Skocz do zawartości
  • 0

Brak poprawnego działania telefonu do instalacji nowej wersji ROM

Pytanie

Opublikowano

Witam

Dziś zainstalowałem w Xiaomi 13 PRO najnowszy ROM HyperOS 1.0.24.7.28.DEV - ściągnięty ze stron i przeniesiony na telefon. Instalowane poprzez wybór instalacji z pliku. Niby wszystko poszło poprawnie. Ale w trakcie uruchamiania telefonu a przed zalogowaniem się do niego, zadzwonił telefon i odebrałem połączenie. Po zakończeniu połączenia zalogowałem się swoim wzorem do telefonu ale nie mogę uruchomić żadnych aplikacji systemowych. Np SMS, PeoPay, Portfel google, mojeIKP itp. Wypisuje mi komunikat "Poczekaj, dopóki urządzenie nie jest w pełni..." Resetowałem telefon - nic to nie dało. Przy próbie uruchomienia "Aktualizacji" również mam ten komunikat i nic z tym nie mogę zrobić.
Jest jakieś rozwiązanie w tym temacie? Bez resetowania telefonu do ustawień fabrycznych?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

instalowales przez twrp? bo z pliku z poziomu telefonu to raczej inaczej się nie da - chyba ... albo wrzucamy prze twrp albo w trybie fastboot z kompa ... bo miflashem romu Xiaomi eu to na pewno się nie wrzuci ... ten komunikat co wyskakuje to wygląda tak jakby był problem z sygnaturami zabezpieczeń - to oczekiwanie na uruchomienie to właśnie o tym by świadczyło - choć może być i inna przyczyna - tego nie wiem ... a wcześniej jaki miałeś system u wersje? bo to nie była czysta instalka?

• 0
Opublikowano

Plik ROM ściągnąłem na kompa i przerzuciłem do pamięci telefonu a tam instalowałem poprzez TWRP.
Do tej pory miałem poprzednią wersję ROMu. Co tydzień instaluję w ten sposób, lub wykorzystuję OTA.

• 0
Opublikowano (edytowane)

ja bym radził wrzucić najnowsza wersję stabilna jako update ... 

https://miuipolska.pl/pobierz-miui-stabilne/xiaomi-13-pro-stabilna/

może pomóc i nie będzie już tego komunikatu - to najszybszy i najprostszy sposób ... ta wersję dev beta można spokojnie aktualizować nowymi stable ...

i chyba miałeś na myśli że co tydzień instalowales ... wersji dev beta nie na już od miesiąca ... a ta którą podałeś o ile pamiętam to była ostatnia wydana w dotychczasowym trybie tygodniowym ... na razie wersji beta dla wydań stabilnych chyba nie ma ...

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano
18 minut temu, Netoper napisał(a):

Najwygodniej przez TWRP, najbezpieczniej przez fastboot.

Do TWRP z poziomu telefonu dostać się nie mogę, wyświetla się wspomniany komunikat. Pozostaje fastboot...

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Wiskoler napisał(a):

a dostać się z poziomu kombinacji klawiszy po uruchomieniu fona też nie można? w każdym razie jak pisał kolega Netoper - najlepiej walnij update w trybie fastboot ... i trzymany kciuki żeby poszło ...

• 0
Opublikowano
55 minut temu, Master napisał(a):

a dostać się z poziomu kombinacji klawiszy po uruchomieniu fona też nie można? w każdym razie jak pisał kolega Netoper - najlepiej walnij update w trybie fastboot ... i trzymany kciuki żeby poszło ...

To się da. Ale nie mam pewności czy nie skończy się na formatowaniu telefonu.

• 0
Opublikowano

No i niestety nadal coś nie tak. W trybie fatbstboot na telefonie i poprawnym podłączeniu do komputera. wydaję komendę ./linux_fastboot_update_rom.sh i dostaję komunikat "permission denied". Mam zainstalowane oba sterowniki do Androida na komputerze, bo komenda "fastboot devices" zwraca poprawnie urządzenie na drugim końcu kabelka.
A ciekawa rzecz że próba instalacji razem z formatowaniem telefonu również powoduje wyświetlenie komunikatu o braku dostępu.
A przy przejściu do TWRP (fastboot reboot recovery), TWRP uruchamia się ale nie idzie deszyfrować partycji bo rysunek nie jest przyjmowany. A jest na pewno dobry.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Nadałeś uprawnienia do wykonywania? chmod +X?

O właśnie, skleroza nie boli. Nadałem mu uprawnienia i poszedł. Dzięki stokrotne.

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, Master napisał(a):

może taki detal - ale sprawdź jeszcze jak możesz w opcjach programisty czy jest włączona opcja OEM unlock ...

Teraz już tego nie sprawdzę bo telefon wrócił do żywych. Ale opcje programisty mam włączone w ustawieniach, natomiast jak był półżywy to nigdzie do ustawień nie szło wejść.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Wiskoler napisał(a):

Teraz już tego nie sprawdzę bo telefon wrócił do żywych. Ale opcje programisty mam włączone w ustawieniach, natomiast jak był półżywy to nigdzie do ustawień nie szło wejść.

no dobrze że wrócił ... to najważniejsze ... 👍