Skocz do zawartości

OTA - fałszywe komunikaty + jak zaktualizować do nowej wersji?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Dlaczego to ciągle pokazuje fałszywe komunikaty, że mam najnowszą wersję?

WIdzę, że jest nowa wersja od wielu miesięcy a ciagle komunikat jest iż mam najnowszą wersję. 

image.thumb.jpeg.f107037b13471d4e3b70b2893f9a4ee7.jpeg

2. jak zaktualizować do nowej wersji? 

image.thumb.jpeg.1485508ab6b3e6c580ac6c6726d88c1c.jpeg

Mam TWRP 3.7.0_12-0

Opublikowano
16 minut temu, miki_ napisał(a):

Dlaczego to ciągle pokazuje fałszywe komunikaty, że mam najnowszą wersję?

Ponieważ masz stary ROM używający OTA, które już nie funkcjonuje.

17 minut temu, miki_ napisał(a):

jak zaktualizować do nowej wersji?

Ściągnąć paczkę i zainstalować przez TWRP albo fastboot na komputerze.

Opublikowano
6 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Czy można zrobić ten mechanizm porządnie aby dawał zawsze prawdziwe komunikaty? Kto musiałby to zrobić?
Od początku jak mam ten ROM - to zawsze pokazywał, żę system jest aktualny i nigdy nie proponował niczego zaktualizować.

6 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Ściągnąć paczkę i zainstalować przez TWRP albo fastboot na komputerze.

Tak po prostu?
Żadnego kombinowania, resetowania danych, wybierania jakichś magicznych nietypowych opcji, instalowania kilka wersji po kolei ?
Po prostu na tą starą wersję MIUI mam wgrać za pomocą TWRP ten nowy plik hyperos ?

Opublikowano (edytowane)

tak ... możesz w ten sposób zaktualizować stare miui na nowy hyper ... ogólnie można też zrobić czysta instalke - wiele osób to poleca przy przejściu na nowego andka / nowa wersję systemu ale update też powinien być ok ... w ostateczności jakby były jakieś problemy z apkami można je przeinstalować i to powinno pomóc ale możliwe też że w ogóle nie będzie takiej potrzeby ... w nowym systemie będziesz mieć zaktualizowany updater i komunikaty będą poprawne ...

ps. jak masz wrzucone twrp a ten nowy system jest na nowszej wersji andka to będziesz musiał też wrzucić nowsza wersję twrp ... oczywiście i ile chcesz z tego korzystać ... tak więc obadaj temat czy są nowsze twrp na Twój model ... repozytorium plików twrp masz np tutaj ...

https://sourceforge.net/projects/recovery-for-xiaomi-devices/files/

Edytowane przez Master
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 12.01.2025 o 19:42, Master napisał(a):

to będziesz musiał też wrzucić nowsza wersję twr

w którym momencie ? Już po instalacji tego nowej wersji systemu hyper OS ?

repozytorium plików twrp masz np tutaj

najnowsza wersja do mojego jest sprzed 2 lat

image.thumb.png.f52ddf46ef24dc94c84d6414327f266b.png

jeśli mam starszą wersję TWRP (niż na zdjęciu) to zaktualizować przed aktualizacją? Czy dopiero po aktualizacji systemu ?

stare miui na nowy hyper

czy ten HyperOS to nie jest stare MIUI tylko z inną nazwą?
Bo coś mi się wydaje, że nikt nie tworzy nowego oprogramowania skoro ma stare wypracowane i naprawiane latami....tylko zmienia się nazwę, parę kolorów i niby jest nowy system. 

Opublikowano

Twrp jest tworzone pod konkretną wersje androida, jak masz np and13 to używasz twrp dla 13, jeśli zaktualizujesz rom do wersji z and14 to wtedy wrzucasz TWRP dla 14

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, miki_ napisał(a):

czy ten HyperOS to nie jest stare MIUI tylko z inną nazwą?
Bo coś mi się wydaje, że nikt nie tworzy nowego oprogramowania skoro ma stare wypracowane i naprawiane latami....tylko zmienia się nazwę, parę kolorów i niby jest nowy system. 

no to ciekawy temat bo zarówno i masz trochę racji i trochę się mylisz 🙃 hyperos to ewolucja miui - wizualnie dużo jakoś się nie różni ale ma sporo zmian optymalizacyjnych ... to trochę tak jak z powiedzeniem że książki nie ocenia się po okładce ... ogólnie po pierwszych zapowiedziach ludzie spodziewali się bardzo dużo - że to zupełnie coś nowego - nowa jakość - głębokie zmiany ... duże przeróbki i optymalizacje itp itd ...może też to trochę wina Xiaomi że nakręciło taki hype 🙃 ale też trudno do końca ich winić bo kazden jeden chce jak najlepiej się zaprezentować ... a potem część userow była trochę rozczarowana bo na pierwszy rzut oka mało co się zmieniło ... żeby nie powiedzieć że prawie nic ... ja osobiście uważam że jak coś jest dobre i się sprawdza to zmienianie tego na siłę to trochę nie tędy droga ... tu mamy bardziej ewolucje niż rewolucje i hyper 2 dalej trzyma się tej strategii - czy to dobrze czy nie czas pokaże ... ja byłem zadowolony z miui - to samo mogę powiedzieć o hyper 1 ... hyper 2 też się sprawdził i pozytywne wrażenia z przejścia z 1 ... teraz już mamy 2.1 i nadal jest bardzo dobrze ... 🙃 

co do twrp to Kolega już Ci odpisał - nic dodać nic ująć ... trzeba śledzić rozwój twrp pod swój model i wersje andka no i jak wyjdzie właściwa wersja wrzucić i korzystać 🙃

• Thanks 1
Opublikowano
17 godzin temu, Netoper napisał(a):

Twrp jest tworzone pod konkretną wersje androida, jak masz np and13 to używasz twrp dla 13, jeśli zaktualizujesz rom do wersji z and14 to wtedy wrzucasz TWRP dla 14

W tej kwestii nie rozumiem co powinienem zrobić.

Pod podanym linkiem mam to:

image.thumb.png.dbe2d3891e2ff3dda8162ec8bc4692d2.png

Mam Androida 13 na MIUI 14.0.13.0.

A posiadane TWRP to: 3.7.0_12-0

WEdług tego zdjęcia to nie ma nowszego oficjalnego TWRP. Bo to najnowsze (nie licząc OrangeFox) to jest to samo co mam obecnie.

Więc co robić?

Opublikowano

Jeśli nie ma nowszego TWRP no to nic nie zrobisz, musisz jechać na nim do póki nie będzie nowszej wersji.
Kwestia tylko czy obecne TWRP deszyfruje pamięć żeby można było zrobić aktualizację romu, jeśli nie deszyfruje to rom można aktualizować wtedy przez fastboot skryptem uodate.

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 15.01.2025 o 15:30, Netoper napisał(a):

Jeśli nie ma nowszego TWRP no to nic nie zrobisz, musisz jechać na nim do póki nie będzie nowszej wersji.
Kwestia tylko czy obecne TWRP deszyfruje pamięć żeby można było zrobić aktualizację romu, jeśli nie deszyfruje to rom można aktualizować wtedy przez fastboot skryptem uodate.

Chyba deszyfruje, bo jak uruchomię TWRP, jest pytanie o hasło i potem widzę komunikaty o deszyfrowaniu czegoś. Finalnie mogę przeglądać zawartość pamięci, więc deszyfracja danych pewnie się udaje.