Skocz do zawartości

Dialer Prosty Telefon trzeba odblokować telefon aby odebrać połączenie. Jak to zmienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Nie przepadam za Google i postanowiłem zmienić aplikację Telefon. Wybrałem Prosty Telefon. Wszystko działa bez zarzutu oprócz tego, że zanim odbiorę połączenie przychodzące muszę odblokować telefon pinem lub odciskiem palca.

Nadałem aplikacji wszystkie możliwe uprawnienia łącznie z autostartem i nic. Co mogę zrobić aby ta aplikacja omijała blokadę ekranu? Ewentualnie czy jest jakiś sposób żeby zainstalować aplikację telefonu od Xiaomi? Bardzo mi pasowała.

Telefon z zablokowanym bootloaderem, MIUI 14 Global, model Poco F3.

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@wojted Hej. Nie miałem tej aplikacji, więc nie wypowiem się na temat jej działania. Jako zamiennika Googlowskiej aplikacji używałem swego czasu True Phone.

Jeśli zależałoby Ci na  dialerze od Xiaomi, a chciałbyś mieć nadal oficjalne oprogramowanie, to możesz zawsze wgrać ROM Indonezyjski, który to posiada wbudowany dialer Xiaomi oraz pełen pakiet obsługi Googla.

Opublikowano

Xiaomi ma funkcje która  nazywa się "blokada dostępu ". Każda apka  dodana do do tej funkcji wymaga pinu lub odcisku palca. Jeśli masz to w swoim telefonie to może Twoja apka jest tam dodana.

Opublikowano

@Lot12 Chodzi Ci o blokowanie aplikacji. Nie uruchamiałem tego i nie mam tam dodanych żadnych aplikacji.
@Adam Błażejewski Z tym romem indonezyjskim to ciekawa alternatywa. Czym on się różni od Globala?

Opublikowano

Różnica jest w tym przede wszystkim, że w romie Indonezja jest dialer Xiaomi, który nagrywa rozmowy .
ROM normalnie funkcjonuje: google banki, płatności itd. to jest oficjalny rom global

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
15 godzin temu, wojted napisał(a):

Z tym romem indonezyjskim to ciekawa alternatywa. Czym on się różni od Globala?

Jak wyżej kolega napisał. Jest to oficjalny ROM z dialerem Xiaomi oraz działającymi płatnościami jak i pełną obsługą Googla.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zmieniłem aplikacje dialera na apkę Koler i to samo. Gdy ktoś dzwoni trzeba najpierw odblokować telefon odciskiem palca lub pinem. Najwyraźniej wina jest po stronie MIUI.
ROM zmienię sobie kiedyś na indonezyjski ale na razie nie chce mi się wszystkiego ustawiać od nowa i logować na różne konta.

Opublikowano

@brawo Oryginalny dialer w MIUI to był ten od Xiaomi. Cudak to aplikacja Telefon od Google.
Te "cudaki " jak to nazywasz to normalne aplikacje, które powinny działać tak, jak każda inna.
Dzisiaj źle działa dialer a po następnej aktualizacji wysypie się apka od email lub przestanie działać budzik. Całe MIUI. System w telefonie powinien działać a nie sprawiać problemy. Tym bardziej, że mam stockowy, niczym nie modyfikowany system.
Nie od dziś mam styczność z MIUI i wiem, że od paru już ładnych lat system ten jest coraz gorzej dopracowany. Dlatego szukam pomocy na forum, w którym są znawcy tej nakładki i może ktoś wie jak rozwiązać problem. Jeżeli nie to będę sobie radził sam.
Twój post niczego nie wnosi i mam wrażenie, że nie ogarniasz trochę ani tematu ani idei pomagania sobie wzajemnie na forum.

Opublikowano (edytowane)

Mam kolejny telefon z MIUI i żadnych funkcjonalnych problemów nie mam. Tak jak setki milionów użytkowników takich telefonów. Problemy mają ci co zaczynają grzebać w telefonach i mają oczekiwania których producent i forum nie obiecywał spełniać. Na 💯 % jak jak wyjąłeś nowy telefon to wszystko działało. 

Edytowane przez brawo
Opublikowano

Rety człowieku. Zrozum, że system Android ma coś takiego, jak możliwość instalacji aplikacji, zmiana aplikacji domyślnych na takie, które odpowiadają użytkownikowi. Jest to podstawa tego systemu. Jeśli zmienione aplikacje działają źle, nie tak jak powinny, to coś tu jest nie tak albo z systemem albo z aplikacją. A błąd, który opisałem w tym temacie pojawia się na urządzeniach z MIUI.
Ty jak wyjąłeś telefon z pudełka to zapewne też instalowałeś jakieś dodatkowe aplikacje i oczekiwałś, że będą działać poprawnie, i właśnie o to chodzi.
Może jesteś zakochany w MIUI, że tak go bronisz, ok. Ale nie bądź zaślepiony. Ja też lubię MIUI, instalowałem ten system na telefonie zanim jeszcze Xiaomi wyprodukowało pierwszy telefon ale chcę, żeby system po prostu działał jak należy.
Jeśli nie umiesz pomóc to nie zaśmiecaj tego wątku swoimi nic nie wnoszącymi komentarzami.

• Haha 1
Opublikowano

wojted

Na MIUI dosyć często dochodzi do konfliktów z aplikacjami od Googla, szczególnie tak newralgicznymi jak dialer.

Na ROMach w wersji international (global), paczka aplikacji googla działa, niemniej przynajmniej na moim telefonie dialer googla wyprawiał takie swawole, że uniemożliwiało to jego normalne używanie, między innymi dlatego zaimplementowałem wersję ROMu modyfikowaną przez europejski team, który jest wolny od bloatware wersji CN, która stanowi jego podstawę.

Opublikowano

@Licht Rozumiem to. Dość długo używałem miui.pl ale miałem kiedyś problem z aplikacją bankową i trochę się zraziłem do tego Romu. Pracuję za granicą i potrzebny jest mi niezawodny telefon. Między innymi dlatego nie fleszuję też customów opartych na AOSP, trochę mi tego akurat brakuje.
Mógłbyś sprawdzić czy na ROMie od MIUI Polska dobrze działa aplikacja Prosty Telefon? Tzn. czy aby odebrać połączenie przychodzące nie trzeba odblokowywać telefonu?

Opublikowano

@wojted a jaki masz telefon? To moze być problem romu, ale też np menedżera pulpitu. Zdarzały się u mnie problemy z dialerem googla, a właściwie z jego pływającym oknem w trakcie przychodzącego połączenia na niektórych wersjach systemowego menedżera pulpitu.

Opublikowano
Ale EEA co FromWP testował to jest global...

Aaaa.... No tak. Mój błąd.
@FromWP mój telefon to POCO F3.
ROM to MIUI 14.0.4.0 TKHMIXM. Android 13.
Ostatnio wzięło mnie na używanie aplikacji open source i stąd to poszukiwanie dialera innego niż googlowski.

Opublikowano
19 minut temu, wojted napisał(a):

POCO F3.

To ty masz niestety Poco launcher-a. Możesz sprawdzić czy nie ma nowszej wersji na apkmirror. Nie zaszkodzi, ale tez pewności nie ma że pomoże. 

Opublikowano

Dla testu można spróbować w ogóle innego launchera np Nova, nawet w wersji bezpłatnej jest spoko i totalnie bez reklam.

Opublikowano

Zainstalowałem Nova ale to nie pomogło. Jutro wieczorem zmienię ROM na MIUI.pl i zobaczę czy to coś da.
Co ciekawe niektóre dialery działają dobrze. Dziś przetestowałem parę ze sklepu Play. A niektóre też z tym błędem. No nic, po zmianie Romu napiszę czy coś się zmieniło.

Opublikowano

Zmieniłem ROM na Xiaomi.eu i to samo, trzeba odblokować telefon aby odebrać połączenie. No nic, na tym romie jest przynajmniej oryginalny dialer od Xiaomi i ten mnie satysfakcjonuje.
Na githubie zgłoszony jest ten błąd aplikacji Prosty Telefon, nie tylko przez ze mnie zresztą, więc jest nadzieja, że zrobią jakieś poprawki.
Dziękuję wszystkim za chęć pomocy.

Opublikowano

Moim zdaniem i tak i nie. Na Githubie jest kilka zgłoszeń tego błędu i wszystkie z telefonów z MIUI. Po prostu programista nie wziął czegoś pod uwagę pisząc aplikację. Widać w MIUI jest coś szczególnego o czym nie wszyscy developerzy chyba wiedzą bo są przecież dialery pozbawione tego błędu.

Opublikowano

Xiaomi w niektórych przypadkach wręcz nadgorliwie podchodzi do przepisów UE żeby nie podpaść, i stąd też się mogą brać upierdliwości jeśli chodzi o sprawy prywatności.
A apka telefon jest mocno związana z prywatnością.

Opublikowano

Szukanie problemu w MIUI jest pewnie błędne. Sam tu zainteresowany pisał, że niektóre dialery działają. Mi na 100% działał True Phone. Jak Xiaomi miałoby coś komuś blokować, to wszystkim.

Opublikowano
Szukanie problemu w MIUI jest pewnie błędne. Sam tu zainteresowany pisał, że niektóre dialery działają. Mi na 100% działał True Phone. Jak Xiaomi miałoby coś komuś blokować, to wszystkim.
Bo zapewne dev danej apki znalazł rozwiązanie jak pominąć blokadę Xiaomi. Co nie zmienia faktu że Xiaomi z romami na EU mocno zabezpiecza możliwości ingerencji w rzeczy w których jest prywatność.
A zaczęło się to od czasu jak zastąpiło swój dialer googlowskim .
A samo google też devom stawia coraz wyższe wymagania.

Opublikowano

Ja myślę, że Xiaomi celowo nie blokuje zmiany dialera. Po prostu MIUI jest napisane tak, że nie jest łatwo zapewne zrobić w pełni dobrze działający dialer. Xiaomi jest więc winne tym, że nie wszystkie aplikacje działają na MIUI mimo że na innych nakładkach nie ma z tymi aplikacjami żadnych problemów. A developerzy powinni wziąć to pod uwagę pisząc swoje aplikacje. Jak widać nie wszyscy programiści o MIUI pamiętają.

Opublikowano

Przykładem może być Apkmirror Instaler do instalowania wersji Bundle. Z Miui nie działa z powodu modyfikacji w Miui niektórych opcji Androida o czym informuje Apkmirror. Działa podobno po wyłączeniu optymalizacji Miui (w opcjach programistycznych).

Opublikowano

Może pewnie autor dał sobie spokój z problemem ale sprawdził bym ostatnia opcje autoodbieranie po 3 sekundach telefon powinien sam podjąć próbę odbioru rozmowy czy w tedy też będzie potrzeba odblokowania telefonu wydaje mi się że warto sprawdzić.

Opublikowano

@Radem Właśnie sprawdziłem. Połączenie jest automatycznie odebrane i można rozmawiać ale ekran jest zablokowany, trzeba wprowadzić pin lub odblokować odciskiem palca

Opublikowano

Próbowałeś jakiejś innej blokady ekranu innej nakładki, wydaje mi się że wina leży w blokadzie ekranu. Bo pewnie nie chcesz używać telefonu bez jego blokowania. A czy ten problem widnieje także kiedy ktoś dzwoni na wathsapp lub Messenger czy tylko GSM.

Opublikowano

Tylko GSM. Whatsapp i Telegram działają dobrze. Zaraz sprawdzę tylko wzór ale myślę, że to nic nie da.
Przy połączeniu przychodzącym pojawia się wzór, żeby odblokować ekran.