QQxQ Opublikowano 23 Listopada 2023 Opublikowano 23 Listopada 2023 Pytanie, jeśli zamówię wersję EN/CHN to jest tam sklep google jeśli nie to normalnie go zainstaluję ? Wszystkie nasze aplikacje będą działać? Co z Płatnościami zbliżeniowymi google pay itp. Może ktoś się orientuje czy MI8 CHN obsługuje jakieś pasma GSM/LTE których nie obsługuje 14 CHN? Zatrzymałem się na MI8 CHN/EN + Xiaomi EU, tu nie było problemu z odblokowaniem itp. w 14 na tą chwilę jest ciężkie do zrobienia, stąd moje pytania.
DMK Opublikowano 24 Listopada 2023 Opublikowano 24 Listopada 2023 Mam pytanie do was, jako użytkowników Xiaomi 14 w wersji chińskiej. Jak oceniacie łączność i działanie telefonu bez B20? Jak sprawuje wam się telefon poza miastem, na terenach wiejskich? Jestem w Nju i korzystając z polecanego tutaj programu NetMonster wychodzi, że na obecnym telefonie na obszarach wiejskich telefon łączy się z siecią na paśmie B20 (800). Pytanie jest takie czy jeśli kupię Xiaomi z chin to będę miał zasięgu? Zdarzają wam się takie sytuacje?
Kacper Skrzypek Opublikowano 24 Listopada 2023 Autor Opublikowano 24 Listopada 2023 U mnie zazwyczaj jest OK, ale nadajnik w mojej miejscowości nie ma tylko LTE B20.
Netoper Opublikowano 24 Listopada 2023 Opublikowano 24 Listopada 2023 Problem będzie tam gdzie jedynie B20 funkcjonuje, więc pytanie jak to u innych działa jest takie nie wystrzelone, musisz sam w okolicach w których się poruszasz sprawdzić pokrycie pasm.Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka
DMK Opublikowano 24 Listopada 2023 Opublikowano 24 Listopada 2023 Tak jak napisałem, są miejsca w których NetMonster pokazuje mi połączenie LTE-A 800, a już kawałek dalej widzę agregację kilku innych pasm. Czyli mogą pojawiać się dziury w poryciu. Chyba trzeba zaryzykować i sprawdzić to na własnej skórze. Dziękuję za odpowiedzi.
Master Opublikowano 24 Listopada 2023 Opublikowano 24 Listopada 2023 28 minut temu, DMK napisał(a): Tak jak napisałem, są miejsca w których NetMonster pokazuje mi połączenie LTE-A 800, a już kawałek dalej widzę agregację kilku innych pasm. Czyli mogą pojawiać się dziury w poryciu. Chyba trzeba zaryzykować i sprawdzić to na własnej skórze. Dziękuję za odpowiedzi. B20 ma po prostu większe pokrycie terenu z racji niższej częstotliwości ... to chyba około 10 km kwadratowych wokoło nadajnika ... natomiast wyższe częstotliwości to coś około 5 km kwadratowych ... więc jak nadajniki są rozmieszczone dość daleko od siebie to w określonych miejscach właśnie może pojawić się taka "dziura" ... ogólnie chyba nie ma za dużo już tylko takich nadajników które obsługują tylko pasmo B20 ... choć mogę się mylić ... no i nasycenie nadajnikami jest na pewno dużo lepsze jak kiedyś bo operatorzy sukcesywnie te dziury w pokryciu łatali ...
Netoper Opublikowano 24 Listopada 2023 Opublikowano 24 Listopada 2023 Łatali na zasadzie tam gdzie mają z tego pieniądz Jest sporo miejsc gdzie dolatuje tylko B20, i to nawet w samej wawie np w budynkach.Po za miastem też są obszary że nic innego nie złapie jak B20. Fakt że procentowo to mamy ładnie Polskę pokrytą ale diabeł tkwi w szczegółach, bo pokrycie pokryciem tylko właśnie chodzi jakimi pasmami w jakich lokalizacjach/miejscach mamy pełen zakres pasm.Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka
michals19s Opublikowano 24 Listopada 2023 Opublikowano 24 Listopada 2023 Hej, mój Xiaomi 14 przyszedł parę dni temu, musiałem 3 dni czekać na odblokowanie bootloadera, dziś się w końcu udało, wielkie podziękowania dla Pana Kacpera który pomógł z odblokowanie. Trzeba było trochę się z tym ponawiać ale się udało. Oczywiście wyśle pewną kwotę na wsparcie strony, bo robicie naprawdę fajna robotę a nie macie z tego za wiele. Więc również zachęcam inneosoby o wsparcie strony, tak naprawdę sporo oszczędzamy na CN wersji telefonu, a mały datek zawsze pomoże stronie w rozwoju dodaje kilka zdjęć telefonu. Co mogę o nim powiedzieć?? Trochę mały jak dla mnie, moje mi9 jest trochę większe od niego co było dla mnie zaskoczeniem, aż pomyślałem że trochę żałuję że nie wziąłem 14pro druga sprawa trochę za bardzo przypomina mi z wyglądu iphona, tak naprawdę więcej będę mógł powiedzieć jak już będę miał zainstalowany system eu 1
Master Opublikowano 24 Listopada 2023 Opublikowano 24 Listopada 2023 (edytowane) mi 9 to w zasadzie ta sama przekątna ... może ma minimalnie inna proporcje ekranu ... stąd to wrażenie 🙃 u mnie będzie większa różnica bo zmiana z 6.8 na 6.4 ... też myślałem o wersji pro ale chciałem jednak ograniczyć wagę - to raz ... a dwa - myślę że ten rozmiar będzie luks wygodny w obsłudze - zmieniając z 6.8 na 6.7 w zasadzie miałbym to samo co i mam (2 mm różnicy na przekątnej) a to w sumie nic ... zresztą pro nie ma nic co traktowałbym jako "game changera" a szkoda bo wtedy nie byłoby się nad czym zastanawiać ... np nie daliby ładowania indukcyjnego w zwykłej 14 albo dali np 100 watowe w wersji pro ... tak jak pisali w jakiejś recenzji która widziałem - pro powinien mieć raczej dopisek plus 🙃 ps. tak patrząc po wymiarach - w załączeniu - mi 14 po lewej - mi 11 z prawej - to różnica w wymiarach to na wysokości jakieś 11 mm i 3 mm na szerokości przy tej samej wadze ... tak jak ja korzystam z telefonu (a dojdzie jeszcze dodatkowa ochronna ramka z każdego boku) to właśnie ten centymetr mniej z góry będzie idealny pod obsługę dłonią ... szkoda że lekko nie udało się na wadze zaoszczędzić ... mi po prostu szybko się męczy dłoń nawet teraz a przy pro (plus jeszcze ramka) to byłoby jeszcze gorzej ... 🙃 Edytowane 24 Listopada 2023 przez Master 1
emil1818 Opublikowano 25 Listopada 2023 Opublikowano 25 Listopada 2023 16 godzin temu, michals19s napisał(a): Hej, mój Xiaomi 14 przyszedł parę dni temu, musiałem 3 dni czekać na odblokowanie bootloadera, dziś się w końcu udało, wielkie podziękowania dla Pana Kacpera który pomógł z odblokowanie. Trzeba było trochę się z tym ponawiać ale się udało. Oczywiście wyśle pewną kwotę na wsparcie strony, bo robicie naprawdę fajna robotę a nie macie z tego za wiele. Więc również zachęcam inneosoby o wsparcie strony, tak naprawdę sporo oszczędzamy na CN wersji telefonu, a mały datek zawsze pomoże stronie w rozwoju dodaje kilka zdjęć telefonu. Co mogę o nim powiedzieć?? Trochę mały jak dla mnie, moje mi9 jest trochę większe od niego co było dla mnie zaskoczeniem, aż pomyślałem że trochę żałuję że nie wziąłem 14pro druga sprawa trochę za bardzo przypomina mi z wyglądu iphona, tak naprawdę więcej będę mógł powiedzieć jak już będę miał zainstalowany system eu W jaki sposób udało Ci się odblokować bootloader? Ja wczoraj zamówiłem 14 Pro i zastanawiam się, jak ugryźć ten temat.
Test Opublikowano 25 Listopada 2023 Opublikowano 25 Listopada 2023 10 godzin temu, emil1818 napisał(a): W jaki sposób udało Ci się odblokować bootloader? Ja wczoraj zamówiłem 14 Pro i zastanawiam się, jak ugryźć ten temat. A po co tracisz czas na zastanawianie się, po prostu poczytaj wątek, bo już na pierwszej stronie o tym jest mowa. Odblokowanie aktualnie jest bardzo utrudnione i właściwie jeśli nie jesteś chińczykiem, to pozostaje nieoficjalna, płatna kryptowalutą metoda.
ricki Opublikowano 30 Listopada 2023 Opublikowano 30 Listopada 2023 Witam. Bootloader usunięty. Próbuje wgrać soft z miuipolska.pl odpalam plik daje tel w trybie fastbooot i mam tylko komunikat waiting for device. Czy jakieś sterowniki trzeba wgrać? Jeśli tak skąd je wziąć?
Master Opublikowano 30 Listopada 2023 Opublikowano 30 Listopada 2023 2 minuty temu, ricki napisał(a): Witam. Bootloader usunięty. Próbuje wgrać soft z miuipolska.pl odpalam plik daje tel w trybie fastbooot i mam tylko komunikat waiting for device. Czy jakieś sterowniki trzeba wgrać? Jeśli tak skąd je wziąć? sterowniki to powinny być adb bootloader interface ... ja zobaczę to w praktyce może już w piątek ... jak nie to myślę że w sobotę ... a jak ktoś tu już przez to przebrnął to można zarzucić info 🙃
ricki Opublikowano 30 Listopada 2023 Opublikowano 30 Listopada 2023 pewnie ich nie mam skąd je pobrać?
Master Opublikowano 30 Listopada 2023 Opublikowano 30 Listopada 2023 47 minut temu, ricki napisał(a): pewnie ich nie mam skąd je pobrać? https://androidfilehost.com/?w=files&flid=37936&sort_by=date&sort_dir=DESC
Netoper Opublikowano 30 Listopada 2023 Opublikowano 30 Listopada 2023 Co do sterowników, Pobierz mi unlock, po uruchomieniu jest instalacja sterowników, zębatka prawy górny róg.Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka
ricki Opublikowano 30 Listopada 2023 Opublikowano 30 Listopada 2023 Dzięki za pomoc wszystko gra. Mam problem z płatnościami zblizeniowymi. Może ktoś potwierdzić że na sofcie z forum płatności działają?
Master Opublikowano 2 Grudnia 2023 Opublikowano 2 Grudnia 2023 info dla osob z 14 pro - nie instalujcie wersji 11.30 - bedzie rebuild za jakis czas ... temat poruszony w watku dla wersji 11.27 (11.30 to tylko dla 14/14 pro)
hexi Opublikowano 2 Grudnia 2023 Opublikowano 2 Grudnia 2023 Czy xiaomi 14 pro względem xiaomi 13 pro ma downgrade aparatu? Mniejsza matryca, więc chyba mniej światła będzie przechwytywać? Ale za to jest zmienna przysłona, jest z automatu?
Master Opublikowano 2 Grudnia 2023 Opublikowano 2 Grudnia 2023 (edytowane) 13 minut temu, hexi napisał(a): Czy xiaomi 14 pro względem xiaomi 13 pro ma downgrade aparatu? Mniejsza matryca, więc chyba mniej światła będzie przechwytywać? Ale za to jest zmienna przysłona, jest z automatu? ja gdzieś wrzucałem kiedyś linka do porównania aparatów ... tam fajnie te różnice były opisane ... ale szczegółów nie pamiętam - jak znajdę to wrzucę jeszcze raz ... przesłona może być ustawiona na auto - albo wybierana na kilka predefiniowanych nastawow - to w trybie photo - a w trybie pro można ją regulowac suwakiem płynnie na różne nastawy ... tu jest troszku infa ... https://www.notebookcheck.net/Xiaomi-14-Pro-First-hands-on-tests-compare-the-Leica-camera-with-Xiaomi-13-Pro-Ultra-and-Apple-iPhone-15-Pro-Max.765528.0.html Edytowane 2 Grudnia 2023 przez Master
hexi Opublikowano 2 Grudnia 2023 Opublikowano 2 Grudnia 2023 @Master okej, czyli przesłona działa? Bo gdzieś dzisiaj obejrzałem filmik zagraniczny że zmienna przysłona nie działa w trybie automatycznym
Master Opublikowano 2 Grudnia 2023 Opublikowano 2 Grudnia 2023 4 minuty temu, hexi napisał(a): @Master okej, czyli przesłona działa? Bo gdzieś dzisiaj obejrzałem filmik zagraniczny że zmienna przysłona nie działa w trybie automatycznym działa - na chińskim romie sprawdzałem - na Xiaomi eu nie wiem bo nie da się korzystać z telefonu na wersji 11.30 🙃 tzn. czy otwiera się i przymyka w trybie auto w trybie photo to nie wiem ... ale jak ręcznie wybieramy przesłonę to działa ... mogę to jeszcze postarać się jakoś sprawdzić np. ustawie tryb auto aperture w trybie photo i będę obracać obiektyw w stronę różnych warunków oświetleniowych i starał tam się zajrzeć 🙃 tzn. w głąb obiektywu ... czy to zaskoczy ... tylko na razie to słabo trochę ... czekam na rebuilda albo nowa dev beta ... bo w tej chwili telefon jest ozdobą na szafce i tylko do tego się nadaje 🙃
hexi Opublikowano 2 Grudnia 2023 Opublikowano 2 Grudnia 2023 @Master robi różnicę zwłaszcza w nocy zmienna przysłona? Rewolucja czy bardziej ewolucja?
Master Opublikowano 2 Grudnia 2023 Opublikowano 2 Grudnia 2023 14 minut temu, hexi napisał(a): @Master robi różnicę zwłaszcza w nocy zmienna przysłona? Rewolucja czy bardziej ewolucja? no postaram się to sprawdzić w praktyce 🙃 tylko na razie czekam na rebuilda 30.11 albo nowa dev za tydzień ... tu jest troszkę więcej o tym ... https://sparrowsnews.com/2023/11/07/xiaomi-14-pro-1024-step-variable-aperture/amp/
Master Opublikowano 4 Grudnia 2023 Opublikowano 4 Grudnia 2023 W dniu 2.12.2023 o 21:45, hexi napisał(a): @Master okej, czyli przesłona działa? Bo gdzieś dzisiaj obejrzałem filmik zagraniczny że zmienna przysłona nie działa w trybie automatycznym Tak na szybkiego sprawdziłem na wersji 11.17 - przesłona na auto zdjęcia w trybie normalnym (nie pro) - zrobiłem kilka w różnych warunkach oświetleniowych - patrząc po metadanych zdjęć to przesłona jest cały czas na F1.42 - czyli chyba to auto jej nie reguluje ... Bo to 1.42 to maks otwarta ...
hexi Opublikowano 7 Grudnia 2023 Opublikowano 7 Grudnia 2023 @Master czyli przysłona jest tylko na papierze? Szkoda, może aktualizacją to naprawią. Bo chciałbym cykać foty z głównego aparatu.
Master Opublikowano 7 Grudnia 2023 Opublikowano 7 Grudnia 2023 12 minut temu, hexi napisał(a): @Master czyli przysłona jest tylko na papierze? Szkoda, może aktualizacją to naprawią. Bo chciałbym cykać foty z głównego aparatu. Ona działa bez problemu - w trybie normalnym jest kilka nastawow a w trybie pro można to ręcznie suwakiem regulować - ten tryb auto w normalnym jej sam nie zmienia ...
hexi Opublikowano 7 Grudnia 2023 Opublikowano 7 Grudnia 2023 @Master Aha, czyli samo mi się nie dostosuje tylko sam sobie mogę ustawić przysłonę w trybie auto?
Master Opublikowano 7 Grudnia 2023 Opublikowano 7 Grudnia 2023 6 minut temu, hexi napisał(a): @Master Aha, czyli samo mi się nie dostosuje tylko sam sobie mogę ustawić przysłonę w trybie auto? W trybie normalnym jest ustawienie auto i cztery różne nastawy - które można wybrać ręcznie - od 1.42 - maks otwarta - przez dwa pośrednie i 4.0 czyli maks przysłonięte - zakładam że to auto powinno samo dobierać nastaw ale tak nie jest ... W zasadzie w trybie pro też jest tryb auto - ale chyba tez on sam tego nie reguluje - to jeszcze sprawdzę ale wydaje mi się że jest tak samo jak w trybie normalnym ... Możliwe że to zmieni któras aktualizacja ...
hexi Opublikowano 8 Grudnia 2023 Opublikowano 8 Grudnia 2023 (edytowane) @Master ten nowy sensor OVX9000 to chyba takie cięcie kosztów? Poprzednio był IMX989 od sony Edytowane 8 Grudnia 2023 przez hexi
Master Opublikowano 8 Grudnia 2023 Opublikowano 8 Grudnia 2023 3 minuty temu, hexi napisał(a): @Master ten nowy sensor OVX9000 to chyba takie cięcie kosztów? tu jest roche info o tym - chyba nie jest taki tragiczny ... https://en.gizchina.it/2023/11/xiaomi-14-pro-who-produces-light-hunter-900-sensor/
hexi Opublikowano 9 Grudnia 2023 Opublikowano 9 Grudnia 2023 @master coś przeczytałem ostatnio na youtube w komentarzu że przechwytuje 40% więcej światła od xiaomi 13 pro i jak czytam z artykułu co podesłałeś dali mniejszą matrycę żeby umieścić zmienną przysłonę. Z jednej strony korci, z drugiej xiaomi 14 ultra ma wyjść na wiosnę i ma być zauważalnie lepszy.
Master Opublikowano 9 Grudnia 2023 Opublikowano 9 Grudnia 2023 10 minut temu, hexi napisał(a): @master coś przeczytałem ostatnio na youtube w komentarzu że przechwytuje 40% więcej światła od xiaomi 13 pro i jak czytam z artykułu co podesłałeś dali mniejszą matrycę żeby umieścić zmienną przysłonę. Z jednej strony korci, z drugiej xiaomi 14 ultra ma wyjść na wiosnę i ma być zauważalnie lepszy. no sam jestem ciekawy co tam do ultry wsadza - prawdopodobnie maja byc juz obiektywy Sonego ... moze tez peryskopowy teleobiektyw ... no ale to trza zaczekac na przecieki ... no i premiera to jeszcze sporo czasu ... jak Ci sie nie spieszy to zaczekaj ... mi akurat jakos na aparatach az tak mocno nie zalezy - ze mnie taki fotograf jak z prosiaka astronom choc ta przeslona calkiem fajnie mozna sie pobawic ... sprawdzalem jak to wychodzi - fajne refleksy swietlne mozna zlapac ... ot zawsze dodatkowy bajer ... a i dla tych co troche lepiej w tym siedza gra warta swieczki ...
bziko8686 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Master Czy już przetestowałes 14 w praktyce?
Master Opublikowano 10 Grudnia 2023 Opublikowano 10 Grudnia 2023 3 minuty temu, bziko8686 napisał(a): Master Czy już przetestowałes 14 w praktyce? Dzisiaj wrzuciłem nowy build systemu - póki co wszystko bezproblemowo ... Na razie żadnych zastrzeżeń ...
Rekomendowane odpowiedzi