Skocz do zawartości
  • 0

MiFlash nie mam widocznego urządzenia

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Witam,

zakupiłem 12 PRO i odblokowałem bootloader, chciałem wgrać ROM, ale po włączeniu debugowania wejściu w fastboot mam puste okno w MiFlash, nie widać w ogóle urządzenia... z cmd normalnie komp widzi telefon, XiaomiADBFastbootTools widzi telefon, w menadżerze urządzeń jest wszystko ok. Sterowniki zainstalowane, robię przez ori kabel i nie mam pomysłu o co chodzi? adb reboot-bootloader nie pomaga, usunąłem sterowniki wyłączyłem podpisywanie sterowników, ponownie zainstalowałem i lipton...

mam win10x64

Bez tytułu.png

Edytowane przez Adam Stachyra

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

A tak z ciekawości jeszcze zapytam; kupiłeś chiński telefon i odblokowałeś BL by wgrać globalny standardowy rom ? W jakim celu ?

Edytowane przez Test
  • 0
Opublikowano (edytowane)

telefon eu, chciałem wgrać IN bo tam nagrywanie rozmów jest możliwe, teraz przekombinowałem... po cmd odpaliłem flash_all wszystko pokazywało OKAY przeleciało do końca i bootloop na fastboot mam...

przeniesienie na C nic nie daje

Edytowane przez Adam Stachyra
  • 0
Opublikowano

Ach rozumiem teraz ;) Jeśli o MiFlash chodzi, to już nie mam pomysłu, poradził bym Ci jeszcze zmianę portu USB, ale skoro w oknie CMD normalnie widać telefon, to dziwne że w programie nie.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Adam Stachyra napisał(a):

[...]

jest sposób żeby go wskrzesić?

To właśnie jest ten sposób ;) Niestety poza nim, to chyba możesz do rodzimego serwisu MiCenter wysłać, na pewno dadzą radę.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Haha, na pewno to zrobią, zwłaszcza że piszemy na forum tego serwisu ;) A tak poważnie, to myślałem o płatnej usłudze w mi center, wgrają ci nawet od razu ten rom z nagrywaniem rozmów, który chcesz. Nie wiem ile to kosztuje, ale jeśli nie zadziała wspomniana wyżej reanimacja, to i tak będzie pewnie taniej niż jak w oryginalnym serwisie Xiaomi, jeśli zobaczą że kombinowałeś i masz odblokowany BL. To od razu kwalifikuje się do utraty gwarancji, a w Mi center z tego co wiem, nie wnikają, bo przecież na wgranie innego romu i tak musi być BL odblokowany 

Edytowane przez Test
  • 0
Opublikowano

Na W7 i W10 procesory Intela działa bezproblemowo, w sumie na 4 różnych sprzętach.
Na W11 nie sprawdzałem, ale trochę wpisów było że potrafi się nie dogadać.

Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka

Jeszcze coś mi się kojarzy o instalacji pakietów SDK, ale czy to chodzi o miflasha czy innego scenariusza to nie mam pewności.

Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

Wygląda że próbujesz zainstalować rom nie od tego modelu telefonu.
Trza pobrać rom w formacie fastboot/tgz , wypakować go 2razy aż pokażą się foldery, no i wtedy w miflash wskazujesz do niego ściezkę dostępu.
.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

Tak i to na każdym zrzucie ekranu widoczny jest komunikat o niezgodności romu z modelem telefonu. Nie wydaje mi się, byś wrzucał takie screeny specjalnie, więc wygląda na to, że chyba nie do końca wiesz co robisz, bo dopasowanie odpowiedniego romu do modelu telefonu to raczej fundamentalna podstawowa sprawa.

• 0
Opublikowano

Od początku dobrze wybrałem wersję ROM. Problem leżał w win10. Po zainstalowaniu win7 był inny problem ale ostatecznie poszło z miflash po zaktualizowaniu systemu win7. Brakowało bibliotek win7.

• 0
Opublikowano (edytowane)

na przyszłość odpuść MiFlash i wgraj soft używając Minimal ADB and Fastboot. Na necie są instrukcje ale w dużym skrócie:

1) instalujesz minimal adb and fastboot i cały folder kopiujesz bezpośrednio na dysk c:\ z prostą nazwą np "indonezja"

2) ściągasz soft który chcesz wgrać i to rozpakowujesz bodaj 2x (tak byś miał pliki flash_all.bat itd)

3) kopiujesz zawartość tego folderu i wklejasz do katalogu indonezja z ptk1

4) prawym klawiszem myszy na "flash_all_lock.bat - czyli wgrywanie wraz z zablokowaniem BL) i uruchom jako administrator

Tu przykładowy filmik

Edytowane przez pl_shibby