Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, 
kolejna prośba z cyklu głupich.
Czy ktoś mógłby aparatami Xiaomi i Xiaomi 14 Pro wykonać możliwie duże, ostre zdjęcie np monety 2PLN?
Jestem fanem grzybów i z tego powodu oddałem Sony Xperia 1 v, bo miał problemy z łapaniem ostrości dla małych przedmiotów i bliskich odległości.
Gdyby jeszcze udało się napisać, jaka była orientacyjna odległość od obiektywu do monety, to było by super.
Podobno 14 nie ma typowego trybu macro na obiektywie szerokokątnym, ale umie wyostrzyć bardzo blisko na teleobiektywie.
Nigdzie jednak nie udało mi się wygóglać rzeczywistych zdjęć.

Z góry dziękuję.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Hans Kloss napisał(a):

Hej, 
kolejna prośba z cyklu głupich.
Czy ktoś mógłby aparatami Xiaomi i Xiaomi 14 Pro wykonać możliwie duże, ostre zdjęcie np monety 2PLN?
Jestem fanem grzybów i z tego powodu oddałem Sony Xperia 1 v, bo miał problemy z łapaniem ostrości dla małych przedmiotów i bliskich odległości.
Gdyby jeszcze udało się napisać, jaka była orientacyjna odległość od obiektywu do monety, to było by super.
Podobno 14 nie ma typowego trybu macro na obiektywie szerokokątnym, ale umie wyostrzyć bardzo blisko na teleobiektywie.
Nigdzie jednak nie udało mi się wygóglać rzeczywistych zdjęć.

Z góry dziękuję.

spoko ... spróbuję ... tak jak na próbę robiłem makro to było nieźle ... ale zaraz poszukam monety i zrobię ... wrzucę jako update do tego posta ...

ogólnie to 14 / pro nie mają dedykowanego obiektywu do makro ... z tego co się orientuję to wersja pro robi lepsze makro od zwykłej - gdzieś widziałem to kiedyś w różnicach - nie zawsze o tym się mówi i pisze w recenzjach ... no i ogólnie do makro najlepiej szukać telefonu z dedykowanym do tego obiektywem ... miałem to w poprzedniej swojej mi 11 - tam świetne makro wychodziło - z dużo większym zbliżeniem i detalami ...

proszę uprzejmie - tryb makro 2 zł trochę kiepskie światło ale wyszło i tak nieźle ...

https://we.tl/t-I2CCXcnOlW

Edytowane przez Master
Opublikowano
W dniu 9.02.2024 o 19:56, Master napisał(a):

spoko ... spróbuję ... tak jak na próbę robiłem makro to było nieźle ...

Niesamowite, nie myślałem , że można tak blisko, niczym w piosence Rafała Brzozowskiego.
To 14 Pro?
Na którym obiektywie to było robione?
Tak na oko, jak blisko byłeś obiektywem od monety?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Hans Kloss napisał(a):

Niesamowite, nie myślałem , że można tak blisko, niczym w piosence Rafała Brzozowskiego.
To 14 Pro?
Na którym obiektywie to było robione?
Tak na oko, jak blisko byłeś obiektywem od monety?

jakieś 10 cm centymetrów ... może trochę mniej ... po prostu w takiej odległości już to wyostrza ... jak jest za blisko lub za daleko to widać tylko taka rozmazana plamę 🙃 najpierw dałem bardzo blisko a potem odsuwalem dalej aż złapało ostrość ...tryb makro ustawia się w opcjach - i on sam przełącza na właściwy obiektyw ... o ile pamiętam to makro idzie przez obiektyw ultra wide ... tak to wersja pro

zrobiłem jeszcze zegarek ...

https://we.tl/t-JvW83E8vs7

a w załączeniu jeszcze to co pisałem odnośnie makro - jeśli Ci na tym zależy to koniecznie bierz 14 pro ... 

a jeszcze co do obiektywów to z tego artykułu by wynikało że za makro odpowiada teleobiektyw a nie ultra wide jak pisałem ...

https://gadgettendency.com/this-is-how-xiaomi-14-pro-shoots-photo-examples/

a w ogóle to może być tak że zarówno ultra wide jak i telephoto mają tryby macro ... tyle że ostrzą w różnych odległościach ... to by wynikało z tego opisu ...

In addition, this device comes with a 75 mm f/2.0 floating telephoto camera. This sensor looks similar to the one on the Xiaomi 13 Pro. It can capture 10 cm of close-up images. It can take ordinary shots at 40 MP and portrait photos at 50 MP. This device comes with another 50 MP f/2.2 14 mm ultrawide camera that supports 5 cm macro shooting. On the front, there is a 32MP shooter for selfies.

ogólnie jest to o tyle ciekawe że z moich obserwacji wynika że włączenie trybu supermacro przełącza to na teleobiektyw a nie na ultra wide ... nie ma nigdzie opcji z którego obiektywu chcemy korzystać ... a wyostrzenie obrazu jest właśnie na odległości ok ... 10 cm a nie 5 ... w trybie profesjonalnym w ogóle nie ma możliwości włączenia supermakro ... 🙃

Screenshot_2024-02-11-23-36-46-175_com.chrome.dev.jpg

Edytowane przez Master
Opublikowano

No to macro w PRO jest imponujące.
Niestety dla mnie ważny jest jeszcze jeden parametr - wielkość urządzenia.
I stąd jeszcze pytanie, czy ktoś mógłby zrobić zdjęcie monety Xiaomi 14 (bez pro) i napisał, jak blisko był obiektyw od obiektu?

Opublikowano (edytowane)

możesz pomyśleć ewentualnie jeszcze o czymś takim ...

https://www.empik.com/obiektyw-soczewka-super-makro-100mm-hd-do-telefonu-hb100mm-super-macro-lens-apexel,p1308336415,elektronika-p

a co do 14 i makro napisz np. do załoganta @Test to pewnie Ci to sprawdzi od ręki ... jeśli nie też popatrz w innych tematach w wątku dla mi 14 / pro kto tam ma 14tki i poproś na priv o takie info i zdjęcia ... 🙃

Edytowane przez Master
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, jaffinio napisał(a):

proszę. 14 pro i makro z d...  w porównaniu do mi 11, który miał dedykowany aparat do makro to jest słabiutko

IMG_20240216_225807.jpg

to jest makro z 14 pro? coś słabo Ci wyszło 🙃 pobierz to które ja zrobiłem ... linki do zdjęć są w poprzednich postach ... miałeś w ogóle włączone supermacro w ustawieniach? akurat miałem mi 11 i tu się zgodzę że tryb makro był znakomity - tyle że był przeznaczony do bardzo dużych przybliżeń ... stąd akurat dla mnie trochę mało praktyczny ...

Edytowane przez Master
Opublikowano

no to podejście 2.

otoczenie: żarówka 2500lm 150cm od obiektu :D postarałem (dobrze, że nie posrałem) się jak najbardziej na korzyść 14 pro. cień przez telefon

IMG_20240216_232552.jpg

Opublikowano (edytowane)

szkoda że nikt nie wrzucił jak to wychodzi na zwykłej 14 ... bo z tego co pisał załogant Kloss rozmiarowo bardziej mu pasuje zwykła wersja niż pro ... ciekawe jak supermakro będzie wychodzić na 14 ultra ... myślę że podobnie bo tam też nie będzie dedykowanego obiektywu do makro - no ale będzie za to peryskopowy ... może kto tu wyrzuci przy okazji 🙃 ogólnie myślę że macro całkiem fajnie wychodzi ...

Screenshot_2024-02-16-23-43-26-356_com.miui.gallery-edit.jpg

Screenshot_2024-02-16-23-45-09-428_com.miui.gallery-edit.jpg

Edytowane przez Master
Opublikowano
6 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Teleobiektyw na pierwszym zdjęciu, supermakro na drugim. Xiaomi 14.

w zasadzie nie ma żadnej różnicy ... do makro specjalnie chyba ten model się nie nadaje ... 🙃

24 minuty temu, jaffinio napisał(a):

nie mamy co się naszymi telefonami cieszyć... kiedyś to było :D

no ... może jeszcze będzie 🙃 na razie trza się cieszyć tym co jest ... te odrębne obiektywy dla supermacro chyba już trochę odchodzą w przeszłość ... no i są te nakładki na obiektywy to też jakieś rozwiązanie ... nawet kosztują sensownie (np. ten co linkowalem z empiku ...)

Opublikowano
W dniu 17.02.2024 o 13:19, Kacper Skrzypek napisał(a):

Teleobiektyw na pierwszym zdjęciu, supermakro na drugim. Xiaomi 14.

IMG_20240217_131836.jpgIMG_20240217_131825.jpg

Dziękuję za zaangażowanie, ale te zdjęcia są już nieostre. Za bardzo zbliżyłeś i obiektyw nie był w stanie właściwie zogniskować punktów z pierwszego planu.
Wg mnie należy odrobinę oddalić telefon na tyle, żeby po dotknięciu ekranu w miejscu monety aparat potwierdził ostrość.

Opublikowano
6 godzin temu, Hans Kloss napisał(a):

Dziękuję za zaangażowanie, ale te zdjęcia są już nieostre. Za bardzo zbliżyłeś i obiektyw nie był w stanie właściwie zogniskować punktów z pierwszego planu.
Wg mnie należy odrobinę oddalić telefon na tyle, żeby po dotknięciu ekranu w miejscu monety aparat potwierdził ostrość.

Zrobiłem zgodnie z prośbą. Pierwsze teleobiektyw, drugie supermakro - dla mnie nie ma wielkiej różnicy, z makro może trochę jaśniejsze, ale to wygląda tak, jakby używał teleobiektywu. Bliżej już się nie da, nie wyostrzy.

IMG_20240219_191038.jpgIMG_20240219_191107.jpg

Opublikowano
W dniu 19.02.2024 o 19:12, Kacper Skrzypek napisał(a):

Zrobiłem zgodnie z prośbą. Pierwsze teleobiektyw, drugie supermakro - dla mnie nie ma wielkiej różnicy, z makro może trochę jaśniejsze, ale to wygląda tak, jakby używał teleobiektywu. Bliżej już się nie da, nie wyostrzy.

IMG_20240219_191038.jpgIMG_20240219_191107.jpg

Dziękuję bardzo.
To już wygląda dobrze. A ile tak na oko centymetrów był obiektyw od monety w trybie supermakro?