Kacper Skrzypek Posted May 8, 2023 Share Posted May 8, 2023 (edited) Wątek poświęcony najnowszej dostępnej aktualizacji dla telefonu Redmi Note 12 Turbo/POCO F5 (nazwa kodowa marble). Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv14/xiaomi.eu_multi_MARBLE_V14.0.19.0.TMRCNXM_v14-13.zip/download ROM można zainstalować zarówno poprzez recovery, jak i przez Fastboot - poradnik tutaj. Proszę o kulturalną dyskusję, dotyczącą przede wszystkim tematyki tego wątku. Edited May 8, 2023 by Kacper Skrzypek Link to comment Share on other sites More sharing options...
lee Posted May 10, 2023 Share Posted May 10, 2023 Witam. Niech ktoś da znać czy twrp z xda działa jak należy jak już będzie wrzucać ten rom. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
QbaPL Posted May 12, 2023 Share Posted May 12, 2023 Czekam właśnie na przesyłkę z białym i niebieskim. Czy dalej tyle czasu trzeba czekać na odblokowanie bootloadera? Czy może jest jakiś szybszy sposób? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 13, 2023 Author Share Posted May 13, 2023 Niestety nadal trzeba czekać 168 godzin, nie ma szybszego sposobu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
QbaPL Posted May 13, 2023 Share Posted May 13, 2023 11 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Niestety nadal trzeba czekać 168 godzin, nie ma szybszego sposobu. Przykre to. Człowiek kupuje ich telefony dla całej rodziny od chyba 10 lat, od kilku zmienia soft, żeby jeszcze bardziej się nimi cieszyć, namawia innych, cieszy się nowymi telefonami, kupuje nowe na premierze, s mimo to musi kleczec tydzień, aż znów będzie mógł się cieszyć. 😢 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted May 14, 2023 Share Posted May 14, 2023 Nie ma co jęczeć To jest pewnego typu zabezpieczenie przed kombinacjami sprzedawców. Inna sprawa że już chyba żaden inny producent nie zezwala obecnie na legalne odblokowanie bootloadera. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
lee Posted May 14, 2023 Share Posted May 14, 2023 (edited) 3 godziny temu, Netoper napisał(a): Nie ma co jęczeć To jest pewnego typu zabezpieczenie przed kombinacjami sprzedawców. Inna sprawa że już chyba żaden inny producent nie zezwala obecnie na legalne odblokowanie bootloadera. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka oneplus google pixel samsung nieoficjanie i niezawsze działające na soc unisoc realme i inne cn marki Edited May 14, 2023 by lee ss Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted May 14, 2023 Share Posted May 14, 2023 Mam w domu s20fe, s21ultra, miałem też realme8pro, i oficjalnie nie ma możliwości odblokowania BL, i wręcz w gwarancji jest napisane że traci się gwarancję jeśli będzie ingerencja w BL.Realme ze 2 lata temu zablokowało możliwość otwierania bl, bo wcześniej nie robili problemu.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lee Posted May 22, 2023 Share Posted May 22, 2023 W dniu 14.05.2023 o 13:33, Netoper napisał(a): Mam w domu s20fe, s21ultra, miałem też realme8pro, i oficjalnie nie ma możliwości odblokowania BL, i wręcz w gwarancji jest napisane że traci się gwarancję jeśli będzie ingerencja w BL. Realme ze 2 lata temu zablokowało możliwość otwierania bl, bo wcześniej nie robili problemu. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Poczytałem trochę i masz rację z tym Samsungiem. W opcjach programistycznych nie ma opcji odblokowanie oem. Być może hacki na exploita kernela coś by dały. O realme czytałem. Sam mam problem z teclastem na starym unisoc żeby wygrać i zrobić root. Niby są informacje jak to zrobić ale tak jest to opisane że jest to dla zaawansowanych userów how to. Na forum havotek. Może ktoś rootował P80X? Można na nim wgrać GSI ale bez odblokowania bootloadera to sobie można tylko o tym poczytać.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted May 22, 2023 Share Posted May 22, 2023 Przebrnąłem twardo tydzień czekania, wleciało xiaomi.eu.Szybkie pytanie techniczne. Przy wyszukiwaniu OTA wyskoczyło mi, że jest do ściągnięcia REBUILD tego ROM. Jakieś poprawki faktycznie zaszły? Wydaje mi się, że w dziale download jest wersja pierwotna z 13/05/2023 (jeśli w ogóle rebuild miałby być dodany). Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 23, 2023 Author Share Posted May 23, 2023 Prawdopodobnie nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
QbaPL Posted May 23, 2023 Share Posted May 23, 2023 Czy ten soft to to samo co tu? https://forum.xda-developers.com/t/shared-xiaomi-eu-rom.4584159/ Ponoć jest jakiś bootloop? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowjanko Posted May 24, 2023 Share Posted May 24, 2023 W sumie jest trochę zachodu z miui.eu ale byłbym zainteresowany jeśli soft poprawiłby żywotność baterii, która i tak jest niezła, oraz wyrzuciłby wszechobecne reklamy.Rozumiem, że po wygraniu miui.eu można z powrotem zablokować bootloader a aktualizacje dalej będą OTA? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted May 24, 2023 Share Posted May 24, 2023 Tak subiektywnie... Raczej nie spotkałem się dotychczas, w swojej przygodzie z Xiaomi (co najmniej 7-8 modeli), żeby wydania xiaomi.eu były bardziej zbugowane, lub pracowały krócej na baterii niż Global. Każdy jeden telefon u mnie, miał odblokowany BT i zmianę softu. Nie wiem jak jest z ewentualnym respektowaniem gwarancji, czy polscy dystrybutorzy na to zwracają uwagę. Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 24, 2023 Author Share Posted May 24, 2023 37 minut temu, kowjanko napisał(a): Rozumiem, że po wygraniu miui.eu można z powrotem zablokować bootloader a aktualizacje dalej będą OTA? Nie można zablokować bootloadera. OTA powinno działać aczkolwiek nowe TWRP od skkk (bo od innych raczej nie mają tego problemu) mają popsute wykrywanie OTA tzn. nie instalują go od razu po restarcie do TWRP (wtedy trzeba ręcznie wybrać paczkę, nic to nie zmienia w kwestii danych). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowjanko Posted May 24, 2023 Share Posted May 24, 2023 2 godziny temu, kulig007 napisał(a): Tak subiektywnie... Raczej nie spotkałem się dotychczas, w swojej przygodzie z Xiaomi (co najmniej 7-8 modeli), żeby wydania xiaomi.eu były bardziej zbugowane, lub pracowały krócej na baterii niż Global. Każdy jeden telefon u mnie, miał odblokowany BT i zmianę softu. Nie wiem jak jest z ewentualnym respektowaniem gwarancji, czy polscy dystrybutorzy na to zwracają uwagę. Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Z tego co czytałem to jeśli przed wysyłką wgrasz Global i zablokujesz bootloadera to gwarancja obowiązuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted May 24, 2023 Share Posted May 24, 2023 Jeśli na chińską wersję słuchawki wgrasz global i zablokujesz BL, to uceglisz telefon.Gwarancja obowiązuje nawet przy odblokowanymi bootloaderze, pod warunkiem że jest oficjalny ROM (global) inna sprawa że serwis w to i tak mocno nie wnika.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
QbaPL Posted May 25, 2023 Share Posted May 25, 2023 Poki co instalacja przez fastboot zrobiła mi loopa. Ide przez TWRP Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted May 25, 2023 Share Posted May 25, 2023 Poki co instalacja przez fastboot zrobiła mi loopa. Ide przez TWRPU mnie poszło bez problemu. Szybka instalacja, nawet bardzo szybka. Tak samo bardzo szybo zbootował system, co do tej pory w innych modelach trwało względnie długo.Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
QbaPL Posted May 25, 2023 Share Posted May 25, 2023 Po TWRP poszło gładko. Niestety MiMover nie działa i trzeba na piechotę. Dramat Link to comment Share on other sites More sharing options...
QbaPL Posted May 25, 2023 Share Posted May 25, 2023 (edited) Już jest git. Oba telefony zrobione. Wstępnie skonfigurowane. Na drugim poszło przez fastboot Edited May 25, 2023 by QbaPL Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowjanko Posted May 26, 2023 Share Posted May 26, 2023 Wszystko działa bezproblemowo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
QbaPL Posted May 26, 2023 Share Posted May 26, 2023 50 minut temu, kowjanko napisał(a): Wszystko działa bezproblemowo? Tak. Dziś będę uruchamiał wszystkie aplikacje które są mi potrzebne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowjanko Posted May 27, 2023 Share Posted May 27, 2023 Z waszego doświadczenia jak długo miui.eu będzie wspierać Poco F5 ? Czy to jest ograniczone do długości wsparcia Xiaomi dla tego modelu czy dłużej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mnkowalski Posted May 27, 2023 Share Posted May 27, 2023 32 minuty temu, kowjanko napisał: Z waszego doświadczenia jak długo miui.eu będzie wspierać Poco F5 ? Czy to jest ograniczone do długości wsparcia Xiaomi dla tego modelu czy dłużej? Telefon jest wspierany dopóki producent wydaje update na dany model i Deweloperzy robią rom Xiaomi.eu . Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted May 28, 2023 Share Posted May 28, 2023 Patrząc na ostatnie ruchy wsparcia ze strony Xiaomi, to chyba długość wsparcia nie jest w ogóle określona i gwarantowana.Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mnkowalski Posted May 28, 2023 Share Posted May 28, 2023 1 godzinę temu, kulig007 napisał: Patrząc na ostatnie ruchy wsparcia ze strony Xiaomi, to chyba długość wsparcia nie jest w ogóle określona i gwarantowana. Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka No nie tak do końca , gdzieś na stronach xiaomi było napisane jaka długość wsparcia jest dla jakich serii telefonów . Do tej pory wg tych informacji się to sprawdzało , nie mogę tego znaleźć , Ktoś z forum pewnie się wypowie na ten temat , podejrzewam że Kacper może mieć więcej informacji . Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted May 28, 2023 Share Posted May 28, 2023 No nie tak do końca , gdzieś na stronach xiaomi było napisane jaka długość wsparcia jest dla jakich serii telefonów . Do tej pory wg tych informacji się to sprawdzało , nie mogę tego znaleźć , Ktoś z forum pewnie się wypowie na ten temat , podejrzewam że Kacper może mieć więcej informacji . Ciekawe, jakbyś gdzieś znalazł takowy link, podeślij tutaj Chętnie poczytam, tak apropo wsparcia. Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
lee Posted May 28, 2023 Share Posted May 28, 2023 https://xiaomiui.net/smartphones/poco-f5-5g/ Tu macie FAQ. Niby do 4 lat. Dwa androidy i miui 18. A co do bootloop. Rom pobrany 10 maja. U mnie po wgraniu i uruchomieniu pokazał nowy update REBUILD UPDATE! NIe mam niestety zrzutu bo zapomniałem skopiować. Ten sam numerek .19 a hashe różne. Jak ktoś chcę to podrzucę link do Google drive bo na serwerze jest tylko ten poprawiony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted May 28, 2023 Share Posted May 28, 2023 https://xiaomiui.net/smartphones/poco-f5-5g/ Tu macie FAQ. Niby do 4 lat. Dwa androidy i miui 18. A co do bootloop. Rom pobrany 10 maja. U mnie po wgraniu i uruchomieniu pokazał nowy update REBUILD UPDATE! NIe mam niestety zrzutu bo zapomniałem skopiować. Ten sam numerek .19 a hashe różne. Jak ktoś chcę to podrzucę link do Google drive bo na serwerze jest tylko ten poprawiony.Ja też mam ściągnięty z dnia 10 maja, bo aż z ciekawości sprawdziłem. I przez fastboot, na czysto, ruszył bez problemów z bootloop. Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
QbaPL Posted May 28, 2023 Share Posted May 28, 2023 U mnie jest bug aparatu. Da się wejsc we wszystke opcje, ale jedynie po wejsciu w opcje przy zdjeciu wyrzuca aparat. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted May 28, 2023 Share Posted May 28, 2023 U mnie jest bug aparatu. Da się wejsc we wszystke opcje, ale jedynie po wejsciu w opcje przy zdjeciu wyrzuca aparat. Faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi. Mam tak samo z tym bugiem.Ale wydaje mi się, że błąd chyba był gdzieś opisywany na xiaomi.eu w jakimś wątku Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
lee Posted May 28, 2023 Share Posted May 28, 2023 29 minut temu, kulig007 napisał(a): Ja też mam ściągnięty z dnia 10 maja, bo aż z ciekawości sprawdziłem. I przez fastboot, na czysto, ruszył bez problemów z bootloop. Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka No to sprawdź czy jest update. Ja musiałem dwa razy wgrywać nie mniej jednak ten rebuild rom zainstalowałem jako aktualizacje przez fastboot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted May 28, 2023 Share Posted May 28, 2023 No to sprawdź czy jest update. Ja musiałem dwa razy wgrywać nie mniej jednak ten rebuild rom zainstalowałem jako aktualizacje przez fastboot.Jest update, jest. OTA wykrywa rebuild. Ja akurat po tym, jak kolega wyżej podpowiedział z bugiem aparatu, ściągam właśnie poprawione wydanie. Igor Eisberg podlinkował we wątku , właśnie z uwagi na bug aparatu. Być może to jest to samo, które znajduje OTA. Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
QbaPL Posted May 28, 2023 Share Posted May 28, 2023 Godzinę temu, kulig007 napisał(a): Jest update, jest. OTA wykrywa rebuild. Ja akurat po tym, jak kolega wyżej podpowiedział z bugiem aparatu, ściągam właśnie poprawione wydanie. Igor Eisberg podlinkował we wątku , właśnie z uwagi na bug aparatu. Być może to jest to samo, które znajduje OTA. Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Czyli coś poprawia ten błąd, czy i tu i tu jest klops aparatu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts