Kacper Skrzypek Opublikowano 22 Lipca 2023 Opublikowano 22 Lipca 2023 Poprawki błędów 4 sierpnia - koniec aktualizacji beta dla Xiaomi MIX 4 i Xiaomi 12X. Informacja 22 września - koniec aktualizacji beta dla serii Mi 11 i Redmi K40S/POCO F4. Informacja Pełna lista zmian: polska, angielska Informacja – POCO F5 Pro ROM-y Xiaomi.eu (zarówno w wersji beta, jak i stabilnej) cierpią na problem braku możliwości wykonywania połączeń telefonicznych na globalnej wersji POCO F5 Pro (chińskiego Redmi K60 to nie dotyczy). Wygląda na to, że Xiaomi ma różne warianty modemów w globalnych i chińskich wersjach ROM-u. Aby przywrócić możliwość dzwonienia, trzeba wgrać modem z wersji Global EEA. Pobierz modem i rozpakuj wszystkie pliki do jakiegokolwiek folderu. W tymże folderze trzeba otworzyć Wiersz poleceń bądź PowerShell (w Windowsie 11 opcja Uruchom w Terminalu). Uruchom telefon w trybie Fastboot (vol- i power). Wgraj modem komendą fastboot flash modem_ab modem.img. Uruchom telefon komendą fastboot reboot. Nie wiemy, czy i kiedy Xiaomi ujednolici modemy w tym modelu. Nie możemy też zastąpić chińskiego modemu jego globalnym odpowiednikiem, ponieważ ROM ma wspierać zarówno POCO F5 Pro, jak i Redmi K60; nie wiemy, jak globalny modem zachowuje się na chińskim modelu. Wgrywanie odpowiedniego modemu w zależności od wariantu telefonu również nie wchodzi w grę, ponieważ nie istnieje żadna możliwość odróżnienia wariantów telefonu w trybie Fastboot, a ponadto taki modem przestałaby działać po aktualizacji Androida (Global jest wydawany zawsze później niż ROM chiński). Przepraszamy za utrudnienia — niestety, nie mamy na nie żadnego wpływu. Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla niektórych telefonów z procesorami MediaTeka: Xiaomi 12 Pro Dimensity [daumier] (Dimensity 9000+) Redmi K50 Pro [matisse] (Dimensity 9000) Redmi K50 [rubens] (Dimensity 8100) Redmi Note 11T+ Pro [xagapro] (Dimensity 8100) Redmi Note 11T Pro/POCO X4 GT [xaga] (Dimensity 8100) Redmi K50i [xagain] (Dimensity 8100) Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon na poziomie Contributor lub wyższym. Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach. Sprawdź też dostępne poradniki instalacji: Masz jeszcze Redmi Note 8T? Zainstaluj Androida 13 Jak zainstalować Xiaomi.eu na Xiaomi 13 Ultra? Jak zainstalować Xiaomi.eu na Xiaomi 13 i 13 Pro? Nowe, hybrydowe ROMy Xiaomi.eu/MIUI Polska: Jak zainstalować ROM po raz pierwszy? Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika. Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc. CHCESZ NAM POMÓC W ROZWOJU OPROGRAMOWANIA? Możesz wesprzeć nas dowolną kwotą dotacji, którą przeznaczymy na utrzymanie serwera i kawę, pozwalającą lepiej skupiać się przy pracy nad rozwojem softu. WESPRZYJ NAS! Motyw: tutaj. 2
Master Opublikowano 22 Lipca 2023 Opublikowano 22 Lipca 2023 na mi 11 wrzucone bezproblemowo - patrząc po changelogu za dużo tam chyba nie napsuli 🙃 na razie wszystko oki ... 1
fk4mil Opublikowano 22 Lipca 2023 Opublikowano 22 Lipca 2023 (edytowane) Problem z BT nadal wystepuje. A na sluchawkach z LHDC nie ma dzwieku. Edytowane 22 Lipca 2023 przez fk4mil
Master Opublikowano 22 Lipca 2023 Opublikowano 22 Lipca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, fk4mil napisał(a): Problem z BT nadal wystepuje. A na sluchawkach z LHDC nie ma dzwieku. są u ciebie w ogóle te kodeki lhdc do wyboru? u mnie na mi 11 wygląda to jak w załączeniu - normalnie jest ustawiony "domyślny dla systemu" ale można wybrać inny - tak jak tu widać ... nie mam słuchawek bluetootha w ogóle więc nie dam rady tu nic sprawdzić ... Edytowane 22 Lipca 2023 przez Master
fk4mil Opublikowano 22 Lipca 2023 Opublikowano 22 Lipca 2023 18 minut temu, Master napisał(a): są u ciebie w ogóle te kodeki lhdc do wyboru? Sa, ale zaden nie dziala... Dziala tylko na LDAC...
Master Opublikowano 22 Lipca 2023 Opublikowano 22 Lipca 2023 3 minuty temu, fk4mil napisał(a): Sa, ale zaden nie dziala... Dziala tylko na LDAC... może jakiś załogant z takimi słuchawkami obada ten temat ... bo jak pisałem nie mam jak tu się tym pobawić ... z tego co patrzyłem na innych forach to powszechny problem ... w wolnej chwili poczytam na spokojnie może coś ciekawego tam znajdę 🙃 a na SBC dzialaja? bo te Twoje słuchawki powinny go obsługiwać - tam w ustawieniach jest też ten kodek do wyboru jak pamiętam ... 1
Netoper Opublikowano 22 Lipca 2023 Opublikowano 22 Lipca 2023 Jeśli chodzi o xiaomi to nie ma możliwości żeby na stałe samemu ustawić kodek, system sam się dopasowuje do możliwości sprzętu.A że system jest jaki jest to nie zawsze wybierze optymalną opcję.Druga sprawa, mimo podanych w specyfikacji sprzętu danych, to nie zawsze się to pokrywa z rzeczywistością, ale to dotyczy przede wszystkim klonów czy podróbek udających oryginał.Jak jeszcze miałem rn8pro (mediatek) to był myk (opisywałem go na forum ze 2? 3? lata temu) żeby wymusić, ale to też zależało od romu, bo na Indonezji działało na europejskim romie nie.Z tym że te wymuszenie to też było zależne co dany sprzęt miał faktycznie zaimplementowane.Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka
fk4mil Opublikowano 23 Lipca 2023 Opublikowano 23 Lipca 2023 5 godzin temu, Netoper napisał(a): Jeśli chodzi o xiaomi to nie ma możliwości żeby na stałe samemu ustawić kodek, system sam się dopasowuje do możliwości sprzętu. 3 bety wstecz i poprzednia Stable 14.0.6.0 wszystko bylo ok, LHDC dzialalo 😔 Bety 7.10.dev oraz 7.17.dev maja problemy z ciaglymi zmianami bt w czasie rozmowy zegarek > sluchawki > telefon i tak ciagle, oraz brak dzwieku na LHDC... Niestety wychodzi na to, ze stable 14.0.7.0 jest oparta o jedna z nich ( poprawki z lipca) ma te same problemy z BT.
uvzen Opublikowano 24 Lipca 2023 Opublikowano 24 Lipca 2023 @Kacper SkrzypekMam trochę inne pytanie nie związane z tą aktualizacją, a bardziej ogólne. Posiadam Xiaomi 12T Pro i najnowszą aktualizację xiaomi.eu weekly. Xiaomi 12T Pro i Redmi K50 Ultra mają taką samą nazwę kodową (diting), ale 12T Pro posiada głośniki Harman Kardon, a K50 Ultra nie. Znalazłem w internecie screena z ustawień efektów dźwiękowych i jest w nich opcja Harman Kardon pierwszy screen tutaj i drugi screen tutaj , ale nie znalazłem takiej opcji u siebie (mam tylko Dolby Atmos). Czy developerzy xiaomi.eu celowo tej opcji nie zaimplementowali, bo powoduje jakieś problemy i jest dostępna tylko w stockowym ROMie?. Może jest zaimplementowana, ale po prostu się nie pokazuje lub jest przetłumaczona jako "Dolby Atmos"? Jak kupiłem Xiaomi 12T Pro, to nie sprawdziłem tego na ROMie EEA (nie wiedziałem o tym), a po tygodniu przeszedłem na xiaomi.eu.
Kacper Skrzypek Opublikowano 24 Lipca 2023 Autor Opublikowano 24 Lipca 2023 My zazwyczaj tego nie ruszamy. Na Globalu, jak i u nas, na 100% tej opcji nie ma, bo ona zależy od właściwości ro.vendor.audio.sfx.harmankardon. Ona jest określona tylko dla modeli: MIX 4, Mi 11, Mi 11 Pro/Ultra, Mi 10S. 1
dudijack Opublikowano 25 Lipca 2023 Opublikowano 25 Lipca 2023 Przypnę się do pytania. Xiaomi 12/12x również posiada głośniki HK. Istnieje jakiś sposób aby wlaczyc jednak ta funkcje?Wysłane z mojego 2112123AG przy użyciu Tapatalka
Kacper Skrzypek Opublikowano 25 Lipca 2023 Autor Opublikowano 25 Lipca 2023 Jeśli Xiaomi nie włączyło tego na Globalu, to u nas też nie. Prawdopodobnie po prostu jest to włączone domyślnie.
tymik29 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Hej po aktualizacji przez przypadek zatrzymałem aplikacje aktualizacja i ku mojemu zdziwieniu została odinstalowana czy może ktoś mi pomóc i podesłać linka samej apk z góry dziękuję Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi