to na rynek europejski bez blokad operatora
Kacper Skrzypek Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Spytać się T-Mobile, czemu nie pozwalają na udostępnienie nowszej wersji na przykład. Sklep być może nie wiedział, że sprzęt pochodzi z dystrybucji T-Mobile, ustawianie operatora w kanale zazwyczaj (nie wiem, czy zawsze) odbywa się po odpaleniu urządzenia (po pierwszej konfiguracji) i połączeniu go z siecią. Aktualizator odpytuje wtedy serwer Xiaomi o kanał operatorski dla danego numeru IMEI. Możesz też spróbować zmienić kartę SIM na inną, jeśli masz T-Mobile - może wtedy operator też się zmieni (chociaż w to wątpię).
grzegorzm92 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Spytać się T-Mobile, czemu nie pozwalają na udostępnienie nowszej wersji na przykład. Sklep być może nie wiedział, że sprzęt pochodzi z dystrybucji T-Mobile, ustawianie operatora w kanale zazwyczaj (nie wiem, czy zawsze) odbywa się po odpaleniu urządzenia (po pierwszej konfiguracji) i połączeniu go z siecią. Aktualizator odpytuje wtedy serwer Xiaomi o kanał operatorski dla danego numeru IMEI. Możesz też spróbować zmienić kartę SIM na inną, jeśli masz T-Mobile - może wtedy operator też się zmieni (chociaż w to wątpię). Pudełko miało plomby jak dobrze pamiętam to moje pierwsze włączenie telefonu i przenoszenie danych ze starego odbywało się bez karty sim i od razu po włączeniu wyskoczyło mi aktualizacja systemu do obecnej wersji próbowałem teraz bez karty sim i niestety nic to nie zmienia innej sieci nie mam by spróbować
kris68 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca A zmiana regionu i wyszukanie aktualizacji np. Szwajcaria, USA ??
Rekomendowane odpowiedzi