Danielsone Posted July 18, 2024 Posted July 18, 2024 Mam Poco M6 Pro ok 3 mcy, i nagle zaczał mi przerywać kabel do ładowania i pokazywało szybkie ładowanie ale bez napisu po lewej stronie na belce 67W i faktycznie widać było że dłużej ładuje, kupiłem nowy kabel 6A, podpiąłem i jest dalej to samo i nie wiem teraz czy to wina ładowarki czy w telefonie coś sie zrypało że nie wyłapuje takiego napięcia ładowania, dla pomiaru zrobiłem test w appce wiec może wypowie sie ktoś, kto to ogarnia czy parametry są takie jakie powinny być ...
Master Posted July 18, 2024 Posted July 18, 2024 (edited) a kabel kupiłeś oryginalny ten sam co był w zestawie? czy inny? wiesz z tym ładowaniem to temat rzeka ... kabel kablowi nie równy ... bo są różne standardy ladowania ... akurat Xiaomi ma swój własny standard który niekoniecznie jest obsługiwany przez inne kable / ładowarki ... wiem bo sam męczyłem się żeby taki znaleźć do mi 14 pro - ten oryginalny z zestawu raz że jest krótki to dwa jest szpetny kolorystycznie - znalazłem tylko jeden kabelek innej firmy który ładuje fona z oryginalnej ładowarki z pełną mocą 120 watów ... firmy essager - a takie problemy jak u Ciebie to mogą być spowodowane problemem z kablem / ładowarka / złączem zasilania / systemem ... kabel to dobór właściwego żeby był zgodny prądowo i ze standardem ładowania danej firmy ... ładowarka jeśli nie masz możliwości sprawdzić na innej to spróbuj jeszcze wyjąć ja na chwilę z sieci i podłączyć z powrotem (miałem u siebie na mi 11 taka sytuację że przestało mi ładować 50 watów max na bezprzewodowce - było to jakoś zaraz po zmianie systemu więc początkowo obstawiałem że w tym jest problem - ale okazało się że ładowarka zastrajkowała - i taki hard reset pomógł ...) złącze to jeśli telefon jest w miarę nowy nie powinno być problemem choć też można je przeczyscic na wszelki wypadek bo mogły tam się dostać jakieś paprochy ... no i system - upewnić się że w opcjach baterii parametry ładowania są ustawione prawidłowo - teraz z tego co widzę można tam ustawiać czy telefon ma ładować się z maks mocą czy może jednak niekoniecznie ... kiedyś na miui 14 chyba nie było takich ustawień ... no ale jak raz może robiłeś update systemu i to przestawiło się na domyślne ustawienie - czyli bez maksa ... sprawdź na wszelki wypadek ... Edited July 18, 2024 by Master 1
Danielsone Posted July 18, 2024 Author Posted July 18, 2024 Kabel kupilem na allegro ale do obsługi 6A wiec to raczej nie wina kabla a nigdzie na necie nie ma samego kabla tego co jest oryginalnie w pudełku z M6 Pro i to stosunkowo nowy model, jestem na najnowszej wersji Hyper OS dostepnej dla tego modelu telefonu i to tez napewno nie wina systemu bo na nowym Hyper OS jestem 2 miesiac a telefon zwolnil ladowanie kilka dni temu dlatego wrzucilem screena z apki pokazujacej napiecie bo czytalem gdzies ze Xiaomi mialo problem ze po jakims czasie po podpieciu bylo prawidlowe napiecie a potem spadalo i nie wiem czy u mnie nie jest to samo ... 😐
Master Posted July 18, 2024 Posted July 18, 2024 (edited) 26 minut temu, Danielsone napisał(a): Kabel kupilem na allegro ale do obsługi 6A wiec to raczej nie wina kabla a nigdzie na necie nie ma samego kabla tego co jest oryginalnie w pudełku z M6 Pro i to stosunkowo nowy model, jestem na najnowszej wersji Hyper OS dostepnej dla tego modelu telefonu i to tez napewno nie wina systemu bo na nowym Hyper OS jestem 2 miesiac a telefon zwolnil ladowanie kilka dni temu dlatego wrzucilem screena z apki pokazujacej napiecie bo czytalem gdzies ze Xiaomi mialo problem ze po jakims czasie po podpieciu bylo prawidlowe napiecie a potem spadalo i nie wiem czy u mnie nie jest to samo ... 😐 ale obsluga czy 6A czy wiecej czy mniej to nie ma znaczenia ... chodzi o obslugiwane standardy ladowania ... to co piszesz to ok ale w przypadku podlaczenia np ladowarki bezprzewodowej a nie telefonu bezposrednio ... przy bezprzewodowej jedynym wymogiem co do kabla jest okreslone natezenie przy okreslonym napieciu ... i to wystarczy ... z tymi kablami to ogolnie jest bieda - co Ci pisalem na swoim przykladzie ... tylko jeden kabelek jednej firmy zrobi to co powinien (poza oryginalnymi) ... jak masz gdzies mozliwosc wyprobowania innego kabelka to sprobuj ... jesli u Ciebie w systemie jest wszystko dobrze ustawione no to zostaje kabel / zlacze / ladowarka ... jest tez opcja uszkodzenia modulu ladowania na plycie glownej ... no ale to juz zostanie jak wyeliminujesz pozostale mozliwosci ... sprobuj zrobic tez reset ladowarki to co pisalem - mi pomoglo a poczatkowo zaczalem kombinowac bez sensu ... proste rozwiazania czesto sa najlepsze ps. a to ten kabelek ktory wzialem dla siebie https://pl.aliexpress.com/item/1005006202853405.html u nas tez mozna go kupic ... widzialem np. na alledrogo ... Edited July 18, 2024 by Master
kris68 Posted July 18, 2024 Posted July 18, 2024 Master ma rację niby kabelki wszystkie takie same a jednak nie. Zawsze orginalny w zestawie będzie dobrze ladował, mi sie udało trafic na drugi dobry ale potrzebowałem też ładowarkę orginalną i kupiłem na Allegro. A tak mozna kupić 10 kabelmów i nie trafić. Master napisał ze mu się udao trafić na Ali i jezeli jeszcze potrzebujesz to kup na tej aukcji.
Master Posted July 18, 2024 Posted July 18, 2024 (edited) można też u nas kupić bez problemu ... cały myk z tymi kablami polega na tym żeby wspierały standard ładowania danego producenta - a tak nie zawsze jest ... jako przykład podam moją sytuację z mi 11 - miałem ten fon z chińskiej dystrybucji - w ogóle bez ładowarki i z kabelkiem do transmisji danych (który i tak był fabrycznie padnięty i do niczego się nie nadawał ...) mi nie zależało na ładowaniu kablowym tylko bezprzewodowym i kupiłem sobie do ładowarki bezprzewodowej sieciowa baseusa 100 watów w komplecie z kabelkiem 100 watów ... i z bezprzewodowa sprawdzało to się znakomicie (poza jedną sytuacja o której wspomniałem - że musiałem zrobić hard reset sieciowej ...) a tak poza tą sytuacją luks ... ale z ciekawości sprawdziłem czy telefon będzie się ładować z maks mocą na tym zestawie i nie - się nie ladowal ... tam chyba maks co było to około 30 watów ... ot i tak to wygląda ... możemy mieć telefon z ładowaniem 67 watów - kabelek 100 watów i 100 watów sieciowa a i tak te 67 nie pójdzie 🙃 to też trochę wina Xiaomi (a może przede wszystkim) że ma jakiś swój standard który nie jest dostępny powszechnie dla producentów akcesoriów ... z jednej strony to zrozumiałe bo firma chce zarabiać na ich sprzedaży a z drugiej to kłopot dla użytkownika ... 🙃 a co do tego co pisał Kris - wspomniałem też o tym właśnie w pierwszym poście - u mnie cały problem polegał na tym że nie chciałem krótkiego białego kabelka do ładowania z zestawu z telefonem tylko odwrotnie - miał być długi i czarny 🙃 jego głównym zadaniem miało być połączenie ładowarki sieciowej Xiaomi 120 watów z ładowarką bezprzewodowa 50 watów - a w razie konieczności wypięcie go z bezprzewodowej i podłączenie do niego fona gdzie ładowanie wskoczy na 120 watów max - czyli tak jakbym to zrobił oryginalnym kabelkiem - przewalilem cały net i oferty tak u nas jak za granicą i znalazłem tylko jeden taki kabelek który to zrobi 🙃 właśnie ten z linku który zapisałem do Ali ... tak przy okazji @kris68 jak będziesz chciał moja 14tke to ta ładowarkę bezprzewodowa dostaniesz bonusowo - to oryginalna Xiaomi 55w - i ten kabelek będzie też Ci potrzebny ... bo swój sobie zostawię ... ja przejdę już na bezprzewodowa 100w - patrząc po tym co piszą że podniosą ładowanie bezprzewodowe z 50 na 80 ... Edited July 18, 2024 by Master 1
Danielsone Posted July 18, 2024 Author Posted July 18, 2024 (edited) Kupiłem taki kabel ... jest od Xiaomi i z obsluga Turbo Charge, jak podlaczam to po podlaczeniu jest napis Mi Turbo Charge mimo ze telefon nie jest w wersji Mi gdzie kabel tak a ladowac turbo nie laduje, tylko tak pokazuje po podlaczeniu. Edited July 18, 2024 by Danielsone
Master Posted July 18, 2024 Posted July 18, 2024 wiesz - jesli kabel na pewno jest ok - to zostaja inne warianty - zlacze lub ladowarka ... ewentualnie jak to wyeliminujesz to moze byc problem sprzetowy ... oby nie ...
Marrik Posted July 18, 2024 Posted July 18, 2024 Kupiłem taki kabel ...Tak tylko dopytam. Czy kabel, który otrzymałeś ma faktycznie w środku pomarańczowy kolor złącz?Mi turbo charge a ładowanie 67W to nie to samo. Sprawdziłem u siebie na ładowarce z POCO M6 i Mi note 10 Lite.Na ładowarce z POCO i kablu z Mi note 10 Lite jest tylko "turbo charge", tak samo jak na ładowarce z mi note 10 Lite i kablu od POCO.67W uruchamia się tylko na ładowarce i kablu od POCO.Mam taki trochę dziwny pomysł, ale z autopsji wiem, że działa.Jak masz możliwość to podejdź do jakiegoś sklepu RTV gdzie na ekspozycji jest jakiś telefon Xiaomi z obsługą ładowanie 67W i poproś obsługę o przetestowanie ładowania, najlepiej POCO M6 lub Redmi 13 pro 4G. Pudełko i tak już mają otwarte.Osobiście kiedyś tak zrobiłem z tabletem i mimo początkowych oporów w sklepie to się zgodzili.
Master Posted July 18, 2024 Posted July 18, 2024 tu jest ciekawy wątek chyba podobny problem jak Twój ... https://www.reddit.com/r/PocoPhones/comments/1aq6u24/poco_no_longer_fast_charging/
Danielsone Posted July 18, 2024 Author Posted July 18, 2024 Godzinę temu, Marrik napisał(a): Tak tylko dopytam. Czy kabel, który otrzymałeś ma faktycznie w środku pomarańczowy kolor złącz? Mi turbo charge a ładowanie 67W to nie to samo. Sprawdziłem u siebie na ładowarce z POCO M6 i Mi note 10 Lite. Na ładowarce z POCO i kablu z Mi note 10 Lite jest tylko "turbo charge", tak samo jak na ładowarce z mi note 10 Lite i kablu od POCO. 67W uruchamia się tylko na ładowarce i kablu od POCO. Mam taki trochę dziwny pomysł, ale z autopsji wiem, że działa. Jak masz możliwość to podejdź do jakiegoś sklepu RTV gdzie na ekspozycji jest jakiś telefon Xiaomi z obsługą ładowanie 67W i poproś obsługę o przetestowanie ładowania, najlepiej POCO M6 lub Redmi 13 pro 4G. Pudełko i tak już mają otwarte. Osobiście kiedyś tak zrobiłem z tabletem i mimo początkowych oporów w sklepie to się zgodzili. Tak, kabel który kupiłem ma pomarańczowy kolor złącz ale to ma jakieś znaczenie? Nie czaje co ma takiego oryginalny kabel od Poco M6 Pro 6A czego inny kabel 6A od Xiaomi nie ma ? Tym bardziej że Turbo Charge obsługuje 120W to 67W powinien też wyłapać 🤔. Ale spróbuje gdzieś podpiąć pod oryginalną ładowarke z kablem od Poco M6 Pro ... Oby to była faktycznie wina kabla a nie telefonu bo telefon zakupiłem na allegro więc teraz jakbym miał go odsyłać i czekać dostane spowrotem to mnie ch*j strzeli ... 😑
Master Posted July 18, 2024 Posted July 18, 2024 3 minuty temu, Danielsone napisał(a): Tak, kabel który kupiłem ma pomarańczowy kolor złącz ale to ma jakieś znaczenie? Nie czaje co ma takiego oryginalny kabel od Poco M6 Pro 6A czego inny kabel 6A od Xiaomi nie ma ? Tym bardziej że Turbo Charge obsługuje 120W to 67W powinien też wyłapać 🤔. Ale spróbuje gdzieś podpiąć pod oryginalną ładowarke z kablem od Poco M6 Pro ... Oby to była faktycznie wina kabla a nie telefonu bo telefon zakupiłem na allegro więc teraz jakbym miał go odsyłać i czekać dostane spowrotem to mnie ch*j strzeli ... 😑 otóż to ... czytając ten wątek na rededicie który Ci wysłałem to tam o tym było ... bo tu masz prostą drogę eliminacji - zmiana na inny kabelek - to raz - inna ładowarka - dwa - wyczyszczenie złącza USB - trzy ... i jeśli w systemie ładowanie jest ustawione na maksa (a nie jakiś inny tryb) to zostaje już tylko problem sprzętowy telefonu ...
Marrik Posted July 18, 2024 Posted July 18, 2024 Tak, kabel który kupiłem ma pomarańczowy kolor złącz ale to ma jakieś znaczenie?Tego akurat nie wiem, może ma. Ten kabel z Mi Note 10 Lite też jest "turbo charge", ale kolor złącz jest biały i jest cieńszych od tego oryginalnie dołączonego do POCO i na nim nie mam ładowania 67W dlatego dopytałem.
Master Posted July 18, 2024 Posted July 18, 2024 a tak a propo tego kabla co kupiłeś ... to cenowo wydaje się dość podejrzane ...
Danielsone Posted July 18, 2024 Author Posted July 18, 2024 11 minut temu, Master napisał(a): a tak a propo tego kabla co kupiłeś ... to cenowo wydaje się dość podejrzane ... Ja za swoj dalem 28 zl z wysylka 38
Master Posted July 18, 2024 Posted July 18, 2024 15 minut temu, Danielsone napisał(a): Ja za swoj dalem 28 zl z wysylka 38 no właśnie ... bo tak z ciekawości popatrzyłem te kabelki to cenowo dość mocno w górę niż Ty zapłaciłeś ... w ogóle to daj znać w temacie jak wykryjesz w czym problem bo ciekawe ...
Danielsone Posted July 18, 2024 Author Posted July 18, 2024 Spoko dam znać, jutro bede w serwisie telefonów tam mi sprawdzą czego to wina by móc wyeliminować problem złącza ...
Master Posted July 18, 2024 Posted July 18, 2024 24 minuty temu, Danielsone napisał(a): Spoko dam znać, jutro bede w serwisie telefonów tam mi sprawdzą czego to wina by móc wyeliminować problem złącza ... zlacze to mysle najmniej winne - bo to nowy telefon ... no chyba ze cos tam wlazlo z zewnatrz ... ale czy to by byl taki wplyw na ladowanie to nie jestem pewny ... mozliwe ze raczej w ogole by nie ladowalo ... tak przy okazji daj znac czy jestes zadowolony z telefonu - moja matula ma poco M3 i sobie chwali choc za jakis czas mysle jej wymienic na cos troche nowszej generacji z wieksza iloscia ramu - jej glownie zalezy na sporym ekranie, mocnej baterii i mozliwe glosnych glosnikach - a tak to nie ma innych wymagan ... i czytalem wlasnie niedawno o tych nowych poco - kto wie ...
Danielsone Posted July 18, 2024 Author Posted July 18, 2024 18 minut temu, Master napisał(a): zlacze to mysle najmniej winne - bo to nowy telefon ... no chyba ze cos tam wlazlo z zewnatrz ... ale czy to by byl taki wplyw na ladowanie to nie jestem pewny ... mozliwe ze raczej w ogole by nie ladowalo ... tak przy okazji daj znac czy jestes zadowolony z telefonu - moja matula ma poco M3 i sobie chwali choc za jakis czas mysle jej wymienic na cos troche nowszej generacji z wieksza iloscia ramu - jej glownie zalezy na sporym ekranie, mocnej baterii i mozliwe glosnych glosnikach - a tak to nie ma innych wymagan ... i czytalem wlasnie niedawno o tych nowych poco - kto wie ... Moge smialo polecic M6 Pro, ma mocna baterie (na caly dzien ciaglego uzytkowania spokojnie starcza), Duzy ekran, ja mam wersje 12 GB ramu wiec jestem zadowolony 😉 tylko to ladowanie musze ogarnac bo naprawde czuc roznice jak chce podladowac szybko telefon np z 20-30% do chociaz 80 to przy 67W zajmuje to ok 20-25 min ! dla mnie rewelka ! no i cena telefonu 1100 za mocniejsza wersje 😉
Master Posted July 18, 2024 Posted July 18, 2024 22 minuty temu, Danielsone napisał(a): Moge smialo polecic M6 Pro, ma mocna baterie (na caly dzien ciaglego uzytkowania spokojnie starcza), Duzy ekran, ja mam wersje 12 GB ramu wiec jestem zadowolony 😉 tylko to ladowanie musze ogarnac bo naprawde czuc roznice jak chce podladowac szybko telefon np z 20-30% do chociaz 80 to przy 67W zajmuje to ok 20-25 min ! dla mnie rewelka ! no i cena telefonu 1100 za mocniejsza wersje 😉 no w tym matuli to bateria jest chyba 6000 a ladowanie to 30 watow ... czy nawet nie cale ... w tym jej poco M3 to aparaty sa tragiczne ... ona sporo zdjec robi i wrzuca na te fejsbuki i mesengery ... tak wiec niezly aparat spora bateria w miare szybkie ladowanie dobre glosniki - tu nie napisales ... no i ekran tak z 6.7 chociaz ... poszukam za jakis czas cos okazyjnie - moze uzywki beda sie pomalu pojawiac to zawsze kilka stowek sie zaoszczedzi ... ja jeszcze zerkne na recenzje tego sprzetu bo kiedys tak na szybkiego tylko spojrzalem przy okazji premiery - teraz pewnie juz wiecej jest tego w necie 1
Danielsone Posted July 23, 2024 Author Posted July 23, 2024 (edited) Doszla wlasnie do mnie nowa ladowarka z kablem, oryginalna od Xiaomi za ktora dalem 70 zl i znow mam ladowanie 67W takze wszystko dziala jak nalezy (ufff) 😁 PS. Winą byla ladowarka bo kabel ktory kupilem za 28 zl podpiety pod nowa ladowarke rowniez pokazuje 67W a na starej juz nie Edited July 23, 2024 by Danielsone
Master Posted July 23, 2024 Posted July 23, 2024 (edited) no to coś się wyjaśniło ... a robiłeś restart tej starej? wyjąć na chwilę z sieci i podłączyć ponownie? u mnie to kiedyś rozwiązało problem ... a jeśli dalej jest to samo to po prostu jakiś element nie trzyma parametrow ... i tak lepsze to niż problem z modułem ładowania w telefonie ... 🙃 Edited July 23, 2024 by Master
Danielsone Posted July 24, 2024 Author Posted July 24, 2024 Szukalem w necie terminu "restart ładowarki" ale nigdzie nie ma czegos takiego jak restartowanie ładowarki ... z sieci w sensie z kontaktu wyciagniecie i wlozenie jej spowrotem nie ma zadnego wplywu na jej dzialanie 🤨 widocznie ladowarka przestala wysylac prawidlowe napiecie do urzadzenia wiec nie wiem skad wziales to "resetowanie ladowarki" 🤔
Netoper Posted July 24, 2024 Posted July 24, 2024 Ładowarki są na układach logicznych i czasami potrafi się zawiesić , a resetowanie no to po prostu odpięcie ładowarki na minimum 30 sekund żeby prąd się z układów "ulotnił " i wpięcie z powrotem.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Master Posted July 24, 2024 Posted July 24, 2024 dokladnie to mialem na mysli ... uzylem takiego standardowego skrocenia myslowego mi to pomoglo dokladnie na te objawy co opisal zalogant Danielsone ... a zaczalem najpierw kombinowac zupelnie niepotrzebnie ... to co opisal Kolega to po prostu uszkodzenie sprzetu i zaden restart tu nie pomoze ... ale od tego trzeba zaczynac szukania problemu ... 1
Danielsone Posted July 25, 2024 Author Posted July 25, 2024 Swoja droga tez mnie zastanawia jakim cudem ladowarka po 3 mcach mogla sie popsuc a nie uzywalem jej w zadnych ekstremalnych warunkach 😅 Teraz mam dwie tyle że jedna ma turbo a druga tylko szybkie ladowanie ale wczesniej nie bylo czegos takiego jak turbo ladowanie gdzie sa telefony co sie w 12 min laduja i czlowiek sie cieszyl wiec plakac w sumie nie bede 😜 oby tylko ta nowa sie tez za szybko nie rozkraczyla bo po kilku latach bede mogl zaczac sprzedawac te ladowarki na wolnym rynku 😅
Master Posted July 25, 2024 Posted July 25, 2024 1 godzinę temu, Danielsone napisał(a): Swoja droga tez mnie zastanawia jakim cudem ladowarka po 3 mcach mogla sie popsuc a nie uzywalem jej w zadnych ekstremalnych warunkach 😅 Teraz mam dwie tyle że jedna ma turbo a druga tylko szybkie ladowanie ale wczesniej nie bylo czegos takiego jak turbo ladowanie gdzie sa telefony co sie w 12 min laduja i czlowiek sie cieszyl wiec plakac w sumie nie bede 😜 oby tylko ta nowa sie tez za szybko nie rozkraczyla bo po kilku latach bede mogl zaczac sprzedawac te ladowarki na wolnym rynku 😅 wiesz bardzo możliwe że po prostu jakiś element nie trzymał / lub przestał trzymać parametry ... jakaś wada fabryczna nie wyłapana na etapie kontroli jakości ... trudno powiedzieć ... może też być jakaś wada lutowania ... na szczęście nie kosztuje to majątku 🙃 a ładowarkę w zapasie nie zaszkodzi mieć ... nawet jak ładuje nieco wolniej ...
Recommended Posts