Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dzisiaj wskoczyła mi na telefon (POCO X5 PRO 5G) region Szwajcaria - aktualizacji systemu do  Android 14 1.0.2.0.UMSEUX. Przyznam, że aktualizacja namieszała w moim telefonie i to sporo. Na ekranie z aplikacjami zniknęła mi funkcja w której po dwukrotnym przesunięciem palca w prawo od lewej krawędzi wysuwała się tacka z aplikacjami dodatkowymi. Zależy mi na niej bo miałem tam umieszczone ważne dla mnie aplikacje. W jaki sposób mogę przywrócić tą funkcję? A tak wogóle - to co to jest za wersja systemu, nigdzie nie mogę znaleźć niczego na jej temat.  

Screenshot_2024-01-27-12-51-43-997_com.android.settings.jpg

Posted

Widzę że aktualizacja do hyperos robi więcej szkód jak pożytku.A są jakieś duże różnice między miui a hyperos i nie chodzi o wygląd,czy jest róznica w pracy telefonu,bateria,jakość zdjęć.głośność telefonu jakość rozmów itd....czy motywy są kompatybilne ?

Posted

Zaznaczam, że jestem tylko przeciętnym i codziennym użytkownikiem telefonu a nie wybitnym specjalistą w dziedzinie. Po kilku godzinach od aktualizacji mogę jedynie stwierdzić zwiększone zużycie energii jak również bałagan m.in. w motywach. W szufladzie z aplikacjami nie są wyświetlane wszystkie zainstalowane w telefonie aplikacje które jednak wykazywane są w pozycji "pamięć" jako zainstalowane. Co do motywów to chcąc zmienić motyw na inny ukazuje się komunikat, że motyw nie jest kompatybilny z aktualnym oprogramowaniem. Do tego mój opisany w głównym poście problem.

Posted

Wg.mnie za szybko i na siłę xiaomi wypuściło ten swój system/nakładkę.Powinni dopracować starannie przetestować przed wypuszczeniem w obieg

Posted
Godzinę temu, pioszczep napisał(a):

Do tego jest to jakaś "dziwna" wersja - Android 14 1.0.2.0.UMSEUX.

Czemu dziwna?Jest to oficjalna wersja na Europę o takiej numeracji>Widocznie nawet to zmienili.Przecież to HyperOs haha.I tak mnie korci żeby zaktualizować😀

Posted
3 godziny temu, pioszczep napisał(a):

Do tego jest to jakaś "dziwna" wersja - Android 14 1.0.2.0.UMSEUX.

Spróbuj Ustawienia -> Dodatkowe ustawienia -> Pływające okno -> Pasek boczny

może to o to Tobie chodziScreenshot_2024-01-27-23-28-13-583_com_miui.freeform.thumb.jpg.5efde7352c9ac27761d0139974ee588e.jpg

Posted (edited)
12 godzin temu, grzegorz.lki napisał(a):

Spróbuj Ustawienia -> Dodatkowe ustawienia -> Pływające okno -> Pasek boczny

Owszem pokazuje się pasek boczny ale zawiera on skróty do aplikacji znajdujących się w głównej szufladzie. Pokazuje się to w malutkim paseczku z boku. Nigdzie nie widzę aplikacji które były zainstalowane i znajdowały się w "panelu" bocznym. W moim przypadku dotychczas na głównym ekranie przesunięcie palcem od lewej krawędzi w prawo otwierało Chrome. Teraz tego nie ma.

Edited by pioszczep
Posted

To chyba bardziej chodzi o asystenta.

Wejdź Ustawienia pulpit tryb asystenta.

Posprawdzaj czy chodzi Tobie o asystenta Google czy asystenta HyperOS.

Jeden lub drugi będzie jak na głównym pulpicie przesuniesz od lewej krawędzi ekranu w prawo

Posted
9 minut temu, pioszczep napisał(a):

Teraz dopiero zauważyłem, że nie mam nakładki MIUI ! Może przez to cały ten ambaras!?

Bo masz HyperOs😀

Posted

Miui i HyperOs to to samo,czyli nakładka na androida.Wraz z aktualizacją do hyper mamy androida 14.No i zaktualizowałem do hyperos i totalny bałagan,jeszcze dużo muszą poprawić.Wkurza mnie że po rozwinięciu paska nie ma podpisu pod ikonami.Zupełny bezsens.Tak samo motywy.Pomimo zgodności z hyperos ten zgłasza problemy z kompatybilnością itd.itd....

Posted

Ufffff. A już myślałem, że to tylko moje imaginacje. W tym układzie co dalej z problemem opisanym przeze mnie w głównym poście?

Posted

Kolejny problem jaki zauważyłem - po zainstalowaniu kilku aplikacji nie ma ich w kieszeni z aplikacjami. Są one zainstalowane bo dostać się do nich można np. przez Sklep. Przykład - aplikacja "Żabka".

Posted

Masz trzy wyjścia:
- zgłaszać błędy do Xiaomi i czekać na aktualizację;
- spróbować zainstalować przez (jak dobrze pamiętam) MiFlash ostatnią stabilną wersję z MIUI Global, do tego nie potrzeba odblokowanego bootloadera (więcej znajdziesz w dziale z tutorialami na głównej stronie forum);
- odblokować bootloader i wgrać xiaomi.eu, które bazuje na chińskiej wersji i jest dwie wersje nowszy. Różnica w softach Global i Xiaomi.eu jest całkiem spora i zdecydowanie na plus dla modyfikowanej.

Zawsze nowa wersja MIUI (a teraz HyperOS) przynosiła sporo błędów i czasem po dwóch tygodniach, czasem po miesiącu lub nawet dwóch i kilku aktualizacjach błędy usuwano, ale kto się decydował na pierwsze wydanie, ten miał czym się denerwować. Nie spodziewałbym się szybkiej aktualizacji, bo zbliża się chiński nowy rok, a to wiąże się z urlopami.

Posted (edited)
2 godziny temu, mgcompany napisał(a):

Masz trzy wyjścia:
- zgłaszać błędy do Xiaomi i czekać na aktualizację;
- spróbować zainstalować przez (jak dobrze pamiętam) MiFlash ostatnią stabilną wersję z MIUI Global, do tego nie potrzeba odblokowanego bootloadera (więcej znajdziesz w dziale z tutorialami na głównej stronie forum);
- odblokować bootloader i wgrać xiaomi.eu, które bazuje na chińskiej wersji i jest dwie wersje nowszy. Różnica w softach Global i Xiaomi.eu jest całkiem spora i zdecydowanie na plus dla modyfikowanej.

Zawsze nowa wersja MIUI (a teraz HyperOS) przynosiła sporo błędów i czasem po dwóch tygodniach, czasem po miesiącu lub nawet dwóch i kilku aktualizacjach błędy usuwano, ale kto się decydował na pierwsze wydanie, ten miał czym się denerwować. Nie spodziewałbym się szybkiej aktualizacji, bo zbliża się chiński nowy rok, a to wiąże się z urlopami.

z tym zgłaszaniem do Xiaomi to życzę powodzenia 🙃

do miflasha musi być unlock ...

bez unlocka możliwe że tym się da ...

https://www.xiaomitool.com/V2/

i fakt ... romy CN i globalne będą miały opóźnienia ...

Edited by Master
Posted

Oczywiście, że zgłaszanie do Xiaomi nie wiele daje. :) Gdzieś mi się obiło o oczy, że można wgrywać starsze wersje softu bez odblokowanego bootloadera, ale nie korzystam z tego, bo wszystkie mam odblokowane. Również mogę się mylić.

Posted

No to wgraj z powrotem MIUI skoro masz odblokowanego fona i będziesz miał spokój. Ja cały czas co tydzień instaluje wersję DEV.  HyperOS i nie narzekam. Ale każdy ma jakieś swoje ustawienia.

Posted
Godzinę temu, mgcompany napisał(a):

Oczywiście, że zgłaszanie do Xiaomi nie wiele daje. :) Gdzieś mi się obiło o oczy, że można wgrywać starsze wersje softu bez odblokowanego bootloadera, ale nie korzystam z tego, bo wszystkie mam odblokowane. Również mogę się mylić.

no oficjalnym softem bez unlocka to nie zrobisz ... przynajmniej w Xiaomi ... w Samsungach chyba tak było ... gdzieś na jakimś forum chyba xda developer znalazłem tylko info o tym Xiaomi tool i tam poczytałem co o tym piszą to chyba fajny soft jest ... awaryjnie może być przydatny ... jak Xiaomi dalej będzie kombinować z tymi unlockami to możliwe że przyjdzie nam się polubić z takimi alternatywami 🙃 a te uwagi co do softu Xiaomi to oni chyba tylko biorą z tego swojego oficjalnego community ... o ile w ogóle ... stąd my liczymy na ekipę Xiaomi eu ... i póki co dają chłopaki (i dziewczyny?) radę 👍

Posted

Master  chyba  znów od Ciebie mam tą apkę na Windows XiaoMiTool V2, wiele rzeczy można poustawiać tylko bootloader musi być otwarty.

Screenshot_1.jpg

Posted

to co pisał przedmówca ... pisałem tez o tym na priv ... mam nadzieję że to coś da 🙃 jakby co dawaj dalej tutaj - to więcej osób z tego skorzysta niż przez priv 🙃

Posted

Zainstalowałem w telefonie kilka aplikacji lecz żadnej z nich nie ma w szufladzie z aplikacjami. Otworzyć można je jedynie przez Sklep Play... (?)

Posted

W sumie HyperOs działa stabilnie,ale uwziąłem się dzisiaj na uruchomienie dynamicznej tapety.Na pierwszy ogień poszło najnowsza czyli Moon Super Wallpaper .Po instalacji tapety i apk  3.2.0-ma-ALPHA-01191938   w miejscu gdzie powinno się znajdować i po restarcie nigdzie tego nie ma .Czy jeszcze coś trzeba wykonać?nadać jakieś uprawnienia?co jeszcze trzeba zrobić żeby uruchomić tapetę

Posted (edited)
W dniu 1.02.2024 o 10:51, pioszczep napisał(a):

Zainstalowałem w telefonie kilka aplikacji lecz żadnej z nich nie ma w szufladzie z aplikacjami. Otworzyć można je jedynie przez Sklep Play... (?)

To samo miałem m.in. z aplikacją do Moon Super Wallpaper .

Edited by pioszczep
Posted
8 godzin temu, Piotr W napisał(a):

Akurat ta tapeta nie działa 

Nie tylko ta.Żadna z serii Super Wallpaper nie jest widziana przez system

Posted

A może to wina dyrektyw i przepisów unijnych, że musieli np. wywalić Super Tapety z ROM EU, bo naruszały jakieś tam przepisy odnośnie RODO.

Więc może nie wina HyperOS tylko kolejnych dziwnych przepisów.

Na xiaomi.eu śmiga, ale jest oparty na ROM CN

Posted
5 godzin temu, marcsl napisał(a):

Możliwe że tak jest.Dałem se spokój 😀

Może nie chodzi o prawa autorskie ale bardziej o jakieś dane typu lokalizacja, czytanie aplikacji itp.

Nie wiem czy pamiętasz jak wchodził Mi 9 i miał jeszcze dialer Xiaomi i aplikację sms Xiaomi a także Motywy takie jak na chińskim ROM, a pół roku później wychodziła seria Mi 9T/Pro i już z dialerem Google, aplikacją Google do sms i bez aplikacji motywy, bo miały dostęp do za dużej ilości wrażliwych danych. Potem dla ROM global wyszła podobna aplikacja motywy trochę okrojona względem chińskiej wersji.

Więc może chodzić o jakieś restrykcje.