Skocz do zawartości
  • 0

Nagrywanie rozmów znika

Pytanie

Opublikowano

Mam problem z moim Redmi Note 13 Pro 5g (GARNET) kupiony w sklepie wersja EEA. Wgrałem mu Indonezje aby mieć nagrywanie rozmów i tu dziwna sprawa do puki nie włączę mu internetu wszystko działa jak należy ale jak tylko połączę go po WiFi czy przez dane pakietowe pobiera chyba jakąś aktualizację z google i wyłącza nagrywanie rozmów. Z dialera znika kaseta a z ustawień zakładka nagrywania rozmów. Taka sama sytuacja jest też na oprogramowaniu Tajwan. Ktoś coś miał może podobnego i czy istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Zrobiłem zgodnie z instrukcją, ale niestety nie wyszło., być może jest jakiś błąd, który robię. Na obrazku z logo HyperOS tam gdzie w prawym górnym rogu są 3 kropki i tam wybrałem pozycję Pobierz najnowszy pakiet no i zaczął pobierać z serwera Xiaomi plik o nazwie miui_GARNETEEAGlobal_OS1.0.22.0.UNREUXM_5a0787848_14.0.zip

Czyli nie zrobiłeś wg instrukcji.
Zobacz jeszcze to:
https://www.youtube-nocookie.com/embed/I_C1j_EdY3I?feature=oembed
W dalszej części opisanego forum była informacja, że ta metoda nie działa od kwietnia 2023.

Robiłem tą metodą w maju 2024, niemniej tak jak pisałem wcześniej u żony ostatnio to się nie udało. Czekam na 2.0.
  • 0
Opublikowano

Zapewne jest jeszcze myk, że żeby poszło jako update to pobrany/instalowany ROM musi być nowszy niż obecny w fonie, chyba że może być równy (może chodzić o sygnaturę/datę zabezpieczeń)

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

Rzeczywiście moja procedura nie wyglądała jak  w opisie, bo nie rozszerzyłem menu i stąd nie miałem możliwości wyboru pakietu do instalacji. Teraz to poprawiłem i wybrałem ten plik oryginalny i dotarłem do pozycji Aktualizuj i wtedy usunąłem ten oryginalny plik a potem wstawiłem ten indonzyjski ze zmienioną nazwą taką jaką miał oryginalny plik i początkowo niby ruszyło, żeby za chwilę pojawił się napis - Nie można zweryfikować pliku aktualizacji i na tym koniec. Nie wykluczone, że na innym modelu to się udaje a mój to RN13Pro 5G z HyperOS Global. Zresztą na wspomnianym forum XDA  ktoś napisał, że "Po aktualizacji do miui 14 i Androida 13 już nie działa, ponieważ nowy aktualizator aktualizuje telefon, gdy urządzenie jest włączone, a następnie automatycznie usuwa plik zip, a gdy aktualizator prosi o ponowne uruchomienie telefonu, wykonuje tylko normalne ponowne uruchomienie" Tej drugiej propozycji na Youtubie jeszcze nie próbowałem, bo jest trochę rozbudowana i trzeba to sobie trochę przygotować co i jak robić w odpowiedniej kolejności, bo tak z ekranu to nie jest zbyt komfortowe.

• 0
Opublikowano

Po aktualizacji do miui 14 i Androida 13 już nie działa

Ja właśnie przechodziłem z MIUI 14 Android 13 EEA na hyperOS Android 14 Indonezja. Mój telefon to POCO M6 pro.
Żona ma ten sam telefon i tak jak u Ciebie nie udało się tak zrobić, ale na telefonie już był hyperOS. Mam takie podejrzenie, że winne są same aktualizacje. Kolejne numerki wprowadzają tylko aktualizacje pakietu bezpieczeństwa i nic więcej. Czekam zatem na aktualizację, która zmieni więcej rzeczy w systemie by potwierdzić przypuszczenia. Jeśli nie pójdzie to faktycznie Xiaomi zamknęło kolejne drzwi.
  • 0
Opublikowano

Tutaj zgadzam się z Tobą, bo pętla zaczyna się powoli zaciskać a w szczególności jak u nas nie można nagrywać rozmów, co uważam za bardzo przydatne, takie jest moje zdanie, bo mnie już nieraz bardzo pomogło. Jak miałem RN 4 to z nagrywaniem nie miałem problemu. Potem juz przy RN10 5G musiałem odblokować BL co trwało dość długo i chyba teraz bez tego nie obejdzie się, przynajmniej tak sądzę.

• 0
Opublikowano

Czy w przypadku posiadania wspomnianego modelu RN 13 Pro 5G z oprogramowaniem Miui Global 14.0.6 TNREUXM z Androdem 13 jest szansa wgrania indonezyjskiego ROM-u poprzez zmianę nazwy pliku jak to wczesniej opisano, bez potrzeby odblokowywania BL trudną oficjalną drogą.

• 0
Opublikowano
W dniu 17.01.2025 o 14:37, Marrik napisał(a):

Ja właśnie przechodziłem z MIUI 14 Android 13 EEA na hyperOS Android 14 Indonezja. Mój telefon to POCO M6 pro.
Żona ma ten sam telefon i tak jak u Ciebie nie udało się tak zrobić, ale na telefonie już był hyperOS. Mam takie podejrzenie, że winne są same aktualizacje. Kolejne numerki wprowadzają tylko aktualizacje pakietu bezpieczeństwa i nic więcej. Czekam zatem na aktualizację, która zmieni więcej rzeczy w systemie by potwierdzić przypuszczenia. Jeśli nie pójdzie to faktycznie Xiaomi zamknęło kolejne drzwi.

Przyszło mi jeszcze do głowy, czy nie rozpakować obu plików zip ROM, oryginalnego i indonezyjskiego, podmienić takie istotne pliki, które są wewnątrz, szczególnie payload.bin, payload_properties, care_map.pb, ponownie spakować i wówczas zmienić nazwę pliku na ten oryginalny EU, może wtedy udałoby się oszukać system kontroli poprawności ROM-u. Ciekawi mnie ile podejść robili Koledzy, którym udało się jednak uzyskać zgodę na odblokowanie BL, naturalnie robiąc to dokładnie o 17:00 czasu zimowego lub 18:00 czasu letniego.

• 0
Opublikowano

Tak przypuszczałem, że to nie takie proste, bo ktoś pewnie by już wpadł na taki pomysł. Jednak jak widać z opisów podmiana nazwy pliku pliku przez jakiś czas dawała możliwość omijania potrzeby odblokowania BL. Tak jak pisałem, interesuje mnie jak to średnio statystycznie trzeba oczekiwać na zgodę na odblokowanie, czy to jest jedna wielka loteria.

• 0
Opublikowano
W dniu 10.04.2024 o 22:35, buberek4040 napisał(a):

Problem rozwiązany. Nowy telefon z Media Expert najpierw aktualizacja do V14.0.8.0.TNREUXM potem trzeba wgrać dwa zipy jeden V14.0.8.0.TNREUXM i drugi OS1.0.2.0.UNRIDXM. Zmieniamy im nazwy ten z EEA na 1 a ten z Indonezji na 2. Następnie trzeba podczas aktualizacji szybko zmienić nazwy z 1 na 11 a 2 na 1 i już nam się pięknie wgrywa HyperOS z Indonezji zamiast EEA. 

Może będę miał tę wersję z V14.0.8.0.TNREUXM. W związku z tym możesz mi uszczegółowić tę procedurę. Nie wiem, czy dobrze rozumiem a mianowicie wgrywamy do katalogu downloaded_rom te dwa wskazane pliki zip i zmieniamy im nazwy oryginalne odpowiednio na 1 i 2 (poprostu zwykłe cyferki), potem uruchamiamy aktualizację z pakietu ze wskazaniem na plik 1 a potem przed pokazaną prośbą o ponowne uruchomienie szybko zmieniamy tak jak napisałeś 1>11 a 2>1 i wtedy zaciąga plik indonezyjski.

Czyli zwykła podmiana nazw, które nie muszą być nazwami oryginalnymi tylko zwykłymi liczbami, system nie sprawdza tych nazw. 

• 0
Opublikowano

To raczej nie ma znaczenia gdzie są oba pliki. Ja akurat miałem je w głównym katalogu.
Trochę źle kombinujesz, podmiankę robisz szybciej, w momencie weryfikacji EEA. Aktualizacja ma lecieć już z podniesionego pliku. Parę postów wyżej masz mój post z linkiem do YT jak to powinno wyglądać.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Z komentarzy na YT wynika, że tym sposobem nie da się zainstalować indonzyjskiego ROM-u na RN13Pro 5G szczególnie, że mam HyperOS EEA Global.

Dodatkowo przy tej wersji oprogramowania wystąpienie o odblokowanie BL wymaga skorzystania z aplikacji Xiaomi Community, czego nie trzeba robić przy pozostałych OS (przynajmniej tak jest opisane).

Edytowane przez Janwoj
  • 0
Opublikowano
szczególnie, że mam HyperOS EEA

A wcześniej pisałeś:
Może będę miał tę wersję z V14.0.8.0.TNREUXM.

Właśnie do tego się odniosłem. Spróbować zawsze możesz.
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Dostałem telefon z wersją MIUIGlobal z plikiem V14.0.2.0.TNREUXM, który zaktualizowałem do wersji V14.0.8.0.TNREUXM. W międzyczasie pojawiła się informacja, że mogę zaktualizować  do wersji OS1.0.21.0.UNREUXM, czyli HyperOS (Global), naturalnie tego nie zrobiłem, bo w poprzednim telefonie, gdzie już miałem wgranego HyperOS (nie przeze mnie), czas na zmianę nazwy pliku jest tak krótki, że nie mogłem w żaden sposób wyrobić się. Dlatego teraz podmieniłem wersję V14.0.8.0.TNREUXM na indonzyjską V14.0.4.0.TNRIDXM i teraz dialer mam taki jaki powinien być. Jak będę chciał to zmienię sobie na indonezyjski HyperOS np. OS1.0.14.0.UNRIDXM, bo taki mi proponuje wgrać, ale pobawię się tym Globalem.

Edytowane przez Janwoj
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, Netoper napisał(a):

Nie aktualizuj na razie do HoS, spróbuj odblokować bootloader najpierw na MIUI.

Też tak myślałem i tak muszę poczekać do 04.02.25, bo jak pisałem jest jakiś błąd konta. Poza tym przy MIUI nie potrzeba wysyłać prośby o odblokowanie przez Xiaomi Community. Zobaczymy. Przynajmniej mam to co chciałem, czyli możliwość nagrywania, jak w porzednim RN10 5G.

• 0
Opublikowano

podmieniłem wersję V14.0.8.0.TNREUXM na indonzyjską V14.0.4.0.TNRIDXM i teraz dialer mam taki jaki powinien być.

Czyli podmianka nadal działa na MIUI.
Ja tylko czekam na hyperOS 2.0 czy przejdzie na telefonie żony. Jeśli nie to definitywnie można się z tym sposobem pożegnać.
  • 0
Opublikowano

Czy aktualnie posiadając indonezyjski ROM MIUI Global V14.0.4.0.TNRIDXM na RN13Pro 5G z Androidem 13 mogę podmienić go na HyperOS xiaomi.eu_GARNET_OS1.0.16.0.UNRCNXM_14 lub xiaomi.eu_GARNET_OS2.0.1.0.VNRCNXM_15 odpowiednio z Androidem 14 lub 15, jednocześnie nie tracąc nagrywania rozmów. Naturalnie z tego co czytałem trzeba wymienić w nich oprogramowanie modemu związanego z SIM kartą. Czy taki ruch jest możliwy?

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Marrik napisał(a):

Nie da rady. Na xiaomi.eu trzeba odblokować BL.

Czyli podmiana plików w tym wypadku nie zadziała. Przynajmniej posiadając wersję MIUI nie muszę przechodzić tę dłuższą drogą, czyli przez Community. Na razie mam błąd konta do 04.02.  

• 0
Opublikowano

Jeśli chce się wgrać custom ROM to bootloader musi być odblokowany bo inaczej (nawet jakby się jakimś cudem wygrało/podmieniło na zablokowanym) to na 99.9% ucegli się telefon.

• 0
Opublikowano
9 minut temu, Netoper napisał(a):

Jeśli chce się wgrać custom ROM to bootloader musi być odblokowany bo inaczej (nawet jakby się jakimś cudem wygrało/podmieniło na zablokowanym) to na 99.9% ucegli się telefon.

Dzięki za info. Dobrze wiedzieć. Dlatego pytam. Zobaczę, czy uda mi się odblokować. Teraz tylko mogę zmienić na OS1.0.14.0.UNRIDXM HyperOS, bo tak mi system proponuje, ale zastanawiam się nad tym, prawdę mówiąc nie jest mi to aż tak potrzebne. Głównie chodziło mi o nagrywanie rozmów.

• 0
Opublikowano

Na razie nie aktualizuj do HoS, zmian raczej nie odczujesz nie zauważysz a zamkniesz sobie potencjalną możliwość odblokowania BL.

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Netoper napisał(a):

Na obecną chwilę nie ma możliwości, płatne opcje nie funkcjonują.

Nie funkcjonują w przypadku chińskich modeli. Z globalnymi jest nieco lepiej.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Takie ostrzeżenie.
Jeśli ktoś jest na romie Indonezja HyoerOs 1.0 i chce zachować nagrywanie rozmów to niech nie aktualizuje do HyperOs 2.0.
Właśnie mam przykrą niespodziankę, NIE MA opcji nagrywania rozmów po aktualizacji w aplikacji dialera od Xiaomi.

Edycja:
Uff, chyba fałszywy alarm. Po zmianie regionu na Indonezję znów jest nagrywanie rozmów.

• 0
Opublikowano
30 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Tak, trzeba zmienić region. Parę z nich, w tym Polska (i głównie kraje koło nas - Hiszpania, Włochy, Niemcy, Francja, Grecja, Czechy, Rumunia), ma wyłączone nagrywanie.

Ale to chyba tylko tak jest przy HyperOS, bo ja mam oprogramowanie MIUI Global 14.0.4 w wersji indonezyjskiej z ustawionym polskim regionem i nagrywanie nadal jest dostępne. 

• 0
Opublikowano
mam oprogramowanie MIUI Global 14.0.4 w wersji indonezyjskiej z ustawionym polskim regionem

Na wersji Indonezja hyperOS 1.0.10.0 nagrywanie też miałem, nawet z regionem ustawionym na Polskę. Zdziwiłem się po aktualizacji do 2.0.

Ale co się okazuje. Z pozostawionym regionem Indonezja nie wyświetlają się nazwy kontaktów w aplikacji do SMS od Xiaomi, tylko sam numer się pokazuje.
Trzeba ustawić region na Szwajcarię, wtedy jest nagrywanie rozmów oraz poprawnie wyświetlają się nazwy kontaktów.

Japie takie cyrki żeby mieć nagrywanie rozmów.
  • 0
Opublikowano
14 godzin temu, Marrik napisał(a):

Po zmianie regionu na Indonezję znów jest nagrywanie rozmów

Ale po zmianie regionu zmienia się również czas na zegarze w telefonie. Tak?