basstek1 Opublikowano 2 Sierpnia 2024 Opublikowano 2 Sierpnia 2024 soft hyperOS z xiaomi.eu. Czy po wymianie baterii konieczny jest jakiś dodatkowy reset? Pamiętam, że dawniej robiło się kalibrację baterii po wymianie na nową...
Master Opublikowano 2 Sierpnia 2024 Opublikowano 2 Sierpnia 2024 z tymi kalibracjami / formowaniem to akcje byly jeszcze na bateriach w starych technologiach - czyli li / ion - w tych polimerowych i pewnie tez w krzemowo - weglowych to juz chyba specjalnie nie ma znaczenia ... ale to raczej pytanie do serwisu ... napisz do micenter z pytaniem w tym zakresie albo do @Acid to Ci lepiej powiedza niz moja niegodna osoba ...
biker Opublikowano 22 Września 2024 Opublikowano 22 Września 2024 @basstek1 Z ciekawości, jaką baterię kupiłeś? Jak wrażenia? Pytam bo nie wiem co kupić, ponoć oryginalna z Ali ma około 3100 mah rzeczywistej pojemności i szukam czegoś lepszego
anemusek Opublikowano 17 Października 2024 Opublikowano 17 Października 2024 (edytowane) Polskie firmy brandują zamienniki (jakieś Nowacell czy coś) - przepakowana chińszczyzna ale trzyma normy pojemności. Nie zauważyłem różnicy między nowym, a po wymianie (tak samo kiepsko ale nie tragicznie jak zarznięta bateria doładowywana na kablu i qi). Co do "formatowania" to odpowiedź brzmi: Nie, tak. Nie trzeba formatować ale układ ładowania musi się dogadać z baterią. Pierwsze 2-3 ładowania będą dziwne - szybkie ładowanie i krótkie trzymanie (myślałem, ze trafiłem na tą 3100 mAh ) ale po dwukrotnym ładnym rozładowaniu (by zaczął krzyczeć, raz trochę przesadziłem) i naładowaniu (do 100%) się dogadały i już działa normalnie. Edit. Aż sprawdziłem. Nie jest to fabryczne 4600 ale 4450. W porównaniu do 3600 wymienionej to progres niesamowity Estimated battery capacity: 4450 mAh Last learned battery capacity: 4450 mAh Min learned battery capacity: 4450 mAh Max learned battery capacity: 4450 mAh Choć nie sprawdzałem netto ile miała nówka i ile ta miała po wymianie 2 msc temu i co w między czasie przeżyła Edytowane 17 Października 2024 przez anemusek
biker Opublikowano 28 Października 2024 Opublikowano 28 Października 2024 Dzięki za opinię, spytam jeszcze czym badałeś pojemność? Accubattery?
anemusek Opublikowano 29 Października 2024 Opublikowano 29 Października 2024 (edytowane) Nie. Odczytałem z debug logu. Edit. Na Xiaomi 13 z oryginalną baterią ponad roczną wyszło 4000 estimate / 4300 reszta. Czyli to netto i jest ok skoro kontroler sobie pomierzył na 4450/4450 Edytowane 29 Października 2024 przez anemusek
basstek1 Opublikowano 28 Listopada 2024 Autor Opublikowano 28 Listopada 2024 W dniu 22.09.2024 o 22:36, biker napisał(a): @basstek1 Z ciekawości, jaką baterię kupiłeś? Jak wrażenia? Pytam bo nie wiem co kupić, ponoć oryginalna z Ali ma około 3100 mah rzeczywistej pojemności i szukam czegoś lepszego Kupiłem nohon z alieexpres... jak na razie jest ok.
biker Opublikowano 15 Lutego 2025 Opublikowano 15 Lutego 2025 Jak wrażenia z baterii po czasie? Obecnie YT mocno drenuje mi baterię i myślę o wymianie, w telefonie siedzi jakiś chiński zamiennik niby oryginał ale myślę o tym czy wymiana na inny by mi coś pomogła
Rekomendowane odpowiedzi