Jump to content

Odblokowanie bootloadera w Redmi 5

Wiskoler

Recommended Posts

Witam.
Chciałbym odblokować bootloader a moim telefonie Redmi 5. Wersja oprogramowania to Global Stable 11.0.2.0. Telefon przygotowałem według istniejących poradników. Po uruchomieniu telefonu w trybie fastboot i podłączeniu do komputera, uruchamiam program  Mi Unlock, loguję się w nim na swoje konto i przechodze do sekcji odblokowania. Klikam na Unlock, proces pokazuje cyferki od 0 do 100% i kończy działanie komunikatem "Couldn't unlock
Can't get info, connet again" - Linia Verifying device ma zielonego "ptaszka", linia Unlocking jest na czerwono i ma  czerwone przekreślone kółko.
Czy da się w tym telefonie odblokować bootloader?

1 godzinę temu, Netoper napisał(a):

Sterowniki zainstalowane?
Próbowałeś na innym przewodzie i innym gnieździe USB?

Sterowniki zainstalowane, system widzi telefon dlatego nie wpadłem na pomysł zmiany gniazda USB. Zaraz to przetrenuję.

EDIT:

Niestety efekt jest ten sam. Dodam jeszcze że próbuję to zrobić na Win 11 jeśli to ma jakieś znaczenie.

EDIT2:

Zmieniłem wersję programu do odblokowania na 5.5.224. Ten też zatrzymał się na tym samym, ale wypisał to co widać poniżej. Niby nie ma podłączonego konta MI. I rzeczywiście w polu "STAN ODBLOKOWANIA MI" jest klawiszek do dodania konta. Jak klikne na niego to chwilę pokazuje "Przygotowanie do dodania konta..." i za chwilę kończy się komunikatem "Nie udało się zweryfikować..." Konto w telefonie mam założone, tym samym kontem loguję się do aplikacji odblokowującej. Coś jeszcze moge zrobić?

Unlock.png

Unlock_1.png

Edited by Wiskoler

46 minut temu, FromWP napisał(a):

Masz włożoną kartę sim z numerem przypisanym do konta? Dane mobilne włączone?

Tak, mam kartę z numerem przypisanym do konta i dane mobilne działają.

Doszedłem do wniosku że wyczyszczę dane telefonu do ustawień fabrycznych i założe nowe konto Xiaomi na inny numer telefonu. Może to coś da.

EDIT:
I niestety efekty są takie same. Wyczyściłem telefon do ustawień fabrycznych i próbowałem go odblokować przez starą wersję programu, wypisało mi że muszę użyć oryginalnego programu ze strony MI. Ściągnąłem najnowszą wersję i komunikat jest taki sam. Nie da rady odblokować...

Edited by Wiskoler

W dniu 14.04.2023 o 18:28, Kacper Skrzypek napisał(a):

Wyloguj się z konta Xiaomi na telefonie i zaloguj ponownie. Może to pomoże.

Nic nie pomaga. Komunikat jest taki sam.

W dniu 14.04.2023 o 18:13, Netoper napisał(a):

Trza spróbować na niższym windowsie.
No i w opcjach programisty trzeba mieć dodane konto Xiaomi.

No właśnie, z niższym windowsem może być problem. Virtualbox z W7 postawiny na W11 nie daje rady, W7 widzi telefon, czyli przekazywanie USB działa, sterowniki zainstalowane. Konto Xiaomi dodane.
Jeszcze poszukam jakiegoś dysku i zainstaluję rzeczywistą siódemkę, może tam pójdzie. Jak nie to sobie dam spokój.

Przez ciekawość wczoraj dla testu swojego starego RN4 pro odblokowałem i nie było problemów, Z tym że właśnie na W7 a Miunlocker bodajże w wersji z 2019r bo późniejsze miały jakieś problemy przy rn8p czy Poco, komunikaty o rolbacku czy o botloaderze a nie chciało mi się grzebać w skryptach konfiguracyjnych.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

17 godzin temu, Wiskoler napisał(a):

Jeszcze poszukam jakiegoś dysku i zainstaluję rzeczywistą siódemkę, może tam pójdzie. Jak nie to sobie dam spokój.

Niestety, nawet czysta instalacja W7 nie podołała problemowi. Mówi się trudno i telefon powędruje nadal do szuflady. Z nim się nie pali bo to rezerwowy i awaryjny telefon.

Dziękuję wszystkim za próby pomocy.