Skocz do zawartości

Xiaomi 14/Pro po premierze: nowe flagowce firmy już na rynku!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

wersja tytanowa jest dokładnie tym na co liczyłem ... odpada mi zastanawianie się nad kolorem ... pisałem już nawet kiedyś że liczę na wersję szary/metaliczny + czarny i to będzie najlepszy wariant 🙃 zastanawiam się tylko czy wziąć wersję podstawową czy pchać się w 16/512 - ciekawe jakie zużycie ramu ma ten nowy hyperos - w zasadzie nie grając w gry i nie robiąc 100 różnych rzeczy jednocześnie chyba ciężko będzie te 16gb wykorzystac ... przy wersji 12gb nawet niech system zajmie gdzieś połowę do tego trzeba coś dać dla apek i procesów to wolnego ramu do wykorzystania powinno zostać gdzieś 4gb ... jak nie lepiej ... (a jeszcze część pójdzie won po debloacie) - może ktoś ma jakieś ciekawe uwagi w tym temacie to proszę dać znać ... ceny podane w artykule są chyba tylko u dystrybutora i hurtowe bo wersja pro 16/512 kosztuje jakieś 4300 a wersja podstawowa około 500 zeta mniej ...

ogólnie jeszcze z tego co znalazłem to prawdopodobnie chińska wersja nie ma obsługi pasma B7 - ktoś może wie czy to może być problem? oczywiście B20 też nie będzie obsługiwać ale to standardowo jak poprzednie modele ... pasma w 5G obsługuje wszystkie ...

update - zgodnie z innymi danymi technicznymi B7 jednak obsługuje (czyli te same pasma co Xiaomi 13)

Screenshot_2023-10-26-20-25-06-353_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez Master
Opublikowano
2 godziny temu, Master napisał(a):

ceny podane w artykule są chyba tylko u dystrybutora i hurtowe bo wersja pro 16/512 kosztuje jakieś 4300 a wersja podstawowa około 500 zeta mniej ...

Ceny są z mi.com chińskiego, zapewne tradingshenzhen sprzedaje drożej (to oczywiste zresztą).

2 godziny temu, Master napisał(a):

ogólnie jeszcze z tego co znalazłem to prawdopodobnie chińska wersja nie ma obsługi pasma B7 - ktoś może wie czy to może być problem? oczywiście B20 też nie będzie obsługiwać ale to standardowo jak poprzednie modele ... pasma w 5G obsługuje wszystkie ...

Obsługuje B7.

Opublikowano

to co pisałem o B7 to chyba było na portalu kimovil - też tak na szybkiego zetknąłem ... zastanowiło mnie od razu czemu tego nie ma ale to tam widocznie błąd jest na stronie ... to pasmo dla gęsto zaludnionych obszarów o wysokiej częstotliwości - byłoby dziwne jakby to wycięli ... tym bardziej właśnie w swojej wersji 🙃 w Chinach widocznie B20 już nigdzie nie ma ... to i nie ma co się dziwić że na swój rynek to pomijają ...

52 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Ceny są z mi.com chińskiego, zapewne tradingshenzhen sprzedaje drożej (to oczywiste zresztą).

Obsługuje B7.

panie Kacprze - a może jeszcze sugestia czy kombinować wersję 16 czy 12 wystarczy? zakładam że ten nowy hyperos zajmuje podobną ilość miejsca (i w pamięci i na dysku) czyli 12gb dla zwykłego użytkownika (bez żadnych hardkorów i specyficznych wymagan) to w zupełności wystarczy? w tej chwili na 8gb ramu po dłuższym używaniu i bez czyszczenia jest jakieś 1-1.5gb wolnego ... czyli teoretycznie przy 12gb powinno być od 4 do 5 gb dostępnej pamięci ... a to zapchać to też trzeba się postarac ... no i w razie czego zakładam że też jest tam opcja w sofcie żeby przydzielić do ramu przestrzeń dyskowa ... 

Opublikowano
4 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

12 powinno raczej wystarczyć. Zastanawiam się nad kupnem 14-stki 8/256, może 12/256.

a 8 w ogóle jest? na kilku portalach czytałem że mają z tej wersji właśnie zrezygnować ... tzn 8/256 ... ale zaraz popatrzę jeszcze jak tam sytuacja po premierze ... na tradingu widziałem że są tylko 12 i 16 (512 i 1tb) ... ja poczekam na dostępność tej tytanowej wersji i też zamawiam - w sumie zrobić dopłatę do 16/512 żaden problem ale z drugiej strony nijak tego nie wykorzystam ... a kupować tylko po to żeby za jakiś czas osoba której się to odsprzeda była happy to też trochę przerost formy nad treścią 🙃 no ale np. jak ktoś bawi się w dłuższe wyjazdy i kręci namiętnie nagrania w 4k to i te 512gb może być za mało ... przy okazji - poleca Pan trading? czy może gdzieś jeszcze można pewnie i bezpiecznie zamówić? nie widzę też w trading opcji zakupu z unlockiem (dla 13tek były) ale myślę że dla użytkowników tego forum to nie problem 🙃

Opublikowano
8 minut temu, Master napisał(a):

a 8 w ogóle jest?

Zwykła czternastka jest. Pro chyba jest tylko 12 lub 16.

8 minut temu, Master napisał(a):

przy okazji - poleca Pan trading?

Dla siebie będę stamtąd kupować pierwszy raz. Wcześniej kupowaliśmy 13 Ultra na potrzeby recenzji i też generalnie problemu nie było.

9 minut temu, Master napisał(a):

nie widzę też w trading opcji zakupu z unlockiem

Za wcześnie, dopiero dzisiaj wyszły ;) Więc i tak nawet jak dostaną to trzeba poczekać z tydzień na unlock + nie ma naszych ROM-ów. Będą, jak w ogóle będziemy mieć gotowe, a na razie jeszcze się na to nie zanosi.

Opublikowano
Teraz, Kacper Skrzypek napisał(a):

Zwykła czternastka jest. Pro chyba jest tylko 12 lub 16.

Dla siebie będę stamtąd kupować pierwszy raz. Wcześniej kupowaliśmy 13 Ultra na potrzeby recenzji i też generalnie problemu nie było.

Za wcześnie, dopiero dzisiaj wyszły ;) Więc i tak nawet jak dostaną to trzeba poczekać z tydzień na unlock + nie ma naszych ROM-ów. Będą, jak w ogóle będziemy mieć gotowe, a na razie jeszcze się na to nie zanosi.

no ja też pierwszy raz ... ten co mam teraz (mi 11) tam był kupiony bo mam fakturę z tradinga ... ale to nie ja go brałem ... ja celuje w wersję pro (głównie dlatego że większy ekran) w każdym razie dobrze byłoby tak wcelować z zakupem żeby po odebraniu zrobić unlocka (tydzień) i już po unlocku wrzucić nasza wersję 🙃 zobaczymy jak sytuacja się rozwinie ... dzięki za info panie Kacprze - czekam na dostępność tej wersji która mi pasuje i działam ...