Skocz do zawartości

Xiaomi 14 Pro - HyperOS 2 by Xiaomi.eu - OS2.0.101.0.VNBCNXM - Android 15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątek poświęcony aktualizacji wersji stabilnej HyperOS by Xiaomi.eu OS2.0.101.0.VNBCNXM dla telefonu Xiaomi 14 Pro (nazwa kodowa shennong).

Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/HyperOS-STABLE-RELEASES/HyperOS2.0/xiaomi.eu_SHENNONG_OS2.0.101.0.VNBCNXM_15.zip/download

Dlaczego aż taki przeskok wersji? Prawdopodobnie dlatego, że według Xiaomi jest to pierwsza aktualizacja "funkcjonalna" HyperOS 2 (https://www.ithome.com/0/820/607.htm). Dlaczego w takim razie nie nazwali tego oficjalnie 2.1? Nie wiemy.

Informacje o tym, co między innymi zmieniło się w HyperOS 2 względem HyperOS 1, można znaleźć tutaj: https://miuipolska.pl/hyperos-2-0-po-polsku-co-sie-zmienilo/.

ROM można zainstalować zarówno poprzez TWRP (jeśli działa), jak i fastboot. Link do poradnika: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/

• Like 1
Opublikowano

wrzucone - pobrane przez systemowy updater - na razie wygląda w porządku ... tak na szybkiego ... poprawki zabezpieczeń Xiaomi już grudniowe w tej wersji ... ale od razu takie pytanie na starcie - przy włączeniu latarki dwukrotnym naciśnięciem przycisku zasilania pojawia się powiadomienie i dźwięk - da się to wyłączyć jakos? poszukam sam ale to pierwsze co zauważyłem że dobrze byłoby to wywalić - dźwięk przeszkadza a powiadomienie w sumie zbędne bo i tak widać że świeci 🙃

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Wyłączenie powiadomienia nie jest możliwe. Dźwięk można wyłączyć - Ustawienia > Aplikacje > Wtyczka interfejsu > Powiadomienia > Status latarki > tu zmieniasz dźwięk na brak.

spoko ... powiadomienie mi nie przeszkadza ... tylko ten dźwięk zbędny zupełnie 🙃 faktycznie można regulować natężenie światła ... nawet działa o dziwo ... na razie nie mam co się przyczepić choć szukam zawzięcie ... chyba ta percepcja wzrokowa doszła bo nie pamiętam żeby to było ... napisy si też w końcu działają ... nie ma tego komunikatu o braku uprawnień - tak kwestia do zastanowienia czy nie zmienić nazwy z SI na AI ... tam już jest jakieś ustawienie silnika AI - to żeby było jednolicie wszędzie ... ale to detal oczywiście ... 

no a z drugiej strony SI jest też w ustawieniach wyświetlacza ... więc jeśli korygować to też tam ... albo zostawić jak jest bo to z nazwą AI to chyba nazwa własna Xiaomi ... 

no i potwierdzam że da się wywalić dźwięk tego powiadomienia - teraz jest luks 🙃

Edytowane przez Master
Opublikowano

Dopiero dzisiaj zrobiłem update. 

Wstępnie wszystko śmiga i  magisk którego nie mogłem zrobić na poprzedniej wersji teraz działa normalnie. Dziwne 🥴

Opublikowano

no ja tak szukam na siłę do czego się przywalić ale na razie słabo idzie ... 🙃 działa luks wszystko ... moze w końcu coś zepsują żeby było na co ponarzekać ... taka delikatna sugestia z mojej strony 🙃

Opublikowano

Waham się czy uaktualnić bo mam wciąż HyperOS 1.0.24

O dziwo Napisy SI też mam w opcjach telefonu na tej wersji.

Pytanie czy jest sens przechodzić na HyperOS 2.0 ? Poprawili coś w aparacie? Sądzę, że nie...

Opublikowano
Godzinę temu, Rotor FPV napisał(a):

O dziwo Napisy SI też mam w opcjach telefonu na tej wersji.

Pytanie czy jest sens przechodzić na HyperOS 2.0 ? Poprawili coś w aparacie? Sądzę, że nie...

w aparacie chyba nie ... nie widziałem tam nic nowego ... gdzieś ostatnio wrzucałem changelog do tej nowej wersji 2.1 ... czyli zgodnie z ich pokręcona numeracja 101 🙃

Opublikowano

No to nie zmieniam, bo po co w sumie jak wszystko działa git? Poza jednym:powiadomienia. Dla niektórych apek w ogóle nie dziąłają (brak dźwięku, mimo że jest ustawiony). funkcje SI/AI też mi się pojawiły, w tym w aparacie jakiś nowy dodatek.

Opublikowano
4 godziny temu, Rotor FPV napisał(a):

No to nie zmieniam, bo po co w sumie jak wszystko działa git? Poza jednym:powiadomienia. Dla niektórych apek w ogóle nie dziąłają (brak dźwięku, mimo że jest ustawiony). funkcje SI/AI też mi się pojawiły, w tym w aparacie jakiś nowy dodatek.

a możesz podać jakie to apki? u siebie nie mam z żadnymi z których korzystam problemów ... nawet z Gmaila coś czasami przychodzi mimo że wywaliłem mu autostart i nie blokowałem w pamięci ... też dałem wstrzymanie aktywności ... a mimo to są powiadomienia 🙃 

Opublikowano (edytowane)

przy okazji zauważyłem u siebie taką ciekawostkę jak w załączeniu ... wygląda na to że są dwie aplikacje updatera ... początkowo nie zwróciłem na to uwagi ale zastanowiło mnie czemu doszła mi jedna apka a nic nie instalowałem ... i właśnie patrzę że jest zdublowany updater 🙃

IMG_20250113_005731.jpg

update - temat wyjaśniony ze @ZduneX25 

Edytowane przez Master
Opublikowano

Ta apka to np. "Smart Life" (czujniki w domu). Btw. ja mam xiaomi 14 ultra a nie pro tak btw, wpisałem się w złym wątku ale chyba nie ma tego złego.. :D

Opublikowano
W dniu 11.01.2025 o 23:25, Rotor FPV napisał(a):

......... 

Też się zastanawiam lecz pytanko. 

Mając 1.0.24 robimy update i mimo iż z 14 na 15 przechodzi nic nie wyczyści...? 

Opublikowano
2 minuty temu, AmorR napisał(a):

Też się zastanawiam lecz pytanko. 

Mając 1.0.24 robimy update i mimo iż z 14 na 15 przechodzi nic nie wyczyści...? 

możesz robić spokojnie ... nie powinno być problemów ... ogólnie w razie czego zrobisz sobie backup i zapodasz czysta instalke ale wątpię że będzie taka potrzeba ...

Opublikowano
W dniu 14.01.2025 o 22:17, Master napisał(a):

możesz robić spokojnie ... nie powinno być problemów ... ogólnie w razie czego zrobisz sobie backup i zapodasz czysta instalke ale wątpię że będzie taka potrzeba ...

Poszło przez update. Wszystko oki poooooza sajgonem z ikonami na pulpitach 😞

• Haha 2
Opublikowano
52 minuty temu, AmorR napisał(a):

Poszło przez update. Wszystko oki poooooza sajgonem z ikonami na pulpitach 😞

a tak ... bo siatka się zmieniła 🙃 ale to idzie szybko ogarnąć ..  taki urok tej wersji romu ... trochę porządków i będzie luks 👍

Opublikowano

Panowie a jak z waszym wifi na hyperos 2.0 ?   Ja niestety coś mam albo nie tak z telefonem albo nie zwracałem uwagi albo wina softu.  Dzisiaj z ciekawości zrobiłem pomiary w kuchni gdzie telefon bardzo często gubił mi zasięg. A wydaje mi się że przedtem było ok.  W jednym miejscu na tab6 mam około 300mb/s a telefon praktycznie zawsze 0  i nie idzie zrobić pomiaru, brak połączenia. Na początku kuchni tab6 450mb/s a telefon zaczyna coś łapać.

Jakieś pomysły?