pioszczep Posted January 27, 2024 Posted January 27, 2024 Dzisiaj wskoczyła mi na telefon (POCO X5 PRO 5G) region Szwajcaria - aktualizacji systemu do Android 14 1.0.2.0.UMSEUX. Przyznam, że aktualizacja namieszała w moim telefonie i to sporo. Na ekranie z aplikacjami zniknęła mi funkcja w której po dwukrotnym przesunięciem palca w prawo od lewej krawędzi wysuwała się tacka z aplikacjami dodatkowymi. Zależy mi na niej bo miałem tam umieszczone ważne dla mnie aplikacje. W jaki sposób mogę przywrócić tą funkcję? A tak wogóle - to co to jest za wersja systemu, nigdzie nie mogę znaleźć niczego na jej temat.
marcsl Posted January 27, 2024 Posted January 27, 2024 Widzę że aktualizacja do hyperos robi więcej szkód jak pożytku.A są jakieś duże różnice między miui a hyperos i nie chodzi o wygląd,czy jest róznica w pracy telefonu,bateria,jakość zdjęć.głośność telefonu jakość rozmów itd....czy motywy są kompatybilne ?
pioszczep Posted January 27, 2024 Author Posted January 27, 2024 Zaznaczam, że jestem tylko przeciętnym i codziennym użytkownikiem telefonu a nie wybitnym specjalistą w dziedzinie. Po kilku godzinach od aktualizacji mogę jedynie stwierdzić zwiększone zużycie energii jak również bałagan m.in. w motywach. W szufladzie z aplikacjami nie są wyświetlane wszystkie zainstalowane w telefonie aplikacje które jednak wykazywane są w pozycji "pamięć" jako zainstalowane. Co do motywów to chcąc zmienić motyw na inny ukazuje się komunikat, że motyw nie jest kompatybilny z aktualnym oprogramowaniem. Do tego mój opisany w głównym poście problem.
marcsl Posted January 27, 2024 Posted January 27, 2024 Wg.mnie za szybko i na siłę xiaomi wypuściło ten swój system/nakładkę.Powinni dopracować starannie przetestować przed wypuszczeniem w obieg
pioszczep Posted January 27, 2024 Author Posted January 27, 2024 Do tego jest to jakaś "dziwna" wersja - Android 14 1.0.2.0.UMSEUX.
marcsl Posted January 27, 2024 Posted January 27, 2024 Godzinę temu, pioszczep napisał(a): Do tego jest to jakaś "dziwna" wersja - Android 14 1.0.2.0.UMSEUX. Czemu dziwna?Jest to oficjalna wersja na Europę o takiej numeracji>Widocznie nawet to zmienili.Przecież to HyperOs haha.I tak mnie korci żeby zaktualizować😀
grzegorz.lki Posted January 27, 2024 Posted January 27, 2024 3 godziny temu, pioszczep napisał(a): Do tego jest to jakaś "dziwna" wersja - Android 14 1.0.2.0.UMSEUX. Spróbuj Ustawienia -> Dodatkowe ustawienia -> Pływające okno -> Pasek boczny może to o to Tobie chodzi
pioszczep Posted January 28, 2024 Author Posted January 28, 2024 (edited) 12 godzin temu, grzegorz.lki napisał(a): Spróbuj Ustawienia -> Dodatkowe ustawienia -> Pływające okno -> Pasek boczny Owszem pokazuje się pasek boczny ale zawiera on skróty do aplikacji znajdujących się w głównej szufladzie. Pokazuje się to w malutkim paseczku z boku. Nigdzie nie widzę aplikacji które były zainstalowane i znajdowały się w "panelu" bocznym. W moim przypadku dotychczas na głównym ekranie przesunięcie palcem od lewej krawędzi w prawo otwierało Chrome. Teraz tego nie ma. Edited January 28, 2024 by pioszczep
grzegorz.lki Posted January 28, 2024 Posted January 28, 2024 To chyba bardziej chodzi o asystenta. Wejdź Ustawienia pulpit tryb asystenta. Posprawdzaj czy chodzi Tobie o asystenta Google czy asystenta HyperOS. Jeden lub drugi będzie jak na głównym pulpicie przesuniesz od lewej krawędzi ekranu w prawo
pioszczep Posted January 28, 2024 Author Posted January 28, 2024 "Wejdź Ustawienia pulpit tryb asystenta." Niestety nie mam takiej funkcji...
pioszczep Posted January 28, 2024 Author Posted January 28, 2024 Teraz dopiero zauważyłem, że nie mam nakładki MIUI ! Może przez to cały ten ambaras!?
marcsl Posted January 28, 2024 Posted January 28, 2024 9 minut temu, pioszczep napisał(a): Teraz dopiero zauważyłem, że nie mam nakładki MIUI ! Może przez to cały ten ambaras!? Bo masz HyperOs😀
marcsl Posted January 28, 2024 Posted January 28, 2024 Miui i HyperOs to to samo,czyli nakładka na androida.Wraz z aktualizacją do hyper mamy androida 14.No i zaktualizowałem do hyperos i totalny bałagan,jeszcze dużo muszą poprawić.Wkurza mnie że po rozwinięciu paska nie ma podpisu pod ikonami.Zupełny bezsens.Tak samo motywy.Pomimo zgodności z hyperos ten zgłasza problemy z kompatybilnością itd.itd....
pioszczep Posted January 28, 2024 Author Posted January 28, 2024 Ufffff. A już myślałem, że to tylko moje imaginacje. W tym układzie co dalej z problemem opisanym przeze mnie w głównym poście?
pioszczep Posted January 29, 2024 Author Posted January 29, 2024 Kolejny problem jaki zauważyłem - po zainstalowaniu kilku aplikacji nie ma ich w kieszeni z aplikacjami. Są one zainstalowane bo dostać się do nich można np. przez Sklep. Przykład - aplikacja "Żabka".
mgcompany Posted January 29, 2024 Posted January 29, 2024 Masz trzy wyjścia: - zgłaszać błędy do Xiaomi i czekać na aktualizację; - spróbować zainstalować przez (jak dobrze pamiętam) MiFlash ostatnią stabilną wersję z MIUI Global, do tego nie potrzeba odblokowanego bootloadera (więcej znajdziesz w dziale z tutorialami na głównej stronie forum); - odblokować bootloader i wgrać xiaomi.eu, które bazuje na chińskiej wersji i jest dwie wersje nowszy. Różnica w softach Global i Xiaomi.eu jest całkiem spora i zdecydowanie na plus dla modyfikowanej. Zawsze nowa wersja MIUI (a teraz HyperOS) przynosiła sporo błędów i czasem po dwóch tygodniach, czasem po miesiącu lub nawet dwóch i kilku aktualizacjach błędy usuwano, ale kto się decydował na pierwsze wydanie, ten miał czym się denerwować. Nie spodziewałbym się szybkiej aktualizacji, bo zbliża się chiński nowy rok, a to wiąże się z urlopami.
Master Posted January 29, 2024 Posted January 29, 2024 (edited) 2 godziny temu, mgcompany napisał(a): Masz trzy wyjścia: - zgłaszać błędy do Xiaomi i czekać na aktualizację; - spróbować zainstalować przez (jak dobrze pamiętam) MiFlash ostatnią stabilną wersję z MIUI Global, do tego nie potrzeba odblokowanego bootloadera (więcej znajdziesz w dziale z tutorialami na głównej stronie forum); - odblokować bootloader i wgrać xiaomi.eu, które bazuje na chińskiej wersji i jest dwie wersje nowszy. Różnica w softach Global i Xiaomi.eu jest całkiem spora i zdecydowanie na plus dla modyfikowanej. Zawsze nowa wersja MIUI (a teraz HyperOS) przynosiła sporo błędów i czasem po dwóch tygodniach, czasem po miesiącu lub nawet dwóch i kilku aktualizacjach błędy usuwano, ale kto się decydował na pierwsze wydanie, ten miał czym się denerwować. Nie spodziewałbym się szybkiej aktualizacji, bo zbliża się chiński nowy rok, a to wiąże się z urlopami. z tym zgłaszaniem do Xiaomi to życzę powodzenia 🙃 do miflasha musi być unlock ... bez unlocka możliwe że tym się da ... https://www.xiaomitool.com/V2/ i fakt ... romy CN i globalne będą miały opóźnienia ... Edited January 29, 2024 by Master
mgcompany Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 Oczywiście, że zgłaszanie do Xiaomi nie wiele daje. Gdzieś mi się obiło o oczy, że można wgrywać starsze wersje softu bez odblokowanego bootloadera, ale nie korzystam z tego, bo wszystkie mam odblokowane. Również mogę się mylić.
kris68 Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 No to wgraj z powrotem MIUI skoro masz odblokowanego fona i będziesz miał spokój. Ja cały czas co tydzień instaluje wersję DEV. HyperOS i nie narzekam. Ale każdy ma jakieś swoje ustawienia.
Master Posted January 30, 2024 Posted January 30, 2024 Godzinę temu, mgcompany napisał(a): Oczywiście, że zgłaszanie do Xiaomi nie wiele daje. Gdzieś mi się obiło o oczy, że można wgrywać starsze wersje softu bez odblokowanego bootloadera, ale nie korzystam z tego, bo wszystkie mam odblokowane. Również mogę się mylić. no oficjalnym softem bez unlocka to nie zrobisz ... przynajmniej w Xiaomi ... w Samsungach chyba tak było ... gdzieś na jakimś forum chyba xda developer znalazłem tylko info o tym Xiaomi tool i tam poczytałem co o tym piszą to chyba fajny soft jest ... awaryjnie może być przydatny ... jak Xiaomi dalej będzie kombinować z tymi unlockami to możliwe że przyjdzie nam się polubić z takimi alternatywami 🙃 a te uwagi co do softu Xiaomi to oni chyba tylko biorą z tego swojego oficjalnego community ... o ile w ogóle ... stąd my liczymy na ekipę Xiaomi eu ... i póki co dają chłopaki (i dziewczyny?) radę 👍
kris68 Posted January 31, 2024 Posted January 31, 2024 Master chyba znów od Ciebie mam tą apkę na Windows XiaoMiTool V2, wiele rzeczy można poustawiać tylko bootloader musi być otwarty.
Mateusz Jastrzębski Posted January 31, 2024 Posted January 31, 2024 Mam problem z zainstalowaniem aktualizacji na POCO X5 pro - zona ma taki sam telefon i przeprowadzilo aktualizacje. Natomiast u mnie w ogole nie wyszukuje takowej. Ktoś wie jak to ogarnąc ?
Netoper Posted January 31, 2024 Posted January 31, 2024 Wrzuć zrzut ekranu z informacji o telefonie.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Master Posted January 31, 2024 Posted January 31, 2024 to co pisał przedmówca ... pisałem tez o tym na priv ... mam nadzieję że to coś da 🙃 jakby co dawaj dalej tutaj - to więcej osób z tego skorzysta niż przez priv 🙃
pioszczep Posted February 1, 2024 Author Posted February 1, 2024 Zainstalowałem w telefonie kilka aplikacji lecz żadnej z nich nie ma w szufladzie z aplikacjami. Otworzyć można je jedynie przez Sklep Play... (?)
marcsl Posted February 3, 2024 Posted February 3, 2024 W sumie HyperOs działa stabilnie,ale uwziąłem się dzisiaj na uruchomienie dynamicznej tapety.Na pierwszy ogień poszło najnowsza czyli Moon Super Wallpaper .Po instalacji tapety i apk 3.2.0-ma-ALPHA-01191938 w miejscu gdzie powinno się znajdować i po restarcie nigdzie tego nie ma .Czy jeszcze coś trzeba wykonać?nadać jakieś uprawnienia?co jeszcze trzeba zrobić żeby uruchomić tapetę
pioszczep Posted February 3, 2024 Author Posted February 3, 2024 (edited) W dniu 1.02.2024 o 10:51, pioszczep napisał(a): Zainstalowałem w telefonie kilka aplikacji lecz żadnej z nich nie ma w szufladzie z aplikacjami. Otworzyć można je jedynie przez Sklep Play... (?) To samo miałem m.in. z aplikacją do Moon Super Wallpaper . Edited February 3, 2024 by pioszczep
marcsl Posted February 4, 2024 Posted February 4, 2024 8 godzin temu, Piotr W napisał(a): Akurat ta tapeta nie działa Nie tylko ta.Żadna z serii Super Wallpaper nie jest widziana przez system
grzegorz.lki Posted February 4, 2024 Posted February 4, 2024 A może to wina dyrektyw i przepisów unijnych, że musieli np. wywalić Super Tapety z ROM EU, bo naruszały jakieś tam przepisy odnośnie RODO. Więc może nie wina HyperOS tylko kolejnych dziwnych przepisów. Na xiaomi.eu śmiga, ale jest oparty na ROM CN VID_20240204_103708.mp4
marcsl Posted February 4, 2024 Posted February 4, 2024 Trochę to bez sensu.Jeszcze nagrywanie rozmów można zrozumieć,ale tapety?w czym to może przeszkadzać i co rodo ma do tego Godzinę temu, grzegorz.lki napisał(a): VID_20240204_103708.mp4 656.29 kB · 0 pobrań
grzegorz.lki Posted February 4, 2024 Posted February 4, 2024 5 godzin temu, marcsl napisał(a): Możliwe że tak jest.Dałem se spokój 😀 Może nie chodzi o prawa autorskie ale bardziej o jakieś dane typu lokalizacja, czytanie aplikacji itp. Nie wiem czy pamiętasz jak wchodził Mi 9 i miał jeszcze dialer Xiaomi i aplikację sms Xiaomi a także Motywy takie jak na chińskim ROM, a pół roku później wychodziła seria Mi 9T/Pro i już z dialerem Google, aplikacją Google do sms i bez aplikacji motywy, bo miały dostęp do za dużej ilości wrażliwych danych. Potem dla ROM global wyszła podobna aplikacja motywy trochę okrojona względem chińskiej wersji. Więc może chodzić o jakieś restrykcje.
Recommended Posts