Skocz do zawartości

przywrócenie dialera i SMS google vs Xiaomi apps po zmianie rom Note 10 pro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po zmianie romu z oryginalnego na xiaomi.eu_multi_HMNote10Pro_V14.0.4.0.TKFMIXM_v14-13, na telefonie pojawiły się Kontakty, Dialer i Sms od Xiaomi i one działają i są nieusuwalne, a odzyskane z backup googlowe nie działają. Nawet jeżeli ustawię je jako domyślne.

Chcę tak jak było przed zmianą romu, czyli googlowe. Jest taka możliwość? Chociaż wiadomości google do smsów.

Opublikowano
22 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Czy po ustawieniu tych aplikacji jako domyślnych nadałeś im odpowiednie uprawnienia (przede wszystkim do SMS-ów/MMS-ów/połączeń/ID telefonu)?

Tak. "Wiadomości" google mają nadane wszystkie uprawnienia (bodaj 14). Smsy mogę wysłać za ich pomocą, nie mogę odebrać smsa (przyjdzie na SMS miui jeżeli zmienię aplikację Miui na domyślną), synchronizacja Wiadomości google nie działa.

Opublikowano
9 minut temu, brawo napisał(a):

RCS do poczytania

Co masz na myśli? Włączenie czatu RCS nic nie zmieniło. Do tej pory używałem Wiadomości od google na tym telefonie, dla bodaj jednego kontaktu działał czat RCS, dla pozostałych nie. W SMS Miui widzę je wszystkie.

Opublikowano

Od jakiegoś czasu jest włączany przez google na siłę. Ale niestety nie w każdym telefonie lub sieci on działa jak należy. Ja mam włączony od zawsze i u siebie nie widzę problemów. Najlepiej go wyłączyć, zresetować telefon i wówczas prowadzić testy. Ale wcześniej sprawdzić czy znów nie został włączony. Trzeba odczekać na wylogowanie/zalogowanie do tej usługi.

Opublikowano

Mam podobny problem na tym samym Miui.
Po zainstalowaniu oryginalnych aplikacji Google czyli wiadomości i dialer Google wiadomości nie synchronizują się i nie mogę wysłać smsa. Dialer działa ale teraz nie nagrywa mi rozmów
Podpowie ktoś jak mógłbym podmienić dialer z tego Miui na dialer google tak aby zainstalować go jako systemowy? Telefon mam zrootowany

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Może źle zrozumiałem i nie mam racji, ale ja jak zawsze wgram akurat przez fastboota ( bo tak się nauczyłem i mi prościej) miui.eu czy aktualizację, czy cały nowy ROM to zawsze mam nagrywanie, na którym mi też bardzo zależy i po licznych perypetiach wróciłem do XIAOMI. Więc nie rozumiem, dlaczego u Ciebie wskakuje dialer Google i nie masz nagrywania ??  Jeszcze jedno zawsze przed wgraniem nowego Romu, który się pojawił ,czytam recenzje innych użytkowników, żeby nie wejść na minę. No i ostatnia rzecz-przed wykonaniem zmiany Romu — robię kopię telefonu na chmurze XIAOMI (teraz coś się namieszało), a przede wszystkim mam wykupione miejsce na dysku Google 200 GB za 13,99 zł i co tydzień automatycznie robi się kopia sama, bo tak jest ustawiony harmonogram. Można jeszcze dla bardzo bojących - zrobić kopię wszystkiego z telefonu na komputerze, ale nie mam obecnie dobrego nowego softu do tego. Przywracanie z konta Google trwa nieraz parę godzin, bo mam dużo aplikacji i danych, ale i tak się opłaca, bo nie muszę tego robić sam, a wszystko wraca tak jak było. Wcześniej o tym nie wiedziałem a teraz automat, robi to za mnie. Więc polecam. A jeżeli komuś się wydaje za 200 GB chmury za dużo 13,99 zł to jest opcja 8,99 zł za 100 GB. Zależy, ile ktoś ma danych, kopii, filmów zdjęć.

Edytowane przez kris68
dodanie informacji