Skocz do zawartości
  • 0

Redmi Note 11s MIUI 14 zawijanie tekstu problem

Pytanie

Opublikowano

Cześć, jestem zrezygnowany, kupilem Note 11s, telefon dziala sprawnie, tego nie mozna mu odmowic, ale czy ktos mial problem z zawijaniem opisow aplikacji w ustawieniu 5x6? Na poprzednim telefonie wszystko sie miescilo bez problemu w jednym rzedzie, tutaj jest zawiajanie ostatnie lub dwoch ostatnich liter. Zupelnie bez sensu, czy jest mozliwosc wymuszenia opisu w jednej linii (bo widac ze miejsce jest, np. miedzy whatsapp'em a messanger'em), ewentualnie zeby nazwy byly przyciete z wielokropkiem ... ?

image.thumb.jpeg.cfc1d4fc5ea4fd1566152df22fc114f3.jpeg

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
7 minut temu, PanDe napisał(a):

Cześć, jestem zrezygnowany, kupilem Note 11s, telefon dziala sprawnie, tego nie mozna mu odmowic, ale czy ktos mial problem z zawijaniem opisow aplikacji w ustawieniu 5x6? Na poprzednim telefonie wszystko sie miescilo bez problemu w jednym rzedzie, tutaj jest zawiajanie ostatnie lub dwoch ostatnich liter. Zupelnie bez sensu, czy jest mozliwosc wymuszenia opisu w jednej linii (bo widac ze miejsce jest, np. miedzy whatsapp'em a messanger'em), ewentualnie zeby nazwy byly przyciete z wielokropkiem ... ?

image.thumb.jpeg.cfc1d4fc5ea4fd1566152df22fc114f3.jpeg

najprostsze i najszybsze rozwiązanie - wyłączyć podpisy 🙃 wygląda ikon aplikacji i tak zna się na pamięć a dużo ładniej i estetyczniej wszystko będzie wyglądać ... jak tylko pojawiła się ta opcja od razu z tego skorzystałem i od lat praktykuje ... no albo kombinować z tą siatką ... jako takich opcji w systemie które by to rozwiązały to nie ma ... chyba że może jakimś alternatywnym launcherem? tu nie wiem bo nie korzystałem nie korzystam i korzystać nie będę 🙃 ale pokombinować można 🙃

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Dzieki za odpowiedz i masz racje wiekszosc apek zna sie na pamiec i nie trzeba podpisow, ale ja nawet jak mam podpisy to nie zawsze jestem w stanie znalezc czego szukam (szczegolnie apki google'a nie zawsze maja oczywiste ikony).

Kurcze z ta 'siatka' jak celnie to nazwales tez sie nameczylem zeby idealnie wcelowac apki, w oppo byl 'magnes' i same wskakiwaly, tutaj potrafia sie rozsypac przy restartowaniu telefonu bo w domysle ustawia 4x6, pozniej zmienia na 5x6 ale te apki ktore byly w prawej kolumnie i sie nie zmiescily w 4x6 wypadaja i juz nie wracaja na miejsce (trzzeba zablokowac uklad ekranu).

Kurcze, w moim stary Note 5A Prime normalnie to dzialalo, opisy aplikacji byly dociete, w Oppo A52 'siatka' jest duzo szersza od ikony, a tutaj trzeba dac super duze ikony, tak zeby nie bylo miejsca na druga linijke tekstu i dopiero wtedy docina :(

Szczesliwie, to nie moj telefon, wiec tez nie moja decyzja czy zostaje czy wraca do xiaomi, ale oczy mnie bola jak ostatnia litera jest w drugiej linii.

• 0
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, PanDe napisał(a):

Dzieki za odpowiedz i masz racje wiekszosc apek zna sie na pamiec i nie trzeba podpisow, ale ja nawet jak mam podpisy to nie zawsze jestem w stanie znalezc czego szukam (szczegolnie apki google'a nie zawsze maja oczywiste ikony).

Kurcze z ta 'siatka' jak celnie to nazwales tez sie nameczylem zeby idealnie wcelowac apki, w oppo byl 'magnes' i same wskakiwaly, tutaj potrafia sie rozsypac przy restartowaniu telefonu bo w domysle ustawia 4x6, pozniej zmienia na 5x6 ale te apki ktore byly w prawej kolumnie i sie nie zmiescily w 4x6 wypadaja i juz nie wracaja na miejsce (trzzeba zablokowac uklad ekranu).

Kurcze, w moim stary Note 5A Prime normalnie to dzialalo, opisy aplikacji byly dociete, w Oppo A52 'siatka' jest duzo szersza od ikony, a tutaj trzeba dac super duze ikony, tak zeby nie bylo miejsca na druga linijke tekstu i dopiero wtedy docina :(

Szczesliwie, to nie moj telefon, wiec tez nie moja decyzja czy zostaje czy wraca do xiaomi, ale oczy mnie bola jak ostatnia litera jest w drugiej linii.

ogólnie zawsze uważałem że jest zbyt mało opcji do ustawiania tego typu rzeczy ... mamy to co mamy i trzeba sobie jakiś radzić ... ustawienia tej siatki przydają mi się np do ustawiania widżetów obok siebie ... i masz rację - takie pojedyncze litery w innych rzędach wyglądają kiepsko ... niechlujnie ... dziwnie ... jak zwał tak zwał 🙃 teraz w nowym hyper os w końcu można wyłączyć też podpisy w rozwijalnym menu ustawień i przy ikonach co np. mi bardzo odpowiada ... tam też część była statyczna część się przewijała jakos takie to dziwne ... ogólnie jestem zdania że te podpisy pod ikonkami powinniśmy mieć możliwość wpisywania samemu - to i tak tylko etykieta która jest dla nas - a skoro jest dla nas to czemu nie mamy mieć na to wpływu ... 🙃 no ale to może kiedyś ... 

Screenshot_2024-01-12-20-09-57-966_com.miui.home.jpg

Screenshot_2024-01-12-20-09-51-770_com.miui.home.jpg

Screenshot_2024-01-12-20-22-32-253_com.miui.home.jpg

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Wlasnie to sprawdzalem bo sam bym sobie skrocil do WhatsA... i Msnger czy cos w ten desen, ale to jest nieedytowalne. 

Probowalem tez zmienic czcionke bo na Oppo i Realme mam Roboto ale w motywach tam jest 7 roznych roboto i zaden nie wyglada jak ten z Oppo/Realme 😕 Dodatkowo sprawdzilem i przy dowolnej wielkosci czcionki Realme docina opis i zostawia wielokropek. 

Ehhh szkoda z powodu takiej glupoty zwracac, a z drugiej strony wiem ze zawsze bedzie mnie to kłuło w oczy. Dobrze zakładam, że wszystkie Xiaomi (czyli Xiaomi, POCO, Redmi) będą miały ten sam problem, bo wszystkie mają nakładkę MIUI? Jeśli tak, to będę musiał omijać całą markę, albo nauczyć się zgadywać co jest pod daną ikoną :o

EDIT: Jeszcze zapytam bo odnosnie zmiany nazwy aplikacji znalazlem filmik od majfrenda, pokazujacy jak edytuje nazwy apek uzywajac Nova Launcher. Czy zmiana launcher'a moze miec wplyw na sposob w jaki jest zawijany tekst? Czy wtedy wszystkie wtyczki MIUI sa zastepowane tymi z launcher'a czy launcher to jest tylko graficzna zmaina wygladu?

Edytowane przez PanDe
  • 0
Opublikowano (edytowane)

nowe modele już nie mają miui ... tylko hyperos ... wiesz ogólnie chyba jesteś tu pierwszą osobą - poza moim skromnym bytem ... która narzekała na opisy pod ikonami i na sposób ich wyświetlania 🙃 ja już z półtora roku temu ten temat rozwinąłem ... uznano powszechnie że się czepiam i tyle wyszło z tych moich narzekań 🙃 widocznie nikomu to nie przeszkadza / nikt na to nie zwraca uwagi / nie da się tego zrobić w praktyce / są ważniejsze tematy do poprawy ... tu niepotrzebne skreślij 🙃 obecna sytuacja jaka jest to dla mnie pewien kompromis bo jestem w stanie dostępnymi ustawieniami (tj tzw. siatka + możliwość wyłączenia podpisów) zrobić tak jak mi odpowiada ... jest nieźle ale mam nadzieję że coś w tym temacie się rozwinie w przyszłości 🙃

ps. a może da się radę pokombinować z innym zestawem ikon i ich wielkością - bo to też można regulować ... no i plus do tego czcionki ich wielkość i grubość i da się znaleźć jakiś sensowny komplet ustawień żeby nie było tych szpetnych końcowek?

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

No ja w X 13 mam ustawione 6x5 i się nie burze podpisami, wystarczy początek, tak jak napisaliście, człowiek zna apki na pamięć.

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Master ooops! to ja juz zdazyelm sie drugiego dnia pozalic na forum i wyslac zapytanie do tech supportu jak to zmienic bo na chat bylo juz za pozno.

da sie to 'wyregulowac' wielkoscia ikon, ale to wtedy jest jeszcze wieksza klaunada, bo ikony musza byc bardzo duze, tak zeby pod nimi bylo miejsce na tylko jedna linijke tekstu i wtedy skraca nazwe dodajac ... ewentualnie, moge jesli mozna podmieniac ikony to moze sa takie z tlem, ktore juz zajmuja cale pole na tekst i skracaja opisy, poszukam

@kris68 co masz na mysli ze "wystarczy początek"? masz na mysli początek nazwy apki? gdyby tak mozna bylo ustawic u mnie to byloby idealnie. Ja niestety jestem oburzony tym wygladem, tak jak napisal @Master wyglada to co najmniej niechlujnie i skoro dalo sie to ogarnac w modelu z 2017 roku (5A Prime) i pozniej w kazdym innym modelu, to nie bardzo rozumiem dlaczego po tylu latach rozwoju nie moze byc wyboru pelnych nazw z zawijaniem, albo skroconych do jednej linijki. Oczywiscie pytanie do Xiaomi development team.

EDIT: z ciekawosci jeszcze zobaczylem co to ten hyperOS i czy jest szansa zeby to wprowadzili na Note 11s, wszedlem na oficjalna strone miuipolska (https://miuipolska.pl/hyperos-1-0-23-11-8-dev/) i prychlem strasznie

image.thumb.jpeg.ad9c8b46ee9c68eb7922c44aa34d0ce6.jpeg

alez oni tam musza miec wywalone na to ...

EDIT 2: jeszcze dorzuce tutaj, zeby mnie mnozyc postow, sprobowalem tego trybu bez podpisow. Jedyny mozliwy uklad ekranu w tym trybie to 4x7, dzieki czemu ... moglem jeszcze raz ukladac wszystkie ikony na ekranach bo rozpierniczylo mi caly uklad i wywalilo piaty rzad na osobny ekran. Odnosze wrazenie, ze Xiaomi zrobilo to celowo, bo nie znajduje innego wytlumaczenia, wszedzie dziala to tak samo, oni jedyni postanowili to rozpierniczyc.

Edytowane przez PanDe
  • 0
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, PanDe napisał(a):

@kris68 czyli rozumiem, ze u Ciebie przycina nazwe apki kiedy sie nie miesci w jednym wierszu? tez masz nakladke MIUI14 czy cos innego?

Krzysiek ma hyperos ... to samo co u mnie ... o tym żeby spróbować inny launcher już pisałem ... jakie korzyści i jakie biedy z tego wynikną to już sam musisz doświadczyć 🙃 to będzie operacja na żywym organizmie ... w tym wypadku Twoim ... przyznam że się tym nie bawiłem stąd nie chcę Cię panie Kolego wprowadzić w błąd ... może poszukać ogólnie infa jakie są polecane te launchery do miui i da się znaleźć jakieś printscreeny czy filmiki na jutubie ... to może jak raz coś Ci podpasuje ... też nie wykluczam że może być do tego potrzebny root ... ja jestem zwolennikiem minimalizmu i nie lubię jak w telefonie jest za dużo obcego syfu ... stąd unikam różnych rzeczy które wpływają mocno na sprawy krytyczne dla systemu ... było już przez to masa problemów i ludzie tu wylewali wiadra pomyj na Xiaomi miui czy ekipę Xiaomi eu ... potem okazywało się że sami narobili sobie problemów waląc stosy apek które jedne drugim mieszały w ustawieniach a do tego jeszcze zmieniały funkcjonalności systemowe ... akurat dokładnie odwrotne podejście ma Krzychu - i chyba jakiś to ogarnia ... jak? nie wiem 🙃 chociaż on chyba też nie korzysta z customowych launcherow ... ale to już pytanie do niego ... 🙃

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

Wrzuć Nova Launcher, ustawiasz siatkę jak chcesz, ustawiasz wielkość ikon liter, tekst jest ucinamy jeśli nie mieści się w jednej linii.
Można bez problemu zmieniać nazwę ikony.

Jeśli Ci się nie spodoba to w każdej chwili możesz wrócić do fabrycznego launchera
2631caf436fe16dfcc6e0b41f43f13d8.jpgd0592197c766304d792fbb710f3c39ca.jpg

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

PanDe no faktem jest, jak powiedział Master, że ja mam dużo dziwnych rzeczy w systemie, z tym , że przyjąłem taką zasadę, ze co jakiś czas w trakcie wprowadzania nowych, hmm drażliwych rzeczy robię kopię systemu, żeby w razie czego, przywrócić normalny prosty obraz bez żadnych niebezpiecznych dodatków. Netoper dobrze Ci radzi to powinno rozwiązać twoje problemy. A co do podpisów pod apkami mam zawsze aktualny HyperOS DEV , siatkę 6x5 i tak mi podpisuje aplikacje.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za wszystkie rady, chwilowo testuje 4x6 i tam juz nie ma problemu z nazwami, sprobuje z tym launcherem, ktory polecil @Netoper

@Netoper jesli uzywasz Nova launcher 7 to poradz mi prosze czy jest mozliwosc wlaczenia dymkow powiadomien dla aplkacji. Szukalem w necie i pomimo prob roznych ustawien nic nie dziala. Najlepij gdyby dymki byly z licznikiem, ale od biedy wystarczy sam dymek jak w motoroli.

Edytowane przez PanDe
  • 0
Opublikowano

pardon za podbijanie postow, ale wszelkie rady w spawie dymkow powiadomien na nakladce nova launcher mile widziane, ostatnia rzecz do poprawienia po Xiaomi zostala, pozniej mozna uzywac telefonu :)

• 0
Opublikowano

Mam włączeone plakietki powiadomień (w ustawieniach telefonu), ale przez nakładkę nie mam tych kółek przy aplikacji, pokazujących licznik nowych, nieprzeczytanych wiadomości. Nie mogę znaleźć tej funkcji w nova launcher.

• 0
Opublikowano

Dzięki, już wiem dlaczego nie mogłem tego znaleźć, bo funkcja jest płatna 19zł :) nie ma to jak dopłacać za podstawową funkcjonalność telefonu.

• 0
Opublikowano

Aaa, no o tym nie pomyślałem, ja pro mam od dawien dawna i uleciało z głowy że niektórych funkcji nie ma w podstawowej wersji.
Swoją drogą ja zanabyłem jak było 6 czy 8 zł, a teraz te 19 to spory przeskok (inflacja zapewne )

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

@PanDe w ostatnim roku Nova Launcher pro dość często był przeceniony na 0zł (free) ja tak upolowałem w sierpniu.

Proponuję albo wersję pro dodać do listy życzeń w Google Play i sprawdzać czy jest promo albo zainstalować AppSales i ustawić sobie alert na tą aplikację.

• 0
Opublikowano
W dniu 18.01.2024 o 06:29, grzegorz.lki napisał(a):

w ostatnim roku Nova Launcher pro dość często był przeceniony na 0zł (free) ja tak upolowałem w sierpniu.

Zawsze na Boże Narodzenie jest zniżka, nie wiem jak z Wielkanocnymi warto sprawdzać.