Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

mam Redmi 9C NFC, wersja MIUI 12.0.12. W trybie fotografowania/filmowania nie moge znalezc funkcji macro. Sa tylko Ustawienia, Pokaz siatke, Rozmycie tla.

Nie moge robic zdjec do blizy, bo aparat lapie ostrosc na dalsze tlo. Przyklad zdjecia (ważki) w zalaczniku.

Wyszukiwalam problem na innych stronach - na wszystkich pokazuja funkcje macro - w moim telefonie jej nie ma.

Czyzby ten telefon byl az tak wybrakowany???

Pozdrawiam, Beata

1722951024783.jpg

Posted

Obiektywu makro to nie ma na pewno. Czego można oczekiwać od telefonu za mniej niż 300zł? Cud że działa.

Posted (edited)

w specyfikacji właśnie jest odrębny makro 2mpx ... to coś takiego jak miałem u siebie w mi 11 ... nawet całkiem fajne te makro wychodziło ... bardzo duże zbliżenie było i fajne detale było widać ...

do makro to jest taka osobna ikonka jak pamiętam ... choć może w ustawieniach też być żeby automatem przełączał obiektywy ... wątpię żeby nie można było tego trybu włączyć w stockowym romie ... chyba że coś zepsuli w jakiejś aktualizacji że to się nie pojawia 🙃

Screenshot_2024-08-06-17-36-28-542_com.android.chrome-edit.jpg

Screenshot_2024-08-06-17-37-27-618_com.android.chrome-edit.jpg

ps. ważka okropna 🙃

tak na szybkiego w jutubie znalazłem ... to chyba ten model ...

https://youtu.be/aMXYIbqT7fk?si=uxUNUh-if6DQMQu-

ogólnie też z tego co pamiętam ta ostrość w makro to zaskakiwała dopiero przy bardzo bliskim położeniu obiektywu od przedmiotu ... może u Ciebie jest za duża odległość? stąd brak ostrości ...

Edited by Master
Posted

Okej, dzieki za informacje.

Nie trzeba komentarzy - "czego oczekiwano za 300 PLN" - aparat dostalam swego czasu w prezencie.

Wielka kicha, bo ogolnie zdjecia mi sie podobaja.

Pozdrawiam,

Beata

Posted

Nie wiem jak ma globalu ale raczej też nie jest to stricte w ustawieniach aplikacji tylko już w samym trybie fotografowania, jak jest apart już odpalony to ściągnij w dół górne menu/pasek/ptaszek i coś takiego powinno się pokazać

Inna rzecz że ten tryb makro to i w mocniejszych modelach (półki budżetowej) to o kant tyłka potłuc, lepiej wychodzą fotki przy używaniu normalnego aparatu i zrobienia zbliżenia niż tym makro.
522e456fd1e79e1460bb011e0145acde.jpg

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Aaa, czyli jednak w ogóle nie ma makro w tym modelu

Posted

Nie ma, nie ma.

Aparatem jasne ze lepiej, tylko ze ja czesto chodze na spacery, a jak sie spotka cos ciekawego (owady itp.) to zawsze szybciej wyciagnac telefon niz taszczyc aparat...

Beata

Posted (edited)

z tą specyfikacja to w ogóle ciekawe ... aż sprawdziłem na GSM arena ... i wychodzi że oczka makro 2 mpx ma i wersja zwykła 9c i ta 9c NFC ...

patrząc po zdjęciach tylnej wysepki obie wyglądają identycznie - jeśli jeden model ma to makro a drugi nie to jeden obiektyw to atrapa? coś jak czwarty komin w Titanicu? 🙃 jeśli tak to niezła lipa ...

no i jednak na to wychodzi 🙃 niezle tu pojechali ... jednak co marketing to marketing ... a klient kupuje oczami ... cztery oczka na obudowie wyglądają lepiej i bogato niż marne trzy ... szkoda tylko że jak będzie się chciało zaszpanować przy kimś kumatym to wyjdzie się na durnia 🙃

Screenshot_2024-08-06-19-05-23-888_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2024-08-06-19-05-37-527_com.android.chrome-edit.jpg

Screenshot_2024-08-06-20-18-39-652_com.android.chrome-edit.jpg

Edited by Master
Posted

Czyli czwarte mialo byc na macro, a to taka zaslepka? Chinole....

Ale nie rozumiem tej specyfikacji - podane jest ze oba maja macro, a tylko jeden depth. To w koncu za to rozmyte zdjecie odpowiada brak depth w NFC?

"

2.Redmi 9C NFC rear camera supports 13MP primary camera+2MP depth sensor, Redmi 9C supports 13MP primary camera+2MP macro camera+2MP depth sensor.

BM

• Haha 1
Posted
Nie ma, nie ma.
Aparatem jasne ze lepiej, tylko ze ja czesto chodze na spacery, a jak sie spotka cos ciekawego (owady itp.) to zawsze szybciej wyciagnac telefon niz taszczyc aparat...
Beata
Znaczy się chodziło mi o aparat/apkę w telefonie, że lepiej robić standardowym obiektywem na zbliżeniu niż funkcją makro.
Z tym, że sam telefon musi być w większej odległości od obiektu niż przy używaniu makro bo nie złapie ostrości.

Posted (edited)
29 minut temu, BeataM napisał(a):

Czyli czwarte mialo byc na macro, a to taka zaslepka? Chinole....

Ale nie rozumiem tej specyfikacji - podane jest ze oba maja macro, a tylko jeden depth. To w koncu za to rozmyte zdjecie odpowiada brak depth w NFC?

"

2.Redmi 9C NFC rear camera supports 13MP primary camera+2MP depth sensor, Redmi 9C supports 13MP primary camera+2MP macro camera+2MP depth sensor.

BM

wygląda na to że wersja bez NFC ma i makro i glebie ostrości ... załącznik - a wersja z NFC ma tylko glebie ale bez obiektywu makro ... czyli ta specyfikacja na GSM arena jest poprawna tylko dla wersji bez NFC ... a ta z NFC ma błąd bo wpisali 2 mpx makro a powinna być 2 mpx głębia ... 🙃 ktoś się walnął ... a w ogóle to aż mnie dziwi że pożałowali tego makro ... bo koszt jest pewnie groszowy ... tym bardziej że już obudowa miała na to miejsce (wysepki są identyczne w obu modelach ...)

a szanowna Pani powinna pomyśleć o zmianie fona ... szkoda nie uwiecznić takiego ładnego robaka przy okazji spaceru ...

Screenshot_2024-08-06-21-03-25-854_com.android.chrome-edit.jpg

Edited by Master
Posted
17 minut temu, Netoper napisał(a):

Znaczy się chodziło mi o aparat/apkę w telefonie, że lepiej robić standardowym obiektywem na zbliżeniu niż funkcją makro.
Z tym, że sam telefon musi być w większej odległości od obiektu niż przy używaniu makro bo nie złapie ostrości.

Ja zbliżenia nie używam bo jest tragicznie. W dodatku stabilizacja obrazu tez jest slaba.

4 minuty temu, Master napisał(a):

wygląda na to że wersja bez NFC ma i makro i glebie ostrości ... a wersja z NFC ma tylko glebie ale bez obiektywu makro ... czyli ta specyfikacja na GSM arena jest poprawna tylko dla wersji bez NFC ... a ta z NFC ma błąd bo wpisali 2 mpx makro a powinna być 2 mpx głębia ... 🙃 ktoś się walnął ... a w ogóle to aż mnie dziwi że pożałowali tego makro ... bo koszt jest pewnie groszowy ... tym bardziej że już obudowa miała na to miejsce (wysepki są identyczne w obu modelach ...)

Kicha totalna, bo jak pisalam wczesniej, zdjecia z tego telefonu (ale bez zblizen) sa bardzo fajne (probka w zalaczeniu) wiec wielka szkoda ze pozalowali tego macro.

432013363_1127818218638578_1680380339687382004_n.jpg

• Haha 1
Posted (edited)
12 minut temu, BeataM napisał(a):

Ja zbliżenia nie używam bo jest tragicznie. W dodatku stabilizacja obrazu tez jest slaba.

Kicha totalna, bo jak pisalam wczesniej, zdjecia z tego telefonu (ale bez zblizen) sa bardzo fajne (probka w zalaczeniu) wiec wielka szkoda ze pozalowali tego macro.

432013363_1127818218638578_1680380339687382004_n.jpg

no otóż to ... też się dziwię bo nawet nie wiedziałem że były modele z taką lipa 🙃 ale ich tyle jest że to już ciężko ogarnąć ... te obiektywy 8 mpx ultrawide i 2 mpx makro to w sumie sądziłem że zawsze wrzucają jako takie zapychacze żeby bardziej pro te tylne wysepki wyglądały ... a tu proszę ... nawet posunęli się żeby robić atrapy 🙃 a przy okazji - trochę krajobrazu robiłem u siebie - jedno normalny obiektyw wide i reszta to X2 i X3 telephoto ...

https://we.tl/t-8YwiaOVbqT

a to przykład makro ...

Screenshot_2024-02-16-23-43-26-356_com.miui.gallery-edit.jpg

Edited by Master
Posted
7 minut temu, Master napisał(a):

no otóż to ... też się dziwię bo nawet nie wiedziałem że były modele z taką lipa 🙃 ale ich tyle jest że to już ciężko ogarnąć ... te obiektywy 8 mpx ultrawide i 2 mpx makro to w sumie sądziłem że zawsze wrzucają jako takie zapychacze żeby bardziej pro te tylne wysepki wyglądały ... a tu proszę ... nawet posunęli się żeby robić atrapy 🙃 a przy okazji - trochę krajobrazu robiłem u siebie - jedno normalny obiektyw wide i reszta to X2 i X3 telephoto ...

https://we.tl/t-8YwiaOVbqT

a to przykład makro ...

Screenshot_2024-02-16-23-43-26-356_com.miui.gallery-edit.jpg

Bierz pod uwage ze to co przeslalam to wziete skopiowane z Facebooka, bo zdjecia oryginalne dawno wywalilam. A macro u Ciebie wymiata - ech... Trzeba bedzie zainwestowac w cos nowego.

Pozdro,

B

Posted
14 minut temu, BeataM napisał(a):

Bierz pod uwage ze to co przeslalam to wziete skopiowane z Facebooka, bo zdjecia oryginalne dawno wywalilam. A macro u Ciebie wymiata - ech... Trzeba bedzie zainwestowac w cos nowego.

Pozdro,

B

z Xiaomi to za makro chyba dobrze chwalony był 13 pro - o ile pamiętam ... choć cenowo dość dobrze się trzyma ten model ... ogólnie jest sporo zestawień w necie jeśli chodzi o możliwości makro ... no i na Xiaomi świat się kończy przecież 🙃 tu reklamujemy ten sprzęt żeby pozyskać nowych załogantów na forum bo zawsze fajnie jak ktoś nowy dołączy i coś sensownego napisze 🙃

Posted (edited)
Godzinę temu, Master napisał(a):

wygląda na to że wersja bez NFC ma i makro i glebie ostrości ... załącznik - a wersja z NFC ma tylko glebie ale bez obiektywu makro ... czyli ta specyfikacja na GSM arena jest poprawna tylko dla wersji bez NFC ... a ta z NFC ma błąd bo wpisali 2 mpx makro a powinna być 2 mpx głębia ... 🙃 ktoś się walnął ... a w ogóle to aż mnie dziwi że pożałowali tego makro ... bo koszt jest pewnie groszowy ... tym bardziej że już obudowa miała na to miejsce (wysepki są identyczne w obu modelach ...)

a szanowna Pani powinna pomyśleć o zmianie fona ... szkoda nie uwiecznić takiego ładnego robaka przy okazji spaceru ...

To nie robak, to ważka- szablak wedrowny, i wielka szkoda, ze nie udalo sie jej wiecznic.

Edited by BeataM
Posted
9 minut temu, BeataM napisał(a):

To nie robak, to ważka- szablak zolty, i wielka szkoda, ze nie udalo sie jej wiecznic.

nic straconego ... tego lata (a jak nie lata to pełza czy łazi ... ile dusza zapragnie) ... a już szczególnie na bagnie jakimś czy innych moczarach ... 🙃 tylko się zapatrzyć w dobry sprzęt i jazda ...

Posted
16 minut temu, Master napisał(a):

nic straconego ... tego lata (a jak nie lata to pełza czy łazi ... ile dusza zapragnie) ... a już szczególnie na bagnie jakimś czy innych moczarach ... 🙃 tylko się zapatrzyć w dobry sprzęt i jazda ...

Mam dobry sprzet, tylko ze to Nikon P1000 wazacy jakies 1,5 kg. A tu inna wazka - i nie z moczarow, tylko w poblizu domu - szablak przyplaszczony, z Nikona. Ale wtedy nie wychodzilam na spacer, tylko na "łowy". "Ważkowanie" to fajny sport - uczy cierpliwości.

453218866_1208284593925273_1411783454898119881_n.jpg

Posted (edited)
57 minut temu, BeataM napisał(a):

Mam dobry sprzet, tylko ze to Nikon P1000 wazacy jakies 1,5 kg. A tu inna wazka - i nie z moczarow, tylko w poblizu domu - szablak przyplaszczony, z Nikona. Ale wtedy nie wychodzilam na spacer, tylko na "łowy". "Ważkowanie" to fajny sport - uczy cierpliwości.

453218866_1208284593925273_1411783454898119881_n.jpg

no taki robak ze skrzydłami 🙃 ale fajny 🤗 cierpliwość to akurat jedyna moja pozytywna cecha ... 25 lat praktyki w zawodzie 🙃 mam tego w nadmiarze ...

akurat przeglądam Onet a tam ...

https://www.onet.pl/styl-zycia/ekologiapl/wyglada-delikatnie-ale-to-zabojca-doskonaly-i-sprzymierzeniec/pl45pkw,30bc1058

Edited by Master