Skocz do zawartości
  • 0

Note12 pro+ nowy telefon ,bateria w ogóle nie trzyma

Pytanie

Opublikowano

Dzień dobry,

3 dni temu kupiłem telefon redmi note 12 pro+

Bateria trzyma bardzo krótko, nie gram na telefonie, jedynie co to Google Chrome (przeglądanie stron) ew jakieś krótkie video 5 min 

I na stałe takie apki jak FB, insta, Messenger , Whatsapp.

Przykładowo dzisiaj, telefon rano około 5 godziny miał 95% a o godzinie 9 już 61% , jak mówię nie gram w żadne gry ani nic z tego rodzaju, w ustawieniach już wszystko zoptymalizowane tj wyłączone 5g , ustawione 60hz.

Przegrywałem wszystkie pliki i dane ze starego telefonu.

Podczas ładowania nie zawsze pokazuje ,że jest szybkie ładowanie czyli +30%.

Oddawać telefon na reklamacje czy wyprobowac czegoś innego jeszcze ?

Screenshot_2023-08-24-09-12-13-758_com.miui.securitycenter.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

akurat chrome potrafi bardzo porządnie zjadać baterie ... u mnie to jedyna apka która drenuje baterię ... żadna inna tego nie potrafi 🙃 YouTube też swoje robi ... co do baterii tak ogólnie to możesz rozładować ja do zera a potem naładować na maksa - na jakimś forum kiedyś czytałem że to pomogło w kilku przypadkach - dalej - poustawiaj wszędzie dla apek tryb oszczędzania baterii - w razie czego jeśli będzie np problem z powiadomieniami to to wyłącz - usuń też tam gdzie niepotrzebne autostarty aplikacji - zostaw tylko gdzie to konieczne - poza tym możesz pobawić się też w tzw. debloat - czyli wywalić usługi działające w tle do których normalnie nie ma się dostępu (ja wywaliłem u siebie w sumie chyba kilkadziesiąt ... większość to śmieci które do niczego nie są przydatne a swoje spożycie baterii też mają i do tego obciążają zasoby sprzętowe ...) tak więc zanim się odda na reklamacje można troszkę z tym powalczyć 🙃

• 0
Opublikowano (edytowane)

no tak - w tle chrome jako taki w zasadzie nic nie powinien "zjadać" to co pisałem chodziło mi o to jak zachowuje się przy korzystaniu 🙃 w zasadzie to nie są apki w tle - tylko usługi - musiałbym Ci poszukać jakiegoś tematu z tym związanego - zasadniczo odbywa się to w taki sposób że podłączasz fona do kompa i odpalasz programik gdzie możesz wyświetlić ich listę i czytając poszczególne opisy je wywalać lub zostawiać - tam są takie listy które możesz wyświetlić np tylko te które można bezpiecznie usuwać - bo są też usługi krytyczne dla systemu i tym lepiej się nie bawić ... tu na forum w kilku wątkach sporo o tym pisaliśmy to możesz poszukać - ew. podeśle jakieś linki jak znajdę ... 

https://www.makeuseof.com/universal-android-debloater-uninstall-bloatware-android/

tu jest sporo o tym - jeśli poradzisz sobie z angielskim ...

procedura z grubsza jest taka - pobierasz sobie na kompa ten programik universal android debloater - w fonie wchodzisz w opcje programistyczne i tam odpalasz debugowanie USB - potem podłączasz fona do kompa - debloatera uruchamiasz jako administrator i powinno wykryć telefon (o ile masz też właściwe sterowniki adb) no i jedziesz po kolei co tam jest na liście - mogę gdzieś poszukać print screena u siebie jakie zostawiłem usługi - bo są potrzebne (oczywiście krytycznych nie ruszałem w ogóle ...)

Edytowane przez Master
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

W ogóle mam wrażenie że telefon chodzi zamulony, 50% właśnie , przez 50 min zjadło 11% korzystając tylko na odpisywanie na tym forum. Chyba przesada i wydaje się ,że wadliwa bateria. Po 2 kupując telefon nastawiam się na jego użytkowanie,a nie kombinowanie z aplikacjami już tak głębiej 

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Mateusz Barański napisał(a):

W ogóle mam wrażenie że telefon chodzi zamulony, 50% właśnie , przez 50 min zjadło 11% korzystając tylko na odpisywanie na tym forum. Chyba przesada i wydaje się ,że wadliwa bateria. Po 2 kupując telefon nastawiam się na jego użytkowanie,a nie kombinowanie z aplikacjami już tak głębiej 

możliwe że bateria jest wadliwa ... ale zacznij od tego co pisałem - rozładuj ja do zera i naładuj potem na maksa - i zobacz co będzie ... u mnie np. po debloacie bateria to prawie jakby drugie życie dostała 🙃 więc chwilę pokombinować nie zaszkodzi ... 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz Barański napisał(a):

Tak tak tą opcję na pewno wypróbuję ,żeby baterie wyzerować i naładować do 100%, jeśli nie zadziała to robię zwrot telefonu 

niektóre wersje systemu też mają problemy ze zużyciem baterii - ja np. siedzę tylko na betach które są tygodniowe - bywało że zużycie baterii było zauważalnie większe - a potem to naprawiali ... można zawsze poczekać aż wyjdzie nowsza wersja i zobaczyć jak to się zachowa ... ogólnie dużo tu pisaliśmy o tych problemach - temat rzeka można powiedzieć 🙃

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz Barański napisał(a):

No rozumiem, tylko że też człowiek nie po to kupuje telefon za około 2k żeby 2 razy w ciągu dnia go ładować 😀

zobacz tutaj

też gość pisze o tzw. bloatware ... te telefony tak mają 🙃 nie wiem czemu oni tam tyle tego g... wrzucają ... ale jak pisałem idzie się szybko tego pozbyć 🙃 a jaki system u Pana? nasze miui polska? czy global?

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Master napisał(a):

zobacz tutaj

też gość pisze o tzw. bloatware ... te telefony tak mają 🙃 nie wiem czemu oni tam tyle tego g... wrzucają ... ale jak pisałem idzie się szybko tego pozbyć 🙃 a jaki system u Pana? nasze miui polska? czy global?

Miui global

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Mateusz Barański napisał(a):

Tylko czy to jest przyczyna tego że w 5.5h zjadło już 60% baterii ?

Spróbuję jeszcze rozładować i naładować telefon na full, apki usunięte, powylaczane w tle

luks - proszę na spokojnie tam temat ogarnąć i zobaczymy co będzie ... tak jak pisałem - ograniczyć autostarty tam gdzie się da, włączyć wszędzie  tryb oszczędzania baterii miui, z tym rozładowaniem i naładowaniem zobaczyć czy to coś da (tak jak pamiętam to gość który o tym pisał - chyba na rededicie - też był na globalu) tutaj piszą bardziej użytkownicy naszej wersji miui polska - też można popatrzeć gdzieś na forum ogólnym xiaomi - jak raz może być już podobny temat odnoście tego modelu - czy też wersji systemu którą Pan ma - tak jak pisałem - bywa, że niektóre wersje są bardziej bateriożercze :)

• 0
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Mateusz Barański napisał(a):

A jak te autostarty ogarnąć ?

Czy jak zmienię na miui polska to nie będzie problemu z ew gwarancja tel?

te statystyki wyglądają wcale nie najgorzej ... a chrome to jak pisałem ... on tak ma po prostu ... 🙃 autostarty to jak klikniesz i przytrzymasz dłużej na ikonce apki to pojawi się wtedy do wyboru "o aplikacji"  i tak można to wszystko ustawiać - powiadomienia autostart oszczędzanie baterii itp. tzn tak mamy na miui polska - ale myślę że też powinno to być na globalu ... do zainstalowania miui polska musisz mieć odblokowany bootloader - to chyba nie ma wpływu na gwarancję - ale trzeba by się upewnić ...

https://miuipolska.pl/oficjalna-gwarancja-a-miuipolska/

proszę uprzejmie

ps. u mnie statystyki zużycia baterii jak w załączeniu

Screenshot_2023-08-24-11-15-21-376_com.miui.securitycenter.jpg

Screenshot_2023-08-24-11-15-26-894_com.miui.securitycenter.jpg

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, Mateusz Barański napisał(a):

Hmm czyli coś jest nie tak ewidentnie z baterią, pomyślałem jeszcze że skoro nie pokazuje mi się zawsze 30% szybsze ładowanie,to może być walnięty przedłużacz , tylko czy wtedy by się naładowalo do 100%?

tak - tyle że wolniej ... maksymalne wskazanie ładowania pojawia się wtedy kiedy ładowarka / kabel z tym wyrabia ... poza tym ładowanie bardzo rozładowanej baterii może być sporo szybsze a potem zwalniać ... a tak przy okazji Twojego telefonu - i odnośnie systemu miui polska - zerknij tu do recenzji 

https://miuipolska.pl/recenzja-redmi-note-12-pro-plus-5g-czy-warto-doplacac-do-200-mpx/#ekran-system-dzialanie

to telefon na mediateku więc Romy miui polska nie są, że tak powiem dostępne od ręki - trzeba troszkę wspomóc ekipę miui polska

• 0
Opublikowano
14 minut temu, Mateusz Barański napisał(a):

No to jeśli rozładuje i naladuje na max i dalej tak będzie to chyba się poddam. 

Autostarty wyłączone wszędzie mam 

tam w tej recenzji są ciekawe uwagi na ten temat ... też że ma to być poprawione w updacie romu ... to o czym pisałem na początku ... czyli możliwe że nie tylko Pan tak ma :) globale są inaczej aktualizowane jak te wersje natywne (chińskie) a jak to wygląda w praktyce to trzeba by po trochę po innych forach polazic 🙃

• 0
Opublikowano
59 minut temu, Master napisał(a):

tam w tej recenzji są ciekawe uwagi na ten temat ... też że ma to być poprawione w updacie romu ... to o czym pisałem na początku ... czyli możliwe że nie tylko Pan tak ma :) globale są inaczej aktualizowane jak te wersje natywne (chińskie) a jak to wygląda w praktyce to trzeba by po trochę po innych forach polazic 🙃

No rozumiem i dziękuję za pomoc 😉 tylko wie Pan, teraz czekać na update , a nie wiadomo kiedy będzie i ładować telefon 2 razy dziennie to.. tym bardziej że to nie wydatek rzędu 500 zł a jak zwykle człowiek się bardziej nawkurza niż 😀

59 minut temu, Master napisał(a):

No rozumiem i dziękuję za pomoc 😉 tylko wie Pan, teraz czekać na update , a nie wiadomo kiedy będzie i ładować telefon 2 razy dziennie to.. tym bardziej że to nie wydatek rzędu 500 zł a jak zwykle człowiek się bardziej nawkurza niż 😀

• 0
Opublikowano

no i tu właśnie jest duża zaleta romu miui polska - bo jest dużo częściej aktualizowany ... jak pisałem wersje beta są co tydzień (dla mojego modelu niestety jeszcze tylko przez miesiąc - ale powoli też szykuje się na wymianę telefonu - prawdopodobnie mi 14 pro - więc temat obejdziemy dookoła 🙃) stabilne wersje też są w miarę często - a z globalem to już różnie ... tak się zastanawiam jeszcze czy jak odda Pan telefon na gwarancję zgłaszając problem z baterią to zostanie to uwzględnione ... bo tak z ciekawości popatrzyłem po recenzjach że bateria trzyma całkiem dobrze (bez rewelacji ale i bez jakichś większych zastrzeżeń) więc mogą takie zgłoszenie odrzucić ... na tą chwilę najlepiej zrobić to o czym pisaliśmy i zobaczyć co będzie a potem już się zastanowić ... dobrym rozwiązaniem byłoby ewentualnie odblokowanie bootloadera i wrzucenie tej naszej wersji miui polska no ale to jest związane z tym co było opisane w tej recenzji która wysłałem - czyli udział w programie wsparcia ekipy miui polska (procesor mediateka)

• 0
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Mateusz Barański napisał(a):

Tak tylko ewentualnie pozostaje mi jeszcze parę dni po prostu na zwrot sprzętu - zakup przez internet więc 14 dni do zwrotu 

a to inna sytuacja - zwrot w takim wypadku a zgłoszenie gwarancyjne to co innego - to już musi Pan sam zdecydować - ewentualnie poszukać jakiegoś modelu z większą baterią ... choć te 5000 jaka ma ten redmi to chyba teraz taki sensowny standard ... i ciężko kupić coś w miarę "flagowego" z większą pojemnością ... no a druga kwestia to jeszcze nakładka systemowa i optymalizacja pod kątem zużycia energii ... tu już zostają chyba tylko recenzje ... może też fora ... ja mam baterie tylko 4600 za to bardzo szybko ładuje się bezprzewodowo no i po wyczyszczeniu systemu z tych ukrytych usług działa to zdecydowanie lepiej ...

jeśli zamierza Pan zwrócić telefon to trzeba rozglądać się za czymś innym 🙃

https://www.androidauthority.com/best-android-phone-battery-life-2-755699/

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Mateusz Barański napisał(a):

Miałem 8 pro i szczerze to trzymał dłużej na końcu czyli w tym tyg niż ten nowy .. więc to dziwne. A jeszcze dopytam, co bym musiał zrobic żeby to miui Poland mieć ?

panie Mateuszu - tu bym radził skontaktować się z adminem - czyli

https://miuipolska.pl/forum/profile/29619-kacper-skrzypek/

i tam zostawić wiadomość w temacie - czy w ogóle jest ROM miui polska dla tego konkretnego modelu ... sama instalacja nie jest skomplikowana tyle że trzeba najpierw odblokować bootloadera - a potem już z górki .... na stronie miui polska są poradniki i w szczegółach jest wszystko opisane - ogólnie żeby pobrać rom dla telefonów z mediatekiem trzeba wspierać rozwój tego softu - na stronie z aktualizacjami jest taka informacja - przynajmniej odnośnie wersji rozwojowych a tu ta strona z informacjami odnośnie tego wsparcia przy tworzeniu ROM dla mediatekow

https://www.patreon.com/xiaomieu/about

procedura instalacji romu miui polska np. tutaj

https://miuipolska.pl/forum/topic/29008-instalacja-xiaomieu-poradnik-małe-faq-stan-aktualny-na-21012023/?tab=comments&swcfpc=1#comment-388119

ps. ROM miui polska na ten model na pewno jest - to ma Pan też w tej recenzji która wysłałem - zgodnie z załącznikiem, do tej pory może jest już nowsza wersja tego romu ... tego nie wiem ... bo nie jest on dostępny do pobrania ze strony miui polska (patronat)

Screenshot_2023-05-14-23-33-33-142_com.android.settings.jpg

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

Xiaomi.eu na ten model jest tylko dla patronów na Patreonie. Jeśli już chcesz zmieniać ROM, to na coś innego, chyba że jesteś gotów zapłacić.

Próbowałeś robić reset do ustawień fabrycznych? Tylko że wtedy znowu trzeba będzie przekopiować dane...

• 0
Opublikowano
47 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Xiaomi.eu na ten model jest tylko dla patronów na Patreonie. Jeśli już chcesz zmieniać ROM, to na coś innego, chyba że jesteś gotów zapłacić.

Próbowałeś robić reset do ustawień fabrycznych? Tylko że wtedy znowu trzeba będzie przekopiować dane...

panie Kacprze - a w ogóle jest już wersja tego romu miui polska na andku 13? bo tam w recenzji pisał Pan, ze ta miui 14 opiera się jeszcze na 12 ... a global chyba gdzieś widziałem że już jest na 13 - zakładam, że od czasu napisania tej recenzji temat się rozwinął trochę? ps. zgrabnie wyszła ta recenzja 👍

• 0
Opublikowano

Hej. Po takich akcjach to ja bym zwrócił i wziął w tych samych PLNach ex-flagowca np.Zenfone 8 - wciąż dostaje aktualizacje.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano (edytowane)

a proszę zobaczyć jeszcze statystyki zużycia - jak to wygląda ... też dobrze byłoby mu restarta zrobić po naładowaniu ... no i temat przemyśleć - albo zrobić zwrot i szukać coś innego - albo zaczekać na aktualizację globala do nowszej wersji ... albo odblokować bootloadera i wrzucić soft miui polska ... i jeszcze ewentualnie pobawić się debloatem jakby co

ps. ten też będzie cały czas dostawał tylko w różnym czasie w zależności od tego czy zostanie global czy będzie przesiadka na miui polska :)

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Nie próbowałem ,właśnie to kopiowanie danych mnie przeraża nie powiem. Telefon głównie mi służy do pracy , dlatego mocno zależy mi na baterii a tu takie psikusy

• 0
Opublikowano

Mam  podobny telefon jak w podpisie, chrome, sms, mms, dużo dzwonię, korzystam z aplikacji, włączone non stop bluetooth i od rana na koniec dnia mam spokojnie 65%, a ty masz telefon z wyższej półki.

• 0
Opublikowano
17 minut temu, kris68 napisał(a):

Mam  podobny telefon jak w podpisie, chrome, sms, mms, dużo dzwonię, korzystam z aplikacji, włączone non stop bluetooth i od rana na koniec dnia mam spokojnie 65%, a ty masz telefon z wyższej półki.

No to pytanie co jest przyczyną że u mnie wygląda to tragicznie. Półtorej godziny temu doładowałem na 100 % trochę mniej korzystania a teraz 88%

Bo Pan wyżej powiedział że opinie na temat baterii są pozytywne ,a wątpię żeby każdy robił te sposoby z podłączeniem do komputera itd