lukasknw Opublikowano 3 Lutego 2025 Opublikowano 3 Lutego 2025 Witam czy jak zmienię softu z eea na eu to zbrikuje telefon czy bez problemu mogę ?
Acid Opublikowano 4 Lutego 2025 Opublikowano 4 Lutego 2025 Jeśli zrobisz to wg instrukcji to nie zbrickujesz. 1
lukasknw Opublikowano 4 Lutego 2025 Autor Opublikowano 4 Lutego 2025 8 minut temu, Acid napisał(a): Jeśli zrobisz to wg instrukcji to nie zbrickujesz. Musze odblokować bootloader?
Master Opublikowano 4 Lutego 2025 Opublikowano 4 Lutego 2025 (edytowane) 6 godzin temu, lukasknw napisał(a): Musze odblokować bootloader? no ... niestety ... ale potem możesz zablokować z powrotem - to robisz od razu przy wgrywaniu nowego romu - w programiku miflash na dole zaznaczasz opcje z lock (o ile pamiętam to chyba nawet to jest domyślnie zaznaczone) i jedziesz - masz inny rom typu global - no i locka czyli w pełni bezpieczny telefon (nie będzie tez problemów z apkami realizującymi platnosci) z drugiej strony - co już chyba Ci pisałem zamiast zmieniać rom z jednego europejskiego globala na drugiego europejskiego - można wrzucić wersję na Indonezję lub Tajwan i mieć te zablokowany bootloader a do tego jeszcze nagrywanie rozmów realizowane przez dialer - bez żadnych dodatkowych kombinacji ... warte zastanowienia myślę ... no i zawsze zostaje jeszcze opcja z romem Xiaomi eu - ale jeśli chcesz mieć koniecznie znowu blokadę to niestety ten wariant odpada 🙃 na razie zacznij od unlocka i pamiętaj co pisałem o zrobieniu backupa ... dla jasności ... rom global eea i telefon global - można zablokować największe bezpieczeństwo rom global (Tajwan lub Indonezja) i telefon global - to samo co powyżej rom Xiaomi eu i telefon global - nie można zablokować mniejsze bezpieczeństwo na tą chwilę płatności i apki bankowe (przynajmniej w większości) działają ... Edytowane 4 Lutego 2025 przez Master 1
Kacper Skrzypek Opublikowano 4 Lutego 2025 Opublikowano 4 Lutego 2025 14 minut temu, Master napisał(a): ale potem możesz zablokować z powrotem Na pewno? Jeśli dobrze zrozumiałem, to chce zmienić własnie z Globala EEA na Xiaomi.eu. W takim przypadku zablokowac nie można.
lukasknw Opublikowano 4 Lutego 2025 Autor Opublikowano 4 Lutego 2025 Godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Na pewno? Jeśli dobrze zrozumiałem, to chce zmienić własnie z Globala EEA na Xiaomi.eu. W takim przypadku zablokowac nie można. Ogólnie chodziło z eea na eu , ale też oficjalne nie z forum Xiaomi.eu . Z oficjalnego eea na oficjalny EA.
Master Opublikowano 4 Lutego 2025 Opublikowano 4 Lutego 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Na pewno? Jeśli dobrze zrozumiałem, to chce zmienić własnie z Globala EEA na Xiaomi.eu. W takim przypadku zablokowac nie można. a to już pisalismy w tym temacie 🙃 w innym wątku już to poruszaliśmy że jak się zdecyduje po unlocku na Xiaomi eu to bez blokowania ... tam też pisaliśmy i bezpieczeństwie i płatnościach ... ogólnie w jego przypadku jak chce mieć zablokowany telefon i nie zależy mu na nagrywaniu rozmów to najlepiej zostać na tym co ma i nie zawracać siebie głowy unlockiem ... 26 minut temu, lukasknw napisał(a): Ogólnie chodziło z eea na eu , ale też oficjalne nie z forum Xiaomi.eu . Z oficjalnego eea na oficjalny EA. ogólnie jak chcesz poczytać o różnych dystrybucjach tych romow to tu jest trochę ... https://new.c.mi.com/pl/post/63161 a na Twój model dostępne są romy tak jak widać tutaj w linku https://mifirm.net/model/amethyst.ttt#in plus oczywiście jeszcze rom Xiaomi eu - i tu konieczny warunek jak już pisałem wcześniej - nie możesz blokować telefonu na tym romie ... na reszcie możesz (poza wersja CN czyli oryginalna chińska ...) w tym linku powyżej zwróć też uwagę, że romy oznaczone jako EU to nie sa romy globalne ... tylko wlaśnie xiaomi eu bazujące na chińskiej wersji ... to widac po oznaczeniach literowych ... np. OS2.0.6.0.VOPCNXM - CN oznacza, że to rom bazujący na oryginalnym chińskim romie ... no i tak ostatecznie - jeśli nie zależy Ci na nagrywaniu rozmów a z jakiegos powodu nie chcesz mieć telefonu z odblokowanym bootloaderem to zostań na tym romie co masz - czyli zakładam że to EEA - ominie Cię przygoda z unlockiem a i będziesz mieć maksymalne bezpieczeństwo fona ... Edytowane 4 Lutego 2025 przez Master 1
Kacper Skrzypek Opublikowano 4 Lutego 2025 Opublikowano 4 Lutego 2025 40 minut temu, lukasknw napisał(a): Ogólnie chodziło z eea na eu , ale też oficjalne nie z forum Xiaomi.eu . Z oficjalnego eea na oficjalny EA. No to nie wiem, na co chcesz zmieniać, bo jesteś już na tym ROM-ie (EEA). Nie ma oficjalnego na Europę innego niż EEA (xiaomi.eu nie jest oficjalnym ROM-em). 1
lukasknw Opublikowano 4 Lutego 2025 Autor Opublikowano 4 Lutego 2025 51 minut temu, Master napisał(a): a to już pisalismy w tym temacie 🙃 w innym wątku już to poruszaliśmy że jak się zdecyduje po unlocku na Xiaomi eu to bez blokowania ... tam też pisaliśmy i bezpieczeństwie i płatnościach ... ogólnie w jego przypadku jak chce mieć zablokowany telefon i nie zależy mu na nagrywaniu rozmów to najlepiej zostać na tym co ma i nie zawracać siebie głowy unlockiem ... ogólnie jak chcesz poczytać o różnych dystrybucjach tych romow to tu jest trochę ... https://new.c.mi.com/pl/post/63161 a na Twój model dostępne są romy tak jak widać tutaj w linku https://mifirm.net/model/amethyst.ttt#in plus oczywiście jeszcze rom Xiaomi eu - i tu konieczny warunek jak już pisałem wcześniej - nie możesz blokować telefonu na tym romie ... na reszcie możesz (poza wersja CN czyli oryginalna chińska ...) w tym linku powyżej zwróć też uwagę, że romy oznaczone jako EU to nie sa romy globalne ... tylko wlaśnie xiaomi eu bazujące na chińskiej wersji ... to widac po oznaczeniach literowych ... np. OS2.0.6.0.VOPCNXM - CN oznacza, że to rom bazujący na oryginalnym chińskim romie ... no i tak ostatecznie - jeśli nie zależy Ci na nagrywaniu rozmów a z jakiegos powodu nie chcesz mieć telefonu z odblokowanym bootloaderem to zostań na tym romie co masz - czyli zakładam że to EEA - ominie Cię przygoda z unlockiem a i będziesz mieć maksymalne bezpieczeństwo fona ... Już zrozumiałem :)myślałem ,że ten co chciałem to OS2.0.6.0.VOPCNXM - CN jest też na Europę , a to jest z xiaomi.eu już wszystko ok dziękuję panowie ! 1
Master Opublikowano 4 Lutego 2025 Opublikowano 4 Lutego 2025 23 minuty temu, lukasknw napisał(a): Już zrozumiałem :)myślałem ,że ten co chciałem to OS2.0.6.0.VOPCNXM - CN jest też na Europę , a to jest z xiaomi.eu już wszystko ok dziękuję panowie ! spoko ... właśnie o to chodzi ... Xiaomi eu szybciej wypuszcza romy bo bazuje na oryginalnym chińskim ... a te globalne aktualizacje to wychodzą jak chcą i to różnie dla różnych regionów ... ogólnie dla romow Xiaomi eu warto dać szansę bo mają dużo fajnych zmian w porównaniu do tych globalnych wypustow - ja nie kupiłem do tej pory Xiaomi 15 pro tylko dlatego że nie można teraz - ani oficjalnie ani nieoficjalnie - zrobić unlocka i postawić właśnie ten rom ... wiesz po kilku latach człowiek się przyzwyczaił do Xiaomi eu i tego forum również - jakoś szkoda byłoby to zostawić tym bardziej że romy są świetne stąd zawsze polecam jak już się zrobi unlocka żeby postawić sobie Xiaomi eu i obadac samemu w praktyce jak to działa ... a w ostateczności w razie jakichś problemów przez unlock wrzucić sobie globalna wersję (już pomijam czy ta europejską czy te indonezyjskie lub na Tajwan) i zrobić locka z powrotem ... no ale to już każdy sam decyduje w zależności od preferencji lub potrzeb ... 1
Rekomendowane odpowiedzi