Jump to content

MIUI V14.0.23.9.18.DEV

Kacper Skrzypek

Recommended Posts

23921.png

• Poprawki błędów
  • Ostatnia aktualizacja wersji beta dla Xiaomi Mi 11, Xiaomi Mi 11 Pro/Ultra i Redmi K40S/POCO F4. Następne wydania będą pojawiać się już tylko w gałęzi stabilnej. Informacja
  • Ostatnia aktualizacja oparta na Androidzie 13 dla Xiaomi 13, Xiaomi 13 Pro, Xiaomi 13 Ultra, Redmi K60/POCO F5 Pro i Redmi K60 Pro. Kolejne wydania wersji rozwojowej dla tych modeli będą oparte na Androidzie 14
  • Z powodu święta w Chinach kolejna aktualizacja 13/14 października
  • Pełna lista zmian: polska, angielska

Informacja – Android 14

Xiaomi rozpoczęło wydawanie aktualizacji wersji beta opartych na Androidzie 14 dla Xiaomi 13 i 13 Pro. Są one udostępniane tym osobom, które zgłosiły się do programu testów MIUI China, zatem nie są to publiczne kompilacje dostępne dla wszystkich testerów w Chinach.

Na razie nie wiadomo, kiedy będziemy publikować aktualizacje Xiaomi.eu oparte na Androidzie 14. Wydarzy się to na pewno nie wcześniej niż w październiku, bo oczekujemy na wydanie kodu źródłowego AOSP opartego właśnie o Androida 14 (miało się to stać 5 września, ale Google opóźniło ten proces).

Artykuł na temat aktualizacji tutaj.

Informacja – POCO F5 Pro

ROM-y Xiaomi.eu (zarówno w wersji beta, jak i stabilnej) cierpią na problem braku możliwości wykonywania połączeń telefonicznych na globalnej wersji POCO F5 Pro (chińskiego Redmi K60 to nie dotyczy). Wygląda na to, że Xiaomi ma różne warianty modemów w globalnych i chińskich wersjach ROM-u. Aby przywrócić możliwość dzwonienia, trzeba wgrać modem z wersji Global EEA.

• Pobierz modem i rozpakuj wszystkie pliki do jakiegokolwiek folderu.
  • W tymże folderze trzeba otworzyć Wiersz poleceń bądź PowerShell (w Windowsie 11 opcja Uruchom w Terminalu).
  • Uruchom telefon w trybie Fastboot (vol- i power).
  • Wgraj modem komendą fastboot flash modem_ab modem.img.
  • Uruchom telefon komendą fastboot reboot.

Nie wiemy, czy i kiedy Xiaomi ujednolici modemy w tym modelu. Nie możemy też zastąpić chińskiego modemu jego globalnym odpowiednikiem, ponieważ ROM ma wspierać zarówno POCO F5 Pro, jak i Redmi K60; nie wiemy, jak globalny modem zachowuje się na chińskim modelu. Wgrywanie odpowiedniego modemu w zależności od wariantu telefonu również nie wchodzi w grę, ponieważ nie istnieje żadna możliwość odróżnienia wariantów telefonu w trybie Fastboot, a ponadto taki modem przestałaby działać po aktualizacji Androida (Global jest wydawany zawsze później niż ROM chiński).

Przepraszamy za utrudnienia — niestety, nie mamy na nie żadnego wpływu.

Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej

devices_weekly_23081114.png

Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla niektórych telefonów z procesorami MediaTeka:

• Xiaomi 12 Pro Dimensity [daumier] (Dimensity 9000+)
  • Redmi K50 Pro [matisse] (Dimensity 9000)
  • Redmi K50 [rubens] (Dimensity 8100)
  • Redmi Note 11T+ Pro [xagapro] (Dimensity 8100)
  • Redmi Note 11T Pro/POCO X4 GT [xaga] (Dimensity 8100)
  • Redmi K50i [xagain] (Dimensity 8100)

Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon na poziomie Contributor lub wyższym.

Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy?

Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach.

Sprawdź też dostępne poradniki instalacji:

Jak zgłosić błąd systemu?

Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika.

Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc.

CHCESZ NAM POMÓC W ROZWOJU OPROGRAMOWANIA?

Możesz wesprzeć nas dowolną kwotą dotacji, którą przeznaczymy na utrzymanie serwera i kawę, pozwalającą lepiej skupiać się przy pracy nad rozwojem softu.

Motyw: tutaj.

• Thanks 2

Pobiera się...

wątpię żeby wydali A14 stabilne na mi11 ultra 😭

Trzeba było brać Google Pixel 7, tam są  aktualizacje Androida do 10.2025, a zabezpieczenia do 10.2027👍

Jednak aparat w mi11 ultra to potęga 😎

Edited by Jimmy

witam ostatnia betę ...😭 tym razem przez updatera nie szło jej pobrać ... czyżby pożegnalny foch 🙃 pierwsza próba w połowie błąd md5 - druga próba przy 70 procentach błąd pobierania - ostatecznie pobralem z polskiego mirrora i poszło błyskawicznie - wrzucone - wygląda że wszystko jest w porządku ... 

Teraz, Jimmy napisał(a):

Ja pobrałem bez problemu z updatera. Za to poprzedniej nie mogłem 🤣

kurka - a u mnie odwrotnie 🙃 chyba nie miałem jeszcze takiego komunikatu przy pobieraniu że błąd md5 ... za to przez tego polskiego mirrora to błyskawica - pobierało się u mnie może maks 3 minuty - a w updaterze 1 procent co kilka - kilkanaście sekund ... na razie nie widzę żadnych problemów ... 

2 godziny temu, dzanas69 napisał(a):

No nie do końca, jestem na RN 10 Pro i nie wchodzi ta poprawka , jest restart podczas ponownego uruchamiania,

to dobrze że dałeś znać - u mnie poszło bez problemu na mi 11 ... sądziłem że uporali się tam z tym jak należy ... ale widocznie nie 🙃

Godzinę temu, mr.sosu napisał(a):

u mnie na 11 Ultra też dziś weszło bez problemów.

no ale zobacz że u kolegi powyżej nie ... czyli coś tam dalej jest nie tak 🙃 u nas się udało ...

Edited by Master

A tak w ogóle to pojawił się nowy stable dla Mi 11 Pro/Ultra :)
I tu się pojawia życiowy dylemat: czy czekać (jeśli się doczekamy) na A14 aby zrobić dirty flash bo będzie to upgrade więc bez straty danych, czy wracać na najnowszy Stable :P

13 minut temu, mr.sosu napisał(a):

A tak w ogóle to pojawił się nowy stable dla Mi 11 Pro/Ultra :)
I tu się pojawia życiowy dylemat: czy czekać (jeśli się doczekamy) na A14 aby zrobić dirty flash bo będzie to upgrade więc bez straty danych, czy wracać na najnowszy Stable :P

w sumie myślę że spokojnie można wrzucić stabla na betę ... raczej nie powinno być problemów ... też planuje tak zrobić 🙃

2 godziny temu, mr.sosu napisał(a):

Security Patch w Stable jest aktualny (wrzesień) więc w sumie....:)

otóż to ... powinno pójść ... ja podejrzewam że wersja stable to po prostu jedna z bet która uznano za w miarę dobra - bez poważniejszych problemów - i nadaje się do publikacji jako stable ... stąd mając najnowsza betę i stabla które wyszło nieco później powinno się to bez problemu nałożyć jedno na drugie 🙃 mogę się oczywiście mylić ... ale i sam na sobie chce to wypróbować ... o ile wyjdzie stable na mi11 przed tym nim przesiądę się na nowego mi ... pisałeś że jest nową stable na mi 11 pro / ultra ... jak tylko wyjdzie na zwykłą mi 11 to działam 🙃 oczywiście backupa zrobię na wszelki wypadek ... to nigdy nie zaszkodzi ...

No to zamykamy pewien etap :)

Przejście na Stable zrobione (ale w moim przypadku clean flash bo po prostu chciałem taki aby sprawdzić też czy mam realne problemy z baterią czy to tylko soft - miałem od jakiegoś czasu spadki poziomu naładowania zaraz po naładowaniu, tak z 6-7 procent w ciągu niecałej minuty, taki mega dren a potem spokój cały dzień więc podejrzewałem zła kalibrację albo już słabnącą baterię. Reset przeważnie pomaga w takich sytuacjach jeśli to oczywiście kwestia softu :)).

Póki co jest chyba ok bo nic się nie dzieje, za to zauważyłem baaardzo prostą linię w standby co zawsze pociesza :)

Ale jednak mam problem 😑

Naładowałem do 98%, odłożyłem telefon.

Po 13 min jest 91% i teraz będzie stabilnie.

Soft nie wychwytuje drenu.

Ciekawostka.

Screenshot_2023-09-29-10-39-25-735_com.miui.securitycenter.jpg

a ja miałem po cichu nadzieję że będzie jako update 🙃 no nic - wygląda na to że eksperyment przeprowadzę na swoim organizmie 🙃 wiesz - na nowym systemie - a już w szczególności po wipe data to chyba trzeba zrobić kilka cykli ładowania rozładowania żeby to się unormowało ... daj znać jeszcze później jak to dalej wygląda ... u mnie drenu nie ma w zasadzie na niczym poza chromem jak z niego intensywnie się korzysta - na niczym innym tego nie uświadczyłem ...

Tu jest dokładnie taka sama sytuacja jak na weekly gdzie bateria już była raczej ułożona:) Stawiam niestety na baterię 😐

A co ciekawe, choć nie mam jeszcze pełnego obrazu, obserwacja trwa - tak się dzieje po jakimkolwiek fast chargu. Testowałem na 33W i 67W.

Jeśli zostawię telefon na noc (czego nigdy nie robiłem i nie robię, tylko teraz dla potrzeb testów) na najwolniejszej ładowarce jaką posiadam czyli coś ok 11 W - rano odpinam i jest normalnie. Procentaż spada tak jak powinien.

Zawsze byłem jakoś przeciwnikiem doładowywania w ciągu dnia i chciałem nacieszyć oczy długim czasem działania i statusem w 'Ładowano dzisiaj: 1 raz" (to chyba taki masochizm)  😂😂😂 na pojedynczym cyklu no ale w sumie po to mamy ten fast charge i chyba muszę sie przynajmniej na razie przestawić, jeśli zabraknie paliwa na koniec dnia 🤷

@mr.sosu Nie pisz postu pod postem, od tego jest opcja edycji. Kolejny już raz robisz to samo.

Edited by Adam Błażejewski
Nie pisz postu pod postem, od tego jest opcja edycji. Kolejny już raz robisz to samo.

35 minut temu, mr.sosu napisał(a):

A co ciekawe, choć nie mam jeszcze pełnego obrazu, obserwacja trwa - tak się dzieje po jakimkolwiek fast chargu. Testowałem na 33W i 67W.

Jeśli zostawię telefon na noc (czego nigdy nie robiłem i nie robię, tylko teraz dla potrzeb testów) na najwolniejszej ładowarce jaką posiadam czyli coś ok 11 W - rano odpinam i jest normalnie. Procentaż spada tak jak powinien.

Zawsze byłem jakoś przeciwnikiem doładowywania w ciągu dnia i chciałem nacieszyć oczy długim czasem działania i statusem w 'Ładowano dzisiaj: 1 raz" (to chyba taki masochizm)  😂😂😂 na pojedynczym cyklu no ale w sumie po to mamy ten fast charge i chyba muszę sie przynajmniej na razie przestawić, jeśli zabraknie paliwa na koniec dnia 🤷

polimerowki podobnież można doładowywać w dowolnej chwili a nawet nie wskazane jest rozładowywanie prawie do końca - gdzieś czytałem o tym kiedyś - wiesz - to może byc tez kwestia świeżego systemu - się "nie dotarł" 🙃 tam jeszcze w opcjach baterii możesz sprawdzić optymalizację ładowania - tzn wyłączyć to i zobaczyć co będzie a potem odwrotnie 🙃

Edited by Master

1 hour ago, Master said:

polimerowki podobnież można doładowywać w dowolnej chwili a nawet nie wskazane jest rozładowywanie prawie do końca - gdzieś czytałem o tym kiedyś - wiesz - to może byc tez kwestia świeżego systemu - się "nie dotarł" 🙃 tam jeszcze w opcjach baterii możesz sprawdzić optymalizację ładowania - tzn wyłączyć to i zobaczyć co będzie a potem odwrotnie 🙃

Tak, to prawda ale nigdy nie rozładowywałem :) Przez półtora roku trzymam w zakresie min. 15-20% i ładuję do 90-95% - w tym zakresie mieściłem się na cały, typowy, mało obciążeniowy dzień,
Może kilka razie się zdarzyło dobić do 100% z rana kiedy wiedziałem, że będę miał ograniczony dostęp do prądu :)

31 minut temu, kris68 napisał(a):

Nigdy nie pobierałem tych wersji, czy ktoś będzie tak uprzejmy i mi wytłumaczy jak to pobrać ?? I czy to będzie pasowało do mojego Xiaomi 13 5g, bo z tego co widzę chyba tak. Bardzo proszę w tej kwestii o pomoc.

no to wchodzisz na swoje konto - tam masz pobierz miui i wybierasz rozwojowe - one wychodzą co tydzień - chyba że nasze chińskie mayfriendy mają jakieś święta 🙃 instalujesz to tak samo ja stabilne - nie ma żadnej różnicy - rozwojowe są o tyle fajne że nigdy nie wiadomo co naprawia albo zepsują - stąd mamy z tym dużo zabawy no i jest o czym poczatowac na forum ... ja planuję wymianę telefonu tylko z tego powodu że do mojego mi 11 już przestali bety wypuszczać 🙃

ogólnie do bet to polecam wrzucić do swojego fona twrp (o ile jest dla tego modelu co masz) - to szybko i wygodnie wrzucasz potem kolejne wypusty ...

Edited by Master

1 minutę temu, kris68 napisał(a):

Master bardzo dziękuję , że odpowiedziałeś, bo bym się dalej zastanawiał. Poszukam TWRP. Pozdrawiam.

instalacja twrp to tu znajdziesz wszystko w poradnikach - musisz mieć tylko plik wykonywalny fastboota - to jest np. w pakiecie adb - no i obraz tego twrp - w razie co dawaj znać to się pomoże jak coś nie pójdzie 🙃

tak przy okazji - czy ktoś mógłby sprawdzić jak się ładuje bateria na tej nowej dev beta? bo u mnie jakoś tragicznie wolno ... nie mam już wskazania 50 watów max na bezprzewodowce tylko 30 - a patrząc po accubattery to faktyczną szybkość ładowania (moc) ledwie kilkanaście watów ... na kablu to samo ... nie mam innej ładowarki żeby sprawdzić ale może to wina tego nowego softu?

Screenshot_2023-09-29-17-38-18-082_com.digibites.accubattery.jpg

4 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Bezprzewodowego nie sprawdzę, bo nie mam, aczkolwiek na 12-stce po kablu ładuje się tak jak się ładowało, 67 watów.

ja nawet wczesniej na to uwagi nie zwrocilem bo czesto stawiam telefon na bezprzewodowce - ale tak akurat zerknalem - stopien rozladowania dosc duzy i wskoczylo tylko 30W MAX - a jak pamietam zawsze bylo 50W MAX - kabelek ten sam, ladowarka tez, telefon tez ... w pierwszej chwili pomyslalem ze to moze ladowarka juz dozywa swoich dni :) ale podlaczylem po kabelku i jest to samo ... i tu wlasnie ciekawosta bo zrobilem cos o czym przed chwila pomyslalem - restart ladowarki 🙃 wyjalem dziada z gniazdka i wsadzilem jeszcze raz ... od razu wskoczylo wskazanie 50W ... tego sie nie spodziewalem ... ale chyba pomoglo ...

Master jak Ci pisałem jutro wczas rano specjalne wstanę odblokuję, wgram dev , mam wszystkie softy przygotowane i mam cichą nadzieję, ze będę wreszcie zadowolony. A jak skonczą się swięta to mam nadzieję , ze pojawią się nowe romy z nowym androidem 14 wierzę w Kacpra. Jutro się podziele informacjami jak to przeszlo może ktos przeczyta. :P .

56 minut temu, kris68 napisał(a):

Master jak Ci pisałem jutro wczas rano specjalne wstanę odblokuję, wgram dev , mam wszystkie softy przygotowane i mam cichą nadzieję, ze będę wreszcie zadowolony. A jak skonczą się swięta to mam nadzieję , ze pojawią się nowe romy z nowym androidem 14 wierzę w Kacpra. Jutro się podziele informacjami jak to przeszlo może ktos przeczyta. :P .

pewnie - dawaj info - w sobotę już powinna być kolejna dev beta ... niestety już nie dla mnie 🙃 też jestem ciekawy nowego Andka ... zresztą myślę że jak większość piszących tutaj na forum 🙃 ja nowy sprzęt jak dobrze pójdzie będę miał koniec listopada / początek grudnia ... a Tobie powodzenia!

26 minut temu, kris68 napisał(a):

Master  naprawdę bardzo dziękuje myślę, że wszystko będzie ok, a jaki będzie Twój nowy sprzęt ??

no się przymierzam do mi 14tki ... pewnie wersja pro albo pro+ (gdzieś czytałem że i taka wersja może być ... ale na razie to oczywiście plotki/domysły ...) zobaczymy czy uda się plan w tym roku wprowadzić w życie 🙃 oby tylko te nasze chińskie mayfriendy nie cofnęli możliwości odblokowania bootloadera ...

22 minuty temu, kris68 napisał(a):

Byloby cięzko a coś sie zapowiada.... mam nadzieje, ze jeszcze zdąże go odblokować jutro rano ??.

to plotka tylko ... oby tzw. fake news 🙃 oficjalnie chyba nigdzie tego nie ma ... Ty to spokojnie ... może jakiś załogant wie coś ciekawego jeszcze w tym temacie to zarzuci info ... jak już wrzucisz betę daj znać jak wrażenia 🙃 ja ponad dwa lata na betach i nie żałuje - mam nadzieję że i Ty nie będziesz 👍

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...