Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni Państwo, mam pewien problem. Do niedawna jak zdjęcia synchronizowały się z Google to zwalniało miejsce na telefonie. Obecnie mam zajęte przez zdjęcia ponad 40GB w telefonie i chyba są to wszystkie moje zdjęcia... Jak usuwam z galerii w telefonie od razu usuwa z chmury google. Masakra. Jak przywrócić stan poprzedni aby zwalniał miejsce na telefonie? Teraz nie znajduje nic do zwolnienia a kiedyś gigabajty zwalniał. Miejsce mi się kończy na telefonie.

Wygląda na to że nie jest to backup a dwukierunkowa synchronizacja...

MIUI Global 14.0.1
Mi 10T

Opublikowano

@Michał Plewczyńskichyba najprostszy sposób to wyłączenie synchronizacji galerii z chmurą googla i włączenie synchronizacji przez zdjęcia googla. Jak będziesz kasował w galerii to tylko lokalne. Jak w zdjęciach to w chmurze i ewentualne lokalnie.

Opublikowano

Dziękuję. Chyba pomogło. Odłączyłem synchronizację i backup. Wyczyściłem dane aplikacji Galeria i na nowo załączyłem tylko kopię zapasową Google Zdjęcia. Chyba coś nie tak w aplikacji było, bo rzeczywiście wyczyściło 40GB danych ale nic nie zniknęło...
Aktualizacja z lutego 2024 Galerii pozwala zarządzać zdjęciami Google bezpośrednio z poziomu aplikacji Galeria. Chyba to coś zaczęło szwankować...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Panowie, mam podobny problem lecz błądzę w ustawieniach synchronizacji i nie mogę osiągnąć oczekiwanego efektu, jakim jest zwolnienie miejsca w pamięci wewnętrznej telefonu :( Galeria zabiera mi ponad 67 GB. Podobnie jak Michał, usuwając zdjęcia z aplikacji Galeria, materiały usuwane są również z chmury. Jakie czynności po kolei należy wykonać i na którym etapie mogę bezpiecznie wyczyścić Galerię? Z góry dziękuję za pomoc!

EDIT: - gdy usuwam zdjęcia z chmury Google to nie znikają z Galerii telefonu.

- gdy wchodzę w ustawienia synchronizacji w Galerii to automatycznie przechodzę do ustawień synchronizacji Google.

Mój telefon to Xiaomi 12X.

Edytowane przez mateuszn36
Opublikowano (edytowane)

Na pewno masz przypiętą aplikację Galeria do Zdjęć Google. Trzeba to odpiąć. I nigdy nie dopinać pomimo wyskakujących komunikatów co jakiś czas. To są dwie różne aplikacje. Chmury Zdjęcia używam do archiwizacji filmów i zdjęć, a Galerii do przeglądania/kasowania zdjęć, które mam na telefonie. W chmurze Zdjęcia kasuje to co jest w chmurze. Ale z tej chmury można (jeśli się chce) skasować media i w telefonie. Najpierw przeczytaj to poniżej, a dopiero po przeczytaniu całości zacznij klikać.

Najpierw trzeba skonfigurować chmurę Zdjęcia (Galerii nie dotykasz) Tam ustawia się i wydaje zgody na archiwizację mediów. Czyli czy kopia ma być automatycznie tworzona, jaki poziom jakości, czy przez WiFi i dane mobilne, jakich folderów mają być robione kopie itp.To jest w ustawieniach oraz kopia zapasowa aplikacji Zdjęcia. Później przechodzisz do zakładki "ustawienia aplikacji zdjęcia" i dalej do zakładki "aplikacje i urządzenia" i dalej kolejna zakładka "dostęp do zdjęć Google. Tam zapewne masz dopiętą aplikację Galeria. Trzeba ją odpiąć. Ja mam tu wszytko odpięte. Pusto. Selektor zdjęć też nie ma dostępu. Oczywiście można zacząć od odpięcia Galerii. A dopiero później ustawić resztę.

W aplikacji Galeria jest zakładka "wybierz kopię zapasową". Tam możesz sprawdzić (sprawdzić!) czy Galeria jest podpięta pod chmurę Zdjęcia lub Microsoft One Drive. nic tam nigdy nie włączaj! Chyba, że masz świadomość co robisz i po co. Jak uruchomisz Galerię na pewno będzie wyskakiwał komunikat "chroń swoje filmy i zdjęcia" czy jakoś tak. Na nic nie zezwalasz w aplikacji Galeria! Kopie będzie robiła Chmura Zdjęcia jeśli dobrze wszystko ustawiłeś.

Załóżmy, że udało ci się rozpiąć te dwie aplikacje. Czyli aplikacja Zdjęcia jest ustawiona jak wyżej i nie ma już tam podpiętej Galerii. Na wszelki wypadek zawsze warto wyczyścić pamięć podręczną obu aplikacji (nie wszystkie dane tylko pamięć podręczną) po takich operacjach.

Robisz jakąś testową fotkę. I patrzysz co i jak się dzieje. Trzeba też pamiętać że jeśli nie ustawiłeś chmury/aplikacji Zdjęcia jak należy to kopia nie zostanie zrobiona od ręki! To zależy co i jak ustawiłeś. Jeśli jednak widzisz już ją w chmurz Zdjęcia, to teraz eksperymentuj z usuwaniem. Czyli usuwasz fotkę w Galerii w telefonie i patrzysz później czy znika z Chmury Zdjęcia. Nie powinna. Robisz drugą fotkę i teraz usuwasz z Chmury Zdjęcia i patrzysz czy fotka pozostaje na telefonie. Powinna zostać. Jeśli skonfigurowałeś prawidłowo, to tak powinno być. Ja mam tak ustawione i działa to tip top.

I dopiero teraz, jeśli wszystko działa jak należy, usuwasz z Galerii wcześniejsze stare i niechciane fotki i filmy z telefonu. Kopie tych mediów powinny zostać w chmurze Zdjęcia. To bardzo dobra chmura.

Edytowane przez brawo
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry,

wykonałam kroki tak jak opisałeś w moim Xiaomi 10T, natomiast działa tylko w jedną stronę - po zrobieniu zdjęcia zapisuje się w chmurze, usuwam go z galerii i nadal widnieje w Chmurze. Nie działa w drugą stronę - zdjęcie zrobione i zapisane w Galerii, ale usunięte z Chmury jest także usuwane z galerii. Czy masz może pomysł co może jeszcze być źle ustawione? 

Widzę także, że przy tej konfiguracji nie mam możliwości zsynchronizowana folderów z konkretnymi zdjęciami - czy jest na to rozwiązanie? 

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Edytowane przez Katarzyna Ginalska
Opublikowano

Którym przyciskiem usuwasz? Pisałem wcześniej że można usunąć zdjęcie z telefonu poprzez chmurę i to jest ten przycisk ,"usuń z urządzenia". Ale tego praktycznie nie używa sie. Bo i po co? Ale opcja jest. Jeśli usuwasz naciskając kosz, to usuwa tylko z chmury, nie z telefonu. Co to katalogów to nie wiem o co chodzi. Chmura google zdjęcia archiwizuje zdjecia, a nie katalogi. Te trzeba utworzyć w aplikacji zdjęć. To do dwie różne aplikacje. Tu nie ma tak jak ty chcesz, ale tak jak jest w danej aplikacji. 

Screenshot_2024-07-21-20-50-25-932_com.google.android.apps.photos.jpg

Screenshot_2024-07-21-20-49-28-934_com.google.android.apps.photos-edit.jpg

Opublikowano
Jeśli usuwasz naciskając kosz, to usuwa tylko z chmury, nie z telefonu.

No chyba jednak nie. Jak usuwam z chmury, właśnie w ten sposób, to usuwa również zdjęcie z telefonu.
Też szukałem ustawień, by zdjęcie w telefonie zostało a usunęło się tylko w chmurze, ale nic takiego nie znalazłem.
Opublikowano (edytowane)

To nie wiem dlaczego tak jest. Być może jakieś aktualizacje były i coś "ulepszono". Mi to za wiele nie zmienia. Jak mam zdjęcie w chmurze to po co mi w telefonie? A jak nie jest potrzebne w chmurze to tym bardziej w telefonie. Mimo wszystko wcześniej nie usuwało z telefonu zdjęć na siłę. Acha. Można też zdaje się ręczną archiwizację ustawić, a nie automatyczna. Wtedy z palucha jest wybieranie archiwizacji. Ale nie widzę sensu. Można jeszcze spróbować z przeniesieniem zdjęcia do katalogu jakiegoś i sprawdzić czy wówczas chmura je usunie. Moim zdaniem jest to jakiś bug. Bo widzę, że ciągle jest osobny przycisk do usunięcia zdjęcia z telefonu. Gdyby przycisk kosza miał na stałe usuwać z telefonu zdjęcia, to ten przycisk byłby zbędny. Poczekamy na jakieś aktualizacje.

Edytowane przez brawo
Opublikowano

Chmura to jest kopią/backup zdjęć. Przycisk Usuń odpowiada za usunięcie foty i na telefonie i w chmurze. A usuń z urządzenia to po to aby zostało w chmurze a zwolniło pamięć na telefonie jak ci brakuje miejsca. Działają tak wszystkie chmury nawet ta na iPhone. Chmura jest to główna kopia zapasowa, którą zarządzasz i dlatego, np. jak masz nowy telefon zalogujesz się na konto Google to w aplikacji zdjęcia zobaczysz wszystkie zdjęcia z poprzednich urządzeń, którym była robiona kopia zapasowa.

@Marrik jeżeli chcesz aby było tak jak piszesz, że masz zdjęcie na telefonie, a nie ma go w chmurze, to musisz przejść na ręczną kopię zapasową i za każdym razem wskazywać w aplikacji zdjęcia, które zdjęcie ma mieć kopię zapasową.

Opublikowano

Widzę, że w zakładce Aplikacje i urzadzenia jest kolejna zakładka dostęp do karty SD i nadaje się tu uprawnienie do usuwania elementów (zdjęć) na urządzeniu. Ale coś tu nie działa i póki co nie wiem jak to odpiąć, a jestem na wyjeździe i robię fotki, to nie chciałbym czegoś zepsuć. Jest opis, ale nie jest zgodny z tym co jest faktycznie. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dodam pewną sprawę do mojego postu z 2 lipca. Przy usuwaniu zdjęć z chmury Google Zdjęcia poprzez aplikację w telefonie to faktycznie usuwa też zdjęcia z telefonu. Moim zdaniem nie powinno tak być, bo to że nie chcę zdjęcia w chmurze nie musi oznaczać, że również nie chcę go na urządzeniu. Ale tak jest. Ale inna sytuacja jest jeśli będziecie usuwać zdjęcia z aplikacji Google Zdjęcia na komputerze. I to tu jest tak jak pisałem, że usuniecie zdjęcia (film) z chmury i tylko z niej. W telefonie te zdjęcia (filmy) zostają.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Co w przypadku przywrócenia telefonu do ustawień fabrycznych - czy sformatowana zawartość Galerii zniknie również z chmury?

Nawet po wykonaniu powyższych kroków nie jestem w stanie wyczyścić lokalnie zdjęć z Galerii - ich tam po prostu nie ma (może jest jakiś ukryty folder?) a wg ustawień / pamięci urządzenia aplikacja Galeria zajmuje mi 72 GB pamięci - czy w przypadku wyczyszczenia wszystkich danych galerii i po ponownym połączeniu z chmurą Google stracę je z chmury?

EDIT: znalazłem rozwiązanie - odinstalowując aktualizacje aplikacji Galeria w ustawieniach, ponieważ jedna z tych aktualizacji wydawała się uszkodzona - zwolniłem ponad 70 GB miejsca!

Edytowane przez mateuszn36
  • Thanks 1
  • 4 tygodnie później...